HTML

Fontos idő

Tájoló

Felkérés táncra

Utolsó kommentek

  • FUHfilm: Fehér György (1939-2002) operatőr-rendezőről készítek egy könyvet, ezért szeretném megtudni, hogy ... (2023.04.13. 21:56) Még két dolog
  • v_e_r_o: @tapló II.: megtisztelő 11 év után választ kapni, és most olvasom 4 hónapra rá. kerestem is már a ... (2021.04.29. 11:09) Sovcolor
  • tapló II.: Igen, amíg el nem felejtem. A legjobb színes film a japán Fuji volt. Fogalmam sincsen ezek a japcs... (2020.12.22. 09:41) Sovcolor
  • tapló II.: @vero: Inkább vízes színűnek látszott minden, a kék sem volt határozott. (2020.12.22. 09:39) Sovcolor
  • tapló II.: Anno hoztak Moszkvából az ismerőseim akik kint jártak két tekercs Szovkolor diafilmet. Tudták, hog... (2020.12.22. 09:37) Sovcolor
  • Utolsó 20

Friss topikok

Tartalom

Licenc

Creative Commons Licenc

Lászlóbontás

2009.07.30. 08:00 Gasper

Népszabó



Rövid leszek.
Ezt a fotót tegnap, vagyis 2009. július 29-én reggel, fél kilenc magasságában  lőttem Budapesten a Feneketlen tó mellett, miközben autómban türelmesen várakoztam a megszabadító zöld jelzésre.
A látványban persze nincs semmi szokatlan, de álljunk csak meg egy pillanatra! Nézzük meg közelebbről hogy mit tart a kezében ez a totálkóma, egyetlen enyészpontban balanszírozó szerencsétlen kéregető!?

„Együtt vállaljuk a szocialista építés nemzeti programját”

Azért ekkora truváj ritkán éri az egyszeri halandót, úgyhogy a nagy rácsodálkozásban majdnem kövér gázzal szaladtam bele az elöttem várakozó -az itt látható napilapokkal nagyjából azonos korú- Ikarus 260-ba.

„Együtt vállaljuk a szocialista építés nemzeti programját”
, olvasható az MSZMP-lap egykori klasszik fejléce alatt. Aztán nagyjából a pártlap korát is belőhetjük a másik szalagcím alapján: „Elfogadták a képviselőjelöltek névsorát”. Tehát nagy valószínűséggel valamikor 1984-85 környékén járunk.

Azaz dehogy! Most 2009-et írunk és még mindig magunkkal vonszoljuk Kádár János  súlyos poggyászát.
 

27 komment

Címkék: budapest 1984 népszabadság hajléktalan 2009 legvidámabb barakk


A bejegyzés trackback címe:

https://tajkep.blog.hu/api/trackback/id/tr261275466

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Grift · http://gozdom.blogspot.com/ 2009.07.30. 08:25:35

még 88-ben is alig hittük, hogy rendszerváltás lehet /jó, most ne kukacoskodjunk, hogy az volt e/ de hittük e volna akár egy évvel ezelőtt is, hogy a népszabóból hajlékonyújság lesz!?
köszönöm ezt a szép reggelt. :)))))

Gasper · http://tajkep.blog.hu/ 2009.07.30. 08:35:09

@Grift: kemény mi? :))))

Még szerencse hogy volt az anyósülésen egy rendes gép, mert ezt a fílinget egész egyszerűen nem lehetne szavakba önteni.

ps. "hajlékonyújság" LOL

Grift · http://gozdom.blogspot.com/ 2009.07.30. 09:12:35

@Gasper:
nagy mázlid volt!
remélem, azt már nekem sikerül lefotóznom, mikor lendvai ildikó árul hajlékony népszabót az utcán. :)

