HTML

Fontos idő

Tájoló

Felkérés táncra

Utolsó kommentek

  • FUHfilm: Fehér György (1939-2002) operatőr-rendezőről készítek egy könyvet, ezért szeretném megtudni, hogy ... (2023.04.13. 21:56) Még két dolog
  • v_e_r_o: @tapló II.: megtisztelő 11 év után választ kapni, és most olvasom 4 hónapra rá. kerestem is már a ... (2021.04.29. 11:09) Sovcolor
  • tapló II.: Igen, amíg el nem felejtem. A legjobb színes film a japán Fuji volt. Fogalmam sincsen ezek a japcs... (2020.12.22. 09:41) Sovcolor
  • tapló II.: @vero: Inkább vízes színűnek látszott minden, a kék sem volt határozott. (2020.12.22. 09:39) Sovcolor
  • tapló II.: Anno hoztak Moszkvából az ismerőseim akik kint jártak két tekercs Szovkolor diafilmet. Tudták, hog... (2020.12.22. 09:37) Sovcolor
  • Utolsó 20

Friss topikok

Tartalom

Licenc

Creative Commons Licenc

Lászlóbontás

2008.07.14. 16:00 Gasper

Fejbelőtt Krisztus

Képvadászat V.

1944. szentestéjén a 61-es villamos örökre megállt a budai Sashegy lábánál, a Hegyalja út kereszteződésében lévő megállónál. Este hat óra volt. A kalauz bejelentette a gyér utazóközönségnek, hogy nem megy tovább a villamos. Erre mindenki szó nélkül leszállt.
Egy középkorú férfi és huszonéves fia is leszálltak a villamosról, majd gyalog indultak felfelé a hegyre, ahová családi karácsonyozásra várták őket.  Lépéseik nyomán csikorgott a frissen hullott valószínűtlenül tiszta fehér hó.    
Már az utcákon sem volt közvilágítás, viszont a tiszta levegőjű, metsző téli hidegben a Hold éppen elég fényt adott, melyet a frissen lehullott szűz, fehér hó szikrázva vert vissza.
De mégegy dolog miatt egészen különös hangulata volt ezen az estén a városnak. Soha nem tapasztalt, döbbenetes síri csend volt érzékelhető az utcákon.
A két férfi felért a családi szentestére, mely igen szerényen és méginkább szomorú hangulatban telt. Talán csak az oldotta a nyomasztó hangulatot egy kicsit, hogy a vendéglátó családnál néhány hónapja született csecsemővel, egy kisfiúval lehetett foglalkozni.
Végül éjfél után véget ért a karácsonyi együttlét, majd a vendégek hazasétáltak a hóban és a síri csendben.
Ezen az estén zárult be Budapest körül az ostromgyűrű.

2008. döglesztő júliusában ekkerjoz blogfelem újabb fotókkal lepett meg.
Amikor megnéztem a képeket, valamilyen okból kifolyólag a fenti, mások számára valószínüleg totálisan érdektelen családi történet jutott az eszembe. Szereplői közül egyébként már csak az a bizonyos egykori csecsemő, vagyis az apám él.
Ellenben ekkerjoz gyűjtése valamilyen formán felidézte bennem azt a csendet, amit a fenti történetből kiéreztem. Mely csend nem a békesség, a nyugalom állapota, hanem sokkal inkább az elszabaduló pokol, ha úgy tetszik a vihar előtti csend vészjósló megidézője volt azon a '44-es Karácsonyon. 
Persze a csendnek lehet másik olvasatát is nézni, ez pedig az isteni csend, azaz Isten csendje. Azt hiszem, hogy igen sokan találkoznak ezzel a dologgal, akik keresik Isten jelenlétét és valahogyan mégsem találják, habár talán erről a dologról a jó Ingmar Bergman egészen kerek filmet -sőt, filmtrilógiát- írt és rendezett jó régen, úgyhogy most ebbe a dologba nem szaladnék bele.
Aztán a csendnek lehet még azt az olvasatát is nézni, amely brutális szellemi sötétséggel társul és amire igazából nehéz szavakat találni. Ezt a dolgot tárgyiasult formában pedig ekkerjoz fotózta le a napokban.

