HTML

Fontos idő

Tájoló

Felkérés táncra

Utolsó kommentek

  • FUHfilm: Fehér György (1939-2002) operatőr-rendezőről készítek egy könyvet, ezért szeretném megtudni, hogy ... (2023.04.13. 21:56) Még két dolog
  • v_e_r_o: @tapló II.: megtisztelő 11 év után választ kapni, és most olvasom 4 hónapra rá. kerestem is már a ... (2021.04.29. 11:09) Sovcolor
  • tapló II.: Igen, amíg el nem felejtem. A legjobb színes film a japán Fuji volt. Fogalmam sincsen ezek a japcs... (2020.12.22. 09:41) Sovcolor
  • tapló II.: @vero: Inkább vízes színűnek látszott minden, a kék sem volt határozott. (2020.12.22. 09:39) Sovcolor
  • tapló II.: Anno hoztak Moszkvából az ismerőseim akik kint jártak két tekercs Szovkolor diafilmet. Tudták, hog... (2020.12.22. 09:37) Sovcolor
  • Utolsó 20

Friss topikok

Tartalom

Licenc

Creative Commons Licenc

Lászlóbontás

2009.06.02. 16:30 Gasper

Romkocsma lesz a Várkert bazárból?



Közismert tény, hogy a civil lakosság meglepően könnyen alkalmazkodik a háborús körülményekhez. Békeidőben még a háborús borzalmak gondolatától is rettegünk, viszont ha már benne vagyunk a sűrűjében, ha szemtanúi és részesei vagyunk az embertelen rombolásnak, a halál mindennapi aratásának, szóval részeseivé válunk az összes létező irrealitásnak, akkor viszonylag hamar szocializálódunk a körülményekhez. Sőt, idővel érzéketlenné is válhatunk a bennünket körülvevő apokaliptikus történések iránt, melyek egyébként puszta létünket fenyegetik.

Az apátia pedig veszélyes dolog. És noha a mai Magyarország, benne a saját fekáliájában vergődő Budapesttel a szó klasszikus értelmében ugyan nem háborús övezet, de annyit azért könnyedén megállapíthatunk, hogy az elődök által ránkhagyott épített örökségünk folyamatos pusztulása és pusztítása  iránt egyre érzéketlenebb a magyar társadalom. Kiváló példa erre az alábbi hír, mely hallatán egy magára valamit is adó közösség már régen tajtékozna a felháborodástól.

A napokban a Népszabadságra hivatkozva arról adott hírt a Múlt-Kor történelmi portál, hogy a Budavári Vagyonkezelő és Innovációs Kht. saját honlapján nyilvános pályázati felhívást tett közzé a Várkert bazár „szabadtéri területei rendezvényhelyszín kialakítása" céljából, mivel az utóbbi időben jelentősen megnőtt az érdeklődés a terület ezirányú hasznosítása iránt.
A kiíró nem kér semmilyen műemléki rekonstrukciót, hanem kizárólag olyan állagmegóvást ír elő, amely lehetővé teszi az egyébként mára már az összeomlás határára került épületegyüttes biztonságos látogathatóságát, melynek célja a „a Budavári palota és környezete turisztikai vonzerejének fejlesztéséhez és nyári kulturális programjainak bővítéséhez való hozzájárulás”.
A nyertes pályázó hároméves bérleti szerződést köthet a kiíróval, ami azt is jelenti, hogy a katasztrofális állapotú, Ybl Miklós által tervezett neoreneszánsz épületegyüttes sorsa  továbbra sem fog jobbra fordulni az  UNESCO világörökségi listáján szereplő Budai várnegyedet délkelet felől lezáró Várhegy lejtőjén.
A pályázati kiírásból egyébként az is világosan kiderül, hogy ilyen feltételekkel csak és kizárólag egy sokadik budapesti romkocsmát lehet létrehozni, igaz, elsőosztályú helyen. És mint köztudott,  Budapest egyik legjelentősebb turisztikai vonzerejét jelenleg a romkocsmák egyre sokasodó száma jelenti, amely egy ponton túl már szimbolikus értékkel bír, már ami a főváros kulturális és mentális állapotait jelenti.

De mielött a kötelező jófejség és lazaság jegyében ujjongani kezdenének néhányan a hír hallatán, nézzük meg röviden a Várkert bazár eddigi történetét.
Az 1879-ben átadott, Ybl Miklós tervei alapján épült bazárt eredetileg a József nádor által újratelepített Várkert lezárásaként a királyi palota  fogadóépületének szánták, valamint a pesti korzó mintájára a budai Duna-part promenádjának.
A Várkert bazár eredetileg megálmodott funkciója nem váltotta be a reményeket, hiszen a budai oldalból nem lehetett pesti korzót csinálni, így az átadás után néhány évvel a kereskedők kiköltöztek a bazársorból és az épületegyüttest lezáró két bérpalota is üresen maradt. 1890-től itt helyezték el a Történelmi Arcképcsarnokot, amit a falak vizesedése miatt már öt évvel késöbb át kellett költöztetni a Magyar Nemzeti Múzeumba, ahol a festmények ma is megtalálhatók. 1890-től egészen 1918-ig itt működött a Deák Ébner Lajos által vezetett női festőiskola, de már 1884-ben itt létesített szobrászműtermet Stróbl Alajos is. Végül a Várkert bazár árkádsora több mint egy évszázadon át, egészen a 2000-es évek második feléig szobrászműtermeknek adott otthont.