inszeminator · http://inszeminator.blog.hu 2009.07.30. 09:18:16

@Gasper:
@Grift:
Nálam nagyon lassan töltődött le a kép, megállt szinte a fejnél, először Kern-nek néztem aztán lassan továbbment, és akkor már megvilágosodtam.
Ez a pasas végigélte, sőt végigdolgozta - nézzetek a második képen a kezére - a "népszabadság" ifjú és felnőttkorát, együtt öregedett vele, a rövidkörmös vastag hüvelykujjak lapátnyelek markolászásáról mesélnek, a Szociáááálizmus építésérőőőől.
Ráadásul a két ujság sem egyidejű.
Nagyon visszafogtad magad Gasper, közben meg én locsogok. De az én korosztályonak joga van ehhez, legalábbis több valamivel.
Csak idézni tudom megkönnyebbülten elégedett sóhajjal Griftet:
"....de hittük e volna akár egy évvel ezelőtt is, hogy a népszabóból hajlékonyújság lesz!?
köszönöm ezt a szép reggelt. :))))) "

inszeminator · http://inszeminator.blog.hu 2009.07.30. 09:25:40

@Gasper:
Eltünt a válaszom, csak az eleje van fenn oldalt...Most várok egy kicsit hátha meggondolja magát, aztán visszajövök.
Pedig nem is írtam csúnyságokat...

Mormogi Papa · http://iusmurmurandi.blog.hu 2009.07.30. 10:58:53

@Gasper: Első blikkre a Kosztolányi Dezső teret tippeltem - nem is tévedtem olyan sokat.
Korábban szerettem volna jönni, csak otthon nem volt olyan a klíma - nem kapcsoltam be reggel a gépet.
A kép nagyon jó - mint írtátok is. Benne van a kor szelleme, na. Hogy 88-ban mit hittünk - leginkább azt, hogy a lányunk az első osztályba meg, a fiunk négy éves… tudom, önző dolog, de a megélhetés nálunk elvitte a politikát. Akkoriban másfél éve költöztünk Budára - sajnos nem tartott olyan sokáig, mint szerettük volna - és a berendezkedés sem ért még véget. Év közben napi 16-18 órás napjaim voltak, mikor nem, akkor iroda mikulásig.
Azt mondod, 88? Akkor csináltuk meg az első bakonyi táborunkat. Innen-onnan szerzett-kölcsönzött sátrakkal, a természet néha nem igazán lágy ölén, a forrás jó húsz méterrel lejjebb (szintben!) és a bátorságból arra futotta, hogy NEM úttörőtábort csináltunk, hanem hangsúlyosan politikamenteset… Talán ebben volt a változás előérzete.
A gyerekek imádták. Az elsőhöz a bámulatos olcsóságunk (a telekhasználatot ingyen adtam :-) mellett sem volt könnyű húszvalahány gyereket toborozni - a második évben már annyian voltak, hogy a harmadik évtől nyaranta két tábort csináltunk - igaz, már nem 10, csak hétnaposakat. 13 nyáron át.
És még most is hiányzik, bár már nem bírnánk. (Igazából azért szakadt vége, mert Édesanyám ápolásra szorult, nem hagyhattuk magára - ezért költöztünk vissza Pestre, amit ma is sajnálok.)

A Nagyhazugság-ot ismerem, kiismertem, hogyan kell olvasni. Édesapám (80-ban elhúnyt) azt járatta, mert "Mindegyik hazudik, de ez hamarabb közöl új híreket - és bizonyos híreket csak ez." Igen, közelebb voltak a tűzhöz, közvetlenebb kapcsolattal a "közölhető" és "nem közölhető" felett döntő fontos emberekhez…
Nehogymá' megmételyezzék a munkásosztályt" - mert a parasztság "biztos nem elég fejlett", az értelmiség meg úgyis mindenképp gyanús - örülök neki, hogy a gyermekeink ezt már nem is igen értik.
Nem mintha most minden muskátlis lenne. (Azért írom, mert megmagyarázhatatlan averzió él bennem ezen virággal szemben: már a szaga is elriaszt…)
Nos, minden kornak a maga baja, mint minden könyvnek a maga sorsa… ha így megy tovább, az enyémeké beteljesedik.
Én mit árulnék? Művészettörténetet? Drámákat? Angol-német-francia és még ki tudja milyen irodalmat? Verseket? Prózát? Nyugat-ot? Ötvenhatos újságokat? (Ott bújkáltak becsomagolva a szekrény tetején - ha a csengőfrászos időben (ó igen, én még emlékszem) kijöttek volna hajnalban, aligha maradnak meg, s mi sem talán…
Mi marad így az emberből? Az emlékezet elmúlik velem. Marad-e utánam valami?
Apósom városba jőve is ragaszkodott a földhöz, pedig előle menekült. Mikor meghalt, anyósom mihamar felszámolta az ágyásokat, s a rossz nohát adó futtatott szőlő tőkéit. (A családnak más tőkéje nem volt.) Csinált a szent Telekből nyaralóhelyet nyárra. A gyümölcsfáknak még megkegyelmezett… szerették a gyümölcsöt.
Mára ez sincs. Kisajátították. Új utcát nyitottak a helyén, hogy még több gazdag vehessen magának villatelket az egyre népszerűbb magaslaton, a régi hetes út közelében…
Elkalandoztam, bocsánat.

