HTML

Fontos idő

Tájoló

Felkérés táncra

Utolsó kommentek

  • FUHfilm: Fehér György (1939-2002) operatőr-rendezőről készítek egy könyvet, ezért szeretném megtudni, hogy ... (2023.04.13. 21:56) Még két dolog
  • v_e_r_o: @tapló II.: megtisztelő 11 év után választ kapni, és most olvasom 4 hónapra rá. kerestem is már a ... (2021.04.29. 11:09) Sovcolor
  • tapló II.: Igen, amíg el nem felejtem. A legjobb színes film a japán Fuji volt. Fogalmam sincsen ezek a japcs... (2020.12.22. 09:41) Sovcolor
  • tapló II.: @vero: Inkább vízes színűnek látszott minden, a kék sem volt határozott. (2020.12.22. 09:39) Sovcolor
  • tapló II.: Anno hoztak Moszkvából az ismerőseim akik kint jártak két tekercs Szovkolor diafilmet. Tudták, hog... (2020.12.22. 09:37) Sovcolor
  • Utolsó 20

Friss topikok

Tartalom

Licenc

Creative Commons Licenc

Lászlóbontás

2008.07.09. 16:07 Gasper

Kis labanc street art

A hétvégét Bécsben töltöttük kis családommal, mert már nagyon vágytunk egy kis friss levegőre. Mentális értelemben, természetesen.
Naná, hogy nem a Stephansdomot, vagy éppen a Schönbrunn mókusait fotóztam, hanem randa városi jelenségekre vadásztam. De ha már az ember érdeklődését a street art műfaja is leköti, akkor menthetetlenül ilyenekre téved a léha szem.
Mindig le kell szögeznem, hogy nem pártolom a graffitizést, ellenben a graffiti gyakran olyan társadalmi jelenségekre hívja fel a figyelmet, amely mellett azért nem lehet szó nélkül elmenni. Ráadásul a graffitit művelők kicsiny csoportja meglehetős tehetséggel van megáldva, akik munkáikban fontos dolgokra hívják fel az egyszeri városi polgár figyelmét. És hát a műfaj velejárója a tilosban való járkálás. Meg sajnos a rondítás. Ambivalens módon sajnos ez a műfaj így működik, hiszen a figyelemfelkeltés, a meghökkentés az elsődleges cél.

Talán annyit még megjegyeznék, hogy az itt látható fotók harmatos gyüjtések ahhoz képest, amivel Bécsben lehet találkozni. Én csak azokat fotóztam, melyek az utamba kerültek hirtelen, és kiérdemesültek a megörökítésre. Ezért is szerepel a „kis” jelző az írás címében.
Rendhagyó módon egy, a témától eltérő fotóval indítok mellyel az a célom, hogy felütés gyanánt alátámasszam kirándulásunk hangulatos jellegét. Az első kellemes bécsi élmény pont a Stephansdomban ért szombat délelőtt engem, ahol éppen egy zenekar és egy kórus próbált.



Amitől a próba egészen megható volt számomra, annak oka az volt, hogy a lehető legtermészetesebb légkörben próbálták Mozart Requiemjét. Gyakran leálltak, a dirigens magyarázott, majd folytatták a dolgot. Majd megint leálltak, aztán folytatták. A még különösebb hangulatot az adta meg, hogy mindenki civil, vagyis utcai ruhában volt a templomban és ettől egészen közvetlen hangulata volt a dolgoknak. Meg aztán izgalmas dolog látni és hallani, ahogyan a különböző énekhangokból és hangszerekből egyszer csak összeáll az egész zenemű. Majd megszakad. Utána folytatódik tovább.

Aztán az Albertina magasságában végre szembejött velem az első értékelhető sablonos felfújás eme banán képében.



Mondjuk egyből megállapítottam, hogy kisebb fajta plágiumról van szó, hiszen ez a banán Andy Warhol mára már legendássá vált munkájának harmatos utánzata. Warhol eredetije egyébként a Velvet Underground lemezborítóján szerepelt először jó négy évtizede. A borítón azért jobban mutatott ez az egyébként kiváló székletfogó tulajdonságokkal is rendelkező  déligyümölcs.

A következő felfestés nyilvánvalóan egy szerelmes biciklista, avagy egy bicikliszerelmes figura propaganda munkája kíván lenni. Oda is van firkantva: „BYKE LOVE”.



