HTML

Fontos idő

Tájoló

Felkérés táncra

Utolsó kommentek

  • FUHfilm: Fehér György (1939-2002) operatőr-rendezőről készítek egy könyvet, ezért szeretném megtudni, hogy ... (2023.04.13. 21:56) Még két dolog
  • v_e_r_o: @tapló II.: megtisztelő 11 év után választ kapni, és most olvasom 4 hónapra rá. kerestem is már a ... (2021.04.29. 11:09) Sovcolor
  • tapló II.: Igen, amíg el nem felejtem. A legjobb színes film a japán Fuji volt. Fogalmam sincsen ezek a japcs... (2020.12.22. 09:41) Sovcolor
  • tapló II.: @vero: Inkább vízes színűnek látszott minden, a kék sem volt határozott. (2020.12.22. 09:39) Sovcolor
  • tapló II.: Anno hoztak Moszkvából az ismerőseim akik kint jártak két tekercs Szovkolor diafilmet. Tudták, hog... (2020.12.22. 09:37) Sovcolor
  • Utolsó 20

Friss topikok

Tartalom

Licenc

Creative Commons Licenc

Lászlóbontás

2010.01.15. 17:30 Gasper

Az ökörhugyozás, mint esztétikai minőség


Fugaszerkesztés a mai magyar építőiparban. A 2009-ben felújított budai alsó rakpart egy részlete a Margit hídról nézve.

Múlt heti hír az InfoRádión:

„Lebontatná és újraépíttetné a Margit híd alatti alsó rakpart új támfalát a Budapest Világörökségéért Alapítvány. A szervezet Ybl-díjas főépítésze szerint az eredetileg 135 éve rakott, a szennyvízcsatorna építése miatt azonban tavaly lebontott és néhány méterrel odébb felhúzott fal silány minőségű. Emiatt a terület elveszítheti a világörökség címet, Magyarország pedig a csatornaépítés uniós támogatásának utolsó részletét(...)”

A teljes cikk itt olvasható.

                                                              *  

Kommentek az Urbanista azonos témával foglalkozó múlt heti bejegyzése alatt:

„most komolyan, honnan vette bárki, hogy kőfalat csak (vagy elsősorban) azonos fugamérettel lehet rakni. láttatok már kőfalat máskor is? a téglafaltól eltérően ebben pont az a szép, hogy szabálytalan.
azt egyébként észrevettétek, hogy nem is egyformák a kövek? úristen!!!!! jelentsétek fel az eunak. úristen!!!!!! most mi lesz? bontsák vissza az egészet, és vegyenek egyforma köveket. azonnal. jaj-jaj. mileszvelünk. összevissza kövek, összevissza fugák. kétségbe vagyok esve. jajjjj.”


devadel nick kommentje az Urbanistán


„(...)Egy ilyen munkánál a fugázás az eltérő fugaszélességet elfedi szite teljesen, és egyöntetű képet ad a munkavégeztével(...)”

szokratesz68, magyar építőiparban dolgozó nick kommentje az Urbanistán   

                                                                               
*

Javaslom, hogy kicsit tegyük zárójelbe a kortárs magyar fugaszerkesztés minden kétséget kizáróan sajátos szabályai körüli anomáliákat és tegyünk egy virtuális sétát az inkriminált rakpart szakaszon, miután múlt hét végén vettem magamnak a bátorságot és csináltam néhány fotót.
Már most megígérem, hogy a nyilvánvaló különbségek zongorázásához nincs szükség beethoveni zsenialitásra. Igazi sufnikultúrával lesz dolgunk, a legjavából!



A százharmincöt éve épült alsó rakpart  Lánchíd és Batthyány tér közötti szakasza. Jól megfigyelhető, hogy a tardosi vörös mészkőből rakott partfal még az utóbbi időkben elvégzett primitív javítások ellenére is szolid eleganciával állja az idők próbáját és a melósok rohamait. A vízszintezés és a kőlapok eltérő méretaránya itt még tökéletesen érvényesül.


És íme a Margit híd alatti, 2009-ben felrakott partfal. A látványt a jellegzetes, ökörhugyozásra emlékeztető sorvezetés teszi igazán otthonossá a ma embere számára, amit tovább erősít az igen változatos méretben és össze-vissza felrakott kőlapok halmaza, melynek látványát a mindenhatónak gondolt silány fugázás nemhogy elkendőz, hanem inkább tovább hangsúlyoz.


Itt némileg közelebbről  tanulmányozhatjuk a rusztikus gesztust.


Vessünk egy közeli pillantást a régi partfalra, de nem győzöm hangsúlyozni hogy senkit ne tévesszen meg az újkori fugázás. Az egyébként  hibátlan kőlapok annak idején szakszerűen lettek megfaragva, majd felrakva.


Most következzen néhány részletfotó a Margit híd alatti szakaszról. Mint látható, nem csak a vízszint nem stimmel, de a kőlapok egymáshoz igen kölönböző viszonyt ápoló síkjai is nagyon izgalmas játékba kezdtek. Nagy valószínűséggel a gazdag hézagolással felrakott kőlapok
közötti silány cementes fugázás sem fogja sokáig bírni a Duna és az időjárás rohamait. Persze érdemes még megfigyelni a primitíven megmunkált felületeket is, de feltűnően sok hibás, repedezett kőlapot is találhatunk. Az meg már csak hab a tortán, hogy a párkány bizonyos elemeit nemes egyszerűséggel elfelejtették polírozni. A különböző méretű pvc csövek falba gyógyításának látványa igazából már csak pont a gondolatmenetem végén.













A proletariátus fegyvere még mindig az utcakő.


Epilóg


Az egykori Rudolf, ma Széchenyi rakpart az előző századforduló környékén, háttérben az épülő Parlamenttel.

