HTML

Fontos idő

Tájoló

Felkérés táncra

Utolsó kommentek

  • FUHfilm: Fehér György (1939-2002) operatőr-rendezőről készítek egy könyvet, ezért szeretném megtudni, hogy ... (2023.04.13. 21:56) Még két dolog
  • v_e_r_o: @tapló II.: megtisztelő 11 év után választ kapni, és most olvasom 4 hónapra rá. kerestem is már a ... (2021.04.29. 11:09) Sovcolor
  • tapló II.: Igen, amíg el nem felejtem. A legjobb színes film a japán Fuji volt. Fogalmam sincsen ezek a japcs... (2020.12.22. 09:41) Sovcolor
  • tapló II.: @vero: Inkább vízes színűnek látszott minden, a kék sem volt határozott. (2020.12.22. 09:39) Sovcolor
  • tapló II.: Anno hoztak Moszkvából az ismerőseim akik kint jártak két tekercs Szovkolor diafilmet. Tudták, hog... (2020.12.22. 09:37) Sovcolor
  • Utolsó 20

Friss topikok

Tartalom

Licenc

Creative Commons Licenc

Lászlóbontás

2008.04.03. 19:02 Gasper

A sznobokat sem utálom

Szómenés jön, most nem lesz fotó.

Az utóbbi időben több helyről kaptam finom, vagy éppen direktebb kritikákat, hogy miért bántom a prolikat, meg miért prolizok itten néha. Először is nem bántom a prolikat, másrészt pedig egy bizonyos általános jelenséget szoktam érinteni, melynek áldozata az egész magyar társadalom. De tényleg az egész.
Mégegy dolog. Legjobb haverjaim között is vannak olyanok, akik magukat prolinak nevezik. És ezzel nincsen semmi bajom. Sőt.

Az a helyzet, hogy ma Magyarországot teljességgel behálózza a proli mentalitás, amely magatartásformáinkban, gondolkodásmódunkban, tárgykultúránkban egyaránt tetten érhető. Ennek az eredete, pedig leginkább a szovjet hadsereg áldásos magyarországi tevékenységének kezdeteire datálható. Ugyanis akkoriban kezdett a cseléd mentalitás általános érvényt szerezni, amely egyértelműen az újonan kialakuló politikai rendszer velejárója volt. Azt rögtön megjegyezném, hogy cseléd mentalitás alatt nem a Kosztolányi féle Édes Annákat értem. Hiszen ők egy félfeudális rendszer kiszolgáltatott tagjai voltak a két háború közötti -de már az azt megelőző- időszakban is.
Persze ha nincs a szovjet hadsereg és velük nem kúsznak haza Sztálin elvtárs magyar klónjai, talán tényleg kialakulhatott volna egy normális polgári demokrácia. De nem így történt, hanem suszterinasok, szabósegédek, díszlettologatók, meg ki tudja még milyen alakok akarták kollektíve leverni a magyar társadalmon összes addigi sérelmeiket és beteges komplexusaikat. Mejegyzem, ezt elég nagy sikerrel tették.

1947-től vagyis a fordulat évétől két társadalmi réteget igyekeztek totálisan kinyírni: a polgárságot és a parasztságot. Két olyan réteget, akik egy normális -mai értelemben vett- polgári demokráciában a széles középosztályt adják. Azt a középosztályt, mely egy ország legfőbb erejét, támaszát jelenti. És meg kell említeni a munkásságot, amely azért -agrár ország lévén- ekkor még nem volt annyira számottevő. A munkásság  paradox módon szintén áldozatul esett az úgynevezett proletárdiktatúrának, ráadásul mindig tőlük félt a hatalom a legjobban. 1956-ban még sikerült nagy dolgokat megvillantani, hiszen akkora volt a sztálinista diktatúra, hogy azt már ugye nem volt képes elviselni épeszű ember. Nem véletlen, hogy pont az egyszerű melósok vették ki leginkább a részüket a harcokban is. És rajtuk torolták meg a legkeményebben a forradalmat.
Viszont úgy gondolom, hogy az ország igazi kulturális és morális lecsúszásának kezdete Kacsingatósjánosunk konszolidációs időszakára nyúlik vissza. Nem kívánom ezt most részletesen taglalni, de az igénytelen tárgy-, és környezetkultúra mégis csak ekkor kezdett masszívan meghonosodni minálunk, hiszen idióta hiánygazdaság jellemezte ezeket az évtizedeket. Ennek egyik legjobb példája a Magyarországon fellelhető hétvégi házak sufnikultúrája. A kialakulás okait rendszeresen tárgyalom itt a blogon, hiszen a blog egyik nem titkolt célja pont az, hogy jelenlegi közállapotaink, környezetkultúránk eredetén agyaljon, hiszen '90 óta mindig mindent a szőnyeg alá söprünk, aztán meg csodálkozunk ha nem értjük mi a baj.