Műfaját tekintve az álnaív irányzatba sorolható ez a munka, amolyan gyermekrajz jelleggel. Viszont a bringa mellett lévő konvektor szerű dologról ne kérdezzetek, nem jöttem rá az értelmére. Talán egy biciklis olvasó egyszer majd megsúgja komment formájában.

A biciklis opusztól nem messze található ez a kis sticker, amely egy üvegfelületre van felnyálazva. Ilyesmi stickereket sokat lehet látni manapság mindenfelé -nem csak Bécsben-, funkciójuk pedig sok esetben vagy valamiféle tőmondat vizualizációjaként jelenik meg, vagy egyszerűen az alkotó névjegyeként működik. Jelen esetben inkább az előbbi funkció érvényesül üzenet képében és egy adóvevő tárgyiasulásában.
A sticker műfajára manapság igen jellemző a vektoros ábrázolásmód, melynek lényege hogy a fickó átrajzol egy egyszerű tárgyat, mondjuk Illustratorban. Mindezt rideg pontossággal, vonalas ábrázolással teszi, mely gyakran emlékeztet a tervrajzok precizitására azzal a különbséggel, hogy inkább az axonometrikus, vagy a perspektivikus ábrázolás a használatos. Ami még jellemző, az a fekete-fehér gyakran kizárólagos használata. Tematikáját tekintve pedig gyakran találkozhatunk a húsz-harminc évvel ezelőtti tárgyak ábrázolásával, ahogyan az a jelen esetben is tetten érhető.
Miután a sticker rajza elkészül, már csak annyi a dolog vele hogy sokszorosítani kell, majd az éj leple alatt felnyálazni mindenfelé.

Adóvevőnkkel szemben található a következő munka, amely műfaját tekintve sticker és graffiti ügyes ötvözete. Mert alapban látunk egy stickert, melyet fénymásolással készítettek, majd a kép meg van toldva némi felfújással. Nem is akárhogyan!



Ez a munka már egy direkte reagálás globális problémáinkra, egészen pontosan a háborús vonulatra. Aki akarja, az pontosan tudja, hogy az Amerikai Egyesült Államok és szövetségi rendszere nagyjából és egészében véve gyarmatosító háborút folytat a Közel-Keleten. Ennek következtében a legalpáribb módon kezdik ki az iszlám kultúrát, melyről mindenféle szélsőségekkel és buta közhelyekkel bombázzák az e tárgyban amúgy is műveletlen nyugati emberek sok esetben amúgy is lötyögő üres fejét. De ezekről lentebb bővebben írok, most elégedjünk meg az itt látható harckocsikkal, melyek lövegtornyain öltönyös emberek feszítenek. Persze az igazán erőteljes képi elemet a nagyobbik tank lövegének felfújással meghosszabbított csöve adja, melynek végéből a festék vérszerűen csorog lefelé.
Ez a munka egyébként totális közhely, ezen igazából nincs is mit szépíteni, hiszen a street art műfaja alapvetően közhelyekkel operál.

