HTML

Fontos idő

Tájoló

Felkérés táncra

Utolsó kommentek

  • FUHfilm: Fehér György (1939-2002) operatőr-rendezőről készítek egy könyvet, ezért szeretném megtudni, hogy ... (2023.04.13. 21:56) Még két dolog
  • v_e_r_o: @tapló II.: megtisztelő 11 év után választ kapni, és most olvasom 4 hónapra rá. kerestem is már a ... (2021.04.29. 11:09) Sovcolor
  • tapló II.: Igen, amíg el nem felejtem. A legjobb színes film a japán Fuji volt. Fogalmam sincsen ezek a japcs... (2020.12.22. 09:41) Sovcolor
  • tapló II.: @vero: Inkább vízes színűnek látszott minden, a kék sem volt határozott. (2020.12.22. 09:39) Sovcolor
  • tapló II.: Anno hoztak Moszkvából az ismerőseim akik kint jártak két tekercs Szovkolor diafilmet. Tudták, hog... (2020.12.22. 09:37) Sovcolor
  • Utolsó 20

Friss topikok

Tartalom

Licenc

Creative Commons Licenc

Lászlóbontás

2008.07.18. 15:10 Gasper

Meghalt Dönci

A hírt a hét elején olvashattuk a neten, hogy 51 éves korában meghalt Dönci, úgyhogy most idemásolom az egyik forrást, aztán mesélek egy személyeset vele kapcsolatban.

„Elhunyt Dénes József gitáros, a nyolcvanas évek budapesti undergroundjának egyik legfontosabb zenésze, az Európa Kiadó, a Neurotic és a Balaton egykori tagja, akit mindenki mindig Dönciként emlegetett. Első és egyetlen saját neve alatt futó albuma - melyet a szubkultúra egy másik legendás figurája, Gémes József "Dixi" emlékére, számos közreműködő énekessel készített - tavaly jelent meg.
Dénes József mindig afféle háttérember volt, a maga közegében mégis legenda: Menyhárt Jenő Európa Kiadója, Pajor Tamás Neuroticja, Víg Mihály Balatonja évekig elképzelhetetlen volt nélküle, az egész kultúrkör zenei világát meghatározta gitárosként és hangszerelőként. 1981-ben, az Európa Kiadóval lépett színre, s innen akkor távozott, amikor 1987-ben Pajor nyomán - és Víggel együtt - belépett a Hit Gyülekezetébe. Játszott Pajor hívő zenekarában, az Amenben. Nyolc év gyülekezeti lét után, 1996-ban kezdett újra a Balatonban zenélni, s az együttes tagja maradt tavalyig. Akkor - a Dönci Projekt név alatt megjelenő, többek közt Cseh Tamás, Somló Tamás és Szűcs Krisztián közreműködésével készült - album apropóján Legát Tibornak (akinek Lidérc nevű új formációjában is szerepelt) adott interjúban így beszélt: Ami pedig a jövőmet illeti, csupán annyi biztos, hogy nem akarok pusztán egy zenekar tagja lenni. Majdnem harminc évig csak egy gitáros voltam, ma már semmiféle kihívást nem jelent, ha este felmegyek a színpadra, és rutinosan ledarálok egy műsort."

                                                                                 (forrás:quart.hu)

És azért innen elérhető még az Index cikke is a szomorú eseménnyel kapcsolatban. Az írás végén elég tanulságos kijelentést idéznek Dönci egyik korábbi interjújából, úgyhogy azt is érdemes elolvasni.

