HTML

Fontos idő

Tájoló

Felkérés táncra

Utolsó kommentek

  • FUHfilm: Fehér György (1939-2002) operatőr-rendezőről készítek egy könyvet, ezért szeretném megtudni, hogy ... (2023.04.13. 21:56) Még két dolog
  • v_e_r_o: @tapló II.: megtisztelő 11 év után választ kapni, és most olvasom 4 hónapra rá. kerestem is már a ... (2021.04.29. 11:09) Sovcolor
  • tapló II.: Igen, amíg el nem felejtem. A legjobb színes film a japán Fuji volt. Fogalmam sincsen ezek a japcs... (2020.12.22. 09:41) Sovcolor
  • tapló II.: @vero: Inkább vízes színűnek látszott minden, a kék sem volt határozott. (2020.12.22. 09:39) Sovcolor
  • tapló II.: Anno hoztak Moszkvából az ismerőseim akik kint jártak két tekercs Szovkolor diafilmet. Tudták, hog... (2020.12.22. 09:37) Sovcolor
  • Utolsó 20

Friss topikok

Tartalom

Licenc

Creative Commons Licenc

Lászlóbontás

2008.08.21. 17:00 Gasper

Georgiai naplemente

Arról van szó, hogy találtam a neten egy home videót, amolyan amatör felvételt, melyet egy grúz (georgiai) lány tett fel a youtube-ra. A nem egészen fél perces anyagon  semmi mást nem látunk, minthogy a Fekete tenger partján, Kobuletinél szépen lenyugszik a nap. Nem szokásom nyilvánvaló képi látványt magyarázni, de azért most előre leírom a látnivalókat.
Röcög ám ezerrel a kis kézikamera, de ettől a szokványos amatörizmustól lesz egészen megható ez a néhány másodperc. Meg persze attól, amit látunk. És hallunk. De leginkább a szándék megható, ahogyan egy grúz (georgiai) lány minden további nélkül felcsűr a netre egy nyilvánvaló közhelyet. Egy közhelyet, amely valójában egyáltalán nem is  közhely. Jelen esetben biztos vagyok benne hogy nem az. Ugyanis van itten erős atmoszféra is. Meg sok minden más is, az úgynevezett mögöttesben.
A képmezőt nagyjából középen szeli ketté a tenger és az ég találkozása. A kép középpontjában a nap egyre gyengülő fényét láthatjuk. Közben gyerekricsaj hallatszik, és a Fekete tenger hullámzását halljuk. A kép jobb harmadában egy motorcsónak lebeg a vizen néhány emberrel, majd egyszercsak felbődül a motor, és kis ívet leírva kijönnek a képből ezzel a csónakkal. Ezek után csak a naplementét látjuk még néhány másodpercig, majd -talán kamasz srácok- két követ hajítanak a tengerbe. A kézikamera hirtelen kaszál egyet a víz felé. Snitt.



Az, hogy miért közhelyes, vagy éppen miért nem közhelyes az a szándék, ha egy grúz (georgiai) lány huszonnégy másodperc naplementét tesz fel Grúziából (Georgiából) a youtube-ra, mindenki döntse el maga.
 

10 komment

Címkék: naplemente grúzia fekete tenger


A bejegyzés trackback címe:

https://tajkep.blog.hu/api/trackback/id/tr43626305

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

bbjnick · http://magyarido.blog.hu 2008.08.23. 00:54:32

Kedves Gasper!

Látszólag nem tartozik a témához, de valójában nagyon is. Szóval:

Tegnap este bekapcsolatam a tévét és éppen kezdődött egy film. Első kép (egy tengerpart, nagytotál, majd vario, egy, a parton kagylót gyűjtő kisfiúra közelít a kamera) második kép (egy tengerparti úton száguldó autót követ egy svenkben a kamera), miközben fölcsendül egy dallam (alt női hang, zongorakíséret, archív felvétel, lied), ekkor, bár egyedül voltam a szobában, a felismeréstől talán kissé hangosabban is a kelleténél, fekhorkantan: Ez Chabrol, b*'meg!

És, mint a főcímből rövidesen ki is derült, valóban az volt, Az állatnak meg kell halnia, 1969-ből. És jó volt, hű, de jó volt.

Miért írom ezt? Szerintem tudod:-)

Sokat gondolkoztam azon, hogy az amatőrfilmes (8 mm-es) korszakból miért maradt meg sokkal több érdekes, értékes anyag, mint az azt követő amatőrvideós etapokból együttvéve sem. Ennek, már ahogy én látom, nem a médiumok ilyen-olyan sajátosságainak különbözősége az elsődleges oka, hanem a felhasználók különbözősége.

A figyelem képessége vész el egyre inkább a világból.

No, ez nagyon messzire vezetne, úgyhogy itt hagyom abba.

ü
bbjnick

Mormogi Papa · http://iusmurmurandi.blog.hu 2008.08.24. 13:31:10

Kedves BBJnick,
és persze:
Kedves Gasper!