Bécsben az átlagmagyar számára talán a legismertebb szubkulturális közeg a Mariahilferstrasse. Mondhatnánk azt is hogy számunkra egy időben Bécs egyenlő volt a Mariahilferrel.
És akkor folytatnám a fent megkezdett gondolatmenetet, ugyanis két egészen kiváló munkára találtam errefelé egy szupermarket bejáratánál, melyek egymással szemben helyezkednek el.
Láthatóan képzett street artos kolléga követte el ezt a diptichont, mely mindennél jobban világít rá a manapság jellemző gyarmatszerző időkre. Az első felfestésen egy vigyorgó afgán figurát látunk, jellegzetes öltözékben. A képről fontos megjegyezni, hogy nem a CIA egykori ügynökét, a mára már diabolikus figurává lényegült Oszamát láthatjuk, hanem egy mezei szemüveges afgánt, habár az is lehet, hogy tálib az illető.
Na és akkor mi van!? A tálibokról csak annyit tudunk, amennyit a nyugati és a hazai média interpretál róluk. Na meg még annyit tudhatunk, hogy amíg tálibok voltak, addig nem volt ópiumtermesztés, mióta nincsenek tálibok -ellenben anarchia az van-, azóta újra igen jól jövedelmező biznisz arrafelé a hernyó alapanyagának termesztése.
Ezzel együtt nem szívügyem a tálib vonal, csak éppen mi semmit nem tudunk érdemben róluk. Akkor meg milyen alapon ítélkezünk? Ja, hogy a média tájékoztatásaiból. Az más.
Láthatóan egyébként ezt a figurát is rabosították osztrák honfiak, vagy honleányok, mely cselekedet pontosan mutatja a kialakult ellentéteket.
De tulajdonképpen tojok én az egyébként valóban szélsőséges tálibokra, amikor létezik egy monoteista vallás, mely kiváló hittudósokat adott követőinek, ez pedig az iszlám. Érdemes lenne egyszer tudomást venni arról, hogy nem csak gazember terroristákat és egyéb zavaros hítű embereket adott az iszlám a világnak, hanem komoly erkölcsi értékeket. Például szolidaritás dolgában lenne tőlük mit tanulnunk, nekünk magyaroknak is. Arról nem is beszélve, hogy mondjuk egy szúfi mese mondandója legalább annyira örökérvényű és egyetemes, mint mondjuk egy Andersen mese mondanivalója.
Nem is kívánok tovább az iszlám kultúrába  belemerülni, ellenben javaslom mindenkinek hogy olvasson Germanus Gyulát. Hasznos olvasmányok lennének sokunk számára. Végezetül csak annyit jegyeznék még meg, hogy nem várom én el senkitől, hogy legyen az iszlám nagy barátja. Egyet viszont kérnék. Senki ne ítélkezzen primitív félinformációk alapján. Ez egyébként minden másra is értendő kérés volna a részemről.

Vigyorgó afgánunkkal szemben található a diptichon másik darabja. Ez a kép már kicsit összetetteb értelmezésekre ad lehetőséget. Persze sokat elmond a kép szerves részét képező szöveg, mely jól olvasható, de azért kiírom nagybetűkkel is: „WE NOT CROSS YOU, WHY YOU CROSS US??”.
Persze ez a felfestés is hatalmas közhely úgy ahogy van, ezzel együtt azért csak megvilágítja a dolgokat.
Ráadásul nem titkolt az üzenet szándéka, mely mégis csak egy szupermarket bejáratára került, jól látható helyre. Ugyanis nem árt  néha azon elgondolkodnunk, hogy milyen egyszerű mozdulattal vesszük le a boltban a polcról a kakaót, a kávét, a csokoládét, a rízst, meg még sorolhatnám, viszont abba nem nagyon gondolunk bele, hogy ezeket az árukat többnyire újkori rabszolgák termelik meg -gyakran gyerekek- szó szerint vérrel és verejtékkel.
Na de nem szeretnék a továbbiakban túlzottan patetikus lenni, csak ezekkel a dolgokkal valahol a lelkünkben időnként muszály elszámolni.
Mint írtam, többféle értelmezésre lehetőséget ad a fenti kép, de a továbbiakban nem kívánom ezeket magyarázni, mindenki kedve szerint elgondolkodhat a dolgon.

Az alábbi fotót záróképnek szánom, mivel amúgy is az utolsó gyüjtésem volt Bécsben a parkolóházban, ahol leparkoltam az autónkat. Ráadásul egyértelműen pozitív az üzenet.



A technikát tekintve teljesen egyszerű sablonos felfújásról beszélhetünk, mellyel a legváratlanabb helyeken lehet összefutni az Opera alatti parkolóház területén. Az üzenet egyébként meglehetősen egyszerű, nincs is mit rajta magyarázni. Viszont nem mentegetőzésnek szánom, de azt a béna hímtagot nem én rajzoltam oda, hanem nagy valószínűséggel valami fantáziadús autótulajdonos. Mindenesetre maga a felfújás igen barátságosra, illetve szeretetközpontúra sikeredett. És ez teljességgel jó dolog.
 

Már nekünk sem maradt más dolgunk, minthogy a beesteledés erős gyanújával a fejünk felett elinduljunk hazafelé Magyarországra.
Ahhoz képest, hogy mondjuk Krúdy Gyula talán csak egyszer volt hajlandó életében Bécsbe menni, akkor is fogadásból, hogy nyilvános helyen elénekelje a Kossuth nótát (ki is toloncolták utána a labancok), szóval ahhoz képest mi azért szívesebben ragadtunk volna kint legalább egy kis időre az egykori császárvárosban, hogy kicsit több ránkragadjon az emberi kedvességből és a jó hangulatból.