Különben fura dolog az is, hogy soha annyi irodalmi adaptációjú tévéfilm, soha annyi gyermekkönyv, meg egyéb irodalmi mű nem jelent meg sem azelőtt, sem azután, mint a Kacsingatós idején. Ezek említésekor kevésbé esik mondjuk szó arról, hogy hány kiváló művész lett öngyilkos, lett lelki nyomorék, vagy jobb esetben húzott el az országból, csak azért mert nem dolgozott megrendelésre, nem lett besúgó, vagy egyszerűen azért, mert a hatalomtól teljességgel eltérő módon értelmezte a művészi szabadságot. A jóságos Vállvonogatósjános, meg Aczél elvtárs rendszere kegyetlenül elbánt ezekkel az emberekkel.
Nem is akarom sokáig ezt a puha diktatúra dolgot feszegetni, ha valakit érdekel a véleményem erről, akkor olvasson bele tényleg a blogba.

Ellenben van egy másik jelenség, egyfajta attitűd, amit szintén nehezen viselek el. Ez pedig a sznobizmus.
Na persze ez a jelenség sokunkban benne van, hazudnék ha azt állítanám, hogy nekem nincsenek ilyen allűrjeim (hú de hülyén néz ki így leírva ez a szó). A magyar ember amúgy is hajlamos végletekbe esni és úgy látom, hogy a sznobériával is így állunk. A sznobizmus tehát sokakban benne van, csak hát a mértéke nem mindegy, mert ha túlteng (ez is elég hülye így ideírva), akkor az végtelenül taszító tud lenni.
Például röhögőgörcsöt kapok, amikor újgazdagék a törökbálinti Corában a sajtpultnál válogatnak. Persze jó hangosan, hogy mindenki hallja a nemlétező szakértelmüket.
Aztán kemény tud lenni Pesten az Írók Könyvesboltja, mert ott meg mindenki a másikat csekkolja, hogy éppen milyen könyvet vett le a polcról. Meg persze feltűnően és hangosan kérdezi az eladótól félműveltkém, hogy hol találja Orhan Pamuk legújabb regényét. Tíz éve meg mondjuk Máraira, négy éve pedig Kertész Imrére gyúrt hasonló intenzitással  a csávó. Egy Esterházyn is nagy nehezen átrágta már magát, mert azt mégsem illik kihagyni.
A minőségi gasztronómiára való igényben szintén az első helyen tülekednek a sznobok. Ha bemész Pesten mondjuk egy Culinaris üzletbe, ahol minimum tripla áron veszed meg ugyan azt, amit Bécsben a Grabenen lévő Meinlben tényleg harmad áron megkapsz, akkor tutira megy ugyancsak a csekkolás, hogy mi van a kosaradban. Ráadásul olyan szakértelemmel rendelik a pultnál a mortadellát, hogy kettéáll a fülem, vagy mi. A mortadellát. Megáll az eszem.
A sznobizmusnak meg van az az előnye, hogy mégiscsak motorja lehet bizonyos dolgoknak, hiszen Magyarországon a borsznobizmus mégiscsak előre lendítette a magyar borok respektjét. Mondjuk találkoztam olyan csajjal, aki csak a Gerére gyúrt és kizárólag a cimkén lévő név alapján vásárolt. Majd falra másztam ettől. Aztán amikor tavaly a Frittmann lett az év borásza, akkor hirtelen mindenki a Frittmannra, meg a homoki borokra kezdett gyúrni. Előtte meg persze semmibe vették az alföldi borokat. De hát mondom én, hogy jótékony hatással lehet a sznobizmus sok mindenre. Egyből rájöttek, hogy az Alföldön is van jó bor. És ma már a Frittmann nevét is ugyan úgy sasolják a cimkéken.
A művészetekhez kapcsolódó sznobériától most eltekintek, ugyanis az az egyik legröhejesebb jelenség. Igaz, bizonyos kollégák -hála a sznoboknak- egész jól megélnek képzőművészetből.
Persze a sznobizmus ilyen mértékű jelenlétére az is magyarázatot adhat, hogy ez a társadalom ezerrel kompenzálni akar. Kompenzálni akarja azt a hatalmas lemaradást, amelyet felhalmozott a nyugati világgal szemben. Pedig kompország vagyunk, nem ártana többet tekinteni Kelet felé is.
Na nem feltétlenül a Kínában rejlő lehetőségekre gondolok, meg a Déli (vagy Kék?) Áramlatra, hanem a Balkán dél-keleti részére, a törökökre, a Kaukázusra, meg még messzebb. A törököket egyébként nagyon kedvelem, ráadásul itthagytak nekünk némi fürdőkultúrát, gasztronómiai nyomokat (rakott, töltött ételek, stb.), meg egy nagy adag rózsanemesítési kultúrát. Nem piszkálták például annak idején a vallásszabadságot, ahogyan azt tették a Habsburgok ocsmány módon. Egy magamfajta hívő lutheránusnak ez különösen megható. Ráadásul befogadták mind a Rákóczi, mind a Kossuth féle emigrációt.
Na de most mégsem a törököket ajnározzuk itten (ez is hülye így leírva, nem?).

