HTML

Fontos idő

Tájoló

Felkérés táncra

Utolsó kommentek

  • FUHfilm: Fehér György (1939-2002) operatőr-rendezőről készítek egy könyvet, ezért szeretném megtudni, hogy ... (2023.04.13. 21:56) Még két dolog
  • v_e_r_o: @tapló II.: megtisztelő 11 év után választ kapni, és most olvasom 4 hónapra rá. kerestem is már a ... (2021.04.29. 11:09) Sovcolor
  • tapló II.: Igen, amíg el nem felejtem. A legjobb színes film a japán Fuji volt. Fogalmam sincsen ezek a japcs... (2020.12.22. 09:41) Sovcolor
  • tapló II.: @vero: Inkább vízes színűnek látszott minden, a kék sem volt határozott. (2020.12.22. 09:39) Sovcolor
  • tapló II.: Anno hoztak Moszkvából az ismerőseim akik kint jártak két tekercs Szovkolor diafilmet. Tudták, hog... (2020.12.22. 09:37) Sovcolor
  • Utolsó 20

Friss topikok

Tartalom

Licenc

Creative Commons Licenc

Lászlóbontás

2009.07.08. 08:25 Gasper

Grillezett pisztráng, marinált zöldségekkel

Vasárnapi ebéd IV.

Fogj ki egy jobbfajta hiper halpultjának jégágyáról néhány közepes méretű pisztrángot, aztán gondold ki a többi hozzávalót. Persze tudom én, hogy nem a tenyésztett szilvásváradi pisztráng a pisztrángok nonpluszultrája, de egy magamfajta, analfabéta horgász számára most ezzel kell dolgozni.
Naszóval, a hozzávalók. Most nincs kedvem sokat tökölni a hozzávalókkal, hiszen meleg van és még el kell jutni autóval a célállomásig. Másrészt a család számára egy viszonylag gyors, egyszerű és finom étel elkészítése a cél, így a további hozzávalók a következők: aprószemű újkrumpli, új fokhagyma, citrom, padlizsán és kaliforniai paprika. Tengeri só, bors, jófajta olivaolaj, balzsamecet és kertben található füszernövények meg majd kéznél lesznek.


A marinált zöldségek

Marinált kaliforniai paprika és padlizsán lesz a pisztráng meghatározó garnírungja, amihez még néhány szem, parázsban sült újkrumplit is fogok készíteni.
Amíg a jó parázs elkészül, addig előkészítem a zöldségeket. A padlizsánt hosszában (héját megtartva!) félcentis szeletekre vágom. A kaliforniai paprikát viszont egyben hagynám, ha kellőképpen odafigyelnék -hiszen úgy célszerű grillezni- de nem figyelek oda, így nem hagyom egyben, hanem kicsumázom és félbevágom őket. Ez azért nem akkora gáz, így a paprika félbevágva kerül a parázs fölé a padlizsánszeletekkel együtt.
A padlizsán és a paprika minden oldalát addig grillezem a parázs fölött, amíg a kellő állapotukat el nem érik. A padlizsánt előzőleg vékonyan bekenem olivaolajjal, így szépen fog sülni, de nem szabad kiszárítani meg odaégetni, hiszen akkor lőhetjük az egészet, de ha a az egész nyers, szivacsos állagú marad és nem lesz finom szaftos, akkor is ráfaragunk. Viszont a kaliforniai paprikák akkor érik el a kellő minőséget, ha szép fokozatosan, kellő  hőmérsékleten itt-ott feketére sül a héjuk, amit még melegében úgyis eltávolítunk.



Na akkor marináljunk.
Ebben a feleségem a nagy spíler, hiszen többnyire az Örök városban szedte fel gasztronómiai tapasztalatait. Én meg úgyis a pisztrángokkal foglalkozom a továbbiakban.
A grillezett zöldségeket érdemes még melegében feldolgozni. A paprikát lehámozzuk és csíkokra vágjuk, a padlizsánt nem szabad meghámozni, de ugyanúgy csíkokra vágjuk, majd beleteszünk mindent egy tálba. Sózzuk, ízlés szerint lehet mondjuk kevés frissen törött zöldborsot szórni rá, de ez utóbbi elhagyható. Szintén ízlés szerint meghintjük egy-két gerezd zúzott és apróra vágott, vagy lereszelt fokhagymával. Meglocsoljuk olivaolajjal és kevés jófajta balzsamecettel az egészet, majd összeforgatjuk és kicsit állni hagyjuk, hogy az ízek kellemesen öszeérjenek az alatt az idő alatt, amíg a pisztrángok megsülnek. Ezzel készen is van a garnírungnak szánt marinált zöldségünk, amit más zöldséggel, így akár cukkinivel is elkészíthetünk.