Most pedig jöjjön az a bizonyos személyes emlékem és találkozásom Döncivel, mely ismeretségbe úgy keveredtem, ahogyan annak idején Pilátus abba a bizonyos credóba.
Történetesen 2000-ben filmet forgattunk Edina barátosnémmal a Balázs Béla Stúdióban. Edina volt a rendező én pedig az operatör. Alacsony költségvetésű, kísérleti kisjátékfilmről volt szó, amihez éppen a zenét akartuk kigondolni, miután a film már le volt forgatva és utómunka előtt állt a dolog.
Pár éve már  ment a mozikban Jim Jarmusch Halott ember (Dead Man) című filmje, melynek Neil Young által csinált zenéje bitangul jóra sikeredett. Ha hidegrázást akartok, akkor itt megnézhetitek a film egyik trailerét. És hát ebből kifolyólag a mi, meglehetősen titokzatos filmünknek is valami hasonló dolgot szerettünk volna.
Dönci megkeresése úgy zajlott, hogy Edinának volt felé kapcsolata néhány közös ismerős révén, így aztán miután mindent lebeszéltek telefonon, egy fonnyadék délutánon elmentünk Dönci lakására a Ferencvárosba, hogy megcsináljuk a zenét.
Úgy indult az egész, hogy elmondtuk ezt a Neil Young dolgot, mire Dönci finoman jelezte, hogy manapság Budapesten minden hülye sznob filmes halottemberes zenét akar csináltatni. Tudni kell, hogy Dönci szerény, csöndes visszahúzódó ember volt, éppen ezért rendesen ütött az elképzelésünkre adott kritikája, melyet egyébként teljes jóindulattal és csöndesen közölt. Úgyhogy mi is visszavettünk -egyébként őszinte- zenei elképzeléseinkből.
 

- Na akkor dolgozzunk, mondta és szép komótosan összekötötte gitárját egy keverővel, illetve egy kis erősítővel. Tulajdonképpen semmi más nem történt, minthogy elkezdett improvizálni és néhány óra alatt összeállt filmünkhöz egy nagyon jó zenei anyag. Ezalatt a néhány óra alatt pedig alig beszélgettünk, ellenben minden véleményünkre kiváncsi volt, úgyhogy időnként rákérdezett a dolgok alakulására.  Ha neki valami nagyon nem tetszett, vagy éppenséggel nagyon tetszett saját munkájában, akkor mindezt kizárólag a mimikájából lehetett kibökni, hiszen mondom, csöndes ember volt a Dönci.
Ráadásul munkáját teljesen barátilag csinálta nekünk -tudva hogy alig van pénz a filmre-, pedig ezzel együtt egyáltalán nem vetették fel az anyagiak.
Végezetül ha valakit érdekel a filmünk, illetve Dönci zenéje, akkor itt megnézheti. A minőségért elnézést, mivel moziban, vásznon sokkal jobb a helyzet.



És persze nem tudom megállni, hogy zárásképpen az Eszkimó asszony fázikból ama bizonyos koncertjelenetet ne mutassam meg, ahol a Trabant játsza és Marietta énekli a Ragaszthatatlan szívet.
Akkor nézzétek meg Döncire emlékezve.

 

20 komment

Címkék: dönci


A bejegyzés trackback címe:

https://tajkep.blog.hu/api/trackback/id/tr88574267

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Mormogi Papa · http://iusmurmurandi.blog.hu 2008.07.18. 17:37:35

Gasper, elküldöm Spájderneccnek a linket. Köszönöm.

Gasper · http://tajkep.blog.hu/ 2008.07.18. 17:47:14

Persze, küldjed csak, ő is ilyen magyar undergroundban nyomul? :)

Mormogi Papa · http://iusmurmurandi.blog.hu 2008.07.18. 18:15:54

Hát a nyolclábcsapdán gyakran ír zenekarokról - bár az más hely, más idő… Mint én is. Nekem a Crosby, Stills, Nash and Young volt élmény, mikor egy szobatárs mutatott lemezeket. Aztán csak egy gyűjteménes dupla CD-t tudtam összeszedni tőlük.
Korábban meg (1975) szalagra vettem egy párizsi barátomnál 1 Neil Young lemezt az Aranyszívvel, meg az Out of the Weekend-del, szóval nem ismeretlen.

Gasper · http://tajkep.blog.hu/ 2008.07.18. 18:38:54

Valahogy elkerülte a figyelmemet a blogja, de akkor ráugrom megnézni.
Amúgy Neil Young is öreg motorosnak számít már és patentül nyomja a mai napig.
Akárcsak Nick Cave, vagy Iggy Pop. Bár ők már más műfaj.

Amúgy én Rolling Stonesszal kezdtem a dolgokat még szüleim révén. Na meg Elvisszel.

spájdernecc 2008.07.19. 05:10:35

szervusztok!
Mormogi, köszi a GPS-t:)
Döncit szerettem, az EK-korszakát meg különösen. Zseniális volt a fickó szerzőként, gitárosként egyaránt. Az a végig rizsa a Mocskos időkben, az nalami fenomenália...
Gasper, a fenti felsorolásba és belevenném Cohan urat is :)

ekkerjoz 2008.07.19. 07:16:14

Emerson, Lake and Palmer. Magyarok közül a Piramis.
Ennyit tesz négy-öt év...