Az 1870. évi X. törvénycikk a Duna budapesti szakaszának szabályozását a kormány hatáskörébe rendelte. A pesti és budai rakpartok tervezésével és a  munkálataok végrehajtásával Hieronymi Károly miniszteri tanácsost bízta meg Andrássy Gyula miniszterelnök. Hieronymi komoly szaktekintélynek számított, hiszen korábban már elkészítette a Tisza, a Körösök és a Maros vízvédelmi rendszerének terveit is.
A pest-budai rakpartok kivitelezése már 1871-ben megkezdődött és gyakorlatilag négy évvel később, 1875-ben készen állt a ma is látható belvárosi rakpartok jelentős része: a budai oldalon a Margit hídtól a Rudas fürdőig három kilométer hosszan, Pesten szintén a Margit hídtól egészen a Fővámházig három és fél kilométer hosszan.


Harminc centiméter átmérőjű fosszília a Bem rakpart százharmincöt éve lerakott párkánykövén.

A budapesti rakpartok megtervezése és kivitelezése egészen kiemelkedő mérnöki munkának tekinthető, de emellett az építőművészet szempontjából is jelentős tettnek bizonyult. Egyrészt végleg sikerült kiszorítani a városból az örökösen visszatérő pusztító árvizeket, másrészt Budapest gyors társadalmi és gazdasági fejlődése is időszerűvé tette a folyami közlekedés és a kereskedelem székesfővárossal történő megfelelő összekapcsolását. Harmadrészt építészetileg egy egységes, a teljes dunai látképpel  harmonizáló partvonal jött létre, amely máig meghatározza a városképet.

A kiegyezést követő évtizedekben egy olyan élhető nagyváros jött létre, amely egészen a két világháború közötti időkig többnyire az adott kor igényeinek megfelelő folyamatos urbanisztikai fejlődésen ment keresztül.
A második világháborús pusztítást követő diktatúra évtizedeiben történt ugyan jónéhány katasztrofális lépés (Nemzeti Színház lerombolása, a Budavári palota szakszerűtlen helyreállítása, óbudai panelnegyed felépítése stb), de  ekkoriban elsősorban a stagnálás volt jellemző, már ami a dualizmus idejében kialakult, majd a két háború között tovább terjeszkedő belső városrészek fejlődését illeti.
A gyökeres és rossz irányú változás, valamint a kor kihívásaira adott szintén rossz válaszok a rendszerváltás után kezdődtek el a fővárosban. A bevásárlóközpontok belvárosba telepítése, a közösségi terek folyamatos eljelentéktelenedése és megszűnése, az átmenőforgalom elvezetésének megoldatlansága, a közösségi közlekedés katasztrofális állapota és egy jelenlegi formájában értelmetlen, egyértelműen politikai indíttatású metróberuházás mindenáron való erőltetése szabályosan padlóra küldte Budapestet, a benne élő emberekkel egyetemben.

A Margit híd alatti rakpartszakasz primitív kivitelezése az elmúlt két évtized közállapotainak egyik nem éppen elhanyagolható jelensége. Ezt a művet most olyannyira sikerült kitenni a kirakatba, hogy az utókór számára méltó mementója lehet a mai magyar társadalom valóságának.
A XIX. században élt elődeink a legjobb tudásuk emlékeit hagyták maguk után és most úgy tűnik, hogy mi is jelenlegi képességeink legjavát fogjuk az utókorra hagyni. Ez ellen többek között úgy tehetünk, ha ezt a falat sürgősen lebontjuk, majd újra felépítjük, a felelősöket pedig felelősségre vonjuk.
 

 

kapcsolódó bejegyzés: Hazánk szíve, Budapest

forrás: A budapesti dunai rakpartok  |koh.hu|
          
A rakodópart kövei  |építészfórum|

 

102 komment

Címkék: budapest építészet világörökség rakpart duna part sufnikultúra


A bejegyzés trackback címe:

https://tajkep.blog.hu/api/trackback/id/tr801659625

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Gasper · http://tajkep.blog.hu/ 2010.01.15. 18:00:59

@Mormogi Papa: miért, milyen nemű?

Most irgalmatlanul elbizonytalanodtam és beindult a vizuális képzelőerőm, már ami az ökörhugyozás megvalósulásának kétesélyes eszköztárát illeti. :))

@Grift: "{szabadkőművesség! :) } "

gigaLOL!!!!!!!

/a parkettán vergődve röhög, családja legnagyobb döbbenetére/

Gasper · http://tajkep.blog.hu/ 2010.01.15. 18:11:15

Különben ha ezt az állapotot akarjuk konzerválni, akkor sürgősen gründolni kell egy nemzetközi szakértőbizottságot a megvalósítás lehetőségeit illetően, mert különben már az első tavaszi ár el fogja mosni ezt a rakás szart.

vero · http://anal0g.blog.hu/ 2010.01.15. 18:16:18

mintha a via appia lenne függőlegesre húzva.
mit rusztikus!? antik! a melósokat már körözi a reneszánsz kőfaragó zrt. az epilóg előtti utolsó képek a kipótlás kortárs művészetének iskolapéldái. utoljára ilyet 80as években láttam hobbitelken. szívet melengető retró fíling. mintha valami ittmaradt volna a szoc. érából. vagy még mindig benne vagyunk.

köszönjük gasperem, hogy szemtől szemben részesítettél bennünket a mai magyar iparművészet eme kiváló alkotásaival! még hogy világörökség elvétele! most kell felkerülnie a főtáblára, baszki!