A két háború közötti időszak meghozta a Várkert bazár számára az első virágkort, hiszen a terület Várkert felé eső részét reprezentációs célokra használta a politikai establishment, mivel különféle diplomáciai és kulturális események alkalmával használták a területet. Ezen kívül az egyik, eredetileg bérpalotának szánt épületben működött a Fiume Szálló, ahol kialakult egy sajátos budai irodalmi kör, többek között Móricz Zsigmond és Szabó Dezső részvételével.

A második aranykor már sajátosan szocialista keretek között valósult meg. A háborús sérüléseket még az ötvenes évek végén kijavították, majd társadalmi munkában a KISZ szervezésében körbekerítették az épületegyüttest és lebetonozták a felfelé vezető rámpákat és a Várkert felé eső területet, ahol kialakítottak egy színpadot is. 
A kádári konszolidáció jegyében 1961. augusztus 20-án itt nyílt meg a Budai Ifjúsági Park, melynek első igazgatója egy bizonyos Rajnák László díjbirkózó volt, aki 1974-ig, egy csalás sorozat miatt bekövetkezett letöltendő börtönbüntetéséig igazgatta az intézményt.



A hirhedt Rajnák-korszak egyik meghatározó momentuma volt, hogy kredenc átmérőjű kidobóemberek garantálták a rendet, de őrködtek a lányok és a fiúk megfelelő ruha- és hajviselet felett is. Akik pedig nem járulhattak ilyen-olyan okokból a szocializmus könnyűzenei szentélyébe, azok innen nem messze, a ma is szépen zöldellő tölgyfa, a „nagy fa” tövében gyülekeztek. 
Gyakran előfordult, hogy a Rajnák személyesen ment a szórakozók közé pofonokat osztogatni, sőt, ha nem viselkedtek neki tetszően a zenekarok, akkor gond nélkül leállította a koncerteket és hazazavarta a zenészeket.
Az Ifipark eleinte szolid szocialista zenés-táncos szórakozóhelynek indult, aztán a magyar beatkorszak beköszöntével egyre komolyabbra fordultak a dolgok. Minden zenekar megfordult itt, aki csak számított akkoriban, sőt időnként olyan, a tűrt és a tiltott kategória között egyensúlyozó underground együttesek is felléptek, mint a Kex és a Syrius.

A hetvenes évek elején, a beatkorszak lecsengésével újra szolidabb formát vett fel a hely, hogy aztán a magyar rockzene második nagy hullámában, az évtized végén sok más zenekar mellet a Piramis, a Mini és a P. Mobil újra teltházas koncerteket adjon.
Ebben az időszakban, az Ifiparkban adott koncertek révén lett ismert az Edda, a Hobo és a Beatrice is, mely utóbbit záros határidőn belül, sokak nagy bánatára ki is tiltottak innen.
1980. májusában éppen az Edda koncertezett, amikor a már régen felújításra szoruló épület bejárati kőkorlátja rázuhant néhány fiatalra. Ekkor egy évre be is zárták a Parkot, hogy aztán még három évig haldokló üzemmódban tovább működjön az intézmény.
Végül 1984. szeptember 23-án, Elektronikus temetés címen a P. Mobil játszotta az utoló koncertet, ami után végleg bezárt az Ifjúsági Park. Ezen az oldalon megtalálható az Ifjúsági Park teljes programja 1961-től egészen 1984-ig, sőt 1971-től napra pontosan vissza lehet nézni az akkori fellépők névsorát.

Pontosan negyedszázada kihasználatlan a mára már az összeomlás határára került Várkert bazár épületegyüttese. Néhány éve már a szobrászműtermeket is kiköltöztették az árkádsorból azzal a céllal, hogy privát befektető bevonásával, műemléki rekonstrukciót követően új funkciót találjanak a helynek. Ez a rekonstrukció a Dísz téri, volt Honvéd Főparancsnokság kálváriájához hasonlóan a mai napig nem kezdődött el, pedig érdeklődők időnként feltűntek, köztük olyanok is, akik nem a megszokott pláza-irodaház megvalósításban, hanem kulturális funkcióban gondolkodtak.
Közben nemrég olyan szakértői vélemények is elterjedtek, hogy Ybl Miklós egyik főművének körülbelül másfél éve van hátra, hogy a földdel váljon egyenlővé. Ehhez képest most tervezi a Várgondnokság Kht. három évre bérbeadni a terület bizonyos részeit, „kulturális” programok céljára.



