HTML

Fontos idő

Tájoló

Felkérés táncra

Utolsó kommentek

  • FUHfilm: Fehér György (1939-2002) operatőr-rendezőről készítek egy könyvet, ezért szeretném megtudni, hogy ... (2023.04.13. 21:56) Még két dolog
  • v_e_r_o: @tapló II.: megtisztelő 11 év után választ kapni, és most olvasom 4 hónapra rá. kerestem is már a ... (2021.04.29. 11:09) Sovcolor
  • tapló II.: Igen, amíg el nem felejtem. A legjobb színes film a japán Fuji volt. Fogalmam sincsen ezek a japcs... (2020.12.22. 09:41) Sovcolor
  • tapló II.: @vero: Inkább vízes színűnek látszott minden, a kék sem volt határozott. (2020.12.22. 09:39) Sovcolor
  • tapló II.: Anno hoztak Moszkvából az ismerőseim akik kint jártak két tekercs Szovkolor diafilmet. Tudták, hog... (2020.12.22. 09:37) Sovcolor
  • Utolsó 20

Friss topikok

Tartalom

Licenc

Creative Commons Licenc

Lászlóbontás

2009.11.28. 15:30 Gasper

Lenin elvtárs tekergő szelleme

Képvadászat XIII.

        
„Ne mosolyogj, Iljics,
             Nem tart ez örökké,
            
Százötven évig
             Sem váltunk törökké!”

         (Lenin szobor nyakába akasztott tábla felirata a 80-as évekből, valahol Magyarországon)


A vásárhelyi ún. szaró Lenin négy évtizeddel ezelötti első útja a felállítás helyére (fotó forrása)


Húszéves a köztársaság, csak szólok.
Erre a nemes alkalomra még a Hajdú-Bét-es fazon kormánya is alapított egy azonos nevű  díjat. És hogy ennek a díjnak mi köze van Lenin elvtárs folyton-folyvást eltekergő szelleméhez? Ehhez talán bőségesen elegendő megtekinteni egy aranyos családi fotót, vagy olvasgatni a díjazottak névsorát. Na de ki emlékszik már az egy hónappal ezelőtti nyomorult önfényezésre? Inkább vizsgáljuk meg jobban a lenti fotográfiát, amely 1970-ben készült Hódmezővásárhelyen.

Igen szembetűnő, hogy praktikus okokból ugyan, de Lenin elvtárs a köztörvényeseknek kijáró biztonsági intézkedések közepette csücsül egy vállalati Csepel platóján. A dátum alapján rögtön megállapíthatjuk, hogy csalóka a jelenet, hiszen itt még csak hozzák Szabó Iván szobrászművész alkotását, a népnyelvben évtizedekig csak szaró Leninként emlegetett emblematikus szobrot. Persze késöbb vitték is, de arra még két évtizedet várniuk kellett a jó vásárhelyi polgároknak, a kivonulás pedig már nem volt annyira teátrális, mint az itt látható bevonulás.

Azonban a fenti fotó más hasznos üzenetet is hagyott az utókor számára, melyben könnyen ismerhetjük fel a konszolidálódott kádárkor néhány jellemző fragmentumát. Elég csak rátekinteni a képen látható személyautók tömegére, melyek közül annak a mocskos  Trabantnak az utasa talán éppen a tsz-földekről tart hazafelé az őszi kollektív betakarítást követő elégedett érzéssel. Aztán kedvencem a spanglival a szájában hátratekintő teherautósofőr joviális tekintete, ahogyan nyilvánvaló szemkontaktot kísérel meg felvenni a fotó készítőjével, esetleg érces hangon tudatja, hogy vége a fotózásnak, most már tolatna a picsába.
És igazi gyöngyszem a kép jobbszélén magasodó I. világháborús emlékmű is, az ántivilág kínos maradványa, amely Pásztor János szobrászművész 1938-ban felállított alkotása. A kivont szablyával rohamra induló huszár alakja a horthyfaszista (sic!) félfeudális rendszer hivatalos művészetszemléletének anakronisztikus formai jegyeit mutatja, melyet szerencsésen ellenpontoz a hírneves orosz puccsista éppen megérkező, kissé görcsösen székelő alakja.

Azért jókedvünk közepette ne feledjük, ez az időszak -a 70-es évek első fele- a húgymeleg Kádár-akol aranykorának kezdődő betetőzése. Már szépen csordogálnak a rendszert életben tartó nyugati hitelek és lassan sikerül teljesen szétverni a hagyományos paraszti társadalmat, hogy végleg helyébe léphessen a haladó tsz-rendszer. Szépen épülnek mindenfelé a lakótelepek is, ahová például az éltető gyökerétől elvágott proletarizált parasztság egy része is költözik.
Az egyre kínosabbá váló Mindszenty-ügy végére is hamarosan pont kerül, hiszen közeli a megállapodás Kádárék és a Vatikán között, a főpap Magyarországról való távozásáról. Közben a lakosság az évenkénti táncdalfesztiválok felhőtlen hangulatával igyekszik feledtetni a gyorsan megtagadott forradalom emlékét, de az országba áramló szikkadt kubai narancsok is megteszik hatásukat Karácsony tájékán.