Akkor most már nézzük is meg az első fotót, mely ráadásul első benyomásra igen idilli állapotokat sugall. Felhívnám a figyelmet, hogy fotográfiai szempontból is kifejezetten jó kompozícióval állunk egyébként szemben.



Valahogyan van ennek a fotónak egy egészen szubjektív aspektusa, amit talán azzal magyaráznék, hogy tengelye véletlenszerűen billent meg, hiszen nem volt szándékolt az efféle komponálás. Számomra pedig ez az enyhén megbillent kompozíció, ha úgy tetszik véletlenszerű komponálás eleve különös hangulatot ad a képnek.
Egy ilyen pléhkrisztus szinte mindenkinek otthonos látványt jelenthet egyébként is, hiszen a pléhkrisztusok és kőkeresztek állítása  tipikusan német, illetve Közép-európai katolikus szokás (volt?). Protestáns vidékeken egyébként nem állítottak ilyen emlékeket. A dolognak ebbe a részébe most nem is nagyon mennék bele, viszont írtam én már ezen a blogon a témában, úgyhogy ha valakit érdekel a dolog, akkor itt olvashat róla bővebben.

Na de hogyan is állunk a csend dolgában? Mert lesz itt csend mindjárt,  ahogy kicsit közelebb megyünk a korpuszhoz. A madarak szépen elnémulnak, a lágy júliusi fuvallat meg fogja magát és egyszerűen abbamarad. Pedig nem napfogyatkozásról van itt szó.



Tulajdonképpen nagyon nincs is mit ecsetelni a dolgon, hiszen láthatóan lőlappá lényegült át pléhkrisztusunk. Négy lövéssel sikerült fejbelőni a Megváltót, egy vagy kettő pedig térdtájékra sikeredett. A többi sebet pedig még római legionáriusok, illetve egy centurio okozta úgy két évezrede.
Na de félreértés ne essék, nem akarom én elbagatellizálni a dolgot, mivel aljas, sötét cselekedetnek tartom ezt az egészet. Eme cselekedet ugyanis jól beleillik abba a vonulatba, amikor tálibok Buddhaszobrokat robbantgatnak, vagy féreg zsebnácik horoglacit festenek a zsinagógák falaira.
És itt nem a kötelező köröket teszem meg, hanem a világ egyik leggyalázatosabb dolga az, amikor az emberek személyes hitét, meggyőződését anullálják egy ilyen szarházi cselekedettel. Legyen az egy kulturtörténetileg is felbecsülhetetlen értékű szobor, egy megszentelt hely fala, vagy éppen ahogyan itt is láthatjuk, a naív, szakrális -egészen pontosan keresztény- művészet egyszerű darabja. Mert mondom én, az emberek legszentebb, belső hitét, vallási meggyőződését sérteni az egyik legocsmányabb cselekedet. És nem tennék különbséget a tudatos cselekedetek és a primitív butaság között. Ugyanis az ilyen primitív butaság is már egy folyamat eredménye.

Zárásként idemásolom ekkerjoz levelének egy részletét. Érdemes elolvasni.

„...fotózás közben megjelent egy régi autó, felforrt hűtővizzel, virágot hozott a gazdája, olyan harminc körüli szikár férfi. Éppen csak köszöntünk, nem volt túl barátkozós hangulata  a kocsi miatt. Kicserélte a virágokat, azt már nem fotóztam, elköszöntem.”