Egy szó mint száz, nekem nincs bajom a prolikkal és nincs bajom a sznobokkal sem, csak éppen az előbbi mentalitással még sokáig leszünk szalonképtelenek és életképtelenek, a másik mentalitással pedig egyáltalán nem leszünk többek, inkább röhejesek. Nekem ez a meggyőződésem.

25 komment

Címkék: proli sznob


A bejegyzés trackback címe:

https://tajkep.blog.hu/api/trackback/id/tr31407742

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

d.z. · http://masikmagyarorszag.blog.hu 2008.04.03. 21:23:33

Én is foglalkoztam ilyesféle témával eleget, gondolom te olvastad. Mindegy. A sznobokat én békén hagynám, alapból röhejes társaság. A prolikkal meg nem a létezésük a gond, hanem az, hogy hangosak. A közéletben is. Ez még itt maradt az előző rendszerből. Hozzá kell tennem, hogy én nem vagyok egy nagy demokrata, ne is mondja nekem más, tudtában vagyok vele.
Személy szerint nem gondolom úgy, hogy az alsóbb rétegek képesek lennének megoldani a problémájukat, ha felülről nem segítenek rá igen erősen.
Az az alapvető probléma, hogy egy rahedli proli buktatja meg sorra az ország próbálkozásait, hogy kilábaljon a szarból, és itt nem feltétlenül a Gyurcsány-reform bukására gondolok, hanem a mentalitásbeli problémákra, amik megakadályozzák, hogy a gazdaság növekedjék.
Na, egy kommentbe ennyi elég is lesz.

Gasper · http://tajkep.blog.hu/ 2008.04.04. 08:06:59

üdv d.z.,
teljesen egyetértek.

ekkerjoz 2008.04.04. 21:42:04

Ez most nagyon jó vitaindító volt. Rögtön az elején elmondanám, hogy mielőtt a magam parasztos módján definiáltam az általam idealizált rétegeket, el kellett döntenem, én mi vagyok. Sajnos jelenleg proli, de igyekszem paraszttá válni. Most a sznoboknál is el kellett gondolkodnom azon, meddig tart a divat, avagy trend, és honnan kezdődik a sznobizmus. Majdnem mindenkinek vannak olyan szokásai (akár rigolyái), amik másnál visszatetszenek, túl modoros, túl igényes könnyen lehet bárki. A sznobizmus egyértelműen utánzás, alapvető gerinces reflex.
A legrosszabb rémálmom a sznob proli...

Gasper · http://tajkep.blog.hu/ 2008.04.05. 19:39:28

Hú ekkerjoz, hát igen, a kettő kombinációja talán a legdurvább.

futballistafeleség · http://www.hugipakk.blog.hu 2008.04.06. 10:58:10

No, ez megint nem volt szép, ennyi témát egy posztba süríteni... Lassan jegyzetelnem kell, ha mindenre szeretnék reagálni, ami olvasás közben eszembe jutott.
Gondom van a kategorizálással, nem azért, mert nem tetszik (bár veszélyes, mert könnyen leegyszerűsítheti a dolgokat), hanem mert nagyon sok az átmenet. Már Ekkerjoznál is rengeteget törtem a fejem, hogy ugyan egyetértek majd' minden szavával, de nehéz különbséget tenni a születésileg meghatározott proli és a proliviselkedés között (ez most csak kiragadott, a többi kategóriára is ezt érzem). Az én családom mindkét részről középosztálybeli értelmiségi. A férjem nagyszülei és szülei prolik (munkások), egyiknek sincs felsőfokú végzettsége, a nagypapa pl. fényező volt a Ganzban. A kettőnk életmódjára, életfelfogására meg mit is mondhatnék: talán polgári? Nem is tudom. Ekkerjoz sem gondolhatja komolyan a prolit magára...
A sznobizmus pedig tényleg csak vicces, de legtöbbször ártalmatlan viselkedés. Biztos már én is beleesetem ebbe, hiszen a hiányzó ismereteket valahogy pótolja az ember, és néha túlzásba esik... Egy-egy márkában még mindig jobban megbízom, mert régi, és drága. Sokszor be is válik, pl. egy 100x mosott többéves póló esetében. Eklektikus lett a vélemény, bocsánat érte.