 

 

39 komment

Címkék: bécs iszlám street art street sticker stencil art


A bejegyzés trackback címe:

https://tajkep.blog.hu/api/trackback/id/tr15559093

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

buco 2008.07.09. 20:25:34

grafitti=rongálás ennyi és nem több

Kutsa 2008.07.09. 20:56:13

Mert egy korlátolt kolbász vagy.

AP (törölt) 2008.07.09. 21:07:03

lehet, hogy a városban élő, unatkozó hülyegyerekek számára ez "életstílus", de gyakorlatilag más személyes tulajdonának elcsúfításáról van szó

User1 2008.07.09. 21:08:44

Ja. Amíg a frissen vakolt házad oldalára nem fúj fel valaki egy kurva nagy pinát.

buco 2008.07.09. 21:22:02

kutsa, grafikus vagyok nem kolbász

blogíró · http://agyvihar.blog.hu/ 2008.07.09. 21:25:24

Fizessen érte szépen apuci/anyuci. Hamar vége lenne így a graffitik fénykorának.

blogíró · http://agyvihar.blog.hu/ 2008.07.09. 21:26:15

Persze ne büntetést fizessen, hanem a teljes helyreállítás költségét.

StopSzmog 2008.07.09. 21:27:31

muszáj szólnom, hogy, nem muszály :)

a biciklis opuszhoz kérdeznék: miből gondolod, hogy egy időben, egy alkotótól született, illetve hogy összefüggenek? a bicikli reszketeg vonalai, csurgásai szemben a radiátor/konvektor határozott éleivel számomra más sugallnak.
Ettől persze még lehet hozzá sztorit kanyarítani, lássuk csak: egy hideg téli éjszakán, reszketve, vacogva fújta fel a bringát egy szerelmes biciklis, aki mondjuk az ablak alatt szokott sóvárogni, ezt látva valaki más megsajnálta, és csodaceruzájával egy fűtőtestet rajzolt neki, hogy ne fázzon többé.

vonal 2008.07.09. 21:28:41

a graffiti, ha jó akkor művészet, STREET ART benne is van a nevében, persze nem ezek, hanem pl. Berlinben vagy Barcelonában, cső.
ezt csak az érti, aki látott jót.

AP (törölt) 2008.07.09. 21:31:21

azok, amik kőbánya-kispesten a felüljáróról látszanak, jól néznek ki és el is férnek azokon a kerítéseken

szerintem a vonatokon is elfér

de amikor a kisköcsög odategeli a nevét hat színnel a házfaladra..

Gasper · http://tajkep.blog.hu/ 2008.07.09. 21:32:25

StopSzmog,
észrevételeden már én is elgondolkoztam, egyébként én sem gondolom, hogy egy kéz nyomta volna fel a két cuccot. Ezzel együtt a graffiti műfajához tartozik az a dolog is, hogy reflektálnak egymásra, illetve kiegészítik egymást a különböző rajzok, melyeket különböző arcok rondítanak fel.
Amúgy a fűtőtestes elgondolásod szimpatikus. :)

ekkerjoz 2008.07.09. 21:33:04

Germanus Gyula, és neje, Hajnóczy Rózsa is csodálkozna, ha mostanában élne keleten. Nem is igazán a chitrali föveges, valószínűleg mudzsaheddin afgánokon, hanem azon, hogyan képesek 5-6 tagú családjukat havi 300 dollárból eltartani.

Érdekes grefitiket lőttél, nagyobb fiam kedvenc témája ez, semmi mást nem fotóz, ha külföldön vagyunk, csak ami a hip-hop stílusba belefér. Inkább fotózza, mint fújja, vagy lője...

Szép post. És a piacon mi volt?

Gasper · http://tajkep.blog.hu/ 2008.07.09. 21:36:01

ekkerjoz,
a Naschmarkt szokásosan nagyon menő volt! Elég sok idő el is ment, csak fotózni nem volt kedvem. Majd ha egyedül megyek...

Amúgy most egy töröknél ebédeltünk a piacon, hát az pazar volt!!!

Gasper · http://tajkep.blog.hu/ 2008.07.09. 21:40:09

vonal ,
kicsit nagy az arcod.
Egyébként akkor már Argentinát, vagy mondjuk Londont, azon belül Banksy-t is illett volna említeni.
Különbenis felvállaltan nem DLA szintű a gyüjtés, erre utaltam is.