Érdemes volna végre annak az üzenetértékén elgondolkodni, hogy a külföldi turisták  számára  Budapest egyik legfőbb vonzereje manapság a prostituáltak minden mennyiségben és minőségben rendelkezésre álló száma, valamint a ma már hungaricumnak tekinthető romkocsmák egyre növekvő mennyisége. Jó dolog ez a spanyolviasszal felérő romkocsma műfaj, de talán a kisebb-nagyobb megszakításokkal  évszázadokon át közigazgatási központként, illetve a magyar uralkodók székhelyeként is funkcionáló Várnegyed délkeleti lejtőjén mégsem kéne újabb romkocsmát nyitni, ráadásul úgy, hogy egy romokban heverő, világörökségi védelem alatt álló épületet ideig-óráig konzerválunk.
Persze a Várkert bazár mai állapotához már a szocialista idők egyik szelepeként is funkcionáló emblematikus szórakozóhely, az Ifjúsági Park is sokat hozzátett, de sajnos a rendszerváltás utáni mindenkori kormányok és az I. kerületi vezetők is hibásak a mai állapotokért. Kis jóindulattal elmondhatjuk, hogy nem feltétlenül a jószándék hiányzik, hanem sokkal inkább a tehetetlenség, a hozzánemértés, a megegyezésre való hajlam teljes hiánya és persze a spekulációs szándék az, ami a mai állapotokig vezetett.
A Várkert bazár a világörökség része, de ugyanakkor rajta van azon a százas listán is, amely a világ száz legveszélyeztetettebb műemlékét tartalmazza.


Az írás szerkesztett változata a Reakción jelent meg először.


forrás:
budapestfolyoirat.hu
          
mno.hu
          
nol.hu

 

 

 


 

47 komment

Címkék: budapest reakció ybl miklós várkert bazár budai ifjúsági park


A bejegyzés trackback címe:

https://tajkep.blog.hu/api/trackback/id/tr851150998

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Gallion 2009.06.03. 14:45:18

"Érdemes volna végre annak az üzenetértékén elgondolkodni, hogy a külföldi turisták számára Budapest egyik legfőbb vonzereje manapság a prostituáltak minden mennyiségben és minőségben rendelkezésre álló száma, valamint a ma már hungaricumnak tekinthető romkocsmák egyre növekvő mennyisége."

Marhaság a köbön. Prostituáltak terén sehol sem vagyunk Prágától. Ott tényleg van kinálat az utcákon rendesen és oda tényleg ezért megy egy jól körülhatárolható réteg és már van Szexmuzeumuk is meg minden. Ott ugyanis a törvény nem tiltja. Nálunk igen ugyhogy a nyugati aluljárón kivül máshol nem igen láthatsz... de nem csak ezért butaság a cikk vége: a turisták nagy ivben tesznek Budára. Bármelyik külföldi beszámolóból kiderül: megnézik a Várnegyedet aztán húznak Pesre bámészkodni, étterembe ülni, fürdüzni stb. A romkocsmákról meg maximum mi hisszük azt hogy olyan nagy turistalátványosságok. Egy átlagos turista előbb ül be a Gerbeaud-ba.

A Várkert Bazár meg masszivan az I. kerületi önkormányzat hülyesége: épités-blokkolásban nagyon ügyesek. És még a Főparancsnokságnál ez még akár el is fogadható, addig itt ez meglehetősen kinos. De a "másfél év múlva összedől" szöveg öt éve se hatotta meg őket.

ildsisy 2009.06.03. 15:00:58

A szívfájdalmam a Várkertbazár!!!!
Alul-felül-kívűl-belül körbe jártam, nagyon sajnálom, hogy nem fog sikerülni megmenteni és valami normális dolgot csinálni belőle, ahol megmaradna az egész építészeti stílus...

Mormogi Papa · http://iusmurmurandi.blog.hu 2009.06.03. 19:35:27

Jó Gasperem, ne izgasd fel magad - ha ez a Fanyar Úr esetleg kitenné a lábát - óh, nem messzire, csak a Thököly út Bosnyák térig terjedő szakaszára este sötétedés után (hogy a "nyóckert" már ne is emlegessem) hát bízvást meglepődhetne :-)
De a lényeg: ne hagyjuk ki az Ybl kompozíció többi darabját se - főként azt, amire most találtak rá - véletlenül:
www.muemlekem.hu/magazin?id=8
www.muemlekem.hu/muemlek?id=70
Az utóbbit ugyan jelenleg is "hasznosítják" - a mezei emberek nem is jutnak be…

Gasper · http://tajkep.blog.hu/ 2009.06.03. 19:58:42

@ildsisy: azért bízzunk benne, hogy valahogyan csak jobb sorsra fordul ennek az épületnek a sorsa :)

@Mormogi Papa: Isten ments, hogy felturbózzam magam, főleg ha ajtóstul jönnek :))))

Apám a 60-as években sokat járt évfolyamtársaival a Várkert kioszkba, merthogy jókat lehetett itt enni. Akárcsak átellenben az Aranyszarvasban. Akkor még volt néhány valódi pincér is, ittmaradva az ántivilágból.
Jancsó Oldás és kötésében van két jelenet, ami itt a környéken játszódik. Az egyik jelenet egy itteni szobrászműteremben, az azt követő hajnali jelenet pedig a kioszkban, Latinovits Zoltánnal az élen :)

Érzelmileg erősen kötődöm a bazárhoz, egyrészt mert ezen a környéken nőttem fel, másrészt mert tavaly elhunyt atyai jóbarátomnak, Gulyás Gyulának itt volt műterme évtizedeken keresztül. Sok közös dolgunk volt a mesterrrel, volt hogy heti rendszerességgel megfordultam nála.

Sokat fotóztam itt én is, de egy fotós barátom feltett egy idevágó anyagot a netre. Ajánlom szeretettel:

www.hossala.hu/?lang=hu&mode=rekord_lista&nev=Mester&id=HT-33

bbjnick · http://bbjnick.blog.hu 2009.06.04. 07:30:49

Kedves Gasper!