Gasper · http://tajkep.blog.hu/ 2008.04.06. 12:06:41

Na most az az igazság, hogy én a prolit, mint jelzőt ígyekszem nem összevonni a munkás fogalmával. Számomra ez a proli dolog tényleg inkább egyfajta igénytelenséget jelent, amely független mindenféle társadalmi rangtól. Olyan igénytelenség, amely a tárgykultúránkban, mindennapi mentalitásainkban tetten érhető. Ennek egyik legjellemzőbb mai továbbélése a tesco-kultúra, amely lenyomata mind azoknak a tragikus állapotoknak, melyek az egész ország mentális állapotát jelentik ma. És ott van még egy sokkal durvább jelenség, mégpedig a magyar kereskedelmi adók katasztrofális színvonala. És a magyar ember elsősorban ezeket az alja színvonalú csatornákat nézi.
Tudom, hogy veszélyes dolog ez a prolizás, mert sok ember veszi magára a dolgot, szerintem teljesen hibásan, holott az én értelmezésemben az igénytelenséget jelenti, amely sok évtized alatt keményen beleépült a társadalomba.
Gyerekkoromban még találkoztam olyan öreg melósokkal, rendes kétkezi munkásokkal, akikről sokminden el volt mondható, csak az nem, hogy proli. Volt tartásuk, szerették a munkájukat, amit igényesen végeztek el, stb. stb.

ekkerjoz 2008.04.06. 17:53:09

Szakképzett és munkájából élő munkás és a proli nem említhető egyszerre. Nekem ma is van olyan régi mesterem, aki húsz éve nyugdíjas, de mai napig járnak hozzá "vállalkozók" fúrót köszörültetni. Jóska bátyám meg enyhe lenézéssel, de precíziós gépet megcsúfolva köszörül, félkézzel.
A prolival az a baj, hogy nem is akarja a szakmát megtanulni, akár kétkezi, akár szellemi dolgozó, igénytelen a munkájára, "Egy a fizetés", ez a jelszava, magyarul mindegy, hogy mit végez, neki egykutya. Ezért van annyi műhiba a kórházban és eladhatatlan lakás a lakóparkokban.

Más: nem lehetek polgár, bár szerettem volna nagyon, de lemaradtam. Paraszt még nem vagyok, nagyon igyekszem pedig. Alkalmazott sem vagyok, marad a proli...:)

futballistafeleség · http://www.hugipakk.blog.hu 2008.04.06. 19:23:39

Tudtam, hogy valamit keverek:-) No, mindegy, akkor gyártsunk új kategóriát! Az urbánus menekülés-blogon felkarolt szkájparaszt kategória bár nagyon csábító, mégis nagyképűség lenne mondjuk magamra alkalmazni: maximum elmélet-szkájparaszt... vagy szkájparaszt-szimpatizáns... Amúgy pedig irtózom mindenféle csoportba-tartozástól, úgyhogy nem szeretnék sem "Anyuka", sem "dolgozónő", sem "párt-támogató", sem "ateista", se "harminas" semmi ilyesmi lenni. Micsoda egy sznob nő:-)
A proliknál meg nem tudok/akarok hangosabban kiabálni sajnos, úgyhogy övék a világuralom...

