HTML

Fontos idő

Tájoló

Felkérés táncra

Utolsó kommentek

  • FUHfilm: Fehér György (1939-2002) operatőr-rendezőről készítek egy könyvet, ezért szeretném megtudni, hogy ... (2023.04.13. 21:56) Még két dolog
  • v_e_r_o: @tapló II.: megtisztelő 11 év után választ kapni, és most olvasom 4 hónapra rá. kerestem is már a ... (2021.04.29. 11:09) Sovcolor
  • tapló II.: Igen, amíg el nem felejtem. A legjobb színes film a japán Fuji volt. Fogalmam sincsen ezek a japcs... (2020.12.22. 09:41) Sovcolor
  • tapló II.: @vero: Inkább vízes színűnek látszott minden, a kék sem volt határozott. (2020.12.22. 09:39) Sovcolor
  • tapló II.: Anno hoztak Moszkvából az ismerőseim akik kint jártak két tekercs Szovkolor diafilmet. Tudták, hog... (2020.12.22. 09:37) Sovcolor
  • Utolsó 20

Friss topikok

Tartalom

Licenc

Creative Commons Licenc

Lászlóbontás

2008.09.29. 18:25 Gasper

Én és a Pajtásom

Bemutatkozom!

Illetve bemutatkozunk. Az alábbi fotón ugyanis én vagyok látható és a közel egy éve igen hűséges Pajtásom, amivel éppen célra tartok. Pontosabban célra tartanék, ha éppen nem zizzent volna elém a feleségem egy tükörreflexes digitális Nikonnal, hogy gyorsan megörökítsen minket. Engem és a Pajtásomat.



Ezek után sokak számára kiderülhetett, hogy a kezemben tartott fényképezőgép az ötvenes évek emblematikus fotómasinája, a keleti blokk akkoriban egyik legjobbnak számító „kompakt” gépe, a Pajtás.

Gamma Művek, a Lőelemképző és a Duflex

A második világháború után nagyon gyorsan beindult a munka a budapesti székhelyű Gamma Művekben, mely cég ekkor már évtizedek óta a magyar finommechanika, az optikai műszerek és a fotótechnikai eszközök széles skáláját kísérletezte ki és gyártotta le. A Gamma világhírű cég volt, többek között olyan szabadalmakkal, mint a Juhász-Gamma féle légvédelmi lőelemképző, amely a gyár nemzetközi hírnevét megalapozta már a két világháború között.
Fontos területe volt a Gammának a fotómechanikai fejlesztés. Az egyik legjelentősebb munkatársa Dulovits Jenő volt a cégnek, aki középiskolai tanári státusza mellett számtalan fotográfiai szabadalom tulajdonosa volt és nevét beirta a magyar fotográfia történetébe is. Salamoni fénnyel csillogó arany betükkel.
Legismertebb fejlesztése a háború miatt csak 1948-ban bemutatott Duflex gép volt, mely az első tükörreflexes kisfilmes gép volt a világon. Mondanom sem kell, hogy a Duflex soha nem került sorozatgyártásba. Természetesen Rákosi elvtársék jóvoltából.
Legközelebb 1954-ben hozott ki a japán Pentax cég ilyen géptípust, mely részben a Duflex fejlesztéseire alapozta a mechanikáját. Ennyit az örökös magyar rögvalóságról.

A Pajtás

Abból már röviden kaphattunk ízelítőt fentebb, hogy a Gamma komoly fejlesztéseket, illetve komoly produktumokat tudhatott maga mögött még a háború elöttről. Ennek megfelelően a háború után, illetve az ötvenes években is rendelkezésre állt az a szellemi tőke, amely biztosította a gyár továbbélését -igaz, már szocialista viszonyok között.
A fekete bakelitvázas Pajtás gépet 1955-ben hozta ki a Gamma, funkcióját tekintve pedig hamarosan a fotóamatőrök és az iskolások közkedvelt fényképezőgépévé vált. Annak idején egy jó bizonyítvány, vagy egy jólsikerült érettségi megérdemelt jutalma volt ez a masina.
Ergonómiai szempontból egészen kényelmesen kezelhető gépről van szó. Zárt formavilág és letisztult vonalvezetés jellemzi. Nagy sorozatban és viszonylag olcsón előállított készülékről beszélhetünk, amely méltán volt népszerű Magyarországon, de a keleti blokk más országaiban is.
A Pajtás műszaki paramétereit tekintve nagyfilmes gép, amely 6x6-os felvételeket készít. Objektívje fix 80 mm-es, 1:8-as fényerejű Achromat optika. Ez a gyújtótávolság rollfilmek esetében normál látószögnek felel meg. A zárszerkezet két időt tud; egy hosszú (végtelen) expozíciót és egy 1/30-ad zársebességet. Ehhez társul a három blendeérték, 8; 11; és 16 értékekkel. Mélységélesség szempontjából ezek igen príma rekeszértékek.
Ha valaki annak idején nagyot akart villantani, akkor megvette Pajtásának az eredeti gyári disznóbör tokot is, jelentős felárért. Büszkén mondhatom hogy az enyémnek is van tokja, nem is akármilyen. De erről majd alant bővebben.




Öt éven keresztül, egészen 1960-ig gyártották a Gammánál a Pajtásokat, majd még hat évig a Fővárosi Finommechanikai Vállalat vette át a gyártást. 1966-ban a Pajtás gépek -és általában a magyar fejlesztésű fotótechnikai eszközök- is a magyar motorkerékpárok sorsára jutottak; a KGST-ben a szovjet Szmena és Lomo gépekre osztották a fényképezőgépgyártás ezen szegmensét. A döbbenetes az, hogy manapság a Lomo gépek hatalmas karriert futnak be. Nyugat-Európától az Egyesült Államokon át egészen Japánig trendi dolognak számít Lomo géppel filmre fotózni. Manapság a szívárvány minden színében, a legkülönbözőbb kiegészítőkkel gyártják ezeket a gépeket, kiszolgálva a legtrendibb igényeket is. Magyarán illik az iPod mellé legalább egy rózsaszín Lomot is beszerezni.
A Lomo kamera történetéről egyébként itt, a lomográfusok köréről pedig itt lehet bővebb információkat szerezni. Persze megint feltehetjük a hülye történelmietlen kérdést a mi kis Pajtásunk kapcsán. Mi lett volna, ha...? A Duflexet pedig már ne is emlegessük.

Az én Pajtásom

Régóta fotografálok régi fényképezőgépekkel ilyen-olyan okokból kifolyólag, de persze főleg egyfajta autonóm önkifejezés céljából. Ennek köszönhetően van néhány egészen régi gépem, de a gyüjteményem tavaly Karácsonykor bővült Édesanyám jóvoltából a már említett Pajtás fényképezőgéppel. Az erről készült fotók láthatók egyébként most itt, ezen írás illusztrációiként.
Pajtás szettem első blikkre feltűnő ékköve a patent állapotban lévő disznóbör tok, melyen egy korabeli matrica található. Ettől a matricától pedig egészen személyes tárggyá válik számomra ez a gép, hiszen a színes matricán egy focistát láthatunk, mely minden bizonnyal arról tanúskodik, hogy Pajtás gépem -nagy valószínűséggel- első gazdája egy Aranycsapat-rajongó srác lehetett. Ne feledjük, hogy abban a korban vagyunk, amikor szinte a magyar foci sikerei jelentik az egyetlen lelki fogódzót a magyar társadalom számára.
Amikor megkaptam tavaly Karácsonykor ezt a gépet, rögtön egy jelenet jutott eszembe az Amelie csodálatos élete című filmből. Az a jelenet, amikor Amelie a saját fürdőszobájában elfalazott kincsekre talál; egy kissrác bádogdobozba rejtett dolgaira. A filmben persze Amelie kinyomozza az azóta már nagyapává felnőtt fiú kilétét és visszajuttatja számára a kincseit. Nekem sajnos erre esélyem sincs, éppen ezért az a dolgom ezzel a géppel, hogy nagy becsben tartsam és használjam. Ugyan úgy, ahogyan egykori tulajdonosa tehette.