Valami ilyesmi volt az a bizonyos puha diktatúra, de a puha jelző csak önáltatás, szimpla hazugság, hiszen nem létezik olyan műfaj, hogy „puha” diktatúra. A mi diktatúránk pontosan attól volt ilyen undorító, hogy önszabályozó módon működött: az olcsó kis alkuk következtében nagyjából mindenki tudta, hogy meddig mehet el. Ha pedig valaki akár csak egy lépéssel is továbbment azon a bizonyos határon, arra a lépésre válogatott és kifinomult módszerekkel reagált a hatalom. Egy hosszú időre berendezkedő diktatúrát nem lehet nyílt terrorral fenntartani, ezt ismerték fel a forradalom után Kádár, Apró, Dögei.

Most térjünk vissza Hódmezővásárhelyre, a szaró Lenin oktrojált szálláshelyére. Ez az alföldi mezőváros az egyik kiemelt célpontja volt a kommunista diktatúrának, hiszen öntudatos polgárok, illetve parasztpolgárok lakták, de a várost körülölelő tanyarendszerre is a jól működő paraszti életforma volt jellemző. Jelentős volt a ló- és sertéstenyésztés, a kovács-, a bognáripar és a téglagyártás is. Vásárhely újkori története egyértelműen a gazdasági fellendülés jegyében telt, amit az egymást követő krízisek (háborúk, gazdasági világválság stb) sem tudtak igazán megtörni, így az első igazán komoly csapást a kulák-törvény és az első kolhozosítási kísérlet jelentette, amely ellen a dél-alföldi parasztság egy részéből 1949-ben komoly ellenállási mozgalom is szerveződött, Fehér Gárda néven. A mozgalom egyik fontos központja éppen Hódmezővásárhely és környéke volt.

Mint köztudott, teher alatt nő a pálma. Vásárhely nemhogy latrinán ücsörgő Lenin-szobrát nem volt hajlandó befogadni, de húsz évvel a gatyaváltás után még Vlagyimir Iljics Uljanov szelleme is messziről kerüli a rónát. Végső soron ezen nincs is mit csodálkozni, hiszen a vásárhelyieket olyan masszívan bombázták a felvilágosult kommancs mantrával, hogy ezt a a kósza kitérőt a mai napig nehezen feledi az itteni lakosság.

Néhány éve a puccsista szobrának fémszínű plasztikba oltott parafrázisával a közelmúlt terhes örökségét is a megfelelő helyre tették a vásárhelyiek, melyről Boros Géza művészettörténész a következőket írja egyik tanulmányában: „A párkányon üldögélő Lenin lentről nézve kedélyes figurának tűnik, lóbálja a lábát, mint aki jól végezte dolgát. (Talán még emlékszünk: „élt, él és élni fog!") A magaslati elhelyezéssel nemcsak a szobor nézete, hanem jelentése is módosult: merev politikai kultuszszoborból kedélyes zsánerszoborrá változott. (Magasból szarik az egészre?)”

Persze a kedélyesség mellett a szobornak van más, fontosabb üzenetértéke is, hiszen Lenin elvtárs szelleme még ma is körülöttünk tekereg. Ha pedig mi is szembetalálkoznánk vele, akkor jusson eszünkbe a poszt elején idézett tábla szövegének végső konklúziója: nem tart ez örökké.


Köszönöm Mormogi Papának a szaró Leninről küldött fotográfiát, mellyel nagyban emelte a Képvadászat rovat fényét. És ezúton ajánlom mindenkinek MP témába vágó bejegyzését.

Az írás szerkesztett változata először a Reakción jelent meg.

84 komment

Címkék: hódmezővásárhely reakció hetvenes évek legvidámabb barakk képvadászat lenin szobor szaró lenin mormogi papa küldeménye


A bejegyzés trackback címe:

https://tajkep.blog.hu/api/trackback/id/tr281519631

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Krajcs · http://uralicowboy.blog.hu 2009.11.28. 16:54:49

Jó cikk. Néha sírva röhögős :D Most akkor hova is került ez a szobor? - vagy csak nekem gyenge a szövegértésem ma?

vero · http://anal0g.blog.hu/ 2009.11.28. 17:04:32

"megállapodás Kádárék és a Vatikán között"

ezt nem hagyhatom ki. köztudott, hogy Szt. István kiharcolta/fenntartotta, László király megerősítette a jogot, hogy a magyar bíborosokat nem a pápa, hanem maga a király nevezi ki. ez egyedülálló jog volt a keresztény világban. (IV. Henrik próbálkozott ugyan, de VII. Gergely lenyomta mint a bélyeget.)
kádár elvtas ezzel az ominózus vatikáni megállapodásról mondott le az 1000 éevn át birtokolt jogról. gyak. a semmiért, ill. csupán kussolást kért. és kapott.
csak hogy érezzük a nagsúlyokat. :o)) baszki, mekkora egy zéró faszkalap!

Gasper · http://tajkep.blog.hu/ 2009.11.28. 17:08:43

@Krajcs: mivel nem vagyok vásárhelyi, sajnos nem tudom, hogy hol található az eredeti szobor. Lehet hogy sok más társa mellett az Emlékpontban helyezték el.