Gasper · http://tajkep.blog.hu/ 2010.01.15. 18:57:41

@vero: a főtáblára? Csak nem siratófalat álmodtál ide? ; ]

Mormogi Papa · http://iusmurmurandi.blog.hu 2010.01.15. 20:45:28

@Gasper: Tiltakozom! Az a fal ott több ezer éve áll! Ez meg...
Az ökör: lehetett volna bika, mégsem az lett... :-(
Mint lóban a paripa - bár ezt még kevesebben tudják.

Benikuty 2010.01.15. 20:47:02

nincs tisztességes tudású kőműves, mert nem volt aki megtanította volna őket falazni. mert aki normálisan megtaníthatta volna, inkább elment jogásznak. aki ma tisztességes falat húzhatna, az elment nőgyógyásznak, az iskola pedellusa pedig politikusnak.
több baromság nem jut eszembe.

Mormogi Papa · http://iusmurmurandi.blog.hu 2010.01.15. 20:52:00

Pontos meghatározás Wiki módjára:
A hím állatot bikának, a heréltet fiatalon tinónak, később ökörnek, a nőstényt tehénnek, a még nem ellett nőstényt üszőnek, a nem ivarérett fiatal állatot borjúnak hívják.

Gasper · http://tajkep.blog.hu/ 2010.01.15. 21:09:40

@Mormogi Papa: valamikor nekünk is el kell kezdeni. Egyesek szerint mi vagyunk a kiválasztott nép. :)

És köszönöm a kimerítő meghatározást az ökör kérdésében.

@Benikuty: hát igen. Az utolsó tisztességes kőművesmunkát Sztálinváros felépítésénél láthattuk. Akkor még létezett a régi iskola! LOL

De ebben a témában vannak nálam szakavatottabb bloggerek is. :))

Mormogi Papa · http://iusmurmurandi.blog.hu 2010.01.15. 21:36:12

Gasper, a frissek között látom, hogy válaszoltál, de itt nem. Most ezt elküldöm és meglátjuk.
Tudtátok, hogy blogmotor-sztrájk is van, immár hónapok óta? :-)

Mormogi Papa · http://iusmurmurandi.blog.hu 2010.01.15. 21:38:05

@Gasper: No, most már látom. És be is kattan Tevje szövege - remélem, helyesen.
"Mondd, Uram, nem választhatnél néha-néha, egy kicsit,... mást?"

Mormogi Papa · http://iusmurmurandi.blog.hu 2010.01.15. 21:44:01

Ja, a Tűzróka meg azt mondja, frissíteni kell. Menek is a hűtőszekrény eránt némi frissítőért :-)

Krajcs · http://uralicowboy.blog.hu 2010.01.15. 21:47:51

Kib@szott jó cikk! Holnap hozzátok a vésőt ti is? ;)

Mormogi Papa · http://iusmurmurandi.blog.hu 2010.01.15. 21:55:48

Á, ledől az magától is...

(Hogy az egykorvolt ezredorvost idézzem kis módosítással. Mutatis mutandis :-)

Gasper · http://tajkep.blog.hu/ 2010.01.15. 22:00:49

@Krajcs: viszed emlékbe, mint a berlini falat? :))

@Mormogi Papa: á, én is kevertem az előbb egy ribizliszörpöt. :)

Most látom, hogy címlapon van a poszt.

inszeminator · http://inszeminator.blog.hu 2010.01.15. 22:03:21

Akkor ez most a világökörség fala lesz ha így marad?
Jesszusom már egy falat se...?

Elzavartátok a falépítőket, hát tessék.
Valami zöldsárga kommandó igazán letakarhatná.

Mormogi Papa · http://iusmurmurandi.blog.hu 2010.01.15. 22:08:15

@Gasper: Ma feketeribizli pálinkát ittam. Kolléga szülinapja volt. Hukk.
Gyanítom, itt minket címlaposra kommentelnek :-)
@inszeminator: Egy falat falat se az illen kontároknak! (Most h-val, vagy anélkül helyes?)

Gasper · http://tajkep.blog.hu/ 2010.01.15. 22:15:38

@inszeminator: @Mormogi Papa: hát igen, de ez a falazósdi mégis valami kényszeres fixáció lehet. Na de ilyen minőségben?

Feketeribizliből a legfrankóbb szesz a créme de cassis és az abból készülő koktélok, úgymint Kir (cassis+száraz fehérbor) és Kir Royal (cassis+száraz fehér pezsgő).

Krajcs · http://uralicowboy.blog.hu 2010.01.15. 22:16:18

@Gasper: Inkább, mint a Csinibabában az ürge Sztálin ujját ;)

beszélő 2010.01.15. 22:19:55

Harminc éve dolgozom a kivitelezésben.
A szaktudás és az igényesség szabadesésben van.
Bár személyes tapasztalatom, hogy szigorú ellenőrzéssel, a közepes képességű is egészen elfogadható minőségű munkát képes magából kiszorítani.
Ezen a téren a műszaki vezető és a műszaki ellenőr felelőssége azonos.

Orbán Castro Rákosi Viktor , "itt az idő" elhúzni! 2010.01.15. 22:20:01

Nézzék meg a pécsi EKF munkákat és ezek itt remekművekké válnak!