Fentebb említettem, hogy két helyen is gyártották a Pajtásokat. Az első, az igazi, úgymond a szülőhely ugye a Gamma volt, a második pedig a Fővárosi Finommechanikai Vállalat. Ennek megfelelően kétféle kiadása létezik a gépnek, az egyik Gamma felirattal, a másik pedig FFV jelzéssel. Mindkét embléma az optika alá van gravírozva. Talán mondanom sem kell, hogy az igazán menő Pajtás széria a  Gammában gyártott sorozat, melyen ott díszeleg a Gamma gyár háború elött tervezett jellegzetes emblémája.
Az meg már csak hab a tortán, hogy én is egy Gamma féle darab büszke tulajdonosa lehetek.
Gyakorlatilag Pajtásomról minden lényeges információt, gondolatot és érzést elmondtam, úgyhogy csak arra buzdítanék mindenkit, hogy amennyiben ilyen és ehhez hasonló gépek lappanganak a családban, akkor őrizzék meg őket és vigyázzanak rájuk. Anyagi értékük nem jelentős ezeknek a fényképezőgépeknek, ellenben eszmei értékük és érzelmi vonatkozásaik szinte felbecsülhetetlenek, úgyhogy jó szívvel csak annyit tanácsolhatok hogy becsüljük meg Pajtásainkat.

103 komment

Címkék: én gamma művek pajtás fényképezőgép


A bejegyzés trackback címe:

https://tajkep.blog.hu/api/trackback/id/tr5686846

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

ekkerjoz 2008.09.29. 21:49:24

Certina F52. Apai nagyanyámtól kaptam 14 éves koromban.
A fényképezőgépek korabeli Lexus 600H-ja, A GÉP.
Ma is megvan, bőrtokban persze, és hozzá négy guriga film a fagyasztóban, hátha egyszer az unokám érdeklődik a kőkorszaki dolgok iránt.
Vajon ki fogja előhívni, ha fotózni kezdünk...?

Gasper · http://tajkep.blog.hu/ 2008.09.30. 08:41:41

A felsorolt gépek mind nagyon menők! Ezen a laborálás dolgon, hogy tudniillik ki fogja előhívni ezeket a filmeket, már én is sokat gondolkodtam.
Személyes véleményem szerint az analóg fotográfia a képzőművészeti fotózás és a fundamentalista fotográfusok szintjén fog megmaradni. Ez egy igen szűk kört jelent egyébként.
Én úgy vagyok ezzel az egész dologgal, hogy gyakran még a fényérzékeny emulziót is én magam csinálom a nagyításaimhoz. Sőt, a régi gépek optikai képe egészen fantasztikus, különös hangulatú rajzolatot ad.
Ezzel együtt a digitális technikát is kedvelem, mert bizonyos dolgokra az alkalmas. Még a művészeti célú felhasználás területén is.
A digitális és az analóg technikának egyaránt létjogosultsága van, csak éppen jelentősen átrendeződtek a viszonyok és az arányok mind felhasználás, mind művészi önkifejezés tekintetében.

Csutakaszürkeló 2008.09.30. 15:41:33

Fijjuk!
Most, e korban, a bakelit hanglemez korongok rehabilitációjának idején, amikor a mosószerek újra a "szóda erejével" mosnak, és kanadai tudósok hosszú évek szorgos munkájával eljutnak ahhoz a felismeréshez, hogy a méz antibakteriális hatású, most ne adjátok föl a reményt, lesz még itt 21DIN-es Forte film-korszak is.
(Ha nem lennék, aki vagyok, Szmenanyolcem szeretnék lenni.)

Srí 2008.09.30. 16:40:18

Ott volt a Gamma Művek nem messze tőlünk, a Fehérvári úton. Fogalmam sincs, mi van ott most, az épület biztos áll még. Pajtás gép gyakran volt a kezemben, de a tulajdonomban sajnos nem. Sokszor voltam úttörőtáborban, építőtáborban, ott fényképezgettek vele a srácok, néha én is, ha őket kellett.

Csutakhoz csatlakozva: valamirevaló környezettudatos ember-némber háztartási tisztítószerei manapság ezek: mosószóda, ecet és szódabikarbóna, lehet mosószappan esetleg mosódió.

Gasper · http://tajkep.blog.hu/ 2008.09.30. 17:22:02

Csutakaszürkeló!
Rátapintottál az egyik gyengémre, A Forte nyersanyagokra.
A tavaly bezárt Forte gyárban a Kodakkal, a Fujival és az Ilforddal vetekedő minőségű fekete-fehér nyersanyagokat gyártottak. Mondom, tavalyig.
Úgyhogy a Gamma, Duflex, és sok minden príma dolog után "végre" a Forte is ki lett pipálva.

És hogy Srínek is válaszoljak.
Ma a Gamma gyár helyén na mi van???
Na mi???
Na!
Mi???

Naná hogy egy Tesco van az egykori Gamma helyén!!!!

Én most be is fejezem a kommentet, mielött elkezdenék kurv'nyázni :)))))))

Gift 2008.09.30. 19:23:54

a GAMMA-Juhász rendszerű lőelemképző például világszenzáció volt a haditechnikában. aztán persze államosították a céget, talán 47-ben, és a céget irányító zseniális vezetőkre és feltaláló juhász testvérekre már nem volt szükség. a feltaláló juhász özvegyét volt szerencsém megismerni, már ő sem él persze, de tudom tőle, hogy a feltaláló juhásznak természetesen /a jó anyátokat azt!/ csak valami megalázó munkakör jutott a cégben a kényszernyugdíjazásáig. a találmány jogdíjaiból eléldegélhetett volna a világban, de nem hagyta el a hazáját. jó, hogy a teszkót nem élhette meg.

Gift 2008.09.30. 19:30:04

rákerestem. a letartóztatást már elfelejtettem, hiába húsz éve beszélgettem az özveggyel. igaz, elég sokat, a szomszédom volt öt évig.

3. Juhász István (1894-1981)

A GAMMA gyár tulajdonosa és feltalálója. A nevéhez fűződik a GAMMA-Juhász lőelemképző megalkotása. A mechanikus és elektromechanikus elemekből épített analóg számítógép igen gyorsan és automatikusan számolta ki a közeledő repülőgép lelövéséhez szükséges lőelemeket. A lőelemképző - félautomatikus módon - négy összekapcsolt ágyút vezérelt, így nagyságrendekkel nagyobb hatékonysággal tudta a repülőgépeket megsemmisíteni, mint a korabeli légvédelmi rendszerek.

A berendezésből több, mint ezer darab készült, nagyon sok országba (pl Kína, Hollandia, Norvégia, Finnország, Ausztria, Olaszország, Perzsia, Argentína, Lengyelország és Szovjet-Oroszország) eljutott, a licenc-et a svéd Bofors Művek is megvásárolta - a Diósgyőri Vasgyár pedig megvette a Bofors Művektől a 8 cm-es légvédelmi ágyú licencét - a komplett légvédelmi rendszereket mind Magyarország, mind pedig Svédország gyártotta.

A háború után a GAMMA gyárat államosították, Juhász Istvánt a gyárból eltávolították, le is tartóztatták, a lőelemképzőt - némileg módosítva - azonban még sokáig gyártották.


elnézést az offért, csak a gamma művek...
persze ez koránt sem volt akkora off, mint ha azt írtam volna, hogy gasper felrakta a csajozós képét... :)

Gasper · http://tajkep.blog.hu/ 2008.09.30. 19:50:01

p*csába Gift :))))))))))) csajozós kép, persze :D :D

Alig bírom abbahagyni a röhögést! Csajozós kép, naja.

Egyébként semmi off nem volt ebben, tök jó hogy idecsűrted a szöveget.
A Várban, a Hadtörténeti Múzeumban egyébként van egy példánya a lőelemképzőnek.
Már kissrácként apám belémtáplálta, hogy az a fura tárgy ott a múzeumban, azt úgy hívják hogy lőelemképző meg hogy mekkora nagy találmány volt és hogy a magyar Gamma gyártotta.
Úgyhogy nem véletlenül említettem meg a dolgot most is.

Gift 2008.09.30. 20:04:46

a legjobb az, hogy nem is láttam, hogy megemlítetted a lőelemképzőt, vagy legalábbis nem tudatosult, mert alig volt időm délelőtt átfutni a cikket, csak a gammától elindult az emlékezetem, és még most sem vettem a fáradságot, hogy elolvassam a teljes posztot, csak a saját gondolataim kötöttek le. :)
csak azt nem értem, akkor hogy rögzült bennem ez a csajozós kép duma? :)))))

Gasper · http://tajkep.blog.hu/ 2008.09.30. 20:09:37

A csajozós volt a kezdő kép. Biztos azért :)))

Srí 2008.09.30. 22:28:48

Tesco, te jó ég. Mi is lehetne más.