 

29 komment

Címkék: képvadászat pléhkrisztus korpusz ekkerjoz fotója


A bejegyzés trackback címe:

https://tajkep.blog.hu/api/trackback/id/tr45562670

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

gift 2008.07.15. 09:14:31

jól érzed te azt a csöndet a fejbe lőtt krisztus kapcsán. megint olyan világ van, jön, mint 44-ben, még ha módosulásokkal is. nem a kommün jön, hanem azok akik a szvasztikát festik a zsinagóga falára, de ők nem a nácik...

bbjnick · http://bbjnick.blog.hu 2008.07.15. 18:05:00

Teremtés könyve 19. fejezet

Szodoma pusztulása

1A két angyal este ért Szodomába, amikor Lót éppen a város kapujánál ült. Mikor Lót meglátta őket, felállt, eléjük ment, földig hajolt előttük,
2és így szólt: "Kérlek benneteket, uraim, térjetek be szolgátok házába éjszakára és mossátok meg lábatokat. Holnap reggel aztán elindultok és folytatjátok utatokat." Azok így válaszoltak: "Nem, a szabadban akarunk éjszakázni."
3De unszolta őket, azért betértek hozzá és beléptek házába. Ő pedig vacsorát készített nekik, kovásztalan kenyeret süttetett, s azok ettek.
4Még nem tértek nyugovóra, amikor a város férfiai, fiatalok és öregek, az egész nép az utolsó férfiig körülvették a házat.
5Kihívták Lótot és így szóltak: "Hol vannak a férfiak, akik ma este érkeztek hozzád? Hozd ki nekünk, hadd ismerjük meg őket."
6Lót kiment hozzájuk a bejárat elé, de az ajtót bezárta maga mögött,
7és így szólt: "Testvéreim, ne kövessetek el ilyen gonoszságot.
8Itt van a két lányom, még nem voltak együtt férfival, kihozom őket nektek és tegyetek velük, amit akartok. A férfiaknak azonban nem árthattok, mert ők az én tetőm árnyékában vonták meg magukat."
9Erre azok így kiabáltak: "El veled! Idegenként jött ide és már a bírót akarja játszani! Veled még jobban elbánunk, mint velük." Hevesen rátámadtak az emberre, Lótra, s már azon voltak, hogy betörik az ajtót.
10De a férfiak kinyújtották kezüket és behúzták Lótot magukhoz a házba, és bezárták az ajtót.
11Az ajtó előtt álló embereket pedig vaksággal sújtották, apraját és nagyját, úgy, hogy hiába keresték a bejáratot.
12Ezután a férfiak így szóltak Lóthoz: "Ha még van itt valakid a városban, fiad és lányod vagy más valakid, aki hozzád tartozik, vezesd ki a helységből,
13mi ugyanis elpusztítjuk ezt a helyet, mivel igen nagy a panasz ellenük Isten előtt, és Isten azért küldött bennünket, hogy pusztítsuk el őket."
14Akkor Lót kiment és beszélt vejeivel, akik leányait feleségül akarták venni, és ezt mondta: "Rajta, költözzetek el erről a helyről, mert Isten elpusztítja a várost." De vejei azt hitték, hogy tréfálkozik.
15Amikor hajnalodott, az angyalok siettették Lótot és mondták: "Rajta, vedd feleségedet s két lányodat, akik itt vannak, nehogy a várost sújtó büntető ítélet téged is érjen."
16Mivel még késlekedett, a férfiak kézen fogták őt, feleségét és mindkét lányát, mert Isten meg akarta őket menteni, és kivezették, s csak a városon kívül engedték el őket.
17Amikor kivezették őket, ezt mondták: "Menekülj, az életedről van szó. Ne tekints hátra, ne állj meg sehol a környéken, hanem menekülj a hegyekbe, nehogy elpusztulj."
18Lót így szólt hozzájuk: "Nem, Uram,
19hiszen szolgád kegyelmet talált szemedben, s te nagy irgalmasságot gyakoroltál velem azáltal, hogy életben hagytál. De nem menekülhetek a hegyekbe. Hátha mégis utolér a baj, úgy, hogy meg kell halnom.
20Nézd, ott az a város elég közel van ahhoz, hogy oda meneküljek, s elég kicsi is. Ott szeretnék meghúzódni - ugyanis elég kicsi -, hogy életben maradhassak."
21Ő így válaszolt neki: "Azzal is megtisztellek, hogy nem pusztítom el a várost, amelyről beszéltél.
22Menekülj oda sietve, mivel addig nem tehetek semmit, amíg oda nem érsz." Ezért nevezik a várost Coárnak.
23A nap éppen megjelent a föld felett, amikor Lót megérkezett Coárba.
24Akkor Isten kén- és tűzesőt bocsátott az égből Szodomára és Gomorrára.
25Így pusztította el ezeket a városokat, az egész vidéket, a városok minden lakóját és a mező egész növényzetét.
26Felesége visszanézett és sóoszloppá változott.
27Ábrahám korán reggel kiment arra a helyre, ahol Isten színe előtt állt,
28és körülnézett Szodoma és Gomorra irányában, meg az egész síkságon. Azt látta, hogy a földből füstgomolyag száll fel, amely hasonlított az olvasztókemence füstjéhez.
29Így emlékezett meg Ábrahám Istene Lótról, amikor elpusztította a síkság városait és kimentette őt a pusztulásból, midőn elpusztította a városokat, amelyekben Lót lakott.