Ha már erre jártam, nem állom meg, hogy a bejegyzéssel kapcsolatban két észrevételt meg ne engedjek magamnak:-)

Az első: át tudom érezni az érzékenységedet a témában: az én gyerekkorom helyén ma egy négysávos autópálya van. Pedig ott az "én időmben" még egy holtág volt, csodálatos növény- és állatvilággal:-(

Kiskölyc koromban létezett az Interpress Magazinnak egy "gyerekkiadása", Alfa Magazin címmel. Abban láttam egyszer egy képsorozatot, amely egy USA-beli kisváros változásait mutatta be a harmincas évektől a nyolcvanas évekig. Emlékszem, hogy megborzongtam azon a képsorozaton, ott az ámbitus alatt, a tanyán.

A második: lehet, hogy én valamiféle kollektivista csökevény vagyok, de megkérdezem, szerinted rendjén van az, hogy a Palotaegyüttes (és a világörökség) részét képező épület(ek) önkormányzati tulajdonban vannak? Mit tud azokkal kezdeni egy önkormányzat? Azok, kérem, a nemzet tulajdonát képezik. Vagy nem? Mint a Szépművészeti Múzeum. Vagy az is önkormányzati tulajdon? Persze, lehet, hogy nagyon félreértek valamit:-)

No, csak lesz egy harmadik is: azt a szovkoloros bejegyzést én elég gyakran szoktam keresgélni...:-)

ü
bbjnick

Gasper · http://tajkep.blog.hu/ 2009.06.04. 11:23:00

kedves @bbjnick: a Budavári Kht. -amely kezeli ezeket az épületeket-, vegyes állami és önkormányzati tulajdon. Viszont a kezelésük alá tartozó épületek állami tulajdonban vannak, így a Várkert bazár is.

Sajnos ahhoz, hogy ebből az épületkomplexumból élő dolog váljék, komoly urbanisztikai változásokra is szükség lenn a környéken. Például kapcsolat kéne a bazár és a Duna közé, amit gyakorlatilag az alsó rakparton egy gyorsforgalmi út akadályoz, felül pedig egy kétsávos, reggeli és délutáni dugókkal terhelt út fekszik. Meg itt fekszik Budapest legszebb villamospályája, amit szintén jobban ki lehetne használni.

A szovkolor bejegyzésem már készül, most éppen Berlin 1945-ös ostrománál tartok, merthogy onnan fog indulni a történet. (éppen valahol a seelöwi magaslatokon állok erős ellenséges szovjet tüzérségi tűzben)

Szeretném mindenképpen júniusban befejezni, úgyhogy linkelek nálatok, ha elkészültem. Persze addig is szívesen látlak :)

bbjnick · http://bbjnick.blog.hu 2009.06.04. 16:34:07

Nohát, @Gasper:

mindig így járok, mikor rámjön az államosíthatnék:-D

ü
bbjnick

Mormogi Papa · http://iusmurmurandi.blog.hu 2009.06.04. 18:18:07

Nana, Hugó is így kezdte :-)))
(Nem a viziló, hanem a Csöves.)

Apropó: ma reggel a trolin egy önérzetesen szagos egyén megjegyezte:
- Én hó,lessz vagyok, nem csövi! Különbség!

Mormogi Papa · http://iusmurmurandi.blog.hu 2009.06.04. 18:18:22

Nana, Hugó is így kezdte :-)))
(Nem a viziló, hanem a Csöves.)

Apropó: ma reggel a trolin egy önérzetesen szagos egyén megjegyezte:
- Én hómlessz vagyok, nem csövi! Különbség!

vero · http://anal0g.blog.hu/ 2009.06.05. 09:07:40

pont ezen gondolkodtam, napokkal ezelőtt is a reakciós cikket olvasva, hogy a mai közlekedési viszonyok között megoldhatatlan, hogy életet leheljenek ezekbe az épületekbe.
de kb. ugyanez volt a helyzet, csak kisebb forgalommal a 60as 70es években is, nem Gasper?
a rakpart és a környék közlekedésének teljes rekonstruálására volna szükség. BP mai helyzetét tekintve talán nem hagymázos álom. lassan úgyis egy rakás dolgot át kell tervezni, meg kell változtatni, hogy élhető maradjon a nagyfalu. kérdés, hogy ezek az épületek kitartanak-e addig?

vero · http://anal0g.blog.hu/ 2009.06.05. 09:08:55

milyen jó, hogy itt is megjelent a cikk! itt sokkal nyugisabban tudom fogni, meg a kommentelők is kiegyensúlyozottabbak.

Gasper · http://tajkep.blog.hu/ 2009.06.05. 15:35:41

@vero: hát ez az. A bazárnak csak úgy lehetne értelmes funkciót adni, ha a tágan vett környezete is emberi módon lenne kialakítva. Persze egész Budapestre ráférne egy brutálisan komoly nagygenerál, amivel most ugye nem mondtam az égvilágon semmi újat.