Gasper · http://tajkep.blog.hu/ 2008.04.06. 20:12:59

Kedves futballistafeleség ,
azt hiszem, hogy ekkerjoz nagyon pontosan megfogalmazta -amit én is próbáltam megfogalmazni- hogy a prolit meg a tisztességes melóst nem lehet még csak egy lapon sem említeni.
A szkájparaszt blogot én is szoktam olvasni. Elég szimpatikus kategória, amit képviselnek.
Ráadásul erőteljesen gondolkodom valami szép nagy sváb parasztház megvételében valahol Bp-től kicsit arrébb. Rendbetenném, és csak akkor mennék be a városba, ha nagyon kéne. Na de erre még egy-két évet gyúrni kell.

gift 2008.04.22. 12:58:52

nos, tegnap találkoztam a proli sznobériával. volt egy álmom, azt hittem lehet valamit kezdeni a gasztrokultúrával, feltűnt egy ember és az oldalbordája a napilap szombati mellékletében és úgy kezdett írni, olyan dolgokról, hogy rendszeres olvasója lettem. most ez az ember blogot vezet és ebbéli tevékenysége azt igazolja, hogy elég volt ő szombati mellékletnek, nem fogja megváltani a világot.
én vitattam néhány dolgot a blogján, ami sajnos a régi cikkek bejátszása után kezd kissé slendrián lenni, néhol gúglizott felületességek, de istenem, ez belefér, szóval egy-egy észrevételt a lelkes kommentelők bézból ütős rohammal honoráltak felém, mindegy ez is a csacsenolók dolga.
de ami tegnap történt, az végképp elkeserítő volt. hogy engem moderált, jól teszi, ha kedve van hozzá és csak az ájult lelkesültség a szellemi kenyere, teheti. de a bejelentkezett hölygyet is kivágta, mert azt merészelte mondani, hogy nem kedveli a nyers húst. majd azt hazudta a kedves bloggazda, hogy a moderáltak mind egy személy. nem.
ráadásul mikor valaki rákérdezett, hogy honnan tudja, azt az elképesztően szánalmas viccet engedte meg magának, hogy ha simon templar és miss marple beindul.... persze aztán reggel józanon, már érezte, hogy ez már minden proliság teteje, törölte.
de nem vagyok bánatos, mert tudom, hogy a nagyra hivatott emberek ritkán erős jelleműek, inkább jellemtelenek, kissé túl erős az egójuk, hiszen másképp nem is lehet monomán hittel vinni az ügyet.
bár ez az ember azt hiszem csak egy kis magyar megváltó, csak egy szegény törekvő aki ügyesen pozícionálta magát arra a helyre, ahol volt egy kis vacuum a sajtónyilvánosságban.
szóval ez is teszkómagyarország, az ellenproli is egy proli.
azért még reménykedem, hogy nincs igazam...

Winston 2008.04.23. 18:31:43

Szervusz, gift. ,,egy-egy észrevételt a lelkes kommentelők bézból ütős rohammal honoráltak felém" - nekem úgy tűnt, legtöbb esetben nem az észrevételeid bőszítették föl a többi kommentelőt (bár azt tényleg nem volt jó olvasni, mikor kijelentetted, hogy nyers halat nem eszünk. Vagy amikor ragaszkodtál a tadzsinos posztnál a vízhez, miután többször elhangzott, hogy lehet így is, úgy is), hanem inkább a stílus, ahogy tálaltad a véleményed. Emlékszem, hivatkoztál arra, hogy őszinte ember vagy. Ez azonban nem jelenti azt szerintem, hogy egyúttal muszáj úgy viselkedned, mint egy szájberproli.

gift 2008.04.23. 18:55:29

Winston! csak a pontosítás végett, a tajine ügyben a sós citromhoz ragaszkodtam, a sós citrom eltevésénél mondtam azt, hogy leginkább vízzel teszik el a marokkóiak.
az őszinteséggel kapcsolatban: szerintem az, az úriemberség udvariassága.
miért nem jó proliországban /csak hogy a poszt témájánál maradjak/ leírni azt, hogy nem eszünk nyers halat, legfeljebb hajótöröttként?
az már meglehetősen proletkultos megközelítés, hogy szájberproliként jelenítettem meg a véleményem. hadd legyen joga valakinek egy blogban, ahhoz kapcsolódóan, sarkosan megjeleníteni a véleményét! mennyire proli dolog elvárni mindenkitől, hogy semmitmondó, nyalakodó stílusban hódoljon? már nem visszakereshető de a stílusomban nem hiszem, hogy bármi moderálandó lett volna. egyszerűen kivágta az alsznob közönségnél a biztosítékot a mondandó. a stílussal legfeljebb olyanoknak volt baja akik a szövegértési bonyodalmaik miatt nem is értették az irományt. ezeknél nyilvánvaló volt, hogy nem sok könyv járt a kezükben, ezért nem értenek egy közepesen bonyolult mondatfűzést. miért alsznobok? mert szerintem a sznobizmus a ma kialakult magyar közfelfogással szemben, a kifinomultabb rétegek megjátszottsága volt és nem a most corában sajtot vásárló parvenü-prolik szimpla tahósága.
tehát az a szomorú sorsú blog szépen megmarad a kivakaródzott prolik, fogyatékos informatikusok szánalmas önkép építő torzszüleményének. és erről bizony a blog gazdája tehet. kezében a lehetőség, hogy tudatot formáljon, nézetek vitázhassanak a népjobbító blogban, de mániákus dühvel moderál. természetesen nem magamra gondolok. pont fent voltam mikor a hölgyet sorban kivágta, aztán valami ilyenek ezek magyarázattal benthagyott egy mondatot tőle.
és mennyire proli dolog azt leírni, hogy olyan szavakat nem szabad használni, hogy förtelmes és gusztustalan? mennyire eszköztelen ez a szegény ember?
hú, megint hosszadalmas voltam, ki leszek moderálva! gondolom erre fel is lesz szólítva az itteni vendéglátóm. csak nyugodtan gasper! :)