Mormogi Papa · http://iusmurmurandi.blog.hu 2008.10.01. 13:13:50

Forte - Tungsram - MOM - Orion - BEAG - MechLab… hosszú a sor :-(((
És csapjuk hozzá a komplett hazai járműipart, amit már a KGST is jócskán apasztott, de legalább romokat hagyott egy darabig… Öt világrészbe kerültek magyar vagonok és autóbuszok, gyárakat alapítottak rá ! Ezek egy része ma is üzemelt…

A fényképezés megszállottainak van hírem, ha még nem hallottátok:
vigyázó szemetek Kievre vessétek :-)
www.araxfoto.com/cameras/

A forte FF jó volt nagyon, de a fordítós negatív (dia) :-(((

Gasper · http://tajkep.blog.hu/ 2008.10.01. 15:26:12

Mormogi Papa,
ez a link nagyon jó! Lehet, hogy ez a cég az egykori Kijev gépeket gyártó cég jogutódja?

Van egy hüllőbör bevonatú gép közöttük. Az nagyon rock 'n' roll :)))

Mormogi Papa · http://iusmurmurandi.blog.hu 2008.10.01. 16:54:47

Gasperem, komolyan gondolkodom, de nem tudom a választ, hogy van-é ennek a kifejezésnek valami értelme arrafelé… :-)
Hüllőbőr khmmm, remélem, nem valódi? Nagyanyámnak volt egy kajmánféléből készült retikülje, azt mindig szent borzadállyal szemléltem… Pedig nem is harapott.

Két csávó fürdik a Nílusban. Az egyik hátranéz, majd megszólal:
- Nem is tudtam, hogy a LaCoste motorcsónakokat is gyárt…

Mormogi Papa · http://iusmurmurandi.blog.hu 2008.10.01. 17:07:02

A lényeg lemaradt: ha nincs pénzed egy Hasselbladra, még mindig itt van ez :-)
Bármit is ír a honlapjuk…
www.hasselblad.com/
Ez ugyan nem ment még el a holdra, de ki tudja? Talán majd a kínai változat :-)

csipkebogyó 2008.10.01. 17:10:22

A disznóbőr tokra eddig nem is figyeltem, pedig az enyémen nagy valoszínűséggel van rejtett zseb is.

inszeminator · http://inszeminator.blog.hu 2008.10.01. 19:48:48

Na de mi a túró az a lőelemképző...?
Hülyén fogok meghalni, mindig is tudtam...De ennyire...?

Gasper · http://tajkep.blog.hu/ 2008.10.01. 21:26:46

Mormogi Papa,
azért az a hüllőborítású ukrán csoda még lehet, hogy harap :)
Amúgy a Hasselblad számomra a nagyfilmes gépek nonpluszultrája. Egy időben sokat fotóztam egy régi darabbal. Kifinomult, elegáns és precíz, mint mondjuk egy Saab.
Amúgy az amerikaiak a teljes Apollo-programot, iletve a Holdraszállást Hasselbladdal fotózták végig. Hozzá jött még a jó kis német Leitz optika. Szerintem ma is ezeket a gépeket reptetik odafent.

ekkerjoz,
köszönet a linkért, nagyon jó fotókat díjaztak. Még ismerős is akad köztük.

inszeminator,
Gift kollega bemásolt egy elég egzakt leírást a lőelemképzőről az egyik kommentjében.
Idemásolom én is:

"3. Juhász István (1894-1981)

A GAMMA gyár tulajdonosa és feltalálója. A nevéhez fűződik a GAMMA-Juhász lőelemképző megalkotása. A mechanikus és elektromechanikus elemekből épített analóg számítógép igen gyorsan és automatikusan számolta ki a közeledő repülőgép lelövéséhez szükséges lőelemeket. A lőelemképző - félautomatikus módon - négy összekapcsolt ágyút vezérelt, így nagyságrendekkel nagyobb hatékonysággal tudta a repülőgépeket megsemmisíteni, mint a korabeli légvédelmi rendszerek.

A berendezésből több, mint ezer darab készült, nagyon sok országba (pl Kína, Hollandia, Norvégia, Finnország, Ausztria, Olaszország, Perzsia, Argentína, Lengyelország és Szovjet-Oroszország) eljutott, a licenc-et a svéd Bofors Művek is megvásárolta - a Diósgyőri Vasgyár pedig megvette a Bofors Művektől a 8 cm-es légvédelmi ágyú licencét - a komplett légvédelmi rendszereket mind Magyarország, mind pedig Svédország gyártotta.

A háború után a GAMMA gyárat államosították, Juhász Istvánt a gyárból eltávolították, le is tartóztatták, a lőelemképzőt - némileg módosítva - azonban még sokáig gyártották."

ekkerjoz 2008.10.01. 22:06:28

A "lek" egy speciális számológép, akár a logarléc, lövegtávcső kolimátorokhoz adott adatokat, akár egy egész tüzérosztály lövegeit tudta célra vezetni. A tárgyi "lek" légvédelmi ütegekhez készült, és nem szégyellték a szabadalmát ellopni, a W.W. Norton például inverzét használta a repülő erődökön, bombázó-célzókészüléknek. Persze a németek is továbbgondolták, giroszkóppal kiegészítve tették pontosabbá.
Fiatal szovjet mérnökök sem voltak restek, a D20 ágyútarack lőelemképző "computere" még a gamma-féle függvényeket is tudta.
Jelentem alássan.
MN3437-Pécs-tüzérezred

Gasper · http://tajkep.blog.hu/ 2008.10.01. 22:14:30

Na végre ekkerjoz!!!
Nem titkolom, számítottam rá hogy mint volt tüzér, végre kisegítessz :)))

vero · http://anal0g.blog.hu/ 2008.10.01. 22:44:26

Beirette vsn 1982 :o)
Néha most is használom, olyan kompakt.
A gammához nem tudok hozzászólni. mOst hallottam először. De a Fortét olvastam, a Nemzetben volt vagy 2 éve. Pontosan learták, hogy most (akkor) jött el az idő, amikor ezzel az árral és ilyen minőséggel bárkinek versenytársa lehetne. Nekik nem jutott sem pályázat, sem pénz. Csak a bezárás. Viccnek durva lenne.
Nagyon szomorú voltam.

Nagyon jó poszt, grat. A képek nélkül is átjön a hangulata. A potré meg patent. Annyit ad, amennyit egy blogger megmutathat magából, max.

Most találtam, csorog érte a nyálam:
www.sg.hu/cikkek/31347/a_digitalis_fenykepezogepeknel_is_hodit_a_nosztalgia

vero · http://anal0g.blog.hu/ 2008.10.01. 22:54:51

Jó, hogy én nyomom ide be, de hátha:

Szóval van ma is Gamma. Üzem is (jogutód?), meg múzeum.
www.gammatech.hu/php/index.php

www.vendegvaro.hu/GAMMA-Muzeum

Gasper · http://tajkep.blog.hu/ 2008.10.02. 10:06:47

vero,
nekem is egy Beirette volt az első gépem saccperkábé ugyan abban az időben. Kis endékás ékszerdoboz, de komolyan.

Egyébként a Gammával kapcsolatban az a szerencse, hogy legalább az emlékét próbálják ápolni. Próbálják megőrizni a régi terveket és egyéb dolgokat. Nem úgy, mint a MOM (Magyar Optikai Művek) esetében, ahol a buldózerek nem csak az épületet rombolták le, hanem a törmelékek közé kerültek a cég jelentős dokumentációi is. Kivéve azt, amit az egykori mérnökök, titkárnők és öreg szakik a két kezükkel az utolsó pillanatban kimentettek.

A másik dolog pedig az, hogy nagy reneszánsza van most régi stílusú gépek vázába digitális cuccot építeni. Nagy kedvencem ezen a téren a digitális Leica. Itt lehet mazsolázni:

us.leica-camera.com/home/

És a Leicában még azt szeretem, hogy néhány típusa egy az egyben tovább viszi a '20-as évek formavilágát. Van is ára rendesen ezeknek a gépeknek.