StopSzmog 2008.07.09. 21:48:05

Gasper
"a graffiti műfajához tartozik az a dolog is, hogy reflektálnak egymásra"

tudom én azt, pont azért költöttem hozzá épp ilyen mesét. De még vagy 20 másik verzió eszembe ötlött, amíg néztem.
Mindenesetre kösz a képekért, még így is jó látni őket.

Gasper · http://tajkep.blog.hu/ 2008.07.09. 21:52:59

StopSzmog,
hát pontosan ettől is frankó egy ilyen hülye rajz: beindulnak a gondolatok. :)

rosszfajzat 2008.07.09. 22:05:44

vagy lehet említeni LA 18th Street...

a cross us gyönyörű munka.

ranbo_janos 2008.07.10. 07:32:41

A jo graffiti jo helyen jo, viszont sz@r helyen sz@r. Függetlenül attol, hogy Londonban van vagy Kiskunfeleegyhazan keszült.

A tegeles pedig graffiti nelkül csak egy hülyegyerek firkalmanya.

Gasper · http://tajkep.blog.hu/ 2008.07.10. 07:47:48

Egyébként tényleg különbséget kell tenni a hülye, villamossiklató gyökerek és a valóban értéket képviselő figurák között.

Linkelnék is két dolgot, ami így hirtelen ugrott be:

www.blublu.org/

www.banksy.co.uk/

Ezek elég komoly melók, és nem győzöm hangsúlyozni az igényes street art komoly társadalomkritikai szerepét.

gift 2008.07.10. 09:19:33

a graffiti szellemi mocsok, vizuális szennyezés, a világdemencia képi megnyilvánulása, persze a fiatal prolik eszközeként, csegevarás mozgalmisággal és thc tompulatban.
az idióta warhol tehet erről is, a pár percre mindenki lehet híres című baromságával :lol:
a magasművészet is természetesen hozzá degenerálódott a világ jelen idiotizmusához, de ezt a legalja proli szemetet ajnározni... na, ne!

malenykij polgar · http://mbybk.blog.hu 2008.07.10. 09:35:52

A sticker rendben van, mert eltávolítható és jókat szoktam mosolyogni némelyiken.
A házakra és falakra engedély nélkül pingált graffiti rongálás.

ekkerjoz 2008.07.10. 09:42:36

A grefiti művészet, akár tetszik akár nem. Persze nem azért művészet, mert rongálnak közben, hanem mert érzéseket fejez ki. Bartókot sem értette mindenki, pedig hatvan éve is ugyanúgy szólt, mint most. Picassora azt mondták hetven éve, hogy orvosi eset.
A mi házunkra is került teg bőven, a Pozsonyi úton, kívül-belül, nem örültünk neki. Viszont azon el kéne gondolkodni, hogy jelenleg miért ez a fajta művészet a legnépszerűbb...

gift 2008.07.10. 09:47:33

nem, hannibál, nem. csak én nem szellemi selejt termelésben utazom mint te a blogoddal. értem én a szolidáris érzeményeid a graffitivel, hisz rokonok vagytok szellemi értelemben, ha ezt a szót lehet használni ebben az összefüggésben. az pedig egyenesen gusztustalan a liberálisnak gondolt posztkádárista antitoleráns szátokból, hogy aki nem úgy gondolja mint ti az rögtön gyógyszeres terápián van valószínűleg. tessék tudomásul venni, hogy aki szavakat tologat egymás mellé a blogján, vagy összefújja a környezetét érdektelen, közhelyesen forradalmi vizuálszarral az nem művész.
az a barom tót átvert titeket! :lol:

gift 2008.07.10. 09:51:35

ekker! az érzelmek kifejezése nem művészet. ha kapsz egy pofont a kocsmában, mert veled kapcsolatos érzelmeit így fejezi ki a szomszéd, még nem fogod bekeretezni a pofonját. érvelésed/ ?/ alapján a legnagyobb érzelem kifejező, a síró gyermek, a legnagyobb művész... :lol:

ekkerjoz 2008.07.10. 10:58:17

Hát, ha valaki összekeveri az indulatot az érzelemmel...

A művészet olyan megnyilvánulás, mikor valaki alkotni szeretne, kifejezni az érzéseit, világnézetét, olyan eszközökkel, amilyenekkel csak bírja.
De biztos ezen is csúsztatni szeretne jóember, ezért inkább most hagyom abba.