Winston 2008.04.23. 19:41:24

Igazad van, gift. Egy kommenetelőnek joga van azt írnia, amit és ahogy akar. Sarkosan. A bloggazdának meg joga van kivágni. Sarkosan. Ilyen ez a szájbertér.
Ha pedig pontosítunk: te nem azt mondtad, hogy leginkább vízzel készítik a sóscitromot, hanem csakis azzal. Erre mondták többen, hogy így is, úgy is. Te meg csak kötötted a kuvaszt a karóhoz, hogy de. Ennek persze már nincs jelentősége. De ha már idézed magad, csak pontosan. Tudod, ahogy a klasszikusokat...
Különben az jön le, hogy te adtál egy alternatívát, mire mindenki leugatott. Csakhogy ez nem így volt. Szerintem abszolút nem várták el senkitől, hogy ,,semmitmondó, nyalakodó stílusban hódoljon". Olvasd vissza a blogot, csomóan kritizálják, nem is kicsit. Csakhogy európai ember módjára. Valahogy sejtik, hogy akkor is megértik a mondanivalójukat, ha nem okádnak közben, és nem sértenek vérig, akit csak lehet. Az érdemi vitának, amire annyira vágytál, ugyanis ez a feltétele. Hogy ne bunkózzuk le a vitapartnerünket.
Továbbá az sem egészen áll, hogy ,,olyan szavakat nem szabad használni, hogy förtelmes és gusztustalan". Az idézett komment: ,,úgy néz ki mint a hányadék, szerintem ritka gusztustalan, olyan mint a macskahányás." Szíve joga ezt tartania bárkinek bárki főztjéről, de teljesen elég csak annyit mondani, hogy gusztustalan. A többi már csak olyan, mint amikor a kamaszodó srácok gyakorolgatják a csúnyaszavakat.

,,blog szépen megmarad a kivakaródzott prolik, fogyatékos informatikusok szánalmas önkép építő torzszüleményének" - ennek a blognak magad is lelkes olvasója voltál-vagy. Emlékszem, írtad valahol, hogy mennyire nagyra tartod MBTBD-éket, minden írásukat igyekszel elolvasni. Mért kellett hirtelen megváltoztatnod a véleményedet róluk? Csak annyi történt, hogy úgy találták (több kommentelővel együtt), hogy igenis van kivetnivaló a stílusodban. Joguk van hozzá. Neked is, hogy másképp gondold. De nekik ahhoz is joguk van, hogy közöljék veled, nem látnak szívesen, ha csak úgy vagy hajlandó viselkedni, ahogy egy polgár, arisztokrata, munkás, jobbágy soha nem tenné.
És innentől kezdve lehet vitatkozni azon, kinek vannak szövegértési problémái. Szerintem neked, ha nem voltál képes fölfogni, hogy össze lehet sz*ni a szőnyeget, de akkor ne csodálkozz, ha kidobnak.

Szerintem az a baj, hogy a szájbertér névtelensége miatt némelyek sokkal többet engednek meg maguknak, mint amennyit élőszóban megtennének.
Vajon hányan vállalnánk az arcunkat, nevünket a kommentjeinkhez?

gift 2008.04.23. 20:31:42

"Arra szeretnénk kérni tisztelettel a kommentelőket, hogy ha van rá mód, tartózkodjanak az olyan típusú kifejezésektől, mint „hányadék”, „macsakhányás”, „förtelem” „undorító” stb."