És ha már Leica és haditudósítás, nemrég halt meg Dr Szentpétery Tibor, egykori haditudósító az orosz fronton, akit a Leica gépe mentett meg a haláltól, ugyanis a mellkasán lógó fényképezőgép felfogott egy lövedéket. Az öreg élete végéig őrizte ezt a gépet, én is láttam egyszer kiállítva. Benne volt a lövedék, ami szétroncsolta az optikát és benne volt a szétszakadt film is, amit ott a Don környékén fűzött bele, valamikor talán 1942. nyarán.

van egy link az öregről, csak kevés még a feltöltött fotó:

www.szentpeterytibor.fw.hu/

Pedig van róla egy kép, közvetlenül a sebesülése után. A karja felkötve és a kezében van a szétlőtt Leica. Nem semmi.

Mormogi Papa · http://iusmurmurandi.blog.hu 2008.10.02. 12:08:37

Gasper, hamarjában annyiféle mondanivalóm támadt… A Rolleiflex meg a Leica két megvalósíthatatlan vágyálom - nekem. Az elektromos Leica (M8) nem csak gyönyörű - akkor volt a kezemben, mikor egy Hong-Kongból jött stáb operatőrének képeit töltöttem le nyomtatásra… És a pasas jól bánt a fénnyel, az biztos.
Nem mondhatom ugyan igazán, hogy "együtt dolgoztam", inkább csak mellettük, lévén hogy a "művészeti" részleg (!) rendezőasszisztensi felén ténykedtem - de azért láttam már jó operatőröket munkában. Magyarokat, meg külföldieket is. A mieinkre sajnos mindig csak akkor figyelnek fel, ha kimennek… de ez más szakmákra is áll. Megnézted már Illés Papi emlékszobáját az Operatőri Szekcióban?? A Márványportától balra eső folyosón…
És persze a magyar standfotósok sem hagyhatók "szó nélkül". Mikor a sokat sztárolt, de ritkán jól fényképezett külföldi színészek jöttek hálálkodni, hogy őróluk ilyen képeket még soha…

A tüköraknás Rolleiflex pedig az a gép, amiről az első masinámat "mintázták" (ha jóindulattal kezelem a kérdést). A Ljubitelj (most nem keresgélem a Cirill-Metód alkotta ábécét) éppen ilyen volt! Csak kicsivel (:-) hangosabb, keményebb rajzú optikával - és összehasonlíthatatlanul olcsóbban. Valami 350,- Ft rémlik…
Aztán a hetvenes évek elején, mikor az első japán gyártmányú gépek megjelentek az Ofotért üzletekben, akkor volt egy Yashica kamera, szintén ennek a Rollei-nek a klónja, már belső fényméréssel.
(Egyébként ez akkor még nem számított nagy képméretnek, csak középnek - a nagy felé az első lépés a 6x9 cm-es negatív volt. Az úgynevezett"kisfilmes", vagy "Leicafilmes" gépek 24x36 mm-nél kezdődtek, de volt olyan - Olympus - tenyérbemászó kamerácska, ami a normál tekercsre álló formátumban 72 képet csinált. 24x16 mm rámlik…)

Megnéztem a Gammát. Erről jutott eszembe:
www.gammatech.hu/php/index.php
hogy amikor a fiam született, a Science et Vie (Tudomány és Élet) című francia lapban a nagy érdeklődésre tekintettel tesztelték a kézi Geiger-Müller számlálókat. A háziasszonyok azzal jártak a piacra a salátát "megkattogtatni". Hozzánk közelebb esett Csernobil, de nálunk nem volt pánik - gondoskodtak a bagatellizálásról…

Mormogi Papa · http://iusmurmurandi.blog.hu 2008.10.02. 12:15:39

Hát, csak nem sikerült belinkelnem az IH 111 Tábori Élelmiszervizsgáló készletet, mert a címmezőben mindig ugyanaz van :-((( Idézem:

Rendeltetés:
- Ételek és italok fogyaszthatóságának eldöntése nukleáris vészhelyzetet követően
- Minták radioaktív koncentrációjának meghatározása
- A fogyaszthatóság automatikus minősítése

Minden háztartásban nélkülözhetetlen! (Ezt már én teszem hozzá :-(

Gasper · http://tajkep.blog.hu/ 2008.10.02. 13:11:03

Jaj, ne is mondd Mormogi Papa!
Mit nem adnék egy ilyen Leicáért.

Nekem kétfényaknás 6x6-os gép tekintetében ma is van egy Yashica Mat 124-em. Nagyon jó kis gép az is, csak a film továbbítója nem jó, úgyhogy most pihen a kicsi.
Az a döbbenetes, hogy a Soósnál, az Erzsébet téren döbbenetesen alacsony áron lehet kapni mindent: a kis 80 éves Kodak boxtól egészen a síkfilmes fa gépekig. Múltkor kerek 100 ezerért volt egy gyönyörű fa gép egy nagyon szép optikával, réz alkatrészekkel, meg minden. Előbb utóbb ezek a dolgok el fognak tűnni, vagy nagyon drágák lesznek.
Ez olyan (na jó, nem egészen) mint amit apám mesélt, hogy a hatvanas években szinte fillérekért lehetett Mednyánszkyt venni a BÁV-nál. Persze akkor diákként nem vett. Na azóta meg már tudjuk mennyit ér akár egy kis Mednyánszky tájkép.
Amúgy van egy régi komplett Ofotért árjegyzékem 1974-ből. Tele van japán géppel. Még Hasselblad is van benne.

Mormogi Papa · http://iusmurmurandi.blog.hu 2008.10.02. 13:34:19

Azt szeretném tudni, a két költözködés között hová tűnt Édesanyám Kodak BabyBox gépe. Tokkal, vonó nélkül. Szép darab volt.
Édesapámnak volt egy öreg kihuzatos vegyes tárazású gépe (sík- és rollfilmhez, bár olyan nagy rolltekercset én már nem láttam, saccra mondom most, hogy az orsója kb 10 cm széles volt, és az álló formátum miatt ez volt a rövidebb oldal… Nagy baj volt, hogy már gyermekkoromban sem volt meg belőle az optika, amiben a zár is benne volt, mint rendesen az ilyen gépeknél. Édesapám szerint valami jóbarátja elkérte (!) és elfelejtette visszaadni.
Mondom, kisgyerekként (talán négyévesen?) kaptam meg tőle, persze akkor sokminden izgatott, csak az nem, hogy esetleg használható gépet lehetne faragni belőle. Az oldalról kerülék (lóversenypálya) formájú bőr tok több egységet tartalmazott, többi közt mattüveg hátlapot, az annak helyére tolható síklemeztartót, és a sötét hátlapot rollfilmhez lezárható kisablakkal a tekercs hátán lévő számokhoz… Még statívja is volt.
Szégyellem, de megvan valahol, de szétesett, a mechanikai érdeklődésemnek esett áldozatul.

Gasper · http://tajkep.blog.hu/ 2008.10.02. 14:52:31

Nekem két ilyen régi gépem van.
Az egyik egy Voigtländer, aminek tökéletes állapotú a kecskebör kihuzata. Mert hogy ez ilyen harmonika kihuzatos gép, persze. Szintén a Soósnál vettem tíz éve 10 ezerért és akkor még rendbe tudtam hozatni egy öreg fotóműszerésszel.
A brutálisan szép rajzolatú optika mögött van a Compur zár, ami egy csomó zársebességet tud. Vannak hozzá síkfilm kazettáim (9x12 kell hozzá) és a mattüvege is tökéletes. Egy ilyen általad is emlegetett rollfilm kazetta (rada-kazetta) hiányzik még hozzá.
Amúgy ha benézel a Soós-hoz, akkor alkatrészeket is találhatsz bőven egy ilyen régi géphez. Meg régi stativokat is, meg mindent.

Mormogi Papa · http://iusmurmurandi.blog.hu 2008.10.02. 17:25:12

Az általam örökölt gépnek nem volt külön rollfilm kazettája, a két fa-fém kombináció (!) orsó a gép testében volt. Használatakor nyilván nem lehetett mögé síkfilm kazettát tenni.
Amúgy a szerkezet eléggé "kompakt" kivitelű, a fekete bőr kihuzattal együtt a vázba csukható és viszonylag laposra csomagolható gépet eredményezett.