(Azt szentül állítom, hogy a gyerekkori-kamaszkori álmok mind teljesülnek.
Mikor először jártam barátomnál Los Angelesben, kiderült, hogy a környéken csupa olyan arc lakik, akiknek a fotója volt rajzszögezve kollégiumban a szekrényajtó belső felére.
Phil Carson a Led Zeppelin színpadi basszus gitárosa, John Paul Jones, Stewart Copeland (Police dobosa). És hát, akit leginkább kedvelek, Keith Emerson, Santa Monicán lakik, Laci komámhoz nem túl messze. Lackó az orvosuk, kéthetente-havonta együtt zenélnek, szó nincs világhírről, meg faksznikról, örülnek egymásnak.)

Mormogi Papa · http://iusmurmurandi.blog.hu 2008.07.19. 07:30:40

Van egy "Keith Emerson and the Nice"lemezem "MUZA" márkanév alatt - lengyel utánnyomás. Akkoriban sokat jártunk a Lengyel meg az NDK Kultúra nevű boltokba. Még a Bolgár-ban is kifogtam pl. Gilbert Bécaud koncertlemezt (Szófiában vetté fel!)
Néha hihetetlenül jó zenéket fogtunk ki - az első ír és skót zenéket is. pl. The Dubliners...
Szóval az Emerson lemezen van egy feldolgozás Bernstein America-jából, ami már az ELO-s hangot mutatja...

Mormogi Papa · http://iusmurmurandi.blog.hu 2008.07.19. 07:41:42

Gasper, itt egy link Nick Cave -vel kapcsolatban:
www.imdb.com/title/tt0117472/
Kevesen tudják, hogy akkor (96-ban, mert az IMDb a forgalmazás évét adja meg) Budapesten forgatott pár napot...
Csak azért jött, mert Michael Haussman - akinek ez volt az első nagyjátékfilmje - megkérte, barátilag vállaljon el egy kis szerepet.
Összesen 5 filmben játszott (sokkal többben zenélt) de itt van még ez is:
www.imdb.com/title/tt0443680/
itt egy "Saloon"-ban énekel.

ekkerjoz 2008.07.19. 07:49:41

Igen, a klasszikusok feldolgozásában voltak jók, Muszorgszkij, Bartók, Ravel, mai napig az "Egy kiállítás képei" a király.
Azt sosem hallottam itthon, hogy eredetileg Jimmy Hendrix is zenélt velük, közös zenekart akartak, de közbejött a bajság.
Érdekes belegondolni, mi lett volna, ha sikerül.

Mormogi Papa · http://iusmurmurandi.blog.hu 2008.07.19. 08:01:02

És akkoriban sokan léptek erre az útra... Collegium Musicum, Ray Manzarek Carl Orff -feldolgozása és így tovább.

bbjnick · http://bbjnick.blog.hu 2008.07.21. 14:36:23

kedves Gasper!

hát igen, mostmár ez Dénes-féle generáció is megkezdi a lassú levonulást... én nemrégiben veszítettem el egy dzsesszzenész barátomat, nagyon fiatalon, akitől elmondhatatlanul sokat tanultam. mintha valahonyan túl korán kezdődne ez a levonulás:-(

és: eszkimó asszony:-) el sem tudom képzelni mi lehet most a méhes mariettával... megis nézem a guglin! jé, most olvasom a wikipédián, hogy 1986 óta két gyermekével new yorkban él, grafikával, webdesignnal foglalkozik:-)

és: megnéztem a hét lepedőt:-) és, azt tudom mondani, amit mispál attilának is (a fény ösvényeivel kapcsolatban): nem bántam meg! (nagyon snassz lenne, ha én dicsérgetném egy alkotónak a munkáját: sokkal jobban tudja ő azt nálam, és sokkal jobban meg is tudja ítélni, hogy mit ér az munka, hogy mi minden is van az eredmény mögött.) nekem bejött ez a hét lepedő, (igaz, én elég sok ilyen jellegű filmet nézek).

ezeknek a munkáknak, meggyőződésem, a közszolgálati tévében a helyük. hagy szokja a néző a figyelmet, hagy tanuljon látni, gondolkodni...