Messzire vezet, igen. De szerintem a fő különbség olyan, mint egykor az arcképfestők (művészek) és a fotográfusok (mesteremberek kezdetben) között. Az előbbiek ki is haltak. (:-) Aztán lassan-lassan kialakult a művészi fotó. Ami után jött az elektronikus fénykép - olcsó, gyors, felelőtelen: ha nem sikerült, legfeljebb Delete... Éppen ezért viszolygok annyira a "HDD recorder" -ektől...
A felelőtlenség a meggondolatlanság kezdete, a művészet halála... amibe természetesen a felhasználók igencsak "felhigult" köre is belejátszik, mint azt BBJNick igen helyesen látja.
Másfelől a technikai feltételek-lehetőségek igenis behatárolnak-meghatároznak. Az elektronikus szövegszerkesztőkkel "átfogalmazott" cikkek tele "maradványszövegekkel" a korábbi megfogalmazásból, korrektúra nincs, hiszen "felgyorsult a tempó".
Mondtam már a meghatározásom? A kultúra felezési ideje egyre rövidebb. A kőbe vésett jelek még 10.000 év múlva is jól láthatók, az égetett kerámiába nyomott ékek kibírtak ötezret - most azt olvastam, hogy a hatvanas évek magnószalagjait (persze orsós!) angliában komolyan veszélyezteti valami féreg... Pedig azok nem is papírból készültek, mint az első hazaiak !
De ez már valóban messzire vinne.
Üdv Néktek!

Gasper · http://tajkep.blog.hu/ 2008.08.24. 17:15:49

Saját tapasztalatból mondom -hiszen sokat dolgoztam 8 mm-re és persze videóra is egyaránt-, hogy az előbbi médiumot valóban nem tudja pótolni a videó kényelmes használata. Pedig a 8 mm is tökéletesen amatör technika volt, mégis több gondolkodást igényelt a vele való munka, hiszen fényt azért nem ártott mérni, egy tekercs összesen három percet tartalmazott és nem lehetett ugye visszatekerni és újravenni, mint a videót. Tehát alapban szükséges volt némi gondolat és az előre tervezés folyamata (meg még sok minden más is).
Arról nem is beszélve, hogy a kémiai kép minősége ősszehasonlíthatatlanul más minőséget ad, mint a videó mágneses képe. Ez nem egyszerűen technikai, hanem emocionális kérdés is.

Habár pont a dánok 95-ben (Lars von Trier és a többiek) azért létrehozták a Dogmát, amely rendesen kihatott még a hollywoodi filmek némelyikére is. Abból az időböl az egyik kedvenc filmem Thomas Winterberg Születésnap című filmje, amely egy az egyben "szar" minőségű videóra van véve és elképesztően jól működik! Na persze a másik kedvencem a dánoktól a Hullámtörés, Triertől.

Na de én is messzire kanyarodtam, ellenben ennek a grúz lánynak a teljesen amatör videója számomra mély érzéseket hozott elő, úgy általában Grúziáról és a grúzokról. Nyilvánvalóan az aktuális ottani helyzet miatt is. Amúgy szerintem még Trierék is megirigyelnék ezt a fílinget :)

bbjnick · http://bbjnick.blog.hu 2008.08.25. 06:52:03

Nohát! Erről beszélek...

Meglátod a naplementés videofelvételen, amit meglátsz, mert benned van, amit meglátsz. És azért van benned, mert megtanultad. Szemléletet tanultál (megtanultál látni) kiváló alkotók kiváló munkáiból. Szemlélet, kérem, szemlélet:-) Vagy valami ilyesmi...
Há' nem? Há' de.

:-)

Mormogi Papa · http://iusmurmurandi.blog.hu 2008.08.25. 10:42:02

Örüljetek, Feleim - mivel láthatólag-olvashatólag egyetértünk valamiben.
A könnyű (legyen másoknak az :-) megvalósíthatóság nem ad művészi szemléletet, és bármit is tanítottak a módszer változó kor elött, a mennyiség itt minőségmentességbe csap át… és nem tér vissza.
Miként az internetre felrakott egyéni "bölcsességek" sem alakítanak ki egyetlen érvényes, mindenkinek megfelelő kollektív bölcsességet sem.
Ezért is örülök, ha értelmes szavakat sikerül váltanom :-(

bbjnick · http://bbjnick.blog.hu 2008.08.26. 02:39:37

Mormogi Papa!

Egyetértünk:-)

ü
bbjnick

Gasper · http://tajkep.blog.hu/ 2008.08.26. 08:30:05

Egyébként ez a lány, aki feltette ezt a naplementét a netre, ugyan ő tett fel Abuladze Vezeklés c. filmjéből több részletet is. Többek között azt a részletet is, amelyiket nemrég bbjnick-ék blogjára is belinkeltem ( magyarido.blog.hu ).
Tehát amikor Abuladze filmrészleteket kerestem a youtube-on, igazából akkor találtam rá erre a kis szösszenetre.

Persze a lényeg a lényeg: hirtelen fellángolt -régi keletű- érdeklődésem és szimpátiám a grúzok iránt most hirtelenjében ebben a naplementében testesült meg és nem a pillanatnyi háborús helyzet elemzésében.

Remélem elég egzakt voltam ilyen reggeli órán :D

inszeminator · http://inszeminator.blog.hu 2008.08.31. 16:45:13

Bele bele nézek a lapjaitokba, és baromian kussoló kibicnek érzem magam. Ugyanakkor lopkodok némi inspirációt is.Kösz.
süti beállítások módosítása