Csutakaszürkeló 2008.07.15. 19:34:36

Kedves Gasper
A valamikori Abaúj vármegyei Szemere település határában (a szlovák határon) áll egy kőkereszt, korpusszal, állították a trianoni döntés után, az elcsatolt településekre és az ott élő rokonokra emlékezve; na, ezen a kereszten gyönyörűen látszanak a szlovák határőrök fegyvereiből kilőtt golyók nyomai.

Gasper · http://tajkep.blog.hu/ 2008.07.15. 20:04:30

Üdv Csutakaszürkeló!

Azért az is beszédes, hogy a veleméri templom méltán híres "fénnyel festett"-nek is nevezett Árpád-kori freskóit pedig a magyar határőrök (akkoriban még ávósok) gépfegyverrel sorozták végig még a negyvenes évek végén. Oda-vissza többször is.
Mára persze begyógyultak azok a sebek néhány kiváló restaurátor jóvoltából.

Proaktiv · http://proaktiv.blog.hu/ 2008.07.15. 20:17:11

Gasper,

Koszonom a gondolatokat, a konnyeket...
Jolesett egy percre megallni, tan kicsit erzo emberilenynek lenni!

Koszonom, a hirolvasomban a helyed!

Proaktiv

Gasper · http://tajkep.blog.hu/ 2008.07.15. 20:32:38

üdv Proaktiv,
én is köszönöm.... :)

inszeminátor · http://inszeminator.blog.hu 2008.07.16. 11:24:51

Szólok, de a sajátomon, mert van ám szemben egy közel kétszáz éves kőkrisztusom.

inszeminator · http://inszeminator.blog.hu 2008.07.16. 14:39:21

Hol találtad Ekkerjoz, nagy a hasonlóság, csak az enyém talpazata kicsit vaskosabb.Sajnos nem látom az arcát, most már biztos , hogy veszek egy gépet , eddig a fiam egyik gépét használtam, kiváló, de rühellem mindig elkérni. Egyébként azért írtam a saját blogomra,mert kimentem, kisilabizáltam és bemásoltam a feliratot. Nem rátét, bele van vésve a kőbe .1812 es kalligráfiával Kifejezetten aranyos. Nem akarok senkit elrabolni Gaspertől, bocs ha így nézne ki a dolog.
Üdv mindenkinek Inszeminator.

ekkerjoz 2008.07.16. 15:36:52

Gasper mesternek küldtem el először a képet.
Szolnok és Jászberény között van a kereszt, az Alföldön sok volt a tanya annak idején, minden keresztútnál állítottak ilyen emlékművet.
Védte a környéket, a környéken élőket.
Majdnem szemben volt a nap, ezért nem sikerült jobban a fotó (meg azért, mert nem vagyok jó fotós).