vero · http://anal0g.blog.hu/ 2009.07.30. 11:02:53

kordokumentum.

biztató. ügyes vagy!
jó hsz-ek lesznek! előre röhögök.

Gasper · http://tajkep.blog.hu/ 2009.07.30. 14:33:07

@Grift: Lendvai a pirosnál, kezében egy hajlékony Népszabival! Hát ettől a képtől teljesen megfeküdtem! :)))))))

@inszeminator: Kern András! Ez meg Grift poénjára olyan volt, mint a rablóultiban a fedáksári. :))))))

Talán érdekes infó, hogy amikor feleségem először meglátta ezt a fotót, tökéletesen ugyanazt mondta, mint amit Te írtál erről a szerencsétlen fazonról. Ez az ürge még bőven építette a szociálizmust, átment mindenen, aztán most tessék.

Visszafogottságomnak egyetlen oka, hogy frissen akartam feltenni ezt a fotót, ráadásul ebben a nagy melegben éppen ennyire futotta a szövegelésből. Azért persze még nem térek át a mikroblog fílingre. Egyelőre még nem twitterezek és a tumblr sem darált még be, habár már egy ideje kóstolgatom a dolgot :)

Ja, és itt van a Szabad Nép utód Népszabó talán első, novemberi száma is:

upload.wikimedia.org/wikipedia/hu/5/57/Nepszabadsag1956.jpg


@Mormogi Papa: egészen pontosan a Fadrusz és a Bartók sarkán áll a fazon. Naponta járok erre, de őt még soha nem láttam errefelé.
Az újság meg szerintem 84-85 körüli, merthogy akkor volt a Kádár-kor egyetlen országgyűlési kamuválasztása, amire utal az egyik szalagcím is.

Akkor én még eléggé kissrác voltam, de sok minden beugrik nekem is. Akkoriban pár hónapig elég jó volt a magyar foci, először voltam Svédországban, ami az első nyugati utamat is jelentette. Ekkoriban a bratyóm már eljárogatott Európa Kiadóra, meg talán Bizottság happeningekre is. Aztán már felfogtam a szovjet pártfőtitkárok sorozatos elhullását és persze emlékszem a peresztrojka szellemében bevezetett hazai alkoholárúsítási korlátozásokra is. Volt alföldi papucsom és Jugóban (dalmát tengerparton) vásárolt "Ivan Lendl"-féle Adidas csukám is.
A napköziben pedig Kádár elvtárs imitálásával szórakoztattam a napközis társakat: "Paaartunk es Kooóórmaanyunk a heeelllyes uúúton haalad". Hát ilyenek voltak :)

@vero: köszönöm :)

inszeminator · http://inszeminator.blog.hu 2009.07.30. 14:33:58

@Mormogi Papa:

..."S ha egy beteg feleség, vagy egy szegény
Himlős gyerek megkívánván, lesújtunk
Egy rossz galambfiat, tüstént kikötnek,
És aki száz meg százezert rabol,
Bírája lészen annak, akit a
Szükség garast rabolni kényszerített."

De ez mostanság jobban tetszik:

..Ő csorda számra tartja gyülevész
Szolgáit! éppenséggel mintha minden
Hajszála egy őrzőt kívánna; sok
Meránit, olykor azt hinné az ember,
Hogy tán akasztani viszik, úgy körül
Van véve a léhűtőktől, s mi egy
Rossz csőszt alig tudunk heten fogadni."