A pisztrángok

Tépek pár szál kakukkfüvet a kertben, felszeletelek egy citromot, és vékony szeletekre vágok pár gerezd  fokhagymát is. A pisztrángokat bekenem olivaolajjal, majd kívül-belül sózom és megszórom kevés töröttborsal. Teszek a halak hasába egy-egy kakukkfűágat és ide kerül a vékonyra szeletelt fokhagyma is. Kívülre is teszek kakukkfűágakat és a halak mindkét oldalára két szelet citromot is fektetek.
Ezek után nincs más dolgunk, minthogy szép egyenletes parázson kívül finom ropogósra, belül nem kiszárítva, kellemesen szaftosra süssük a pisztrángokat.

A végeredmény pedig ott van az első képen. A mértékkel használt kakukkfű jellegzetes íze kellemesen harmonizál a pisztránggal. Egyedül a marinált zöldségek esetében kell ügyelni a visszafogott ízekre, hiszen ha például túlzásba visszük a balzsamecet használatát, vagy a fokhagyma mennyiségét, akkor azok könnyen elnyomhatják a pisztráng decens ízvilágát.
Természetesen a hallal sült citromszeleteket tálalás után eldobjuk, de utólag még lehet pár csepp friss citromlevet csepegtetni a pisztrángokra. Ez egy finom és könnyű nyári ebéd -vagy akár vacsora-, amihez jó étvágyat kívánok!

20 komment

Címkék: pisztráng gasztró vasárnapi ebéd marinálás


A bejegyzés trackback címe:

https://tajkep.blog.hu/api/trackback/id/tr261232409

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Grift · http://gozdom.blogspot.com/ 2009.07.08. 08:38:33

hát brúder, aztat a pisztrangot nem ártott volna evés előtt egy karosszéria lakatoshoz elvinni, hogy kikalapálja, hisz csúnyán behorpadt! az égett részt viszont ki lehet pökni, mikor nem figyel a gyerek! lol
eddig a tréfás megközelítés.
nekem a haljellegű padlizsán necces köret a halhoz, de elfogadom, jó, legyen...

viszont megennék most egy ilyet! :)

vero · http://anal0g.blog.hu/ 2009.07.08. 12:06:53

Szép-szép. Dícséretes igyekezet.
Hugh Fearnley-Whittingstall (RC) nedves újságpapírba csomagolva sütötte őket parázsban, zöldfűszerrel a hasukban, áfonyával körítve. Hm?
Persze pofázni, meg tv-t nézni könnyű.
Azért vasárnapra elhívnálak, ha ilyenekkel traktálsz. Kápiát vettél/ettél az idén? Azzal nem próbálkoztál?

Grift · http://gozdom.blogspot.com/ 2009.07.08. 12:15:35

@vero:
láttam én már kandallóban, hínárba tekerve párolni halat! ah! az a grófné és a szakácsa a parti kastélyban... :)
vagy ott a mundéros csuka, amit vesszőre húzva, bőröstől-belestől tűztek a tűz mellé, időnként fordítottak rajta, és így sütötték ropogósra, majd lenyúzták, a béltraktust kipöccintették, és már ettek is.

Grift · http://gozdom.blogspot.com/ 2009.07.08. 13:01:22

@vero:

én ugyannem! a bodrogközi pákászok, azok! :)

Mormogi Papa · http://iusmurmurandi.blog.hu 2009.07.11. 22:09:38

Nem vagyok nagy halevő - annál meglepőbb, hogy hölgykoszorúnkat nekem kellett rábeszélnem Szilvásváradon a füstölt pisztrángra... Azt mondták "Hiszen ez nyers!" A kóstolás után már nem voltak kifogások...
Persze ott helyben, "in situ" másként muzsikál még a hal is :-)

Gasper · http://tajkep.blog.hu/ 2009.07.12. 19:40:09

Na csókoltatok mindenkit!
Az elmúlt napokban amolyan roadmovie formájában bebarangoltam Felső-Magyarország néhány igazán szép kuruc vidékét, Abaújtól a Zemplénen át egészen a Hegyaljáig.
Közben meglátogattam vezérlő fejedelmünknek, valamint többek között hű generálisának, Bercsényi uramnak kassai porhüvelyét is.
Aztán angolul és németül próbáltam kommunikálni Kazinczy és Márai városában, az Árpád-házi Szent Erzsébetről nevezett dóm tövében elhelyezkedő kávézók és éttermek némelyikében, miután magyarul (de angolul és németül sem) nem beszélnek a pincércsajok, szlovákul meg én nem tudok a "pozor" és az "obuv" szavakat leszámítva egy árva szót sem.

