HTML

Fontos idő

Tájoló

Felkérés táncra

Utolsó kommentek

  • FUHfilm: Fehér György (1939-2002) operatőr-rendezőről készítek egy könyvet, ezért szeretném megtudni, hogy ... (2023.04.13. 21:56) Még két dolog
  • v_e_r_o: @tapló II.: megtisztelő 11 év után választ kapni, és most olvasom 4 hónapra rá. kerestem is már a ... (2021.04.29. 11:09) Sovcolor
  • tapló II.: Igen, amíg el nem felejtem. A legjobb színes film a japán Fuji volt. Fogalmam sincsen ezek a japcs... (2020.12.22. 09:41) Sovcolor
  • tapló II.: @vero: Inkább vízes színűnek látszott minden, a kék sem volt határozott. (2020.12.22. 09:39) Sovcolor
  • tapló II.: Anno hoztak Moszkvából az ismerőseim akik kint jártak két tekercs Szovkolor diafilmet. Tudták, hog... (2020.12.22. 09:37) Sovcolor
  • Utolsó 20

Friss topikok

Tartalom

Licenc

Creative Commons Licenc

Lászlóbontás

2008.04.26. 21:27 Gasper

Agit.prop

Mi ez a gyöngyszem, egy képregény?
Merthogy olyan szép leíró jellege van itt ennek a dolognak, hogy szabályos kis történetet lehet hozzáképzelni. Na persze egyértelmű, hogy plakátról van szó, ráadásul 1981-ből(!). Azért az elég kemény hogy '81-ben még ilyen kiadványokkal szórakoztak az elvtársak. Egyébként a Zrínyi Katonai Kiadó adta ki ezt a plakátművészeti szempontból értékelhetetlen cuccot.
Csak emlékeztetőül írom ide, hogy ebben az időben a Varsói Szerződésen belül ránk volt osztva a feladat, hogy ha menni kell, hát menni kell. Azaz a Magyar Néphadsereg feladata lett volna konfliktus esetén benyomulni a Pó-síkságra. Vagyis megszállni Olaszország Észak-nyugati részét! A Magyar Néphadseregnek! Na brávó! Brávisszimó!!!

Na de nézzük a plakát leíró jellegének gyöngyszem kis mozaikjait. Elsőre orrbavágja az embert a kéretlen felszólítás: LÉGY ÉBER! Erről csak annyit, hogy a legszebb sztálinista időkben volt szokás ez a gyökér tempó. Legyek éber. Persze hogy éber vagyok, kivéve ha alszom.
Aztán ott sunyít a kompozíció központi rendezőeleme, az a bazi nagy felkiáltójel, aminek az alsó eleme, az ellapult pontocska úgy néz ki, mint valami  éppen kidurranni készülő gumilabda. Na ennyit a tipográfus töketlenkedéséről.
Na aztán ott van az a szép szabályos hatszög formájú pókháló, amely nyilván az imperialista titkosszolgálatok mindent behálózó tevékenységére utal. Persze aggodalomra semmi ok, hiszen olyan kettős ügynökök dolgoznak itthon ekkoriban nagy sikerrel, mint a kifinomult úriember D-209-es, aki méltó ellenfele magának Roger Moornak is.
Viszont nézzük egy kicsit az itt fellelhető tárgyak igen sokatmondó szimbolikáját is. Javaslom hogy haladjunk az óramutató járásával megegyező irányba, túránkat pedig a jobb felső sarokban kezdjük.
Elsőként egy kibontott levelet láthatunk, mely arra utalhat hogy ne locsogjunk mindenféle dolgokról, főleg a munkánkkal kapcsolatban, ha a nyugati rokonsággal váltunk levelet, hiszen azokat nagy valószínűséggel kibontja a Lajtán túli hirszerzés. Erről csak annyit, hogy tudtommal ez pont fordítva működött anno. Úgyhogy a hányinger már most kerülget ettől a gusztustalan képmutatástól.
A mi családunk például az amerikai rokonoktól kapott csomagokat rendszeresen megcsapolva kapta meg. El tudom képzelni, ahogyan a gyöngyöző homlokú szakember kiválogatta a cégnél azokat a ruhadarabokat, amikről úgy gondolta, hogy jó lesz az asszonynak vagy a gyereknek. Mi volt ez, ha nem síma lopás.
Na aztán látunk még ott modern vonalvezetésű töltötollat, meg telefont is. Egyértelműen a konspirációs eszköztár alapfelszereltségei ezek.
Rögtön ott látjuk alul azt a Merdzsót is, amely nyilván arra utal, hogy ha mondjuk a Balatonon magyarul beszélő Mercedeses élőlény akar kommunikálni veled, akkor gondold meg, hogy mit mondassz neki. De az is lehet hogy arra emlékeztet ez az autó, hogy egyetlen Mercedesért cserébe sem éri meg KGST információkat átadni.
Na aztán a legszebb az a Seagram's ampulla, mely nyilván arra utal, hogy ha az említett Mercis úriember meginvitálna valami lokálban némi nyugati italra, akkor csak óvatosan az agarakkal. Igyatok inkább Éva Vermouth-ot, vagy kevertet. És lehetőleg ne tintázz be, mert olyankor a legolajozottabb az információáramlás.
Végül megállapíthatjuk, hogy előbb-utóbb minden óra körbejár, így egyértelműen eljutunk a szemeteskosárig, benne és körülötte pedig sok értékes információt találhatunk, mely nyilván arra utal, hogy minden takaritónő potenciális kém, úgyhogy szemetelés helyett inkább együk meg jóizűen a papiralapú információkat. A végtermékből már úgysem derül ki semmi.
Na és akkor ott van a végekövetkeztetés, hogy aszondja: AZ ELLENSÉGES HÍRSZERZÉST MINDEN ÉRDEKLI!, meg hogy: SOK KIS MOZAIKBÓL ÁLL ÖSSZE A KÉP! 