Amúgy a Műegyetem Közlekedésmérnöki Karának egyik professzora nemrég kifejtette a Kossuth Rádióban, hogy a 4-es metróra költött összegből tokkal vonóval rendbe lehetne tenni Budapest közlekedési hálózatát, mely egy jóval élhetőbb várost is jelentene egyben. Ezt értsd úgy, hogy ebben az összegben benne volna két újabb Duna-híd (északon és délen), valamint benne vannak a Belváros alatt elvezetett alagutak, amelyek a brutális átmenőforgalmat vezetnék a felszín alá.

De a lóf*szt fog ebből bármi is megvalósuln!
Komolyan mondom, ez a folytonosan demokratikusan megválasztott Demszky-féle garnitúra több kárt okozott ennek a városnak, mint az azt megelőző, egyébként tökéletesen aljas és hasonlóan korrupt Kádár-rendszer.

Mormogi Papa · http://iusmurmurandi.blog.hu 2009.06.05. 18:34:38

Mikor az első világbankhitel árnyéka rávetült erre a "prodzsektre" ( :-), az akkor a még meg nem gyilkolt Pesti Hírlap leközölte azt a Világbank által szakértőkkel készíttetett jelentést, amit "Ő, akit nem nevezünk nevén"
egy éve dugdosott a fiókjában…
A lényege az volt, hogy ők ugyan adnak pénzt fedezet fejében bármire (!), de nem javasolják, inkább alternatív közlekedésjavító terveket pártolnának… Például a gyorsvillamos hálózat fejlesztését, az utak rendbetételét, etc.
ÉS AKKOR MÉG AZ AZÓTA ELKÖLTÖTT ÖSSZEGNEK CSAK A TÖREDÉKÉRŐL VOLT SZÓ !!!
A legbölcsebb intézkedések egyike volt az első adandó alkalommal ennek a pénznyelőnek a leállítása. Mert hogy a föld alatt mi zajlik, azt csak a Mindenható tudja - de csakis azért, mert mindent tud… Az egész világon ez a legrizikósabb beruházásfajta. A kivitelező bármit állíthat, ki tudja azt ellenőrizni?
De azért a szükséges engedélyeket időben be szokták szerezni - máshol.
Aztán a "zorbánbányázás" meghozta a maga hasznát: az egyszeri prolik úgy utálták őket, hogy ma sem hiszik el, mennyivel többet vett ki a zsebükből Dem (bin) szky Ládás főrablómester…

Gasper · http://tajkep.blog.hu/ 2009.06.05. 18:55:58

@Mormogi Papa: és akkor az orosz államadósság fejében felajánlott komplett metróvonal megépítéséről nem is beszéltünk.
Azt a zsetont meg milyen szépen "lebontotta" a Kapolyi, illetve "lebontották" az egyéb "emeszpéközeli" arcok.
De neeeeeem! A Zorbánbányázóstokajiszöllővesszejezős dolgok vágták itten csak le a biztosítékot, az volt itten az igazi veszély, hiszen a Patás "orsósviktor" távoltartása a hatalomtól minden áldozatot megér.
Vajon tényleg megérte ezért gallyra vágni ezt az országot?

Mormogi Papa · http://iusmurmurandi.blog.hu 2009.06.05. 20:25:40

Az első levágás azért volt, mert a nagyképü fiúcskák megsértődtek, hogy nem nyertek... és bosszüból kinyírtak egy rendes embert - persze nem fegyverrel - és gallyravágták a pártját. A levét most is isszuk még.
Az az elképesztő médiahenger beindult és meg sem áll...
És amikor már nincs tovább, akkor... "Van másik! Maestro... múzik! Ca-ca!"

tesz-vesz · http://kkbk.blog.hu 2009.06.09. 18:01:36

@Mormogi Papa: az a párt amúgy is tele volt szórva, az első kiszórás még tán Csurka volt, aki ma eléggé kompromittált, de - úgy gondolom - ha Antal rá hallgat akkor ma nem itt lennénk, és Budapest se lenne ilyen, és a nemzeti értékeinkből sem lenne egy koszos, sörszagú kocsma. prostituáltakkal díszítve.
vagy nem ezen múlt? lehet nem volt akkor egy normális gárda, ami rendelkezésre állt?
mindegy. a lényeg, h nagyszerű épületnek tűnik a Várkert.

Mormogi Papa · http://iusmurmurandi.blog.hu 2009.06.09. 20:22:14

@tesz-vesz: Az is egy gyűjtőpárt volt, mikor azzá szerveződött. Ismerek olyan igen rendes embert, aki már a lakitelki sátor előtt is tagja volt, és most is az, mindennek ellenére... talán arra vár, hogy az infravörös tartományból egyszer még eljutnak az ibolyántúliba?
Mindegy, az már a dolgok rendjéhez tartozik, hogy ha egy párt ellenzékből legálissá lesz, osztódással szaporodik...
Így volt ez már az ókori Rómában is, csak akkor még nem pártoknak hívták őket.
(Meg még korábban is.)

Gasper · http://tajkep.blog.hu/ 2009.06.09. 22:09:29

@tesz-vesz: "lehet nem volt akkor egy normális gárda, ami rendelkezésre állt?"

Miért, most van olyan? Egyáltalán kell olyan, hogy "gárda"? Elég szánalmas volt, ahogyan a legutóbbi rendőrökkel "vívott" attak során úgy spricceltek szét ezek a bohócok ott a Kossuth téren, mint az ökörhugyozás. LOL!