Viszont Boldogkőváralja valódi kultúrtájként megnyilvánuló, sárgabarackosokkal csodásan szabdalt lankáin olyan mennyei ízű barackokat vásároltunk, amilyenről egy magamfajta fővárosi még álmodni sem mer manapság.
Hát entrée-nak talán ennyi elég is lesz. :)

vero · http://anal0g.blog.hu/ 2009.07.13. 09:15:29

akkor ebből lesz poszt is. ugye?

egyébként a "Pozor, obuv!" szókapcsolattal nyugodtan kommunikálhattál volna! Vagy legalább egy Boze moj felkiáltást, mikor megláttad a csinos pincérlányokat :o)

Gasper · http://tajkep.blog.hu/ 2009.07.13. 11:15:47

@vero: tényleg, Boze moj! Hát ezt is ismerem :)

Sokat fotóztam, de vagy emlékképeket a családról, vagy unalmas képeslapfotókat készítettem. Emellett persze sokféle, akár retrográdnak mondható tárgykulturával is találkoztam például a pataki Bodrog Áruház, vagy éppen az óhutai Áfész Italbolt táblájának képében. Még nem tudom, hogy összejönne egy egységes poszt a témában.

Viszont ami egyáltalán nem volt retróérzés a tíz évvel ezelötti fílinghez képest, az a cigányság számarányának szembetűnő és megdöbbentő emelkedése a környéken.
Tudomásom szerint BAZ-megyében az ovodáskorúak körében már átbillent a számarány a dzsipók javára, a tendencia pedig meredeken ível felfelé. És ez szemmel láthatóan így van, ami egészen döbbenetes.

vero · http://anal0g.blog.hu/ 2009.07.13. 12:45:56

a pataki bodrog áruház makovecz egyik első középülete! :o))) de tényleg!

vero · http://anal0g.blog.hu/ 2009.07.13. 12:52:44

@Gasper: dzsipók. főleg a csereháton van a rezervátum. az meg abov i gemer. zemplin még tartja magát!
megoldás egy purina gyár helyszínre való telepítése lehet.

Gasper · http://tajkep.blog.hu/ 2009.07.13. 14:59:09

@vero: tudom én, hogy ki tervezte a Bodrog Áruházat! :)))
Személyes véleményem szerint Makovecz -akárcsak a szobrász Melocco- irgalmatlanul komoly ízlésbeli deficittel rendelkeznek. Persze akadnak kivételek is, mint a siófoki ev. templom, vagy a Pázmány auditóriuma Piliscsabán.

A Cserehátra gondoltam én is elsősorban, noha annak most csak a szélét érintettem. De arrafelé tényleg nagyon kemény a helyzet. Talán egy évtized és nem lesz ott számottevő a magyar lakosság aránya.

vero · http://anal0g.blog.hu/ 2009.07.13. 15:38:51

@Gasper: M&M. Néha ők is tévednek. Szerencsére :o))
Ma sem az már. Vannak helyek ahol C a polgármester és a képviselő testület. Igazi sci-fi.

Mormogi Papa · http://iusmurmurandi.blog.hu 2009.07.13. 18:12:24

Dobríj gyeny! Jeden píva, please!
Gyakujem peknye!
(A Dzsenkujem talán lengyel…)
Utoljára 1979-ben jártam ott :-(
Placsinta ku brindzu és így tovább - helytelenül, de ez jön elő. Pedig apai nagyanyám családja élt ott, a Fekete Városban :-) Amit a hetvenes évkben betelepítettek - nagycsaládosokkal…

vero · http://anal0g.blog.hu/ 2009.07.13. 19:03:13

@Mormogi Papa: brüsszelben találkoztam egy kassai sráccal (elb*aszott eurokrata-jelölt koromban), odajött az utcán, hogy hallja magyarok vagyunk. ő mondta, hogy kassáról a 80as években pattantak meg nagyon sokan magyarok. az utolsó pillanatban. ha tovább kitartanak ... persze akkor végtelennek látszott a cucilizmus.

most beszélgettem felvidékiekkel egy pár hónapja pöstön, egy felvidéki borok bemutatón. hát ... mit mondjak? nagyon rendes emberek, de csak magyarul beszélő szlovákok. egy ember volt, aki beígérte a maschinengewehrt, ha el jön az idő :o))

Gasper · http://tajkep.blog.hu/ 2009.07.13. 20:19:47

@Mormogi Papa: @vero: Kassa belvárosából még Rudolf Schuster polgármestersége idején, a 90-es évek során kiköltöztették a dzsipókat.
Még a 80-as évek végén apám egyszer megmutatta Márai szülőházát, amit akkoriban persze semmi nem jelölt. Na annak a háznak már a lépcsőházában úgy hemzsegtek a purdék, hogy nem lehetett az ajtónál tovább jutni. Igaz, nem is volt ajánlatos.