Jaj de gonosz vagyok, de gonosz vagyok, el is megyek és nem is jövök vissza soha többet...

vero · http://anal0g.blog.hu/ 2009.07.30. 16:56:17

@Gasper: szerintem ez későbbi betűtípus. mintha a 80as évek közepéig inkább tahomára hajazó betűtípus lett volna a cím.
a múltkor nagyapámnál az ágyneműtartóban találtam párat.
hm?

Gasper · http://tajkep.blog.hu/ 2009.07.30. 17:33:40

@vero: Népszabi az ágyneműtartóban? Ez igen!
Még jó, hogy nem Völkischer Beobachtert találtál. :))))

Akkor belinkelem neked is az első, 1956. novemberi számot:

upload.wikimedia.org/wikipedia/hu/5/57/Nepszabadsag1956.jpg

Ez a dizájn rendesen uralta az újságot, egészen a 90-es évek elejéig.

Mormogi Papa · http://iusmurmurandi.blog.hu 2009.07.30. 19:18:08

@inszeminator: Bánk bánja, de mit tehet?
Ne menj, nem menj…

@Gasper: Az ágyneműtartóban azért volt jó, mert ez még mindig kevésbé szennyezte össze az ágyneműt :-) Az ugyanis immunis volt az ideológiákra.

Gasper · http://tajkep.blog.hu/ 2009.07.30. 21:04:30

@Mormogi Papa: azért a régi katonaládák is rejthetnek komoly dolgokat!
Nemrég Békéscsabán, bizonyos emelkedett alkalomból kifolyólag egy '52-es évjáratú, a padláslesöprések elöl kimenekített szilvóriumot ittam. Nyugodtan mondhatom, egy életre meghatározó élményben volt részem.

Mormogi Papa · http://iusmurmurandi.blog.hu 2009.07.30. 21:34:23

@Gasper: Egyszer mi is találtunk a kamra kirakodásakor nyolcvanvalahányban egy porcelán kulacsban (!) lepecsétviaszozott pálinkát - vagy húsz éveset :-)
Meg ittunk tavaly majd' 30 éves Sétajancsit - amivel húsz évig húztuk a legjobb anyóst. Azt mondta, valami nagy alkalomra tartogatja a kapott nedűt. Mondtuk neki: azóta férjhez ment mindkét lánya, született négy unokája, egy férjhez is ment, született egy unoka - mire vár még?
Ja, a kamrából ugyanakkor előkerült még néhény, még a Vöröskereszt által segélyként behozott, s tartalékba eltett "tinbox" - s hallj csodát: a valódi Cheddar sajtnak és a marhahúskonzervnek (!) kutya baja se volt.

Mormogi Papa · http://iusmurmurandi.blog.hu 2009.07.30. 21:35:30

Bocs: most már két dédunoka - azt akartam írni.

vero · http://anal0g.blog.hu/ 2009.07.31. 09:06:57

@Mormogi Papa: nagyszüleim 50 évesére felbontottunk egy 50 valahanyas t. aszút. a maghatottságon túl nem okozott 3 élvezeti értéket, viszont mivel túlzottan becsesnek gondoltuk, hogy egyszerre megigyuk (igen, mindazt a fél litert. nem röhög.) másnapra sajnos megromlott. úgyhogy ha régi bort isztok, akkor fel mind a garatra!
@Gasper: igen, közben én is kattingattam. igazad lehet. majd megkeresem és lecsekkolom.
mit meg nem tesz az embör egy népszabaccságér'!

vero · http://anal0g.blog.hu/ 2009.07.31. 09:09:04

3 élvezeti érték = + élvezeti érték. term. shift lemaradt.

Grift · http://gozdom.blogspot.com/ 2009.07.31. 09:58:55

@vero:
ez elkeserítő. azt hittem valami nagy gasztrotrükk az a 3 élvezeti érték...fenébe... LOL