Gasper · http://tajkep.blog.hu/ 2009.11.28. 17:12:37

@vero: nem véletlenül írtam megállapodást, hiszen Mindszenty személyéről a Vatikán is lemondott. Tulajdonképpen ez egy elég csúnya történet, mármint az egyház részéről is.

Krajcs · http://uralicowboy.blog.hu 2009.11.28. 17:32:42

@Gasper: Azt hiszem nem. Kb egy éve jártam a parkban, és erre a szoborra nem akadtam sok más ismerősre viszont igen - vagy csak rossza memóriám. Amúgy több szoborra számítottam ott....

babapa 2009.11.28. 17:58:14

Tudom, nem kardinális kérdés, de ez egy Zil, nem Csepel.

De a cikk jó, köszi! :-D

Dr Kangörény 2009.11.28. 17:58:25

Nincs különbség diktatúrák között??? Ha szerintetek nincs különbség egy 70-es évekbeli latin-amerikai és a szintén 70-es évekbeli kádár diktatúra között, akkor kezeltessétek magatokat!

matkó 2009.11.28. 17:59:50

Bizonyára számtalan változatban kering, de ritmikailag-nyelvileg kiérleltebb változata imígyen szól a mottónak:
„Ne vigyorogj, Iljics,
Nem tart ez örökké,
Százötven év alatt
Sem lettünk törökké!”

9mmPara 2009.11.28. 18:09:47

@Pásztortáska: ez egy '56-os vers, de sajnos nem tudom, ki írta :(

ninimimi 2009.11.28. 18:10:41

Kitűnő írás, nagyon szellemes és nagyon igaz!
Remélem, a szerzője valamelyik lapnak is újságírója, vagy van közéleti szerepe!
Vagy azért még ez messze van?

balkon-úr 2009.11.28. 18:18:15

Szerintem, azért olyan "kurvajó" nem lett a helyzetünk, Lenin szobor nélkül sem. Abban az időben egy párt funkcijai loptak, most nézz körül hány párt van!

Csomorkány 2009.11.28. 18:21:12

@Kangörény_: Sok igazságod van. Latin-Amerikában nem fosztották ki gazdaságilag a lakosság tömegeit, csak politikai nyomás volt. Nálunk a magántulajdontól is megfosztottak mindenkit.

Szűcslaci 2009.11.28. 18:29:24

Citált versikéd Csepelen lett elkövetve, a nyolcvanas évek közepén.

Nge Swazili Mbeko 2009.11.28. 18:53:46

Hát ez marhajó, régen röhögtem sírva így. A kommunizmus élő karikatúrája (mint egyébként, és nem mellesleg, a full politikai elit, színtől függetlenül ma Magyarországon). legalább valami humorérzékünk van, hát nem megvetendő manapság.

vero · http://anal0g.blog.hu/ 2009.11.28. 18:58:45

@Kangörény_: különbség: latin amerikában a 70 es években sokkal több cigány volt mint mo.on. talán még most is.

Grift · http://gozdom.blogspot.com/ 2009.11.28. 19:01:23

@Kangörény_:

a dél-amerikai diktatúrák a kommunizmus terjedésétől mentették meg a világot! nagyon jók, hogy voltak.

Grift · http://gozdom.blogspot.com/ 2009.11.28. 19:03:04

@ninimimi:
a szerzőt mind csábítjuk a népszabadsághoz, de ez a beste a népszavát akarja. azoknak meg túl balos. így el fog kallódni attól félek! :))

¿Qué tapas hay? 2009.11.28. 19:22:47

Az a vállalati Csepel egy nem állami tulajdonú ZIL-130-as.

vero · http://anal0g.blog.hu/ 2009.11.28. 20:06:47

baszki, a szobor biztos, hogy lenin?

Gasper · http://tajkep.blog.hu/ 2009.11.28. 20:15:55

@babapa: @¿Qué tapas hay?: de, de. Lehet hogy Zil. Még egyszer utánanézek és akkor revideálom magam.

@ninimimi: nem vagyok skribler. Ez a blog csak szelep, hogy időnként levezessem a dolgokat. :)

@Grift: padlóóóóóó! :)))))))))))

Gasper · http://tajkep.blog.hu/ 2009.11.28. 20:19:44

@vero: persze hogy ő az. Így öltöztették be a németek, amikor elindították a lezárt vagonban Oroszország anyácska felé.