Mormogi Papa · http://iusmurmurandi.blog.hu 2010.01.15. 22:29:17

@Gasper: Állítólag a füle még megvan valahol...
Régi chansonból jut eszembe:
"Faluk van a füleknek,
Tőlük nem hallunk,
Faluk van a füleknek
Húsból-vérből: így biztosabb..."
(Címe: Modern közmondások)
Jut eszembe: a lakóhelyet körülkeríteni falakkal... láttunk már ilyent. Legelébb talán Varsóban.
Akkor ki kit zár ki? Mint Sándor mondotta volt. Vagy György?

beszélő 2010.01.15. 22:29:25

Azért mégis csak jó lenne tudni, melyik vállalkozó (alvállalkozó) volt aki elkövette ezt a förmedvényt, mert mégiscsak meg kellene óvni az ilyen polihisztoroktól az építési piacot, mert ezek mondják, ha vízszintesen rakom a követ akkor flaszter, ha függőlegesen akkor fal - a részletek nem számítanak.

muskotály küvé 2010.01.15. 22:29:40

hát ez a fal most kicsit mediterránabbra sikerült, már ez is baj :)

kiskakas 2010.01.15. 22:32:36

De nézzétek meg a Petőfi Sándor utcát, az hogy néz ki!
A járdán egymás után következik 3 lefedett nyílás,akna -hivatalos nevét sajnos nem tudom- ahol nyilván kábelek, stb. mennek . Még véletlenül sem egy vonalban, esztétikusan, hanem ahogy eszükbe jutott!
Nem "ökörhuhyozás", hanem , mint három nagykupac tehéntrágya!
Nincs ellenőrzés? hol az építésvezető pl. Vagy ennyire nem ért hozzá?
Szépek a gránitkövek, de rettenetesen cssúsznak, ha nedvesség éri!
Erre pedig van esély!
Vagy ezt hungarikumnak gondolják,
ennyi rengeteg pénzt kidobni!
Létezik, hogy ennyi hülye kapott oklevelet, és szakember titulust ?
Az adófiztő meg bosszankodik!
Olyanok ezek a tervezők és kivitelezők, mintha csökkent agyi képességüek lennének4
Vagy azok ?

beszélő 2010.01.15. 22:33:24

Azért mégis csak jó lenne tudni melyik vállalkozó (alvállalkozó) követte el ezt a förmedvényt, annak érdekében, hogy meg lehessen óvni az építési piacot az ilyen polihisztoroktól.(és alkoholistáktól, mert ilyen falat csak mákos állapotban ad ki a murár a kezéből.)

kiskakas 2010.01.15. 22:33:59

Elnézést az íráshibákért, csak gyorsan írtam,-mérgemben!

FeroxX 2010.01.15. 22:48:56

kötelet a kivitelezőknek !

Frank Columbo 2010.01.15. 22:50:31

Ha újra kell építenie a kivitelezőnek vajon, fog e síkerülni az eredetit akár csak megközelítő minőségben megépíteni? Szerintem nem, ahhoz ugyanis szaktudás kell, az pedig ma már az építő iparban nincs.

Gasper · http://tajkep.blog.hu/ 2010.01.15. 22:50:57

@beszélő: elkezdtem keresgélni a neten és az Építészfórum oldalán találtam egy múlt héten megjelent cikket, ami szintén a témával foglalkozik.
Az írás végén található egy állásfoglalás, amely azt hiszem, hogy a beruházó (Enviroduna Beruházás Előkészítő Kft.) válaszának egy részletét közli a felmerült vádakra:

epiteszforum.hu/node/14832

A teljes válasz szövege pdf-ben ugyanonnan letölthető. Előre szólok, hogy rendes kormozás megy abban a válaszlevélben is.

@kiskakas: nem kell elnézést kérni, ne légy mérges. :)

@muskotály küvé: LOL

Nzoltan 2010.01.15. 22:51:04

Újabban minden téren a totális elhülyüléssel találkozhatunk.

Nzoltan 2010.01.15. 22:55:41

@muskotály küvé:
Csakugyan. Divat lett a ciklámen falon alulról körbehajigálni az ajtó és ablakkeretet random méretű kővel, széles, elütő színű fugával. Itália, no.Dzsúlióéknak is ilyen volt a sorozatban.:-)

Mormogi Papa · http://iusmurmurandi.blog.hu 2010.01.15. 23:04:12

@Gasper: A kivitelező tehát:
Enviroduna Beruházás Előkészítő Kft.

Azaz rövödítve: EBEK... 30-adja...

@muskotály küvé: Erre az "elmediterránosodásra" a HMVhelyi kaszárnyában már 74 telén sor került, mikor a Makóról bevonultatott szobafestőre bízták a század kultúrtermének kifestését... Az egyik fal enyhén lilás rózsaszín árnyalatú volt ezüst, a másik halványkék arany csillagokkal. Ötágúakkal, of course... Az elkövető, bizonyos Pikasszó ragadványnevű egyén feltehetőleg az egyetlen ember volt a Magyar Honvédség történelmében, akit "Notórius hülyeség" miatt leszereltek. Érdekes módon a tiszteknél ez nem volt akadály.
(Ezt a történetet nem P. Howard írta, hanem az Élet...)

Gasper · http://tajkep.blog.hu/ 2010.01.15. 23:14:38

@Mormogi Papa: :)))

Irigyellek amiatt a pálesz miatt. :)

yarisugi 2010.01.15. 23:18:58

Az jutott eszembe hogy jobb közép-amerikai ősi kultúrákban azt a kőművest aki ilyen trágya munkát csinált, valsz a főpap személyesen részesítette teljes körű orvosi kivizsgálásban, obszidián kések bevonásával, a maradékát pedig a kutyák zabálták fel a lépcsők tövében.

Azoknak a házai ma is állnak és még ma se lehet egy egy késpengét betolni a kövek közé, a fugáról azt se tudták micsoda de nem is volt rá szükség. Más népek a sivatagban a minap összedobták a világ legmagasabb tornyát. Itt meg a hazai mesterek egy szaros partfalat se képesek felújítani se, nemhogy építeni. 21. század baszki.

twollah / bRoKEn hOPe, sUppLeX · http://freewaresoftwarenews.blogspot.com/ 2010.01.15. 23:19:30

Szanalmas.

Gondolom a fovallakozo kiadta az alvallalkozonak az meg megtovabb adta.