Inkább kéne tisztességes rendőrség, meg csendőrség, ahogyan az Ausztriától Olaszországon át Franciaországig működik. Oké, értem én hogy a csendőrség szóra beléáll a kakastoll a fél ország alfarába -nyilván nem teljesen ok nélkül- noha meg volna a dolognak a létjogosultsága. De ez a slampos gárdista fíling finoman szólva is tragikomikusan néz ki.

tesz-vesz · http://kkbk.blog.hu 2009.06.09. 22:41:18

@Mormogi Papa: én úgy gondolom, h aki még mindig az mdf tagja az nem rendes ember. a rendes emberek már rég kiléptek onnan, persze a félmilliós fizetés...
(gusztusnak mondjuk 1 millió/hó)
és mit mond? h vélekedik az emberünk az mdf pártról, úgy amúgy? az elitről?

tesz-vesz · http://kkbk.blog.hu 2009.06.09. 22:43:28

@Gasper: Elég szánalmas volt, ahogyan a legutóbbi rendőrökkel "vívott" at"
az nem a dósa gárda volt? nem lehet megkülönböztetni nagyon őket.

"a csendőrség szóra beléáll a kakastoll a fél ország alfarába "

nem fél ország, csak a 2 % :)
a többi tudna gondolkodni, ha a média meggyúrná őket....

Mormogi Papa · http://iusmurmurandi.blog.hu 2009.06.10. 12:18:06

@tesz-vesz: Van olyan is, volt évfolyamtárs, aki 90 óta a Parlamentben ül, de én nem őt említettem. Az illetőt csak 2006-ban indították el, a biztos vereség tudatában a választókerületében. Egyebekben éppen olyan ember, mint bárki más: civilként dolgozik a munkahelyén, civil fizetésért. Hogy mit gondol - az meg az Ő ügye.

Gasper · http://tajkep.blog.hu/ 2009.06.11. 10:27:05

@tesz-vesz: @Mormogi Papa: éppen a regggeli futás közben villant be egy, az MDF jövőjét érintő kép (különben a futás kiválóan alkalmas egy kis szellemi elmélyülésre :).
Szerintem nemsokára a kalaposcsaj megy a lecsóba és a bajuszkirály lesz a pártelnök. Életbevágó lesz a jövőre nézve, hogy legyen egy szatellitpárt, amely fel tud fogni néhány kiábrándult maszopost, illetve szadeszost. Egy szatellitpárt, amelyből a teljes ballibbant összeomlás után akár még építkezni is lehet. Nem mondom, hogy szimpatikus jövő, de már 1990-ben is óriási hiba volt leírni ezt a sok sz*rházit.

Mormogi Papa · http://iusmurmurandi.blog.hu 2009.06.11. 19:41:04

@Gasper: A hiba valós. De nem az egyetlen. És ne feledkezzünk meg a "választási pártokról" (valami centrum rémlik) amikről akkor derülne ki, kik futtatták őket, ha netán kormányt kellene alakítaniuk… No, az lenne az igazság pillanata!
Hogy 2006-ban kik imádkozták be a Zemdéefet a sparheltmentbe, az is érdekes kérdés - meg a "főrendezői" szék kérdése a székes élén… meg a 2006-os hat százalék három helyett csiribí-csiribá - a semmiből…
Ha egyszer egy becsületes történelemkönyv (!) készül majd erről a korról, lesz ám meglepetés :-((( Még az írói is meg fognak lepődni (mert a bika már megint a Riskát…)

tesz-vesz · http://kkbk.blog.hu 2009.06.12. 18:38:21

@Gasper: lehetséges, de most kizártak 3 mdf tagot az mdf---BŐL, és az egyiok elmondta, "hogy ősszel az szdsz és az mdf egy párttá alakul, egy új neoliberális párttá, hogy beférjenek így a parlamentbe" értelmesnek tűnt a renegát, úgyhogy nagyon érdemes lesz még figyleni, ki tudja, aztán majd eladják magukat centum ideológiával, mint a optium intézet.
láttam dávidról egy jónak tűnő cikket a teokratáknál. meg is keresem míg eszembe van.

tesz-vesz · http://kkbk.blog.hu 2009.06.12. 18:44:35

@Mormogi Papa: tény hogy aki jobboldaliként az mdf-re szavaz, az vmi egészen csekély képességekkel rendelkezik

Mormogi Papa · http://iusmurmurandi.blog.hu 2009.06.12. 21:59:42

Ex cathædra kijelentések özöne... nick mögött álnév... látogatott blogok...
nem hiszem, hogy magyarázkodnom kellen - főleg nem mások miatt. De a határvonalak nem tiszták, és sosem voltak azok. Annak azért örülök, hogy a legutóbbi választások után alakult koalíció egyik tagjára sem szavaztam soha életemben. És ezt olyasvalakinek köszönhetem, akinek semmi egyebet: Tamás Gáspár Miklósnak, a Hősök Terén 1989-ben elmondott beszéde okán...
És a megjegyzés is csak Antall halála utántól érvényes.