ü
bbjnick

Mormogi Papa · http://iusmurmurandi.blog.hu 2008.07.22. 12:00:29

Kedves bbjnick - jó, hogy megnézted Attila filmjét, de tudd, a dolog nem ilyen egyszerű. Az elvileg támogató kereskedelmi csatorna ugyan leadta, de elsőre csonkítva, rossz fényelésű kópiával - és a reklamációra olyan pökhendi és minősíthetetlen stílusban regaáltak (jobban mondva a "jogi képviselő") hogy az minden tisztességes ember zsebében kinyitná a bicslkát...
De ne tovább: még a nyakamra lépnek.
:-(((

Mormogi Papa · http://iusmurmurandi.blog.hu 2008.07.22. 12:09:08

Kedves Gasper - bocsáss meg, de Spájdernecchez kell irányítsak minden érdeklődőt - ez a leggyorsabb.
(Tegnap sajnos nem voltam netközelben.)

nyolclab-csapda.blog.hu/2008/07/21/gyaszcincer_ha_hiszel_a_feltamadasban_legalabb_nem_leszel_sirkoves

spájdernecc 2008.07.22. 13:24:50

"Dénes József Dönci emlékére és családjának (Két kisgyermeke, és várandós felesége) megsegítésére aug. 22-én (péntek) Dönci Emlékkoncertet szervezünk! A teljes bevételt felajánlottuk a családnak. A fellépők között Dönci egykori zenekarai, zenésztársai, barátai lesznek. Addig is tudtok segíteni: Budapest Bank -Dénes Szonja Ágnes
10101009-53589300-01001003"
ennyi a dolog lényege, ne kelljen bóklászni

Gasper · http://tajkep.blog.hu/ 2008.07.22. 16:00:17

Na üdv mindenkinek!
Tartottam néhány netmentes napot.

Mormogi, köszönöm a Nick Cave linket az imdb-ről. Nem tudtam erről a forgatásról egyébként. Ráadásul nagy Nick Cave fan vagyok.

bbjnick,
örülök, ha tetszett a film. Felvállaltan kísérleti jellegű volt a dolog. Ráadásul a benne játszó Csányi Sándor akkor még főiskolás volt. Azóta meg igen foglalkoztatott színész lett. Különben Edinára, a rendezőre jellemző volt mindig, hogy olyan lappangó arcokat szúr ki, akik később egészen sokra viszik. Ha érdekel a többi filmje, akkor "Dena" név alatt megtalálod az egyik blogajánlómban, itt oldalt.
A Hét lepedőről még annyit, hogy azért van némi analógia a mai magyar helyzettel kapcsolatban. Mármint hogy nem megy az az autó sehová, balfékek vagyunk, vagy éppen agresszívak. Meg persze különös, netán sötét pénzemberek találnak meg minket időnként. Vagy mittudomén. :)

spájdernecc,
köszönjük az infókat. Az emlékoncertre mindenképpen megyek.
Basszus de szar ez az egész, hogy már így kezd leesni a tantusz.

Mormogi Papa 2008.07.22. 16:14:14

A kultikus párbeszéd a Godot-ból:

- On y va?
- Allons-s-y.
Ils ne bougent pas.

(- Na, megyünk? - Menjünk. Egyikük se mozdul.)

Gasper · http://tajkep.blog.hu/ 2008.07.22. 16:36:30

Pontosan, Mormogi uram. Becket gyakran előttünk lebegett akkoriban.

Mormogi Papa 2008.07.22. 16:45:36

Még ma is kísért - mint a San Quentin fegyházban egykor…

futballistafeleség · http://www.hugipakk.blog.hu 2008.07.29. 10:14:18

Ma Kamillát a Ragaszthatatlan szív dallamára altattam el délután... Annyira a fülemben volt, tudom, hogy nem 15 hónaposoknak való, de nem tehetek róla.
A Balaton elég későn, 18 éves koromban fogott meg, és máig csak egy recsegő kazettám van tőlük, egy koncertfelvétel.
Nagyon szeretem, bár ez nem tesz hozzá semmit a dologhoz, csak el akartam mondani.

Gasper · http://tajkep.blog.hu/ 2008.07.29. 11:13:26

jó, hogy elmondtad, de szerintem teljesen jó a dallama altatódalnak is, így egy és negyed év környékén :)
süti beállítások módosítása