Ha szeretne nevelni, kattintson a nickemre, ott folytassuk.

gift 2008.07.10. 11:12:05

értem, ekker, köszönöm! :lol:
te egy röneszánsz ember vagy, mindenhez értesz. igaz, egyenetlen színvonalon, de mindenhez. dehogy akarlak nevelni.
a művészet, mint olyan, meghatározása parádésra sikeredett, ezt megjegyzem! :lol:

Gasper · http://tajkep.blog.hu/ 2008.07.10. 13:10:30

gift,
tévedés Che Guevarát kizárólagosan képbehozni graffiti ügyben, aki ráadásul számomra egy sötét gyilkos. Ráadásul -mint azt már többször leírtam- nem ajnározom a műfajt, ezzel együtt nem lehet a jelenség mellett szó nélkül elmenni, pontosan a dolog társadalomkritikai volta miatt. Természetesen a társadalomkritikai vonal csak egy szűk street artos réteg sajátja.

Amúgy Andy Warhol kiváló melókat nyomott, az más kérdés, hogy üres divat lett belőle. Ha úgy tetszik, pont amit kicikizett -azaz a fogyasztói társadalmat-, hát pont ez a bizonyos fogyasztói társadalom ajnározza folyamatosan. A többi pop art-os figuráról nem is beszélve.
Amúgy meg helyén kell kezelni a street artot, ami nem egyenlő a sok gyökér tag-eléssel. Nézd meg azt a fentebb belinkelt ukrán csávót! Stalkerba illő környezetben helyezi el a dolgait teljesen szervesen.

A másik meg az, hogy pontosan különbséget tudok tenni egy Velazquez, egy Caspar David Friedrich, egy Jackson Pollock, vagy éppen egy berlini falra felgyógyított munka között.
Mindegyiknek megvan a maga szerepe, csak éppen helyén kell kezelni a dolgokat.

gift 2008.07.10. 13:33:40

csegevarát nem a graffitihez kötöttem, hanem ahhoz az iq hiányos baloskölyökcsőcselékhez akikhez a műfaj kötödik. a graffitiről, mint jelenségről valóban lehet beszélni, csak nem a művészet címszó alatt, ahogy az ürítés sem a gasztronómia része.
és természetesen egy percig nem gondoltam, hogy ne tudnál különbséget tenni.
egyébként azt, mikor valódi festménynek nevezhető dolgot helyeznek el külső térben, nem nevezném graffitinek. megjelenési helyében az, műfaját tekintve nem.

Gasper · http://tajkep.blog.hu/ 2008.07.10. 13:42:26

Tényleg gift,
csak kiváncsiságból kérdezném, hogy kiket szeretsz mondjuk a festészetből?

A másik meg az, hogy volt a posztban néhány keresetlen gondolat a kultúrák összecsapásáról (iszlám-nyugat). Arról is érdekelne a véleményed.

gift 2008.07.10. 14:01:09

érdekes, de friedrich az egyik kedvencem. de egyébként pollock is jöhet, de bacon is. és tapies, és turner.
viccből persze acimboldot szoktam megnevezni. :)

amit az iszlám kultúráról írtál azzal nagyjából egyetértek, azzal a kitétellel, hogy a tálibok azért kimutatták a foguk fehérjét, mikor lerombolták azt a buddha ábrázolást.
a szufi misztika meg .... hát arra kevés ez a felület.
összességében sokkal értékesebbnek tartom az iszlám világát, csadorostól, tilalmastól is mint a nyugati világ istentelen kultúrálatlanságát, semmit dicsőítő ateista nihiljét.

inszeminator · http://inszeminator.blog.hu 2008.07.10. 14:19:12

Germanust mintha a föld nyelte volna el, pedig időtlen. Másokra kell figyelni, olyanokra akik nyugat felől akarják megismertetni a kelet világát. Kétszeres fénytörés....Ebből élnek, s jól. Én sem tudok sokat a keletről,de van egy fiatalkori története, mármint Germanusnak, amit, hogy a szemléletüket a magam módján nagyképüen ismertethessem olykor baráti körben már néhányszor előadtam. Mézet vásárolt a Bazárban, ezt írta le - nem csak a tényt, hanem az ebből következő életszemléletet.

A grafittikhez csak annyit. Néha elcsodálkozom bizonyos "művek"bravúros technikáján, esetleg némely szöveg frappáns mondanivalóján és sajnálom, hogy elvesznek a szeméthalmazban.