A vegeredmeny meg magaert beszel.

Molitorisz 2010.01.15. 23:20:55

Tanulj tinó, ökör lesz belőled!

Gera 2010.01.15. 23:41:51

Valahol olvastam valami olyasmit, hogy nem használhattak új köveket, csak a bontottat és azért néz ki így, de arrébb, ahol használhattak újat, sokkal szebb. Nem tudom, mi igaz ebből.

civil polip 2010.01.15. 23:44:32

Ha szépen megkérlek, kijavítod a fúgákat fugákra a posztban?

muskotály küvé 2010.01.15. 23:50:29

@Frank Columbo: van szaktudás, csak meg kell fizetni. Nekem pl. van egy szobrász ismerősöm, aki elmeséltem, milyen sziszifuszi munka egy templom felújítása során a mennyezetet felújítani, vagy mekkora szívás volt valamelyik pesti középületnél (már nem emlékszem melyik) a homlokzat helyreállítása.
Ha a végletekig lealkudott árból kifizetik először a pártokat, aztán a maradék több láncon keresztül, egyre apadva jut el (ha tényleg eljut) a munkát elvégzőig, az nem szobrászmester lesz. Ez a nagy baj nálunk, már a látszatra sem figyelnek: máshol is lopnak, de a végén a munka legalább elkészül. Nálunk meg nem. Hogy hugyozná le egy ökör azt az öntelt, világvárosépítő Demszkyt, az összes fő- és alvállalkozóval együtt.

Banonym 2010.01.15. 23:50:32

@civil polip:
És vajon a fúgát toccata tartja össze a rakparton? :)

Mormogi Papa · http://iusmurmurandi.blog.hu 2010.01.15. 23:55:41

@muskotály küvé: És közben az óriásplakátokon ott virít a Havanna lakótelep (!), az időben be nem fejezett koripálya és Ferencjóska Híd meg mi is még? - mint eredmény...
Hogy a fekete epe veszélyeztette elöntéssel a májamat, miközben a harminc éven felüli troli vánszorgott velem...

városjáró · http://varosjaro.blog.hu/ 2010.01.15. 23:56:18

Ha sokan sok helyen felvetik ezt a fuga problémát, eljön a megbűnhődés kora? Remélem, bár erős a kétségem, amíg egy kibaszott utcasarok aszfaltozást sem tudnak/akarnak tisztességel elvégezni!

muskotály küvé 2010.01.16. 00:00:19

@Mormogi Papa: Szombathelyen a linóleum volt mediterrános, nem mindenhol ért össze. Most, hogy belegondolok, sok mediterrán motívum akadt a MNH háza táján...

Mormogi Papa · http://iusmurmurandi.blog.hu 2010.01.16. 00:00:20

Viccelődünk, viccelődünk?
Komolyan, ebben a városban, ahol azt veszik normálisnak, hogy ha egy múzeum kevesebb pénzből gazdálkodgat, akkor nem az fő- és alosztályvezetők számát csökkentik, hanem a restaurátorokét? Mondjuk háromról egy plusz egy félállásúra...

Mormogi Papa · http://iusmurmurandi.blog.hu 2010.01.16. 00:04:07

@muskotály küvé: Hán, ejsze... monhattyuk úgy is :-)))
Dr. Hatkerbe kerestünk lakást pont 10 éve. Az egyik szépen helyrehozott, frissen festett volt, csak éppen... az egyik szoba fala piros, a másiké kék. Ezzel összhangban a padló is ilyen színűre volt mázolva - olajfestékkel. Mediterrán? Visszaemlékezve: meglehet :-)
(Nem vettük meg.)

Trejo 2010.01.16. 00:35:00

@Mormogi Papa: 10 éve keresel lakást? Biztos, hogy venni is akarsz? :D

Herr Flick 2010.01.16. 03:22:35

Én ritkán dicsérek meg valakit... de GASPER... Le a kalappal.

Magam is szeretem irónikus mondanivalómat bő lére eresztett körmondatokba ágyazni.... de ahogy ezt az amúgy szégyenletes tényt... a nagyérdemű elé tártad....

Az pompázatosan fenomenális volt. :)

Jól szórakoztam.

A rakpart megrendelője... kivitelezője... és aki átvette (!!!) ezt a munkát (?).... az szívjon faszt...de teli tüdőböl.

:)

bishop828 2010.01.16. 04:46:43

anyosomat bebetonozhatnak a Harminc centiméter átmérőjű fosszíliat kivaltando.

Beletennek az eszenciat, lelkemet es jovomet az alapzatba

ján kádár 2010.01.16. 07:14:51

Hát ez minden, csak nem minőség. Az igénytelen komcsi éra vigyorog ránk....
Nem baj ha nem jó meg nem szép, csak sok legyen!
Lásd panel szörnyűségek.

krampácsoló 2010.01.16. 07:27:05

Miért dőlne le?
komcsi éra..
betegek vagytok

Gasper · http://tajkep.blog.hu/ 2010.01.16. 07:51:41

@civil polip: köszönöm, javítva.

@Herr Flick: köszönöm szépen! :)

@Gera: teljesen új köveket használtak ennél a partfalnál.
De ebből is volt balhé, mert valami jóval olcsóbb fehér mészkővel akarták megcsinálni. Aztán az UNESCO-nak kellett beszólni, hogy csak a tardosi kővel készülhet az új partfal. Vérciki az egész.

huta9020 2010.01.16. 08:15:04

Nem gyanűs, hogy a szinte minden nagy, időtálló dolog az általános választójog, a ma ismert liberális demokrácia bevezetése előtt jött létre?