Gasper · http://tajkep.blog.hu/ 2008.07.16. 16:07:06

inszeminator,
nem gondolom, hogy bárkit is elrabolnál. Annak örülök, ha egymás blogján keresztül is megismerhetjük a másik ember gondolatait.
És most nekem megtisztelő, hogy inspiráltalak -ekkerjozzal együtt-, úgyhogy megyek és el is olvasom a bejegyzésedet, ami ugyebár ezen a linken direkte elérhető:

inszeminator.blog.hu/2008/07/16/a_fejbelott_krisztus_urugyen

a többieknek is jó olvasást!

inszeminator · http://inszeminator.blog.hu 2008.07.16. 19:11:32

Na most kezdhetem újra az egészet. Mert már mgirtam a kommentemet, de visszaugrottam valahova és persze törlődött. Az is lehet, hogy szószátyárkodtam.Tehát.
A budaörsi őszibarack, hírhedetten híres volt. A háború után fél Buda odajárt lopni. A gazdák száraz ágakat szórtak szét, aztán megbújtak valahol, s ahonnan a ropogás hangja érkezett arrafelé támadtak.
Nemrég láttam egy fotódat a Pasaréti téri temlomról. Ha ugyan abból a szögből megpróbálná valaki ujra levenni, nem látná a hegyet. Belepték a házak a Guggerhegyet. És mindent belepnek és mindent felfalnak az építmények. Nem síránkozni akarok, csak megemlítem, hogy lehetne talán máshogy is.
Ismerem a helyet ahol a korpuszod áll....Álll még vajjon....? Na és a kommentek, amit kiváltottál Viszockijtól kezdve. A lányom orosz, francia, portugál szakos volt, naná,hogy elolvastatta velem a Vladi féle életrajzot, mialatt kórházban voltam. Azt mondta egyszerű nem is kell hozzá szótár.Hát nem.
Ma már felelevenitettem egy költőt, Ady-t, de a post végéhez idekapcsolható egy másik. Kisebb, az átkosban jól hangzottak kissé prpaganda ízű munkálatai, de valahogy bennem maradt egy versének kezdete, valahogy így szól:
...kezdetben két latorról volt szó...
Mi ez a tömeg körülöttem...?
Én úgy emlékszem Ladányi Mihály, de lehet hogy....Nem is tudom, most valami más is beugrott. Ez pedig azt jelenti ideje befejeznem. Üdv: Inszeminator.

Gasper · http://tajkep.blog.hu/ 2008.07.16. 20:12:34

Hát igen, az említett fotó még valamikor a '30-as években készült, amikor frissen épült a templom és a buszmegálló a Pasaréti téren.
A Guggerhegy szót pedig utoljára nagyszüleimtől hallottam sokat, akik a Balogh Ádám utcában laktak. Mondjuk a családi házat is ledózerolták, biztos valami ócska kis lakópark épült a helyére néhány bugris újgazdaggal megspékelve. Mert többet életemben nem megyek abba az utcába, az biztos. Az 1800-as évek végétől ott lakott a családom egy része.

Áll még a budaörsi korpusz egyébként, gyakran járok arra autóval és folyamatosan átvergődnek az emberek a holdbéli tájon, hogy friss virágot vigyenek.

Jut eszembe! A Törökvészi út, Kapy út sarkán is van egy pléhkrisztus a sarkon. El is ugrok lefotózni valamikor. Nagyapám mesélte, hogy a háború előtt mindig odáig sétált a posztos rendör, majd fordult vissza a Pasaréti térre. Jó kis túra lehetett, főleg hegymenetben.

inszeminator · http://inszeminator.blog.hu 2008.07.16. 21:48:49

Van bizony. Ott szomorkodik a toronyházak aljában.