Hobbiszakács · http://hobbiszakacs.blog.hu 2008.10.06. 09:34:00

"két fa-fém kombináció (!) orsó " volt az én keletnémet gépemben is!!

Csak tudnám, hogy mi volt a neve. Nem UMF Ruhla, az biztos. Az a karórám volt. Aztán kaptam egy Zenitet (pedig Zorkijra vágytam.) Utána jöhettek a Nikonok :-)

Mormogi Papa · http://iusmurmurandi.blog.hu 2008.10.06. 13:20:27

Teleoptikés Zenit válltámasszal, pisztolyfogantyúval - sok amatőr álma volt. Úgy rémlik, a KGST előírta, mekkora lehet a teleobjektívek maximális nagyítása… nehogymá' valaki katonai létesítményeket fotózzon.
Akkoriban mondták, hogy az USA műholdképeken ki lehetett szúrni a földön sétáló katona rendfokozatát :-)
Ennyit az éberségről - volt is egy filmban (Minden kezdet nehéz) egy humoros jelenet az éber portásról…
A Nikon nekem most is álom.
Bár rokonom cserélt egyet, egy egyszerű mechanikusat (munkájához kellett). A helyzetet így fejezte ki: Ikonért Nikont… (Ő festette.)

Gasper · http://tajkep.blog.hu/ 2008.10.06. 13:45:21

Az említett Zenitnek egy az egyben olyan volt a válltámasza, mint egy AK 47-esé.
Ez biztos olyan dolog volt, mint ahogyan a konzervdobozok átmérői is megegyeztek a különböző lövegek átmérőivel. Magyarán ha helyzet lett volna, akkor hamar átlehetett volna állni a lőszergyártásra.

Mormogi Papa · http://iusmurmurandi.blog.hu 2008.10.06. 17:40:34

Szervusz Gasper!
Hát azt a bizonyos Kalacsnyikovot többféle válltámasszal gyártották (meg előaggyal, csőhosszal - hogy a ma is szépen virágzó klóngyártást ne is említsük) de a behajtható válltámaszra, amilyen a mi AMD-nknek is volt, tényleg hasonlított… szerintem ugyan nem ez volt a létező legpraktikusabb megoldás, de robusztus volt, az igaz :-)))
Ami meg a 7,62-es lőszert illeti, az állítólag azért volt ilyen faramuci kaliber, mert kicsivel vastagabb volt, mint a NNATO-ban rendszeresített, ezért - mondák okítóink - mi használhatjuk az ellenségtől zsákmányolt lőszert, de a mién az ő fegyverükben beragad…
Itt van egyéb is, nem csak fegyver !
www.kalasnyikov.hu/index.php?page=galeria&galtip=1

Gasper · http://tajkep.blog.hu/ 2008.10.06. 17:49:38

Mormogi Papa,
ez aztán a komoly oldal :)))

ez a grillázs AMD pedig különösen tetszetős:

www.kalasnyikov.hu/index.php?page=galeria&album=71&image=1682

Itt olyan fotók is vannak, amelyek kellő mennyiségű muníciót adhatnának újabb posztoláshoz. De én nem vagyok olyan lélekbúvár fajta :)))

Mormogi Papa · http://iusmurmurandi.blog.hu 2008.10.06. 18:05:59

Ahogy elnézem, az irányzékkal van egy kis gond :-)))
De nem is erre gondoltam, nem is néztem végig a galéria galerijét - ez jobban izgatottt:
www.kalasnyikov.hu/index.php?page=galeria&album=30&image=285
- a Haris testvérek makettjei !!!
Ennél többet nem is kell mondanom :-)

Gasper · http://tajkep.blog.hu/ 2008.10.06. 18:57:18

Hoppá, hoppá!!!
Na ez a kép már némileg kapcsolódik a következő írásomhoz.

Mormogi Papa · http://iusmurmurandi.blog.hu 2008.10.06. 19:45:29

Vannak sejtéseim, de inkább legyen meglépetés ;-)

schub 2008.11.28. 19:22:42

Hello!!
Kaptam nemrég egy ilyen Pajtás gépet, és ki szeretném próbálni. Filmet már vettem hozzá, de segítség kellene, hogy is kell beletenni? Illetve a nagyobb gond, hogy hogyan kell majd kivenni, mert visszatekerni nincs mire...
kösz a segítséget!

Mormogi Papa · http://iusmurmurandi.blog.hu 2008.11.28. 22:53:29

Schub - van egy rossz hírem. Nekem ugyan nem Pajtásom volt (volt a kezemben, ki tudnám nyitni biztosan, de most nincs elöttem) de az ilyen filmeket sötétben táraztam be... Maga az orsó pereme egy kicsit véd a megvilágítás ellen, és a filmet rendesen sötét fóliába csavarják, de az ördög nem alszik. Én mindig átmentem vele egy befüggönyözött szobába, lehetőleg este. A film kivételekor az ember visz magával a sötétbe (töltőzsákot én sem tartok idehaza, pedig praktikus dolog) egy kis sötét papírt, esetleg alufóliát és abba csomagolja az orsót, majd beteszi a szintén bevitt dobozba.
Némelyik profi filmnek még fém doboza is volt, csavarmenettel.
Szóval NEM kell visszatekerni, mert az utolsó kocka (12-dik) után továbbtekerve a film legördül az orsóról, és az így felszabadult üres orsót teszi át az ember a felcsévélő villára, az új tekercset meg a leadó oldalra.
Na, elég bonyolult voltam, de mivel Gasper ma este hivatalos elfoglaltság miatt nemigen lesz jelen, azonnali kérdésre válaszoltam. Üdv.
(Ha van még üres orsó, nem árthat a mozdulatokat még világosban elpróbálni, úgy könnyebb, ha az ember tudja, mit is csinál.)

Gasper · http://tajkep.blog.hu/ 2008.11.28. 23:24:51

üdv schub,
a dolog egészen egyszerű, csak kéne a befűzéshez még egy üres filmorsó. Ha nincs otthon, akkor mondjuk azon a helyen, ahol elő akarod hívni, kunyizz egyet. Tudod, ez olyan orsó, amire maga a film is fel van csévélve.
A dolgod ezek után csak annyi, hogy beteszed az üres orsót arra a részre, ahol kézileg fogod majd továbbítani fotózáskor a filmet. Értelemszerűen a másik oldalra jön maga a film és miután a biztonsági ragasztást leszetted a rollfilm papírjáról, egész egyszerűen befűzöd a filmet. Ezen a filmet védő papírcsíkon pedig minden információ szerepel, hogy meddig tekerheted a filmet a befűzésnél, aztán pedig ha lezárod a gép hátfalát, a kis piros ablakon meg fog jelenni a képek számozása 1-12-ig. Itt csak arra figyelj, hogy mondjuk exponálás után lassan tekerj tovább, nehogy túlcsévéld mondjuk a 3-ik filmkockát. A lényeg az hogy a film leexponálása közben szépen átvándorol a film egyik orsóról a másikra. Miután kiveszed, újra le kell ragasztani a filmet védő papírt, de erre ott lesz a gyárilag nyálazható ragasztószalag.

Nagyjából ennyi. Ha hülye bonyolult voltam, akkor nyugodtan kérdezz, megpróbálom egyszerűbben is. Csak most a fáradt őszi légy prodzsektben leledzem.

schub 2008.11.29. 09:08:45

Sziasztok! Kösz a válaszokat!
Megpróbálom. Másik orsót valószínűleg már nem tudok szerezni, majd ezt elrakom. Ezek szerint nekem úgy kellene csinálni, hogy a saját kis műanyag hengert viszem be filmmel együtt egy sötét dobozban. Vagy vissza lehet csévélni utána a saját orsójára? Mármint akkor fordítva lenne a film. Bocs a hülye kérdésekért, de eddig még csak 35mm-es géppel fotóztam, és ehhez alig találtam filmet, 6 boltból csak egyben volt:(
(hiába, Debrecen...)
Vasárnap szeretném Tokajban kipróbálni a masinát.

Gasper · http://tajkep.blog.hu/ 2008.11.29. 13:10:19

schub,
pedig kéne az az orsó, mert mindenképpen arra kell átcsévélődnie a filmnek. Mondjuk kis rutinnal mindenre van megoldás, de ahhoz rontott filmmel fénynél érdemes próbálkozni, ahogyan MP is tanácsolta.