Mormogi Papa · http://iusmurmurandi.blog.hu 2009.06.13. 19:37:09

@Gasper: Gasperem, az emlegetett megjelent... a mai Nemzetben korrekten leközölték az írását - aminek a végén sietett leírni, hogy az utolsó korrekciót ötödikén, úgyszólván még kapánykuss előtt végezte benne. Hogy mikor döntötte el, hogy elküldi, s hova - én azt nem tudom.
Valahogy felködlött bennem (a -Farkas! -t kiáltón kívül) a Fekete Lovag... valahogy így:
Jó, rendben, de NEKEM is igazam van! (Igaz, nézeteinek egy része köszönőviszonyban sem áll a régiekkel, de kit érdekel?) -Egyezzünk hát ki...
hogy miben is? Nagy túlélő!

vero · http://anal0g.blog.hu/ 2009.06.14. 07:38:18

mi ez itt kérem?! egy hétig nem kattintok ide és a tájkép reakcióssá lesz?!!
új poszt helyett gárdázás, meg ilyenek ... cö, cö.

tényleg gasper! patakon voltál már a várkertben?
apropó. mi van a várkertekkel úgy általában? persze azok ált. nem ilyen impozánsak.

vero · http://anal0g.blog.hu/ 2009.06.14. 07:40:50

tényleg gasper! a bazár fölött a hegyoldal csak sima erdő? nem voltak ott függőkertek? alkalmasnak látszik a hely.

Mormogi Papa · http://iusmurmurandi.blog.hu 2009.06.14. 15:52:48

@vero: Hogy mondhatsz ilyet?
Mi itt kivétel nélkül Muskétás-Testőrök vagyunk!
Vive le Roi ! :-)))

Amúgy a palindrom még mindig áll:
gárdanadrág.

Gasper · http://tajkep.blog.hu/ 2009.06.15. 06:48:55

@Mormogi Papa: hát ez a TGM tényleg nagy túlélő. Elkezdtem olvasni az említett írását az MN-ben, de olyan unalmas rizsa volt, hogy csak bele-bele olvastam.
Különben most -és itt persze nem TGM-re gondolok- marha nagy lett a fluktuáció az ún. konzervatív oldalra. A kedvenc jelenségem ezügyben a Konzervatórium mellett a Medgyessy nevelt lánya, aki valamilyen konzervatív intézet -vagy mi a sz*r- elemzője. LOL!

Gasper · http://tajkep.blog.hu/ 2009.06.15. 06:57:17

@vero: a Bazár fölötti részt eredetileg József nádor telepítette újra, amolyan kert funkciónak szánva. Régen jártam arra, de egy viszonylag kellemes sétány van ott. A Szarvas tér (Tabán) felé pedig van néhány nagyon szép turbános kőfejfás török sír. A kutyasétáltatáson kívül, valamint a bokorban való esti kamatyoláson túl azért tudnék találni sokrétűbb funkciót is annak a résznek.

A sárospataki várkertről utoljára a fidexx kormány alatt hallottam, amikor szóba került a terület rekonstrukciója. Ismertem egy építész csajt, aki dolgozott abban a dologban és elképesztően frankó terveket láttam.
A Medgyó-Kurcsányi-éra alatt megvalósult ebből valami?

Mormogi Papa · http://iusmurmurandi.blog.hu 2009.06.15. 22:22:21

@Gasper: Most nincs nálam a könyv, de Hermione is említette: a sok rizsa közé el volt rejtve néhány fontos dolog...
Apropos: tegnap este igencsak meglepődtem (én is:-), mikor a Hírben hallottam OV beszédét... Hát nem neki is az jutott az eszébe? Kicsit ugyn túlrészletezte (talán a mai fiatalok ne ismernék? a fiam bizony nagyonis - különösen a Brian életét) és mással kapcsolatban kerített rá sort, de ezt a vizes lepedőt annyi mindenkire rá lehet húzni...
"Húzd rá jobban, menjen a..."

vero · http://anal0g.blog.hu/ 2009.06.16. 09:19:10

@Gasper: a várkert elég érdekes, nagyrésze a volt vizesárok, ill. az határolja, benne a kastély parkja. folymatosan alakítják vagy 15 éve. szerencsére nem nagy lendülettel. a szánkózódombunkat a "rekonstrukció során mindenesetre elhordták (akurvaanyjukat!)
falakat ásnak ki és építenek. ha bopmbát nem robbantanak benne, vagy törmeléklerakónak nem kezdik használni, szerencsére nem nagyon lehet elbasszintani.

a m-f kurzus annyiban hagy(ott) jelet a várnegyeden, amennyire a helyi polvez ahhoz lojális volt (e kettő összevetése az időszalagon kis eltolódást mutat). Ez idő alatt a várnegyed rekonstrukciója címszó alatt sikerült egyik helybéli (nemkispénzű szocib arát) üzletembernek a feltárt falmaradványokra eustámogatással felhúzatni saját hoteljét-vendéglőjét, s a vártemplom (tavalytól bazilika!!!) mögötti kis kövezett utcát az autóforgalom számára megnyitni.
+ pincék, kolostor stb.
összetett probléma. jobb csak sétálgatni és nézelődni.

tesz-vesz · http://kkbk.blog.hu 2009.06.17. 20:26:24

@Gasper: optium intézet, igen. a konzervatórium mellett, nekem a reakció is gyanús, akinél olyanok dolgoznak (murci, gavrilo, ácsferi), akik azért mondják az egyik radikális pártra, hogy "ostoba, barmokkal van tele" , mert könyvtárukba nem rakják be spiró elvtársat.
de ilyen híres mszp-s konzerv a szombathy pál, debreczeni józsef is.