Gasper · http://tajkep.blog.hu/ 2009.11.28. 20:36:00

@Szűcslaci: nem csak Csepelen. Rá volt írva ez a szöveg a Dózsa György úti Páczay-féle Lenin szobor posztamensére is, de konkrétan én is láttam ilyen táblát kisgyerekként a nyolcvanas évek elején, Makón.
Ezért nem akartam konkrét helyszínt írni az idézet alá. Ezt a poént akkoriban ellőtték pár városban.

pato89 2009.11.28. 20:37:57

GYERTEK ÉS REGELJETEK! ELSŐ 50 REGELŐ KAP EGY EGY 100DOLLÁROS DIJAZŰSÚ UNIBET VERSENYRE BEÜLŐT CSAK AZ ELSŐ 50, 50 FŐS LESZ A KUPA. HOGY HOL? WWW.HUNPOKER.NING.COM

szengerfon 2009.11.28. 20:44:14

Négy éve még biztos a "szoborparkban" volt az eredeti, azóta mintha felhúztak volna mellé(?) (a helyére?) egy bevásárlóközpontot, tehát valószínűleg már nincs ott, de az biztos, hogy az Emlékpont Leninje reprodukció.
(Egyébként én nem gondolom, hogy a közelmúlt "terhes öröksége" megfelelő helyre került volna ezzel a vásárhelyi Terror Háza-utánzattal.)

karakter 2009.11.28. 20:46:52

Romákat a heti hetesbe!!!!

Lakásfelújító Feri · http://www.lakasfelujitas1.hu 2009.11.29. 07:51:24

Romákat a heti hetesben? Minek?
Mindenki csak szidja azt a bizonyos átkos rendszert. Kit nyíltan, ki burkolva.
Megtörtént a rendszerváltás már régen. Voltak fejek a porban, megtorolta valaki?
Nem volt jó? Most jobb?

inszeminator · http://inszeminator.blog.hu 2009.11.29. 09:41:12

Igyekezz a felujítással Ferike!
Sürget a határidő.
A festéssel vigyázz!
Össze ne keverd őket!
Vannak hideg és meleg szinek.
A hideg szineket nagykabátban kkell festeni!

bbjnick · http://bbjnick.blog.hu 2009.11.30. 04:01:41

@inszeminator:

:-D (...) :-D (...) :-D ...

ü
bbjnick

bbjnick · http://bbjnick.blog.hu 2009.11.30. 04:02:42

@inszeminator:

:-D (...) :-D (...) :-D ...

ü
bbjnick

bbjnick · http://bbjnick.blog.hu 2009.11.30. 04:23:32

@blogmotor:

Nem mondom, de tudod!!!

ü
bbjnick

bbjnick · http://bbjnick.blog.hu 2009.11.30. 07:48:25

@Gasper: & @inszeminator:

Ez a téma, a kommunista múlt, olyan a mi pszichénkben, mint az a bizonyos, a Pilinszky-versekben mindig ott gördülő vasgolyó. Megszabadulni nem tudunk tőle - persze, kérdés, hogy meg kellene-e; szerintem nem -, megbékélni nem tudunk vele, együttélni szintúgy nem.

Legutóbb Mormogi Papa blogján témázgattunk Mormogi Papával és Inszeminátorral (előtte pedig éppen Inszeminator blogján:-)) erről. A múlt "életértéke" volt többek között a téma. Gondolkodtam, gondolkodtam és a végén csak oda jutottam, hogy itt nincs más megoldás, mint - ahogyan a mesékben és az "üdvtörténetekben" szokás - meg kell küzdeni a múlttal és le kell győzni. Vagy a múlt győz le minket vagy mi a múltat. Be kell vállalni a harcot, különben nincs megszabadulás. És ez az állapot felőrli a nemzetünket, felőrli a kultúránkat. Egy szó, mint száz: keresztény kurzust Magyarországon! S még ma! Kevesebbel nem megyünk semmire:-(

Az embert nap, mint nap érik impulzusok. Legutóbb ezen estem gondolkodóba, olyannyira, hogy posztosítottam is (szerintem ennél szemléletesebben nem is tudom, hogy mi világítja meg jelen helyzetünket):

bbjnick.blog.hu/2009/11/28/ki_erti_ezt_hogy_itt_mi_lesz

ü
bbjnick

inszeminator · http://inszeminator.blog.hu 2009.11.30. 09:50:46

@bbjnick:
Olvastam a "vitát".
A következő öt hónap hasonló eszmefuttatások jegyében fog eltelni, talán a karácsony jelent majd egy kis szünetet.
Várok, egyre türelmetlenebbül.
Ü.
Insz...

Gasper · http://tajkep.blog.hu/ 2009.11.30. 16:50:12

@bbjnick: a hétvégén én is elolvastam a posztodat, de valamennyire követtem a Reakción is a dolgokat.

Na de mit értessz keresztény kurzus alatt? Kikkel látod megvalósíthatónak? És hogyan?

Mormogi Papa · http://iusmurmurandi.blog.hu 2009.11.30. 17:12:11

Megint csak oda lukadunk ki, hogy nincsen elegendö olyan ember, aki meg is felelne a kellö helyen-poszton, meg nekünk* is megfelelne, s ad abszurdum még a keresztyén-keresztény szellemet is képviselné. S ultima ratio-ként: aki fel is vállalná…

* Itt a "nekünk" természetszerüleg nem az itt beszélgetö néhány före értendö :-)

Gasper · http://tajkep.blog.hu/ 2009.11.30. 19:46:52

Na ilyen is van. Életemben először kimoderáltam magam. :)))

Talán egyszer megfogalmazom érthetőbben a most elsuvasztott mondandómat és alapvető kifogásaimat a keresztény kurzussal kapcsolatban.