Na frankó! Mondom erre én szűkszavúan. Azért óvatosan röhögjünk ezen a plakáton, mert valamikor valakik ezt tök komolyan gondolták.

6 komment

Címkék: plakát legvidámabb barakk agit.prop


A bejegyzés trackback címe:

https://tajkep.blog.hu/api/trackback/id/tr57443491

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

gift 2008.04.27. 16:30:43

:) :) nagyon jó!
bár, szerintem, ekkorra már beszivárogtak az ellenséges hírszerzés emberei a magyar elhárításba és ez a plakát egy kémtoborzó felhívás.
ha eleged van a szemetekből, írj nekünk, vagy telefonálj, lesz pia, meg merdzsó! :)

ekkerjoz 2008.04.28. 15:16:48

Először egy megtörtént eset 1982.-ből:

Parancsnoki épületben csörög a telefon, felveszi a laktanya pk.

-Alezredes elvtárs xy főhadnagy, II. kapuügyeletes jelentkezem. Jelentem, egy NSZK túristabusz van a kapunál.
-Be ne engedje, maga marha! Igazoltatni a sofőrt, várja meg az elhárítótisztet, aztán zavarják el a fenébe!
-Értettem, de nem bejönni akar, hanem kimenni...

Megtörtént, nem én találtam ki. A repülőtér körül kóválygott a busz, eltévedt, a nyári fűkaszálás, szénaszállítás miatt nyitva volt pár kapu, bement, nem talált vissza. Ott keringett a tiszti lakótelep, meg az üzemanyagkút körül, senki nem állította le. Aztán megpróbált kimenni, amerre a többi jármű...

Gasper · http://tajkep.blog.hu/ 2008.04.28. 15:32:38

Ez frankó!
Vetekszik egy Rejtő regény valamelyik jelenetével ez a történet. Csak persze slampos cucilista kivitelben.

ekkerjoz 2008.04.30. 19:02:25

Off

""Meghívó a TÁJ-KÉP Program parlamenti vitanapjára

Az MTA Talajtani és Agrokémiai Kutatóintézet, a Budapest Műszaki és
Gazdaságtudományi Egyetem, a Budapesti Corvinus Egyetem, a Szövetség
az Élő Tiszáért Egyesület és az Alkalmazkodás a Klímaváltozáshoz, MTA-
BCE Kutatócsoport - a SCENES - ADAM EU FP6 kutatási projektek szakmai
támogatásával - Tiszai Alföld Jövőkép Építés (TÁJ - KÉP) - 2008-2009
programot indított, melynek védnöke Szili Katalin, a magyar
Országgyűlés Elnöke. A program keretében 2008. május 7-én Parlamenti
Vitanapot tartunk, amelyre tisztelettel meghívjuk Önt és munkatársait!

Helyszín: Parlament, Felsőházi terem
Időpont: 2008. május 07., 10:00-14:00

Prof. Dr. Glatz Ferenc Prof., akadémikus intézet, igazgató
Dr. Németh Tamás, akadémikus intézet, igazgató
Prof. Dr. Harnos Zsolt, akadémikus, tanszékvezető
Prof. Dr. Somlyódy László, akadémikus, tanszékvezető""

Gasper, Gasper, nem védetted le a nevet, el is lopták kérlekszépen.

ekkerjoz 2008.05.01. 08:30:53

A posthoz viszont személyes élményem is van. Ha jól emlékszem, hat helyen is láttam ilyen "plagádot" katona koromban. A parancsnokiban volt az egyik, a csapatzászlóval szemben lévő falon, egy őrségben csak nyolc-tizenkét órán át nézhettem. Volt egy a csapat művelődési otthonban a folyosón, egy az SV üteg folyosóján, egy a törzsüteg klubjában. Egyet a főkapu falára tettek, mikor jelentkeztünk kimaradásra, és vártuk a kapus szemlét (előírásos 67 mintájú kimenő öltözet, 60 cm wcpapír, tű-cérna-olló-ceruza, és persze a megfelelő körletelhagyási engedélyek meglétét vizsgálták, ha valakinek hosszú volt a haja, vagy fityegett egy gombja, aznap nem jutott ki).
Végül a Sörkertben is volt egy poénból, ott időztünk sokat kopasz koromban (I.időszak), szalon sört ittunk, és pogácsát ettünk, valaki brahiból feltett egy ilyet...

Gasper · http://tajkep.blog.hu/ 2008.05.01. 09:56:35

ELCSÓRTÁK bizony!

kedves EJ,
írtam én korábban, hogy szerintem ismerős lesz ez a plakát.
süti beállítások módosítása