Ajánlok neked egy nagyon jó blogot:

lomolitosblog.blogspot.com

Itt nagyon jó ötleteket találhatsz és hasznos tanácsokat is kérhetsz.

bbjnick · http://magyarido.blog.hu 2008.12.02. 00:46:24

Kedves Gasper!

Felhívott egy barátom és azt kérdezte tőlem:

- Itt van a kezemben egy 16 milliméteres film-tekercs. Hány perc hosszú a rajta található anyag?

Úgy meglepődtem, hogy megkérdeztem tőle:

- Hány centiméter a tekercs átmérője?

Azt mondta:

- Kábé hét.

Ugye jól sejtem, hogy te már dolgoztál tizenhatossal.

Tudnál erre a kérdésre válaszolni a barátomnak?

Válaszodat előre is köszönöm:-)

ü
bbjnick

Gasper · http://tajkep.blog.hu/ 2008.12.02. 08:47:16

bbjnick,
egy átlag tekercs 16-os film kábé 120 méter hosszú, amit ha 24 kocka/ másodperccel számolunk, akkor úgy 11 percnyi anyagra elegendő.
Ha valóban hét méternyi az anyag, akkor az néhány másodpercnyi felvételt jelent.

bbjnick · http://bbjnick.blog.hu 2008.12.02. 23:19:28

Köszönöm Gasper!

Nagyjából így sejtettem én is (meg hát, ugye, számolhattam volna is egy kicsit - 24 kocka/ másodperc -, ha lett volna hozzá önbizalmam:-D). (Apró pontosítás: nem hétméternyi a film, hanem a tekercs átmérője hét centiméter.) Közben cimborának találtunk már átírót is, aki digitalzálja a cuccot. 16 mm rulez!:-)

ü & k
bbjnick

Mormogi Papa · http://iusmurmurandi.blog.hu 2008.12.03. 00:18:22

Szakmába vágó kérdés :-)
Az, hogy milyen átmérőjű a tekercs, azért irrelevéns, mert még csak azt sem tudjuk, mi az orsózómag átmérője. Így a film hosszát sem tudhatjuk, ugye, pedig abból lehetne kiszámolni.
Nekem van táblázatom méterre és lábra átszámolós műsorpercben, de csak 35-ös anyagra, 24 vagy 25 kockára. Elöbbi a filmre, utóbbi a televízióra volt jó, persze csak PAL (régebben SECAM is) szabvány esetén. Ma már a számítógépes átírásnál lehet kompenzálni, akár az NTSC szabvány szerinti 30-ra is.
(Mindez a hálózati áram frekvenciája miatt különböző érték: mindig az adott freki fele, mert akkoriban a tévé egyszerre csak egy fél képet tudott leadni.)

bbjnick · http://magyarido.blog.hu 2008.12.03. 21:48:29

Kedves Mormogi Papa!

"Az, hogy milyen átmérőjű a tekercs, azért irrelevéns, mert még csak azt sem tudjuk, mi az orsózómag átmérője. Így a film hosszát sem tudhatjuk, ugye, pedig abból lehetne kiszámolni." - írod.

Igen, így igaz:-) Ettől féltem én is:-), azért is kérdeztem kicsit "idézőjelesen". Legfeljebb abban reménykedhettem (volna), hogy az a fránya orsózómag standard átmérőjű:-) Mindig tanul az ember:-)

Köszönöm a segítséget és figyelmet!

ü & k
bbjnick

schub 2008.12.07. 18:21:55

Sziasztok!
Nos, előző hétvégén kipróbáltam a Pajtást Tokajban. Sajnos nem volt a legjobb idő, de azért sikerültek képek! Szkennerem jelenleg nincs, így képeket nem tudok mutatni:(
Köszönöm a segítséget!!!

Gasper · http://tajkep.blog.hu/ 2008.12.07. 19:14:01

szia schub,
nincs mit és kössz hogy jelentkeztél. Örülök ha tudtunk valamit segíteni.
Azért ha egyszer sikerül beszkennelned, akkor elküldhetnél pár fotót mailben. Csak úgy a kiváncsiság kedvéért.

üdv, G

Zsolt520 (Kovács Zsotza Zsolt) · http://zsotza.blogspot.com 2010.08.02. 09:04:30

Nagyon tetszett a Post,és a képek...Apámnak volt Pajtás fényképezőgépe,még a bőrtokjára is emlékszem. Hátha egyszer a nosztalgia-hullám utoléri a Pajtást is,és újra gyártani fogják....ugyanazzal a retró külsővel,-de digitális "belsővel"!

Gasper · http://tajkep.blog.hu/ 2010.08.04. 20:18:11

@Zsolt520: köszönöm. Ezt a retróhullámot már a Lomo meglovagolta, de a Pajtás újragyártásának ötlete tőlem sem áll távol.

Mormogi Papa · http://iusmurmurandi.blog.hu 2010.08.05. 16:09:15

@Gasper: Egyetértek - de ha már, akkor legyen olyan, mint régen! Legfeljebb egy fényerősebb objektívvel - ha tudnak még olyat gyártani egyáltalán… A mai elktroképelők adatait elnézve nem vagyok optimista :-(

Éljen a 6 x 6 -os formátum! Természetesen centiméterben. Meg a Leica kisfilm 24 x 36 mm…

Mikorra jön meg az emberiség esze legalább annyira, hogy ha valami JÓL MŰKÖDIK, és momentán csak rosszabbat tudnak csinálni drágábban - akkor azt ne nevezze feljődésnek… ???

(Tudom, az elkényelmesedés az oka… meg a Türelmetlenség, mint Griffith is mondotta volt :-)

Gasper · http://tajkep.blog.hu/ 2010.08.05. 16:40:45

@Mormogi Papa: egyértelmű, egy Pajtás maradjon csak 6x6-os filmes gép. Én még a régi optikával is elégedett lennék, hiszen nagyon jellegzetes a rajzolata. Aztán ha beindulna a biznisz, lehetne variálni a dolgokat különféle típusokkal.

Mormogi Papa · http://iusmurmurandi.blog.hu 2010.08.05. 21:42:44

@Gasper: Nekem nem volt Pajtásom, az első gépem egy Ljubitelj (vagy hogyan is írjam át :-) volt, tehát tüköraknás kétobjektíves - mint a Rollei, amiről az "álompáros" nevű kép is szólt :-) Az az elrendezés nekem a fix optikás 6x6-osok között nagyon bejött. A keresőben még beépített nagyító is lakozott, oldalt meg egy fedél alatt két színszűrő... persze FF üzemmódhoz.
Az egyetlen lényeges difije az volt, hogy a filmtovábbítás és a zárfelhúzás nem kötődött össze. A spontán kettős expozíció meg nem mindig jó :-D A Rollei esetében ez kizárt...

Mormogi Papa · http://iusmurmurandi.blog.hu 2010.08.05. 21:44:59

Ja, a T-stop az orosz gépnél is max 8-as volt :-(
(Maximális rekesznyílás, blendenyílás - amit akartok.)

Gasper · http://tajkep.blog.hu/ 2010.08.06. 06:48:40

@Mormogi Papa: ha valaki nem tudná, hogy mitől döglik a légy, íme egy Ljubitelj (Ljubityelj, Ljubityej, Lubitel stb):

www.rugift.com/images/lubitel-2.jpg

Gondolom, neked ez a típus lehetett meg.

De azért hogy értsük, milyen az a Rollei nevű kétfényaknás álomgép, íme egy kép arról is:

johnsrolleionlypage.homestead.com/files/Rolleiflex_T_Type_1_Black_Large.JPG

És hogy kicsit felderítselek, a spontán kettős expozíciót ma úgy mondják nagyképűen az önjelölt művészek, hogy multiexpo.

Mormogi Papa · http://iusmurmurandi.blog.hu 2010.08.06. 16:59:15

@Gasper: Na, ez már D.G. multikulti szintje… :-)
Amit gyermekkoromban egyszerűen (de nem célirányosan) csak úgy hívtunk: ez nem az én zeném, de nagyon tetszik…
(táncom, házam, kertem, stb.)