inszeminator · http://inszeminator.blog.hu 2009.07.31. 10:04:45

@vero:
Gyerekkorom éjszakáit egy öreg rekamién töltöttem, s ahogy növekedtem, egyre több keményfa léc, melyek a rugózást voltak hivatva teljesíteni, tört el alattam. Pótlásra nem volt lehetőség, ezért Atyám Szikra kiadású vászonkötésű vastag könyvein aludtam. Az összes haladó szellem társaságában. Marx Engels Lenin ezek bizonyosan alattam voltak, mondhatom komoly társaságban töltöttem ifjú éveimet.
@Gasper:
Mintha már írtam volna valahol...
Istállótakarítás közben - én akkor azt hittem, hogy az - egy a földből kiálló vasdarabot nem tudtam kihúzni az agyagból, körbe takarítottam és kiderült, hogy egy betontartály fedele. Érdeklődtem az öregnél, aki itt nőtt fel és közölte, hogy még egyet találok mellette - kikapartuk, megtaláltuk, s ennek tetején kihúztam a dugót, ahonnan kellemes borszag gyütt elő. Na ekkor tudtam meg, hogy ez bizony nem istálló, hanem a tulajdonos borászkodó helyisége ahonnan a pince is nyílik.
A földbe rejtett tartályok nagy divatban voltak mindig is errefelé, és rendszerint a bejárat közelében , hogy a finánc egyből átléphessen rajta.
És nekem is van egy utolsó üveg pálinkám, de az olyan szar, hogy csak nagyon nagy bánat esetén "fogyasztható".
Rézeleje' a szentem, tizenvalahány éves, őrzi a múltamat, meg a kiszáradt vilmoskörte fácskám múltját.

vero · http://anal0g.blog.hu/ 2009.07.31. 11:00:20

inszeminator // reméljük gasper mesterrel az utolsót nem azért itatták, mert helyi vállalkozó nem akadt! :o))

Gasper · http://tajkep.blog.hu/ 2009.07.31. 11:25:56

@vero: nem, nem! A velem megitatott pálinka elsőrangú volt! Mintha selyem simogatta volna a nyelőcsövemet. Szépen végigdesztilláltam azt a cuccot.
Én nem ám az az arcozó pesti puhapöcs vagyok, akivel a jó tótok mindenféle szart megitatnak. :)))

@inszeminator: dédnagyapám testvére az ötvenes években a szőlőhegy oldalában főzte le a törkölyt és a szilvát. Mindez komoly konspirációs technikák kifejlesztésével járt a telekszomszédok összedolgozása révén. Év közben pedig szépen lezsírozva a lucernás alatt pihent a rézműszer.

Mormogi Papa · http://iusmurmurandi.blog.hu 2009.07.31. 11:37:13

@Gasper: Nem csak a jó tót atyafiak!
Egy kellő adag házi tuika (vagy hogyan írják - elnézést, azt a bizonyos farkincás T betűt nem tudtam beszúrni, pedig más karaktereket eddig még mindig sikerült!), a helyi szóhasználatban "lófingató pályinka" is csodákra képes…

De a borral ellentétben a rövideknek eddig még mindig használt a kor. Csak nekünk nem :-(

Gasper · http://tajkep.blog.hu/ 2009.07.31. 11:53:53

@Mormogi Papa: cujka lesz az. :))))

Veszélyes egy holmi, egyszer volt hozzá szerencsém a regátokban.

Mormogi Papa · http://iusmurmurandi.blog.hu 2009.07.31. 20:06:19

Igen, így ejtik. Majd HSz kijavít :-)))
(Az írást nem tanultam, csak tudom, hogy a farkincás T-t cének ejtik.)

bbjnick · http://bbjnick.blog.hu 2009.08.02. 09:07:23

Kedves @Gasper: !

Nem lehet az véletlen, hogy így beletrafáltál:-) Hogy ezt éppen neked kellett meglátni (és lefényképezni).:-)

Mikor először megláttam a fotót a következő jutott eszembe:

vajon, hogyan jelenne meg ma nálunk az Itélet Angyala. Én valahogyan így képzelem el. Jön(ne) az Angyal a Hírrel, biceg(ne) rossz lábain, kitaposott szandijában, kezében a Népszabadságokkal és nyomában ott dübörög(ne) az Ítélet.

ü
bbjnick

Gasper · http://tajkep.blog.hu/ 2009.08.03. 19:59:44

@bbjnick: hát mondjuk most csend van (vihar elötti csend?). Merthogy amióta készült a fotó, egyetlen kéregetőt sem láttam ennél a lámpánál, ahol egyébként naponta megfordulok.

ps. kedves bbjnick! Azt hiszem, hogy neked jófajta posztmodern filmes látásmódod van. :)))))
süti beállítások módosítása