megint csak a pontosítás kedvéért. ezt írta a blogger. ebből a hányadék és a macskahányás, sáfrány szövegében volt, visszakereshető! :)

a többi csak szó,szó. sehol nem okádtam és kifejezetten európai stílben írtam... első szándékból nem sértettem senkit vérig, a személyeskedő öreget igazítottam helyre. senkit nem bunkóztam, pedig ok lett volna rá.
nem baj, barátom, az ellenszenv megcsalja az emlékezetet. lásd citom ügy. nem a víznél kötöttem az ebet, hanem annál, hogy a tadzsinba igenis kell citrom, de ez lényegtelen.
a blogról. lelkes olvasója leszek ezután is a posztoknak, a kommenteket amíg magam nem írtam oda, nem olvastam. ismerem ezt a fajta közönséget pl. a művelt alkoholistáról, ott sincs kedvem jóideje olvasni őket. pedig oda nem is írtam még. :)
miután meglehetősen intelligensen írtam, természetesen vállalnám névvel és arccal is.
a bloggerről nem változott meg a véleményem mint bloggerről, ezután is olvasni fogom innen-onnan összeollózott posztjait, mert érdekesek. mint embert, nem tartom sokra.

ja, most látom, hogy szó szerint idézted sáfrány szövegét, tehát láttad, hogy nem én írtam.
ez proli tempó, kedves barátom. kitűnő demonstráció volt, köszönöm! :)

Winston 2008.04.23. 21:24:59

Mikor állítottam, hogy te írtad sáfrány szövegét? Arról beszélgettünk (próbáltunk), hogy milyen kifejezések ellen tiltakozott a bloggazda. Na még egyszer: szövegértés?
Hol intelligens, európai stíl az neked, hogy retardáltnak, elit után vágyakozónak, szorulásos , fogyatékos informatikusnak, kivakarózott proliknak tartod a kommentelőket?
Szóval a bloggernek ,,innen-onnan összeollózott posztjai" vannak? Ezeknek voltál olyan lelkes híve?
Egyszerűen csak savanyú a szőlő.

Gasper · http://tajkep.blog.hu/ 2008.04.23. 21:33:52

Csak hogy értsék a kívülállók:

Az inkriminált blog, ahonnan gift ki lett moderálva, a Bűvös szakács. A sűrün emlegetett poszt pedig alább olvasható:

buvosszakacs.blog.hu/2008/04/11/citrom_3

Ezzel együtt üdv a vitapartnereknek!

Winston 2008.04.23. 21:54:42

Na, Gasper koma, te aztán megütötted a főnyereményt a gifttel! Ő egymaga biztosíték arra, hogy még a következő inkarnációdban is legyen pörgés a blogodon.

Gasper · http://tajkep.blog.hu/ 2008.04.23. 21:57:06

Na ja, valami hasonló már átvillant nekem is az agyamon.

gift 2008.04.23. 23:21:12

"Továbbá az sem egészen áll, hogy ,,olyan szavakat nem szabad használni, hogy förtelmes és gusztustalan". Az idézett komment: ,,úgy néz ki mint a hányadék, szerintem ritka gusztustalan, olyan mint a macskahányás." Szíve joga ezt tartania bárkinek bárki főztjéről, de teljesen elég csak annyit mondani, hogy gusztustalan."

ez nem úgy néz ki, hogy azzal a szöveggel vonod kétségbe amit írtam, amit nem én írtam? ne nevettesd már ki magad! :)

a kivakarodzott prolit itt írtam, nem ott. te csúsztatsz, nem vagy vitapartner!

az egész sirámod nem nekem szól, miután nem fogod fel amit írtam, hanem egy kitalált figurának akit te alkottál, primitivre persze mert az a neked megfelelő partner. azzal a fantommal vitatkozol, nem velem.
mindegy, tényleg nem vagy elég értelmes, következetes, csúsztatsz, hazudsz, nem folytatom.

szóval, veled ennyi volt.

köszönöm a demonstrációt.

az ilyen vitapartnerekről mindig az a gyerekkoromban látott TV film jut az eszembe, talán örkény alapján /?/ amiben egy csendőr, két foglyot kisér kivégezni és eközben az értelmiségi foglyok életről, filozófiáról, irodalomról beszélgetnek és a csendőr bepörög, és ordít velük, hogy maguk miről beszélnek, nem értem, milyen emberek maguk, mindjárt megdöglenek és értelmetlen hülyeségeket beszélnek? aztán idő előtt lelövi őket. a butaság ilyen indulatokat kelt :)
persze ebben van egy adag hazugság, hisz a komcsik alatt csendőrrel kellett előadni az örök proliérzést.