KömKel · http://komkel.blog.hu/ 2010.01.16. 08:19:43

nagyon gáz az egész...
Nem értem, hogy miért nem irták elő már a bontásnál, hogy csak szak-restaurátorok végezhetik a munkát? Kijönnek, beszámozzák a köveket, kézzel kibontják, elraktározzák, és visszaállitják az eredeti állapotot.
Érdekes, máshol ez működik, csak nem al-al-al-alvállalkozóval kéne dolgoztatni, meg a műszaki ellenőrnek is illene komolyabban venni a munkáját.

KömKel · http://komkel.blog.hu/ 2010.01.16. 08:23:03

Egyébként egyik kommentelő kollégával mélységesen egyet kell, hogy értsek. Az épitőipar silánysága szemmel látható az elmúlt 15-20 évben.

Az okokról irtam én is:
mekk-elek.blog.hu/2009/07/29/alomkarrier

vero · http://anal0g.blog.hu/ 2010.01.16. 08:31:50

@huta9020: debizony! :o)

akkoriban az átadás átvétel sem ilyen himi-humi volt.
"A középkor vége felé, amikor egyre nagyobb fesztávú hidakat építettek, az átadás-átvétel előbb kezdetleges, majd egyre fejlettebb módszerekkel végrehajtott próbaterhelés formájában történt meg, aminek sajátos mozzanata volt, hogy a tervező, illetve az építőmester a híd alatt tartózkodott, ezzel is bizonyítva, hogy biztosak az általuk végzett munka sikerében."

forrás: viki

Humanic (törölt) · http://macso.blog.hu 2010.01.16. 08:40:35

Itt a fugázás a legkisebb baj. Alapvetően gond lehet a támfallal, amire a mészkőelemeket erősítik, és mégnagyobb baj van a felerősítéssel.
A vasbeton támfal valószínűleg egyenetlen, vagy a kemény mészkövet tartó stifteket pontatlanul betonozták be, ez okozza a hullámos felületet, hullámos sorokat.
Le kell bontani, mert ez így javíthatatlan.
A fugázás csak hézagzárás, nincs különösebb statikai szerepe, esztétikai lenne inkább. Ilyen sok dimenzióban elbaszott egyenetlen felületet nem a fuga javít fel, vagy tesz méginkább csúnyává.

Robis 2010.01.16. 08:44:50

Ughyan már mit sírtok, majd jól kiírnak egy közbeszerzési eljárást a javításra, amit hogy-hogynem valamelyik haver cég megnyer.

Humanic (törölt) · http://macso.blog.hu 2010.01.16. 08:49:06

@Robis: Hát nem, itt az eredeti kiírásban igen komoly kötbérfeltételeket és jóteljesítési garanciát írtak ki, be kellene tartatni.

Flea 2010.01.16. 09:12:21

Elolvastam a kivitelező válaszát a fenti epiteszforum linken(pdf). A sorkizárást még itt sem sikerült megtalálni! :)

megoldás? 2010.01.16. 09:33:50

A szerződésében szerepelnie kell milyen minőségű munkára szerződött, ezt a minőséget milyen (régi magyar, és/vagy a jelenlegi EU-s) szabványok alapján tudja tanúsítani. Ellenőrizni tudja bárki, aki kíváncsi rá, illetve akinek az ellenőrzés a feladata ez alapján teszi meg. Nem csak a Margit hídról szemlélgetve és elmerengve azon, hogy tulajdonképpen ez a munka nem is olyan rossz. A szabványokban nem csak a fuga távolság mértékei hanem a kövek felületén keresztül, a megmunkálási minőségen át a fagyállósági tesztig minden szerepel.
Ezen feltételek teljesülése és a szerződés alapján a műszaki ellenőr ellenőrzi az elkészült munkát, elkészülési határidőt, stb...
Bár minden bizonnyal a befejezési határidővel semmi baj sincsen, eléggé ráérnek, ha tavasszal még igazgathatnak rajta ;(
Ha ezt így elfogadják, akkor kívánok a mindegyik közreműködőnek olyan autót amin az összes elem és azok illesztése megfeleltethető ennek a munkának.
Bocs, hosszú volt, off

inszeminator · http://inszeminator.blog.hu 2010.01.16. 09:35:34

@huta9020:
Már egyáltalán nem gyanús, inkább nyilvánvaló.
Nem fog erre járni a városnéző busz és mivel rosszindulatú szarházi vagyok azt hiszem ezernyi magyarázat lesz a bontás és az átépítés ellen.
Vannak a lánckorrupció következményeinek ilyen szemmel is látható, maradandó emlékművei, amikor a végeredmény csak három szóban vethető nyeglén oda: ..Így is jó...

Hát ne legyen.
Még sok ilyen cikket, mert talán hatása is lesz, van, lehet.
Szükség van rá.

Remélem Gasper vannak még témáid.

Gasper · http://tajkep.blog.hu/ 2010.01.16. 09:42:28

@inszeminator: az igazat megvallva most vérszemet kaptam, mert ez az eset irgalmatlanul felb*szott, de tényleg. Amennyire az időm engedi, szeretnék rajta lenni a szeren és vadászni a hasonló eseteket.

Humanic (törölt) · http://macso.blog.hu 2010.01.16. 09:49:52

@Flea: Annyira biztos a dolgában a kivitelező, és annyira nyivánvaló pökhendiséggel szarja le a szemmel látható hibákat, hogy teljesen nyilvánvalóvá teszi, magasabb protektorától reméli, kihúzza a szarból.
Mindenkit lelaikusozni, akinek a nyivánvalóan igénytelen kivitelezés bassza a szemét, ez tipikus flegmaság, azokra a kivitelezőkre jellemző, akik megveszik a bonyolítót, műszaki ellenőrt, és biztos tudatában vannak, hogy a megfelelő helyre letették a megfelelő összeget, ezáltal sérthetetlenek.