Gasper · http://tajkep.blog.hu/ 2008.07.10. 17:04:14

gift ,
kössz hogy megnevezted "segédeidet". :) Bacont én is nagyon szeretem, meg Turnert is. Úgy látom hogy hasonló az ízlés.

Egyébként a Buddha szobrok lerombolása nálam is kiverte a biztosítékot rendesen. Igazából nem is védtem én a tálibokat, csak azt próbáltam jelezni, hogy félinformációkból ítélkezni, majd ráhúzni a vizes lepedőt egy teljes kultúrára eléggé buta, sőt aljas dolog.

inszeminator,
nem ismerem, de sejtem milyen lehetett az a méz vásárlás.

Egyébként évek óta tapasztalom Bécsben -nyilván más városban is így van, ahol nagy az iszlám közösség-, hogy a fiatal török lányok minimum fejkendőben, vagy hosszú fekete ruhában és sok esetben csadorban járnak. Hát amit megmutatnak magukból, az gyönyörű!!! Mindezt hihetetlen eleganciával és büszkén teszik ráadásul. Nyilván az elmúlt néhány év történései miatt teszik.
Persze ilyenkor jön a félművelt nyugati ember és arról papol, hogy micsoda rabságban élnek ezek a nők. Meg jönnek a tálib és szaudi -egyébként valóban- ultrakonzervatív társadalmakkal. Mintha csak az lenne létezne.

A gasztronómiai kultúráról meg nem is beszélve..

inszeminator · http://inszeminator.blog.hu 2008.07.11. 17:45:54

A méz vásárlásához csak annyit: a bazárban járkálván egy öreg törököt talált aki mézes hordója mögött ücsörgött. A fiatal Germanus szerette a mézet, megkóstolta, íilett is neki,s vásárolt belőle egy csupoora. Képes volt még aznap befalni az egészet. Másnap visszament,de az öreget nem találta.Harmadnap is kereste, akkor a hlyén találta, s megkérdezte mi okból nem láthatta tegnap...Tán beteg volt..Az öreg a fejét rázta, szó sincs semmi betegséről - tegnap jó üzletet kötöttem magával fiatalember, pihentem egy napot ennek örömére.

bbjnick · http://bbjnick.blog.hu 2008.07.12. 09:41:50

no, akárhogy is, egy Mozart próbán én is szívesen elüldögélnék a Szent István-dómban, akár félnap-hosszat is:-)

Gasper · http://tajkep.blog.hu/ 2008.07.12. 21:09:26

kedves inszeminator,
köszönöm a történetet. Majdnem olyan, mint egy szúfi mese. De tényleg. :)
Egyébként nemrég vettem meg Germanus Allah Akbar című könyvét egy antikváriumban (Révai, 1936). Kiváló állapotban, nagyon szép modern tipográfiával. A könyv tartalmáról nem is beszélve. El kéne néhány hígagyunak is olvasni.
Amúgy Germanus sírja mellett megyek el minden Halottak napján, miután meglátogatom a felmenőimet.

bbjnick,
én is eldekkoltam volna még egy jó darabig, csak hát a család idővel megtalált. :)

Tényleg, azt hallottátok, hogy néhány éve ásatásokat végeztek a Stephansdom altemplomában és kalandozó magyarok sírjaira találtak? Menő, mi?

inszeminator · http://inszeminator.blog.hu 2008.07.14. 13:35:32

Kis adalék a dómbeli képhez. El tudom képzelni, hogy ott is megtörtént. A rádió kórusának tagjai mesélték. Járván a világot egyszer eszébe jutott valamelyiküknek, egy szép templombelső látványa közben, hogy valószínüleg az akusztika is lenyűgöző lehet. Összeálltak az úrasztala közelében, s halkan elénekeltek egy dalt. Később máshol is megtették ugyan ezzel a dallal, komoly sikereket aratva. Néhol a templomi előljárókat is előcsalogatta az ismeretlen mű. Soha nem hallották. Lehet, hogy csak mi, magyarok ismerjük - olyan mint egy csöndes imádság. Én altatódalként dúdolgattam esti mesélés után.

Kodály, Esti daláról van szó. Csak elképzelni tudom amint felhangzik az ima szerű csöndes óhajtás valamely gótikus katedrálisban......adjon Isten jó éjszakát.....
süti beállítások módosítása