Mormogi Papa · http://iusmurmurandi.blog.hu 2010.08.06. 17:01:54

Woáhhh, Syncro-Compur zár…

helyesbítenem kell: a Ljubinak a Zobjektívje azér' mégiscsak fényerősebb volt - azt hiszem, valahol 2,8-nál kezdődött, s elment 22-ig…
Nemhiába szerettem annyira…

Mormogi Papa · http://iusmurmurandi.blog.hu 2010.08.10. 13:20:31

@Gasper: Csak visszatérek… Ez a "multiexpo" azért néha jogos. Tegnap láttam egy ilyet, ami talán egy évig készült - bizonyos hatásokhoz szükséges lehet. CSak leköt egy egész gépet :-) Mondjuk egy éven át minden nap egy kép… Azonos időben. Elektromos géppel és pár giga memóval nem gond :-)
(Persze hogy rögtön láttam: kimaradt a "h" - de ezért nem ragadtam tesze-tosztatúrát…

Gasper · http://tajkep.blog.hu/ 2010.08.10. 13:40:50

@Mormogi Papa: természetesen én is használtam sokszor multiexpót és valószínűleg bőven fogok még vele élni. Csak van egy pont, amikor a spontaneitáson túl kell lépni és tudatosan kell alkalmazni ezeket a lehetőségeket. Már ha kunsztban, vagy tudományos céllal gondolkodik az ember.

Mormogi Papa · http://iusmurmurandi.blog.hu 2010.08.10. 16:03:59

Csakis a kifejezésre reagáltam :-)

Persze, hogy van létjogosultsága! Csak ezt "jobb helyen" valamiféle külön kis trükkel lehet elérni - például egy külön gombot lenyomva kell a zárat felhúzni…

És a két fő felhasználási terület is áll persze. Meg a sok állóképpel "körbejárt" szereplő-díszlet és egyéb, amivel visszatértek az ősi, több kamerás filmezéshez :-)

Gasper · http://tajkep.blog.hu/ 2010.08.11. 08:47:08

@Mormogi Papa: a photo fahrtra gondolsz? Legalábbis nálunk így hívják.

Mormogi Papa · http://iusmurmurandi.blog.hu 2010.08.11. 18:19:26

@Gasper: Hát, hívhatjuk úgy is :-) Ámbátor amiket a Matrix-ban műveltek vele, azok nem igazán fahrtos mozgások :-)

AMiska 2011.05.28. 20:44:25

Sziasztok szereztem egy pajtást de valószínű hiányos, napok sőt hetek óta kutakodok mi hiányzik az optikából, neem nem a lencse :) elvileg egy alátét ami vagy a lencse alatt vagy felett van, a kitekerhető körmös karmantyú alatt, ugyan is az én pajtim lencséje lötyög sajnos és zavar emiatt nem mertem bele rakni még rollfilmet hogy kipróbáljam, ha valaki akinek van pajtása megnézné nekem hogy van -e ott a lencse alatt vagy felett valami alátét és kb mekkora, vagy van-e eggyálltalán megnyugodnék! ill. hálás lennék. üdv. Misi utolsoomohikan @freemail.hu

Gasper · http://tajkep.blog.hu/ 2011.05.30. 10:01:46

@AMiska: így hirtelen nem ugrik be semmiféle alátét, ráadásul be van tárazva a mordály, de ha lefotózom az anyagot, akkor megnézem és referálok.

AMiska 2011.05.30. 10:55:14

Köszönöm szépen :) meg várom addig linkelek egy fotót amit találtam róla
m.blog.hu/to/tokeletlen/image/pajti/IMG_2923.jpg
az előlapot nem kell hozzá leszedni csak azt a körmös valamit kitekerni. üdv. Misi

AMiska 2011.06.01. 06:41:44

Szivesen! :) mindent gyűjtök ami a pajtással kapcsolatos, hátha valahol meg leszen a megoldás :)

AMiska 2011.07.08. 14:40:42

Szia csak érdeklődnék meg lested -e a mordályt :) üdv. Misi

Gasper · http://tajkep.blog.hu/ 2011.07.12. 17:23:29

@AMiska: ah, most találtam meg a gépet (a fél évvel ezelőtti költözés után). Még van benne egy fél tekercs, de ígérem hogy most már gyorsan ellövöm és jelentkezem. :)

AMiska 2011.07.13. 10:52:45

Szia nálam is van fejlemény, egy fotós szaküzletben találtam db pajtást (díszlet) megkértem őket, had szedjem szét, és találtam a lencse alatt, egy 16mm külső 12mm belső átmér.. ill. 0.5 mm vastagságú feketére festett réz alátétet, tegnap le is gyártottam (azért még finomítok rajt) elv. a festés van hátra, nem is lötyög a lencse :) szóval harcra kész a tatus:) akartam már kérdezni a vele készült fotóidat hol lehet látni? meg egy két jó tanácsot is kérnék tőled a pajtival való fotózással kapcsolatban :) üdv. Misi

tewton 2011.07.15. 02:49:30

A Pajtásban az a csodálatos, hogy ennyire masszív, rengeteg anyag van benne. Nekem egy korabeli NDK-s vetélytársa van csak, a Pouva. Igazi oldschool lomográfiára való 6x6-os gép, 2 blendeértékkel és 1 záridővel (plusz a B).

Gasper · http://tajkep.blog.hu/ 2011.07.15. 06:37:51

@AMiska: idén januárban volt egy kiállításom Pesten, ahol kizárólag pajtásos fotókat állítottam ki. Print változatban több médiumban is megjelentek a munkáim, csak éppen a neten nincsen fent még az anyag. Valamikor feltolom őket az indafotóra és belinkelem ide az album url-jét.

@tewton: érdekes. Ez a Pouva tök emlékeztet a Pajtás elődjére, az Útitársra:

www.cameramuseum.hu/img/mid/28/utitars--f.a.-budapest--1953-.jpg

Gasper · http://tajkep.blog.hu/ 2011.07.15. 09:27:51

Na, feltöltöttem egy válogatást:

indafoto.hu/gasper/pajtas

Talán érdemes slideshowban nézni.

vero · http://anal0g.blog.hu/ 2011.07.15. 20:40:02

érdekes. a kép fíling megfelelő 70es évek ámátőr cucialista, a téma szocio.
ilyen nincs és mégis van!

Gasper · http://tajkep.blog.hu/ 2011.07.15. 21:14:19

@vero: célom pontosan az volt, hogy megvizsgáljam, hogyan működik az ötvenes-hatvanas évek emblematikus képalkotó eszköze a mai kor viszonyai között. Célom tehát nem a hamis és hazug retró unalomig ismételt kliséinek a nyomatása, hanem a retró fonákjának a bemutatása volt. Tudatosak a témaválasztások is (Keleti pu., vidéki és városi tájképek, lomtalanítás, Krisztus ábrázoláso, kastélykert stb) és nagyon tudatos volt a mindenkori komponálás, ami egy Pajtás géppel azért nem egy egyszerű feladat. Szerintem az eredmény sok esetben megdöbbentő. Egyébként ezen szándékaimról írt Rajcsányi Gellért egy nagyon jó tanulmányt a Kommentár 2011/2 számában.
És egy fontos infó. A kiállításra 50x50 cm-ben, tehát fotó esetében relative nagy méretben raktam ki a dolgaimat.

AMiska 2011.07.16. 16:22:04

Hello:) köszi szépen! megnézegettem őket, őszintén mondom le a kalappal, ötvenes évekbeli technika, nagyon jó lett! van hangulata a sorozatnak, ezt a hatást nem lehet számítógéppel elérni! lett is pár kedvencem, főleg a 4-ik fotó (fa tükröződése a vízen)! tavasszal olvastam a kiállításodról, csak idáig sehol nem találtam róla képanyagot pedig turkáltam a netet miatta rendesen :) ha egyszer lesz lehetőségem s ki is lesz akkor állítva, megnézem élőben is, úgy az igazi. látom iso 400-as negatívot használtál,
a minap vettem még 4tekercs 100-as ilford ill. forte anyagot, most hogy a lencse nem játszik autofókuszt, s stabilan a helyén marad, holnap megyünk is vadászni :) amúgy elárulom, hogy, itt az oldalon olvasott ill. a kiállításodról talált olvasni való miatt döntöttem a pajtás mellett, tervben volt egy "etüd" ill. egy skolnyik is, az utóbbi főként a 60-as záridő miatt. Rajcsányi Gellért tanulmányát meg felkutatom izgatja a fantáziám :) most meg még nézegetem a fotókat. üdv. Misi

AMiska 2011.07.16. 16:24:58

@Gasper: a Pouva kinézetre tiszta Utitárs egy az egyben! ki másolt kit? :)

AMiska 2011.07.16. 17:23:23

Lenne egy kérdésem, mi a közelpontja a pajtásnak ahol még éles lesz a kép?

tewton 2011.07.17. 18:49:33

@AMiska:
megnéztem a netet ... a pouva és az utitárs tkp. egy-ugyanazon ötlet megvalósítása, azért is ilyen egyforma -- ugyanezt franciák meg szovjetek is megcsinálták.

retropages.uw.hu/lista.html

de ha kézbeveszel egy pouvát meg egy pajtást, érezhető a különbség. a pouva törékeny, rideg, vékony szappantartó.

közelpont: szerintem B idővel, nyitott hátlappal ki tudod mérni erős fényben. egy darab zsírpapír (finoman olajozva esetleg) szigszalaggal a film helyére, nagyító a kézbe, és a lencsétől pl. 15 centinként felrakni pl. egy csomó sakkbábot sorba.