A szó egyébként nem egy ótvaros marxista terminológia?

bbjnick · http://bbjnick.blog.hu 2009.11.30. 20:39:42

@Gasper:

Kár volt azt a kommentet kimoderálni:-)

Nem tudom, a többi felekezetnél hogy zajlik a múlt feltárása, a katolikusoknál, már amennyire én belelátok a dolgokba, nemigen van akadálya a múltról nyíltan beszélni. Én még olyan pappal nem találkoztam, aki sumákolt volna. Persze, lehet, hogy fenn, a hierarchia csúcsán vannak sumákolások, de akkor azt olyan ügyesen csinálják, hogy én abból ne lássak, ne érezzek semmit:-) Néhány éve téma volt, hogy egy klerikust, aki nemmellesleg történész is, megbíztak egy tényfeltáró-összegző munka elkészítésével. Olvastam vele egy interjút, és ő azt mondta, hogy ha gátolni nem is gátolják, olyan nagyon nem is segítik a munkájában:-) Ki kellene vinni a platzra ezeket az ügyeket, de csak akkor lehetne értelmesen és érvényesen beszélni a témáról, ha minden ügyet kivinnénk. Akkor lehetne egységében, összefüggéseiben látni, hogy ki kicsoda volt és "ki ölt meg kit". S ez, szerintem, alapvetően nem az Egyházon múlik.

A keresztény kurzus szerintem nem marxista terminus. Olyan két háború közötti politikai zsargonduma:-) Kurzusozott akkor mindenki, boldog, boldogtalan:-)

Nem kell itt nagy dolgokra gondolni. Én, speciel, ha akarnék se tudnék:-D, olyan, hajjj, de, nagy gondolatokat kiizzadni:-D

Ami elkerülhetetlen, szerintem, hogy nyíltan vállaljuk fel az elkötelezettségünket, mondjuk ki a igazságainkat, valljuk meg hitünket, ne sunnyogjunk, ne kétértelműsködjünk, ne alázkodjunk, ne kombináljuk túl a aszerepünket és az ügyeinket. Ha nem tudunk önmagunk lenni, ha nem tudjuk önmagunkat vállalni, elfogadni, miért várjuk, hogy más elfogadjon?! Igenis, keresztény ember, beszéljen keresztény módon, éljen kersztény módon, politizáljon keresztény módon! legyenek kerseztény céljai és ezeket kompromisszumok nélkül képviselje is. Ennek a pártpolitikai vetülete, hogy hirdesse őszintén és nyíltan, hogy keresztény Magyarországon szeretne élni és ezért ereje függvényében, igenis, mindent hajlandó megtenni! Nincs kompromisszum:-)

Ha nem leszek ilyen fáradt, mint most, részletekbe is bele fogok menni:-)

ü
bbjnick

bbjnick · http://bbjnick.blog.hu 2009.11.30. 20:43:43

@bbjnick:

kersztény, kerseztény=keresztény

bbjnick · http://bbjnick.blog.hu 2009.11.30. 20:49:56

@Mormogi Papa:

Szerintem vagyunk éppen elegen:-) Ha mindenki kiállna, ahogyan azt kellene, lenne itt ihajjj!:-)

ü
bbjnick

bbjnick · http://bbjnick.blog.hu 2009.11.30. 21:02:52

@inszeminator: & @Gasper:

A "vitához" ("Ki érti ezt?! Hogy itt mi lesz?!): A probléma ezzel a vitával nem az, hogy nézetkülönbség van a vitatkozó felek között, hanem, hogy egyikük módszeresen mellébeszél, azaz hazudik:-( Mostmár csak az a kérdés, hogy tudatosan teszi-e vagy ez számára a természetes ügymenet?! Hogy számára ez a normális?! Hogy saját maga is elhiszi, amit mond?!

ü
bbjnick

Mormogi Papa · http://iusmurmurandi.blog.hu 2009.11.30. 23:02:56

@bbjnick: Ezért írtam a felvállalásról. Ami lehet ugye többféle: egy bizonyos munkáé, tisztségé - vagy akár csak a nem bújok el, vagyok, aki vagyok hétköznapi kiállása...
Persze az ellenindokokat keresni sem igen kell: jönnek maguktól... a szánkra.

Grift · http://gozdom.blogspot.com/ 2009.12.01. 08:34:55

@Gasper:
ejnye, mi baja a keresztény kurzussal?

Gasper · http://tajkep.blog.hu/ 2009.12.01. 09:23:02

@bbjnick: ma már semelyik egyházban nincs akadálya a múltról beszélgetni, nem is erre gondoltam.
Az a baj, hogy én húsz évvel a gatyaváltás után is abban gondolkodom, hogy egy németekéhez hasonló Gauck-intézet nélkül baszhatjuk az egészet. Számtalan, egyházakkal és egyházi személyekkel kapcsolatos feltáratlan irat lappang még itt-ott, meg amott. És ez mindhárom történelmi egyházra vonatkozik. Ezek tisztázása elsősorban a mi érdekünk volna.

Amit a kommented utolsó elötti bekezdésében írtál, azzal teljesen egyet tudok érteni. Belül kell szilárdnak lenni és azt a hitet továbbadni mások számára.