Gasper · http://tajkep.blog.hu/ 2009.06.18. 17:10:14

@tesz-vesz: na oké, az Optimum Intézet is egészen nyilvánvaló! Medgyessy Peti nevelt lányával az élen ez már a pofátlanság kategóriája. :))))

A Reakcióra amúgy jómagam is írok, náluk felvállaltan sokféle vélemény megjelenik a szerzőik klaviaturájából, de azért gyanakodni ebből a szempontból biztos nem kell rájuk. :)

Mondjuk a Jobbik kortárs kultúra- és művészetfelfogásával kapcsolatban nekem is vannak félelmeim, ami persze nem jelenti azt, hogy Spirót nem kéne végre az őt megillető helyére tenni, valahova a középszer magasságába.

inszeminator · http://inszeminator.blog.hu 2009.06.23. 08:27:19

Inkább kéne tisztességes rendőrség, meg csendőrség, ahogyan az Ausztriától Olaszországon át Franciaországig működik. Oké, értem én hogy a csendőrség szóra beléáll a kakastoll a fél ország alfarába -nyilván nem teljesen ok nélkül- noha meg volna a dolognak a létjogosultsága. De ez a slampos gárdista fíling finoman szólva is tragikomikusan néz ki.
@Gasper:
Csak annyit teszek hozzá, jogy Belgiumban is van, miért ne lenne, mármint csendőrdég. Fel is hívták a figyelmemet, hogy keményebbek a rendőrségnél.
Egyszer találkoztam vidéki utamon egyetlen egy szem öreg csendőrrel.
Leállított, igazoltatott, bepötyögte valamibe az adataimat, a kocsi adatait, aztán elköszönt.
Mondom, egyedül volt az út szélén, nem a társa védte, ha kellett, hanem a "csendőr" volta.
Gondolom én, kis magyarországi senkiházi.

Gasper · http://tajkep.blog.hu/ 2009.06.23. 20:59:33

@inszeminator: "nem a társa védte, ha kellett, hanem a "csendőr" volta."

Hát valahol itt van a kutya elásva. Egyébként francia csendőrökhöz nekem is volt szerencsém Marseille-ban. Azokat nem merte volna senki leköpni, sem a fegyverükett elvenni. Igaz, azt sem hiszem, hogy nagyon alkudoznának velük az emberek egy kis gyorshajtás, vagy némi piás vezetés esetén.
Pedig a Vichy-féle Franciaországban is csúnyán részt vettek a csendőrök ebben-abban, mégsem lett a szervezet egy életre annullálva.

Mormogi Papa · http://iusmurmurandi.blog.hu 2009.06.23. 21:36:02

@Gasper: Pétain alatt a párizsi rendőrség vett részt csúf dolgokban - a helyi "nemzetiszocialista" pártok legradikálisabbikának a milícistáival együtt. A vidéki csendőrség megoszlott: ki-ki a maga nézetei szerint.

Gasper · http://tajkep.blog.hu/ 2009.06.24. 22:28:19

SZOLGÁLATI KÖZLEMÉNY! :)

Miután mailben többen kérdőre vontak, hogy hol késik az újabb poszt, most mindenkit megnyugtatok, hogy néhány napon belül lesz új írás a blogon. Annyit elárulok, hogy egy szovjet filmes anyaggal fogok jelentkezni, úgyhogy lehet gyúrni a témára. :)

Grift · http://gozdom.blogspot.com/ 2009.06.25. 15:31:57

@Gasper:
ugye hogy lesz benne tarkovszkij is. :)

Gasper · http://tajkep.blog.hu/ 2009.06.25. 20:55:39

@Grift: Naná! Mindjárt ott tartok. :)

inszeminator · http://inszeminator.blog.hu 2009.06.27. 07:46:16

@Gasper:
Hát már éppen ideje volt egy kicsit beinulni, hosszú szünetet hagytál magad mögött.
A jégmezők lovagját nem is tuom hányszor láttam...

Gasper · http://tajkep.blog.hu/ 2009.06.27. 20:31:04

@inszeminator: jogos a számonkérés. :)

Igazából nem a blogolást untam meg, hanem sokminden összejött mostanában munkaügyben, ami elsősorban nem az idómet, hanem az agyamat szívta le némileg.

Grift · http://gozdom.blogspot.com/ 2009.07.01. 08:59:35

oszlityokat, orádákat, lubeneket félrelökve, travarica tengeren átiszva magam, rohanok hotspotolni és semmi. sehol a beígért poszt. pfúj! :)))

Gasper · http://tajkep.blog.hu/ 2009.07.01. 09:32:23

@Grift: már meg van írva! Ha ma este otthon gép elé kerülök, letisztázom és felcsűröm, reményeim szerint éjszaka már olvashatod is. De éjszaka inkább valami jó dalmát szesztől légy okos! Úgyhogy marad a holnapi katzenjammer. :)))))

Grift · http://gozdom.blogspot.com/ 2009.07.02. 09:05:16

@Gasper:
nista katzenjammerá, jebiga! na, bolime kurác, megyek neki az új posztnak! dobrodosli!
süti beállítások módosítása