Gasper · http://tajkep.blog.hu/ 2011.07.17. 20:39:43

@AMiska: a Pajtásnak három rekeszértéke van: 8, 11 és 16. A legszűkebb, 16-os blendénél körülbelül két méternél van a legközelebbi pont, amikor még fókuszban vannnak a tárgyak, úgyhogy esélytelen rendes arcközelit csinálni.

Más. Az Útitárs a Pajtás elődje volt, sőt több megoldás (pl. a kereső) megegyezik mindkét gépen. A Pajtás tervezője egyébként az a Barabás János volt, aki a világ egyik első tükörreflexes gépe, a Duflex egyik tervezője volt még a negyvenes években. A japók meg részben a Duflex alapján fejlesztették az Asahi Pentax és a Nikon első tükrös gépeit. A Duflex sorozatgyártását viszont a negyvenes évek végén részben szovjet ráhatásra leállították. Múltkor volt a kezemben egy példány, amit fél milláért árultak, de nyugaton ennél jóval többet adnak egy Duflexért.

Ez a gép egy csoda. A fő tervezője Dulovits Jenő székesfővárosi gimnáziumi tanár és feltaláló volt:

www.novacon.com.br/odditycameras/gammahung.htm

AMiska 2011.07.20. 16:37:00

Hello én is 2-3 méterre emlékszem mint közelpont, legalább is idáig 3méterre vettem amit elkaptam a tatussal, az első tekercset még laborba adom a többit viszont házilag szeretném majd elő híni :)

AMiska 2011.07.20. 16:37:49

@tewton: Így ellenőriztem mit is lát a pajti :)

Gasper · http://tajkep.blog.hu/ 2011.07.21. 06:25:04

@AMiska: fontos infó még, hogy a Pajtás optikája csak valahol a középpont környékén (az enyém attól kicsit jobbra) ad éles képet, a szélek felé viszont brutálisan kenődik, torzul, életlenedik, szürkül a kép. Ezt az optikai hibát hívják szférikus aberrációnak és ebben a Pajti nagyon otthon van a szeren. :)

Mormogi Papa · http://iusmurmurandi.blog.hu 2011.07.21. 12:52:13

@Gasper: Éppen ettől lesz "lomografikus" a kép :-)

Gasper · http://tajkep.blog.hu/ 2011.07.21. 15:27:19

@Mormogi Papa: csak ez jobb mint a lomo, mert nem direkt és terndiből szar, hanem mert egész egyszerűen ezt tudja. Immár ötvenhat éve. :)

Gasper · http://tajkep.blog.hu/ 2011.07.21. 15:29:11

@Gasper:

terndiből - trendiből

ü
Gasper

AMiska 2011.07.21. 18:17:30

Nekem nagyon tetszik! :) nézegettem hasonló régi gépekkel készült fotókat, ezekkel a gépekkel készült szép fotók nálam felérnek egy festménnyel!

AMiska 2011.07.21. 18:21:49

A pajtás fénykorába szivesen vissza repítenék egy mai analóg/digitális csúcs gépet, az akkori időben mekkora lenne az értéke? :)

Mormogi Papa · http://iusmurmurandi.blog.hu 2011.07.21. 21:16:53

@Gasper: Nem akartam bántani :-)))

Tudod, én Ljubitellel kezdtem, és sokáig az volt nekem "a gép". Meg a Hatschek és társa az előhívó - nagyító.

Aztán a 24x36 méretnél a Practica LLC jött - ami hatalmas ugrás. Az volt a legszebb kor - még akkor is, ha a zár keményen csattant :-) Sajnos csereoptikára már nem futotta - de ez volt a legkisebb baj vele. Sohase lesz már olyan profi gépem, mint az volt újkorában.

tewton 2011.07.21. 23:23:09

csak hozzáértő fanatikusoknak: mometta, 20E-ért, még aktuális, a vaterán (párja is van).

fenykepezo-kamera.vatera.hu/analog_fenykepezogep/mometta/mometta_2_ritka_magyar_gep_ujszeru_1464825607.html

@AMiska:
amint lemerült az akkuja, ott állnál egy nagyjából használhatatlan géppel :)

@Gasper:
más, korabeli gépekkel nem fotózol (FED, Zorkij, Kijev?)

Gasper · http://tajkep.blog.hu/ 2011.07.22. 09:22:58

@Mormogi Papa: nem is vettem bántásnak. :)

@tewton: nem nagyon szoktam ilyen gépekkel fotózni. Ha mégis, akkor egy 20-as években gyártott 9x12-es Voigtländer, vagy egy közel ötven éves Nikon F van kéznél. A Pajtás csak amolyan kitérő volt a ramaty technikák irányában, meg egy kis tiszteletadás a Gamma gyárnak. Inkább emulziókkal szoktam dolgozni, amiket tetszőleges felületekre (aluminium lemez, alapozott farost stb) hordok fel, lehetőleg bazinagy méretben.

ps. Mometta rulez!

Gasper · http://tajkep.blog.hu/ 2011.07.22. 09:24:10

irányában - irányába

ü
Gasper

AMiska 2011.07.22. 16:59:51

@Gasper: Hmm az emulzió érdekelne, mostanság kezdenék bele vágni az ambrotipiába ott üveglapra hordják az emulziót, jelenleg egy gépet rakunk össze hozzá helios optikával, vagy is igyekszünk.

AMiska 2011.07.22. 17:03:44

@Mormogi Papa: Hónapok óta érlelődik bennem egy ljubitel gép beszerzése (be is fogom) jelenleg két db fotobox-om van (mom) az egyik donor, szeretem őket de olyan mint szmenával fotózni a galilei kereső miatt.

Gasper · http://tajkep.blog.hu/ 2011.07.22. 17:19:10

@AMiska: nos, akkor linkelek neked egy igazi aranybányát:

fotomult.c3.hu/pozitiv_eljarasok.html

Az eljárások Kincses Károly fotótörténész egyik könyvéből származnak és jelentős részük gond nélkül kivitelezhető.

AMiska 2011.07.22. 17:26:46

Köszönöm!!! ahogy írtad aranybánya! :) most művelődök is egy kicsit.

Mormogi Papa · http://iusmurmurandi.blog.hu 2011.07.22. 20:30:54

@AMiska: Én nagyon szerettem vele fotózni, bár volt egy apró bibi :-)
Először Édesapám gépével dolgoztam, az rendben volt - még a két színszűrő is a helyén. (Oldalt egy takarólemez mögött, és volt egy kettős "objektívsapka" is hozzá - a műanyag kellemesebb, később fémlapot adtak, az nem olyan pontos.)
Nos, a probléma gyökere és a tanulság: A gépet az egyik nagybátyám fiától kaptam (jóval idősebb volt) és ő megvette már valamikor tavasszal - viszont novemberben ajándékozta a szülinapomra. DE elfelejtette a felhúzott zárat el-exponálni!
Nos, a Szovjet ipar remeke ezt nem jól tűrte: amíg használatban volt, mindig "bíztatni" kellett exponálásra: ujjal indítottam a zárszerkezet karját az exponáló gomb lenyomása után...
Viszont az időket tartotta! Csak a viszonylag szűk rekeszértékhez kellett hozzászokni.
süti beállítások módosítása