Mormogi Papa · http://iusmurmurandi.blog.hu 2008.07.16. 21:58:06

Gasper, van egy (nem is kis) anyagom számodra, majd átküldöm bentről - itthon csak 3 képet tudnék csatolni :-((
Aztán már hagyjbéking lesz, mert leszek Balcsinál is.

csipkebogyó 2008.07.16. 23:11:03

Kedves Ekkerjoz,
szépek a fényképeid.

ekkerjoz 2008.07.17. 05:36:22

Köszönöm szépen Csipkebogyó.
Nagyon szeretnék egy profibb gépet, amihez fel tudnék javulni tudásban, és amire nem hat a gravitáció.

A Kapy-Törökvész sarkon egy parkoló platz és pláza van, utóbbit építettük, nem vagyok rá büszke.

Ha legközelebb arra tévedek, megnézem a Krisztust, most nem ugrik be, hol is lehet.

csipkebogyó 2008.07.17. 10:15:58

A gravitációval én is küzdök, fényképezőgép esetében nyakamba akasztom, mobilt viszont már tobbszor átengedtem a szabadesésnek.

Gasper · http://tajkep.blog.hu/ 2008.07.17. 10:55:21

ekkerjoz,
a pléhkrisztus pont átlósan szemben található azzal a plázával. Mögötte van a 11-es busz megállója.

Mormogi Papa,
megtisztelsz, ha küldesz, hiszen eddig is frankó dolgokat kaptam tőled.

csipkebogyó,
pedig a fed gépek jól bírják a strapát. :)

Gasper · http://tajkep.blog.hu/ 2008.07.17. 12:24:29

csipkebogyó, ez nagyon menő!

Kis idő és posztot fogok szentelni blogfeleim küldött keresztjeiből. De most komolyan!
Úgyhogy szívesen várok még ilyesmiket! :)

Mormogi Papa · http://iusmurmurandi.blog.hu 2008.07.17. 12:40:36

Gasper, majd szólj, mikor kerül a kereszt elő :-)

Gasper · http://tajkep.blog.hu/ 2008.07.17. 14:01:00

Oké, de szerintem érdemes még pár hónapot várni a dologgal. Vagy legalább őszig.

csipkebogyó 2008.07.17. 14:18:47

Asszem leszokom a menő kifejezések használatáról, kezdem az "asszemmel".

Mormogi Papa 2008.07.17. 15:14:15

Gasper, átküldtem az egészet, de megint elszúrtam a fiókot - kérlek, a magán boxomra válaszolj, ha akarsz.

inszeminator · http://inszeminator.blog.hu 2008.07.21. 21:26:45

A Kapy utca tetejéről a pléhkrisztus mellől indultak valamikor a gádzsé versenyek. Forgalom nem volt semmi.A gádzsé kormányozható falap, négy csapágykerékkel.A csapágyak felett cipőnyelv szerű fékek. Nem sokat értek, ha lenn kellően felgyorsulva a Kapy utca és a Csévi út találkozásánál nem tudta valaki bevenni a kanyart. A cél lenn a templom előtti tér. Be is kellett menni még a busz fordulóba. A győztest ezért vagy megverték a sofőrök, vagy nem. Na megint sikerült bevinnem egy méretes utánlövést.

Gasper · http://tajkep.blog.hu/ 2008.07.22. 16:15:15

kedves Inszeminator,
nem volt azért akkora utánlövés. Apámék ugyan ezt csinálták a Sashegyről lefelé. Végig a Hegyalja úton, egészen a Budaörsi útig. Ha éppen nem azt a bizonyos makarónit szedték ki az elhagyott háborús lőszerekből. Volt is jópár hiányos végtagú, vagy éppen halott osztálytárs.

cyan 2008.07.23. 16:19:56

a fiúk a sulinkban meg a Bakator utcán, Szüret utcán, Alsóhegy utcán zúgtak le a gadzsékkal. csapágy volt a kerekük, azért volt rettenetes hangjuk. irigykedtünk is :))

Gasper · http://tajkep.blog.hu/ 2008.07.23. 16:23:33

cyan cyca,
én is ezen a környéken nőttem fel egyébként. :)
süti beállítások módosítása