Viszont most majdnem pofántöröltem egy Kárpátia-polós anyaországi kis suhanc prosztót, amikor a dóm tövében torkaszakadtából hajráfradizni kezdett. Ezek semmiben nem különböznek a Slota-hívő fehérjehalmazoktól.

Mormogi Papa · http://iusmurmurandi.blog.hu 2009.07.13. 23:23:25

@Gasper: Igaz, csak abban, hogy a szlotisták mozgalmait eszében sincs betiltani ott senkinek - de még az Eurokratáknak is megfelel az egész vállalhatatlan társaság...
Elkészült a szlovák filmtörvény is, adta hírül ma egy hírlevél. Remélik, hogy ez felpezsdíti a filmes életet. Legelébb is komoly pénzeket kapnak a jövőben például a kereskedelmi televízióktól meg a video-audio forgalmazóktól - minden egyes mozijegy és eladott CD-DVD után...
De a poén: lengyel filmesek alapítanak náluk cégeket, mert abban bíznak: a külföldieknek a megbízható Euro árfolyam kedvet csinál majd... Ezt is, nem kicsit...

Grift · http://gozdom.blogspot.com/ 2009.07.14. 09:52:40

kassán a lunik IX-be ki se mentetek? ott aztán van mit látni. színtiszta cigyány-lakótelep.

inszeminator · http://inszeminator.blog.hu 2009.07.15. 17:45:23

@Gasper:
"Személyes véleményem szerint Makovecz -akárcsak a szobrász Melocco- irgalmatlanul komoly ízlésbeli deficittel rendelkeznek."

Háááááát nem hittem volna, hogy ezt valaki így ki meri jelenteni. Főleg az utóbbiról. Most megnyugodtam egy kicsit.

Gasper · http://tajkep.blog.hu/ 2009.07.15. 21:58:04

@inszeminator: őszintén szólva örülök, hogy kiragadtad ezt a mondatot. :)

Merthogy erről a dologról érdemes lenne akár egy nagyobb lélegzetű posztot is írni. Akár a Reakcióra is.

Makovecz munkásságát különben nagyon lényegesnek tartom. Sőt, a Makovecz-iskola tevékenysége egy-két vidéki városban, valamint falvakban határon innen és túl (pl a Hargitán, kalákában újjáépülő falusi fürdők esetében) felbecsülhetetlenül fontos dolog.

De!
Makovecz Imre személye a polgári-nemzeti oldalon egyfajta megkérdőjelezhetetlen tekintélynek számít, ennél fogva valahogyan kritikával sem szokás illetni. Pedig elnézve Makovecz életművét -és most a megvalósult épületeire gondolok- rendkívül hullámzó minőséget fedezhetünk fel. Vannak egészen kivételes dolgok, mint az említett siófoki és piliscsabai példa. De nyilván láttad a felcsúti Puskás Akadémia épületét is, ami szerintem megint csak elég harmonikusra sikerült. Ezzel szemben most megnéztem a híres-nevezetes sárospataki kultúrházat és azért ott vannak necces dolgok, amire még külön "rásegít" a 80-as évek magyar építőiparának katasztrofáls minősége is, hiába van karbantartva ez az épület. A lényeg a lényeg -és ezt igenis ki kell mondani- időnként meglehetősen ízléstelen dolgok kerültek ki Makovecz rajzasztaláról.

Melocco nálam úgy a 2000-es évek elején verte le a biztosítékot két szobra miatt. Az egyik a Nemzeti Színháznál található Latinovits-Tolnay Klári szobor, ami maga az ízléstelenség csimborasszója. Ráadásul pokolian link módon van kifaragva az a szobor. Persze sokszor Melocco csak megtervezi a szobrait, a sameszok meg kivitelezik a nagyobb munkákat.
A másik rettenet szobra pedig az esztergomi bazilika oldalában található Szent István szobor, ami Párkányból nézve úgy tönkrevágja a bazilika és a várhegy egyébként nagyon frankó látványát, ahogy csak lehet.
Pedig Melocco képzett és kiváló szobrász. Ott van a fehérvári Mátyás-emlékmű, vagy az Ady szobor Debrecenben, vagy egy mostanában készült Mansfeld-emlékmű Budán, a Szabó Ilonka utcában.

És minderről egy horpadthasú pisztráng alatt beszélgetünk :)
süti beállítások módosítása