Csak nekem van egy félelmem is. A dolgok jelenlegi állása szerint tavasztól újra Koltay Gábor kapja a hivatalos állami ünnepségek és megemlékezések megrendezésének a jogát. A Koltay-féle dilettantizmus és gusztustalan nemzeti giccs, valamint magamutogató és üres keresztény melldöngetés tökéletesen alkalmas lesz arra, hogy a következő kurzus híveket veszítsen ezek miatt a dolgok miatt. És akkor a prolik megszólításának problematikájáról még szót sem ejtettünk. :))
(@Grift: ez neked is válasz! :)))

Ja és mégvalami. Ha valami ellenszenves számomra a két háború közötti időszakban, akkor két dolgot tudnék mondani. Az egyik a nagybirtokrendszer, a másik pedig a Katolikus Egyház túlzott nyomulása a mindennapi politikai életben. Hangsúlyozom, a MINDENNAPI POLITIKAI ÉLETBEN.
Én ebből köszönettel nem kérek.

Grift · http://gozdom.blogspot.com/ 2009.12.01. 09:29:25

@Gasper:

a félelmeid jogosak, már ismerjük ezeket a "művészeti" kurzuslovagokat.
remélem a csőcs-csányi tandem alatt nem koltaik fognak kultúrregnálni.
a katolikus nyomulást meg teljesen normálisnak tartom, hiszen a reformált egyházak spirituális korcsok. történelmi érdemeik mellett. :)

Gasper · http://tajkep.blog.hu/ 2009.12.01. 10:14:07

@Grift: "hiszen a reformált egyházak spirituális korcsok"

LOL!
Téves a diagnózis. A reformált egyházak (Luther, Kálvin, Melanchton stb) felszínre hozták a már régen eltemetett, ősi spirituális gyökereket.

Igaz, ebbe a gondolatba sem a könnyező Mária, de a Szűzanya különféle ruhákba való öltöztetése sem fér bele, amely csodaszép és megvédendő hagyomány, de valójában egyfajta bálványimádás.

Grift · http://gozdom.blogspot.com/ 2009.12.01. 10:52:19

@Gasper:
bálványimádás a tököd! spirituális támasz, ha tetszik szamárvezető a meditációhoz. persze ezt nem értheti egy lutheránus. :)
egy lutheránus eleve ne beszéljen spiritualitásról, de egy bármilyen keresztény is úgy óvatosan, mert ez a fogalom úgy áll a keresztény szájakon, mint az irodalom a sertésvágásban! LOL

Gasper · http://tajkep.blog.hu/ 2009.12.01. 12:06:02

@Grift: nem én kezdtem a spirituális témázást. :)))

Grift · http://gozdom.blogspot.com/ 2009.12.01. 13:39:33

@Gasper:
LOL igaz, igaz! hátrébb is vontam az agarakat! :)

Gasper · http://tajkep.blog.hu/ 2009.12.01. 14:57:13

@Grift: jól van, jól van, kedves Grift nick.
Majd pénteken a terített asztalnál úriember módjára járunk utána a dolgoknak, mert ahogy Cicero(?) mondja: Acti labores iucundi. Munka után édes a pihenés. :))))

bbjnick · http://bbjnick.blog.hu 2009.12.01. 16:41:43

@Gasper: & @Grift: & @Mormogi Papa:

Bár ha már ott tartanánk, hogy attól féljünk, hogy "kurzusfigurák" lepk el a platzot! Ráérünk majd azon akkor aggódni, ha már ez lesz a legnagyobb problémánk:-) Én szívesen belemennék kisebb felekezetközi perlekedésbe is, ha ezzel használok az ügynek, csak jutnánk már el odáig, hogy ez lenne a gondunk!:-)

Inszeminator blogján, a Ginsberg-bejegyzésnél már elmondtam, hogy Pilinszky emlékezete világossá tette számomra, hogy "hozott anyagból dolgozhatunk". tehát, hogy nem nagyon kell már nekünk semmit feltalálnunk, mert annak idején, mikor felfedeztük saját irodalmunkat, akkor ott már gyakorlatilag majdhogy mindent készen találtunk. Mernünk kellene hagyatkoznunk tudásunkra:-) Amit már leírtam, bátrabbnak, határozottabbnak kellene lennünk...

És: "én húsz évvel a gatyaváltás után is abban gondolkodom, hogy egy németekéhez hasonló Gauck-intézet nélkül baszhatjuk az egészet" --- írod, Gasper, a titkosszolgálati múlt kapcsán. Úgyanzt mondtam én is fentebb:-) "Ki kellene vinni a platzra ezeket az ügyeket, de csak akkor lehetne értelmesen és érvényesen beszélni a témáról, ha minden ügyet kivinnénk. Akkor lehetne egységében, összefüggéseiben látni, hogy ki kicsoda volt és "ki ölt meg kit".