Gasper · http://tajkep.blog.hu/ 2010.01.16. 09:57:35

@Humanic: "...magasabb protektorától reméli, kihúzza a szarból."

Hát igen, így megy ez. Mondjuk Cusi és Hunvald is azt hitte, hogy megvédi a Párt, aztán mégis ott dekkolnak a kaptárban, szóval van némi remény.

A mindenki lelaikusozása meg tipikus posztkádári melós mentalitás: aki nem ért hozzá, aki nem végez kétkezi munkát az ne is pofázzon bele az ilyen dolgokba. A kurva éhenkorász értelmisi csak szépen fogja be a száját és fizesse ki a cehhet.

Humanic (törölt) · http://macso.blog.hu 2010.01.16. 10:10:57

@Gasper: érdekes módon mindenkinek bassza a szemét, hiszen szerzett esztétikai képességek nélkül is azonnal lehet igen rusztikus vélememényt fogamazni. Aki pedig tanult valamit a vízépítésről, vagy a kőfaragásról, inkább hallgat, mint orvos a műhibaperben.
Olyan kivitelezői közleményt kiadni, hogy munkaközi állapotban márpedig így kell festenie egy párszáz évre készülő támfalnak, hát, nem utal valami nagy észre, magyarul büdös, bunkó, ha tetszik proli mentalitásra vall. Itt ne tessék keverni a munkást a prolival, egy proli ritkán végez szakmunkát.
Nagyon remélem, hogy börtön lesz a rossz kivitelezést megelőző praktikák jutalma.

Gasper · http://tajkep.blog.hu/ 2010.01.16. 10:15:39

@Humanic: "...proli mentalitásra vall. Itt ne tessék keverni a munkást a prolival, egy proli ritkán végez szakmunkát."

Maximálisan egyetértek. :)

Grift · http://gozdom.blogspot.com/ 2010.01.16. 11:32:14

@Gasper:

én meg nem. ne keverjük már a prolit a lumpenprolival. :)

Grift · http://gozdom.blogspot.com/ 2010.01.16. 11:33:22

egyébként meg letartóztatott komcsik ezreivel helyre lehet tenni a köveket. aztán újból lebontani, és megint visszarakni. a hoszzú ítéleteseknél nagy kegy a munka! :)))

Gasper · http://tajkep.blog.hu/ 2010.01.16. 11:47:39

@Grift: szerintem a mai szóhasználatban a proli már régen nem a tisztességes melós szinomimája.

Grift · http://gozdom.blogspot.com/ 2010.01.16. 12:12:29

@Gasper:
a tisztességes melós, azért... hát... nem egy nagy fej lássuk mán be. ne idealizáljuk. beszélő szerszám, szerencsés esetben ebben ügyes. :)

Gasper · http://tajkep.blog.hu/ 2010.01.16. 12:17:50

@Grift: nem, nem! Én nem a mostani időkre gondolok, hanem az ántivilágra.

Mormogi Papa · http://iusmurmurandi.blog.hu 2010.01.16. 13:06:30

@Grift: Gaspernél a pont. Erre mondtam, hogy a proletariátus nem azonos a kádár alatt kialakult prolitariátussal. Lásd még: a kleptokrácia kialakulása és átmentése (még megírandó) címszavát a wikin.
(Ahol a kleptokréciáról ugye több nyelven lehet olvasni, de magyarul egy szót sem. Talán nem véletlen... :-(((

Grift · http://gozdom.blogspot.com/ 2010.01.16. 13:25:44

@Gasper:

tudom nagyon jól, hogy nem a mostani proliról beszélsz. a melós hamis éthosza tipikus szocdem hazugság az ántivilágból. a melós akkor is felelőtlen volt, mert nem volt tulajdona. a proli akkor is proli volt, egyetlen motívuma volt, megszerezni a másét. akár forradalommal is. a munkájához viszont értett. de a tudata nem sokban különbözött a mostanitól. nem véletlenül kellett felügyeleti rendszer mondjuk a wekerlén.
mensáros sokat idézett sorai az akkori prolikra is vonatkozik.

"Tehát maguk között sem tudnak békességben élni. Nem véletlen, hogy régen nem hagyták őket szabadjára. Ma azt mondják, hogy azért nem, mert féltek, hogy az urakat fölfalják. Nem! Az urak féltek, hogy ők egymást fölfalják!"

Grift · http://gozdom.blogspot.com/ 2010.01.16. 13:28:08

@Mormogi Papa:

szerintem meg nincs lényegi különbség.

/ a kleptokráciát, ha beütöd a gúgliba, 12500 találatot ad! :)/

vero · http://anal0g.blog.hu/ 2010.01.16. 13:45:56

@Grift: jól nyomod bátyó. ezt egyszer már áttárgyaltuk emilben. rajta vagyok a szeren.
a szellem és az idea nem bírja sokáig a fizikai munka láncait.

Grift · http://gozdom.blogspot.com/ 2010.01.16. 14:29:10

@vero:
fenébe! valahonnan ismerős volt ez a beszélgetés! :)))

egyébként, egyedül egy szűk rétegre, a "munkásarisztokráciára"nem igaz amit mondok. de hát az már szinte polgár volt.

Gasper · http://tajkep.blog.hu/ 2010.01.16. 16:48:17

@Grift: azt hiszem, hogy mi más aspektusokról beszélünk. Ráadásul én nem dimenzionálom túl a "tisztességes melós" fogalmát, de egy szakképzett melós régen rendesen elvégezte a dolgát, ha pedig nem, akkor cseszhette és elindult a lumpenizálódás útján, vagy illegális kommancs lett belőle.

Amit fentebb írtál, azzal egyébként egyetértek, de amiről én beszélek, annak nincs köze semmiféle hamis és hazug szocdem éthoszhoz.