És: "Ha valami ellenszenves számomra a két háború közötti időszakban, akkor két dolgot tudnék mondani. Az egyik a nagybirtokrendszer, a másik pedig a Katolikus Egyház túlzott nyomulása a mindennapi politikai életben." --- írod, Gasper. Őszintén szólva, én nem látom, nem érzem a két háború közötti katolikus részvételt a közéletben túlzottnak, túlhajtottnak. Persze, innét nézve másként látszanak a dolgok. Van megoldás! Nyomuljunk együtt:-D Vagy, ha nem is együtt, de egyszerre:-D Nyomuljanak az evangélikusok és a reformátusok is:-)

És: Gasper, Grift! "Ti meg mit kiabáltok itten?!" :-D (...) :-D (...) :-D ...

ü
bbjnick

Mormogi Papa · http://iusmurmurandi.blog.hu 2009.12.01. 18:21:10

@Gasper:
"És ez mindhárom történelmi egyházra vonatkozik." - írod.
Csakiscsak a rend kedvéért: Nem négy az a három?
Ki ne rekesszük a pisztáciát!

Grift · http://gozdom.blogspot.com/ 2009.12.01. 18:23:01

off, most játom, hogy szőcs helyett csőcsöt írtam! :))))))
on

na majd pénteken jót felekezetveszekszünk! bbjnick? vagy marad a ronda nő effektus? :))))))

Gasper · http://tajkep.blog.hu/ 2009.12.01. 19:37:58

@Mormogi Papa: ja, bocs. Ahol az ex munkásőr tevékenykedik? :))

Gasper · http://tajkep.blog.hu/ 2009.12.01. 19:39:18

@Grift: b'szod alássan!

Estére végre megvilágosodtam, hogy ki lehet az a "csőcs". LOL

Gasper · http://tajkep.blog.hu/ 2009.12.01. 19:41:03

@bbjnick: "Ki kellene vinni a platzra ezeket az ügyeket, de csak akkor lehetne értelmesen és érvényesen beszélni a témáról, ha minden ügyet kivinnénk." írod fentebb.

Ebben egyébként teljes mértékben egyetértünk. Ráadásul én nem az egyházon akarom elverni a port, amikor jóval súlyosabb bűnök a mai napig tabunak számítanak ebben az országban.

Viszont találtam egy érdekes írást a neten, ami Horthy és a Katolikus Egyház kapcsolatáról szól. Ajánlom figyelmetekbe:

www.uni-miskolc.hu/~egyhtort/cikkek/konfliktus.htm

Gasper · http://tajkep.blog.hu/ 2009.12.01. 19:50:31

Az előbb linkelt oldal egész érdekes, találtam még valamit:

www.uni-miskolc.hu/~egyhtort/cikkek/tengely-egyh.htm

Itt meg az összes eddig feltett anyaguk megtalálható:

www.uni-miskolc.hu/~egyhtort/cikkek/szerzo.htm

Csak szólok, reformátusok! :)

málnási · http://gozdom.blogspot.com/ 2009.12.02. 08:34:19

@Gasper:
"Csak szólok, reformátusok! :) "

most akkor ki sem nyitom :))))

Grift · http://gozdom.blogspot.com/ 2009.12.02. 08:35:27

már megint önállósodott. ezt hogy csinálja?

Gasper · http://tajkep.blog.hu/ 2009.12.02. 08:41:48

@Grift: nyissa csak ki, málnásikám. LOL

Gasper · http://tajkep.blog.hu/ 2009.12.02. 08:56:43

Bocs, off leszek.

Elhunyt Szörényi Éva színművésznő:

inforadio.hu/hir/kultura/hir-318905

Az utolsó mohikán volt az ántivilág színművészei közül. Nyugodjék békében.

bbjnick · http://bbjnick.blog.hu 2009.12.02. 13:08:37

@Gasper:

Egyetértünk:-)

A linkeket köszönöm.

ü
bbjnick

bbjnick · http://bbjnick.blog.hu 2009.12.02. 13:14:13

@Grift:

Ha tudnád, mennyire sajnálom, még poénkodni sem igen volna kedved:-)

Ezek a szakorvosok rengeteg dologban gátolni tudják az embert. Annak idején például - még Konzervatorium-tagságom idején:-D - lemaradtam miattuk egy Tibibácsis (Navra(csics)) eligazításról is:-D

ü
bbjnick

Grift · http://gozdom.blogspot.com/ 2009.12.03. 14:12:46

@bbjnick:
elhiheted, hogy én is sajnálom, hogy így jártunk.
le a szakorvosokkal! :)

Gasper · http://tajkep.blog.hu/ 2009.12.06. 18:38:12

Megint egy off -ha már nincs az a hülye tumblr-, meghalt Vjacseszlav Tyihonov, alias Stirlitz:

inforadio.hu/hir/kultura/hir-319570

Jó színész volt, persze nem A tavasz tizenhét pillanata miatt. Ő játszotta Andrej Bolkonszkijt a Bondarcsuk féle Háború és békében.

Gasper · http://tajkep.blog.hu/ 2009.12.06. 18:39:33

@bbjnick: nem csuklottál péntek este? Bizonyos pillanatokban sűrűn emlegettünk.

bbjnick · http://bbjnick.blog.hu 2009.12.06. 21:40:18

@Gasper:

"meghalt Vjacseszlav Tyihonov, alias Stirlitz" - "Ő játszotta Andrej Bolkonszkijt a Bondarcsuk féle Háború és békében."