Engem von Haus aus a szocdemek tök hidegen hagynak.

vero · http://anal0g.blog.hu/ 2010.01.16. 17:27:17

látja, látja kedves grift, a komcsi toposzok a közgondolkodás és a kollektív tudat részévé váltak. ez a gasper is menthetetlen. bontásra ítélve a fallal együtt.

Grift · http://gozdom.blogspot.com/ 2010.01.16. 17:30:06

@Gasper:
"Engem von Haus aus a szocdemek tök hidegen hagynak. "

ezt miből sejtettem? :))

Grift · http://gozdom.blogspot.com/ 2010.01.16. 17:34:58

@vero:
áh, ne bántsa mán gaspert, nem tehet róla, ő is csak a kádárrendszer gyermeke! :))))))

Gasper · http://tajkep.blog.hu/ 2010.01.16. 19:19:52

@vero: @Grift: á, maguk olyanok, mint a kezdő medika. Ott is csontot éreznek, ahol nem is az van. LOL

Gasper · http://tajkep.blog.hu/ 2010.01.16. 19:21:32

@vero: azon a kommenten én is megborultam. Nézd meg, hogy hánykor jött.

vero · http://anal0g.blog.hu/ 2010.01.16. 21:04:26

igen, ezen röhögtem én is. reggel mikor kinyitottam ez volt az első (tegnapi utolsó) :o)) faszi készen van, mint én :o)
egyébként grifttel - ha szólhatok az ő nevében is - egyszerűen csak gecik vagyunk.

ján kádár 2010.01.16. 21:15:20

Uraim!
Olvasva magvas prolizásukat ,engedjék meg hogy belevau.
Csak azt szeretném elcsacsogni, hogy a melós,és a proli, talán nem egy és ugyanaz.
A proli, akinek tök mindegy mit miért csinál, leszarja, csak teljen az idő a munkahelyen,és csak az a lényeg hogy hóvégén megkapja a gempát.
Lásd támfal kövezését!
A melósban van öntudat, némi szakmai büszkeséggel vegyítve.
Általában önálló munkavégzésre is képes ellentétben a pronyóval.
Tisztelettel J.K.

Gasper · http://tajkep.blog.hu/ 2010.01.16. 21:46:24

@vero: "egyszerűen csak gecik vagyunk. "

Tudom. LOL

Gasper · http://tajkep.blog.hu/ 2010.01.16. 22:02:14

@ján kádár: szerintem a proli ma már nem feltétlenül szinonim a kétkezi munkavégzők bizonyos, egykor jól behatárolható körével, de majd Grift kifejti bővebben, ha akarja.

Számomra a pénzes proli a legvisszataszítóbb fajtája ennek a műfajnak. A pénzes proli ott majomkodik az operabálokban, ahol a páholyban keféli a kurváját, majd dolga végeztével még a sarokba is odahugyozik, de említhetném a pápai proligyereket is, aki úgy bírja viselni a Gucci öltönyt, mint Hakapeszi a kantáros nacit. Persze Gurmai Zita sem semmi, amikor Chanel kosztümben és bokalánccal lejt táncot Schmuck Andor partnereként.
Persze említhetnénk az úgynevezett súlytalan hírességek, a celebek szubkultúráját is. Na ez a jelenség most az igazán hátborzongató prolivircsaft.

De tovább is van, mondjam még? :)

Gasper · http://tajkep.blog.hu/ 2010.01.16. 22:18:05

Még annyi, hogy a mentalitás gyökerei régre nyúlnak vissza, de valahol itt kezdett a dolog komolyra fordulni:

www.greeklish.org/galleries/misc/serov-palace.jpg

(Vlagyimir Szerov festménye)

csipkebogyo 2010.01.22. 00:00:06

Kedves Gasper!
Az új Ráspi és a valamikori Segal között félúton valahol van egy terebélyes művészi vizeletminta. Szépen körbe rajzolták ill festették sárga festékkel.

Gasper · http://tajkep.blog.hu/ 2010.01.22. 08:07:02

@csipkebogyo: rég jártál a blogoszférán, úgyhogy külön is üdv neked! :)

Nekem az a vizeletminta rémlik, úgyhogy ha arra van dolgom, akkor megnézem. Létezik olyan felfestés is, ahol egy járdára csorgó eresz alatt szép kék tócsában színes halacskák úszkálnak. Talán a Barát utcában (VII. ker.) láttam ezt a remeket, de lehet hogy több is létezik belőle.

vero · http://anal0g.blog.hu/ 2010.02.21. 18:49:21

gasper, még van egy heted, hogy posztolj a havilapban.
különben nőklapja évszakokra nevezhetsz!

Gasper · http://tajkep.blog.hu/ 2010.02.21. 19:24:17

@vero: már nem kell várni egy hetet! :)

tewton 2010.07.29. 22:45:44

@Gasper:
e felfestés alighanem a kétfarkúkutya akciója, én szegeden láttam egy ilyet, talán a bölcsészkar előtt a járdán

Gasper · http://tajkep.blog.hu/ 2010.07.30. 08:13:45

@tewton: könnyen lehet. A srác szegedi és időnként nyomokat hagy Budapesten is.

tesz-vesz · http://kkbk.blog.hu 2010.10.29. 16:35:53

kéne egy kép, h milyennek kéne lennie

mert összehasonlítani se árt

Gasper · http://tajkep.blog.hu/ 2010.10.30. 21:05:05

@tesz-vesz: naaa! Nem kell ahhoz pallérnak lenni, hogy elképzeld, milyen egy tisztességesen megépített rakpartfal. :))

Amúgy van a posztban összehasonítás. Aki keres, az talál.
süti beállítások módosítása