Most, hogy így említed, felidéződött bennem: valóban ő játszotta Bolkonszkijt!!!:-)

És: a napokban meghalt Iglódy István is! Én őt is nagyon nagyra becsültem.

És: "nem csuklottál péntek este?"
De bizony:-D

ü
bbjnick

Gasper · http://tajkep.blog.hu/ 2009.12.07. 10:03:29

@bbjnick: igazad van, Iglódit elfelejtettem megemlíteni.
Érdekes, hogy nekem Iglódi elsősorban mint kölyökképű színész maradt meg az emlékezetemben, noha gyakran láttam az utóbbi években a tv-ben nyilatkozni.

Iglódi és Zala Márk a Fotográfiában:

www.filmkultura.hu/regi/2004/articles/profiles/images/zolnay/zolnay10.jpg

vero · http://anal0g.blog.hu/ 2009.12.07. 10:08:05

@Gasper: zala márk! baszki. 30 éves koromig nem tudtam, hogy meglalt. azt hittem őt is csak a gatyaváltás vitte el, mint gálffit.

vero · http://anal0g.blog.hu/ 2009.12.07. 10:17:49

ja, hogy eza kép a fotográbiából ('72). akkor neked kötelező.

bbjnick · http://bbjnick.blog.hu 2009.12.07. 10:48:48

@Gasper:

Változtatunk a kommentelési és bejegyzésírási szokásainkon:-( Félálomban és félrészegen a továbbiakban nem írunk sem kommentet, sem bejegyzést:-( "Iglódy":-( Megkövetem Iglódi Istvánt!:-)

Nagyon kevés van közöttünk (úgy értem, Magyarországon:-)) abból a típusú értelmiségiből, amit Iglódi - legalábbis számomra - (karakteréből, személyiségéből adódóan) képviselt. Arra a típusú értelmiségire gondolok, aki dolgozik, akinek "nem büdös a munka", aki nem bújik "maszkok mögé", nem "mutyizik", nem "játszmázik", nem gőggel, sértettséggel vagy éppen cinizmussal álcázza tehetetlenségét, hanem "csinálja a dolgát". Ilyenekből kellene ma jó sok.

Számolgatom, hány ilyen értelmiségit ismerek. Nagyon lassan haladok:-(

ü
bbjnick

Gasper · http://tajkep.blog.hu/ 2009.12.07. 15:35:19

@vero: Gálffit???

@bbjnick: hát igen, beszittyózva önveszélyes fegyver a kommentmező használata. Olyankor nem is merek kommentelni. Félálomban dettó. :)))

Ki vele, neveket kérnék szépen! Meddig jutottál a listában? :)

Grift · http://gozdom.blogspot.com/ 2009.12.07. 17:53:23

iglódi? hiszen az kommunista volt.

bbjnick · http://bbjnick.blog.hu 2009.12.07. 19:23:00

@Gasper:

Ha nem leszek beszittyózva referálni fogok:-)

ü
bbjnick

bbjnick · http://bbjnick.blog.hu 2009.12.07. 19:24:02

@Grift:

Hogy ki kommunista és ki nem, azt én döntöm el:-)

ü
bbjnick

Mormogi Papa · http://iusmurmurandi.blog.hu 2009.12.07. 22:29:51

- És mondd, nyuszika, nem lehetne, izé... engemet kihúzni arról a listáról???
- Dehogynem.

:-)))

Amúgy nemcsak a beszittyózás, a beszittyázás s veszélyes :-)

vero · http://anal0g.blog.hu/ 2009.12.08. 09:11:30

Akkor most lőttek a pille-blokk-nak?

@Gasper: Gálffi a 80as évek vége óta nem szerepelt filmben. Vagy igen?

vero · http://anal0g.blog.hu/ 2009.12.08. 09:12:56

na jó, most megnéztem a vikipédián (!) LOL és látom, hogy egy csomóban. akkor módosítok: azóta nem voltam moziban.

Gasper · http://tajkep.blog.hu/ 2009.12.08. 11:50:35

@vero: miért is lőttek a pille-blokknak?

bbjnick · http://bbjnick.blog.hu 2009.12.09. 16:27:56

@Gasper:

Számolgattam, hány olyan értelmiségit ismerek, aki dolgozik, akinek "nem büdös a munka", aki nem bújik "maszkok mögé", nem "mutyizik", nem "játszmázik", nem gőggel, sértettséggel vagy éppen cinizmussal álcázza tehetetlenségét, hanem "csinálja a dolgát". Hát, igen keveset találtam:-)

Úgy döntöttem, csak olyanokról nyilatkozok, akiket többé-kevésbé személyesen is ismerek, mert nem szeretnék úgy járni, hogy a végén még b*znyákokat és k*mmancsokat és ki tudja még, mi mindenféle furcsa népeséget népszerűsítsek itt a Világhálón:-)

Szóval, maradt a "személyesség kis köre":-)

ü
bbjnick

Gasper · http://tajkep.blog.hu/ 2009.12.10. 21:17:41

@bbjnick: köszönöm a "listát", igazából rájuk gondoltam én is. :)
süti beállítások módosítása