ne haragudj gasper, ha törököt fogtál velem, de nem tudom szó nélkül hagyni a kötözködő butaságot...:)

gift 2008.04.23. 23:36:26

"Szóval a bloggernek ,,innen-onnan összeollózott posztjai" vannak? Ezeknek voltál olyan lelkes híve?
Egyszerűen csak savanyú a szőlő."

igen .a blogger rendelkezik egy könyvtárnyi gasztroirodalommal abból szemelget. saját gondolata nincs, filozófiája nincs, de hasznos a tevékenysége, mert olyanról beszél amiről előtte nem nagyon. azon kívül amikor nekiment a létező struktúrának azt nagyon pontos diagnózis felállításával kezdte.
pontos diagnoszta, de a terápiához sem gondolata, sem ereje. az az ember aki rémülten gyomlálja a leghalványabb más véleményt ,az nem alkalmas arra amit vindikálna magának. szomorú, de ez van. megjelent egy olyan közegben ahol a teljes sötétség uralkodott, és ebben a közegben a konyhák hátuljában összeszedett tudásával vátesznek tűnt. de nem szakács, nem zseni, csak interpretátor. a lakáj is szinte mindent tud az úriemberségről és mégsem taníthatja.
meg fog jelenni majd egy képzett, elhivatott, önálló gondolatal, filozófiával bíró ember és majd átveszi a fáklyát ettől a sérült előfutártól. ha nem, akkor vége a dalnak.
nem a vörös tonhal nyers húsa menti meg a magyart és konyháját.

különben is kifinomultabb a japán konyhánál az eszkimó. pompás bálnaháj, fókazsír nyersen, halszem a gyereknek, csemegeként, szóval a japán sehol nincs! esetleg a kínai satuba fogott majom nyers agyveleje? hmmm még az is divatba jöhet! :)

ekkerjoz 2008.04.24. 07:40:11

Kedves Gift,

legyen tényleg "Ajándék" ezen a blogon. Tegyen hozzá a post tartalmához a véleményével, nézeteivel, Gasper sokkal elnézőbb, mint Molnár B.
Egy tanácsot adnék ehhez: ne igyekezzen nevelni a többi kommentelőt. Minden nap többször olvasom a Szakácsot, kommentárokkal együtt, való igaz, hogy nem voltak Önnel türelmesek, de nem is nagyon adott rá okot.
Szerintem mindenki tévedhet, az ember nem lexikon, szerencsére.

Üdv itt: EJ

gift 2008.04.24. 08:12:02

kedves ekker úr!

eszem ágában nincs nevelni, a kommenttársakat, csak akkor, ha érdemtelenül, értelemhiányosan támadnak olyat amit nem mondtam.
tovább nem is fárasztom ennek a nagyon-nagyon szimpatikus szellemiségű blognak a közönségét a bűvszaki dolgokkal, nem is én voltam benne a fontos természetesen, hanem maga a jelenség a gaspernél sokkal türelmetlenebb bloggerrel és annak, reszketve óvott, fecskenyállal ragasztott omlékony tudásfészkéről.
szóval, "menjetek el ufarszinba!" és éljen az eszkimó konyha! :)

ekkerjoz 2008.04.24. 14:30:56

Kedves Gift,

Molnár B. Tamás és Bittera Dóra nem hétköznapi bloggerek, Tamás sous chef volt sokáig Michelin csillagos éttermekben, Dóra pedig képzett gasztronómus. Nem tisztem védeni őket, de azt a megszállott igyekezetet igen, sőt nagyon is, ahogy próbálják a gasztronómiában mai napig feltalálható komenista szemléletet irtani. Nemcsak mondják, hogy a régi nem jó, hanem utat is mutatnak, merre kéne menni. Ebben szeretném őket támogatni.
Egyébként minden művész és megszállott "nehéz" ember.

Üdv:EJ

gift 2008.04.24. 15:00:02

Henri Lévinnél dolgozott egy ideig, nem tudjuk milyen minőségben...
teszkós dolog ám a legendagyártás is ! :) álljon meg a munkájuk a maga lábán, le a legendákkal. valaki proliországban jó nagyot mond, azt elhiszik izibe. ha nem ő mondja, hanem a hódolók akkor is.
és tiszta szívből szurkolok nekik, hogy sikerüljön valahogy felrázniuk ezt a minden porcikájában elrontott magyar konyha dolgot...

ebben a témában nem kívánok tovább visszaélni gasper türelmével :)

Gasper · http://tajkep.blog.hu/ 2008.04.24. 18:27:57

semmi gáz gift,
de most már ne itt folytatódjon az "ami a Bűvszakiból kimaradt" téma.
süti beállítások módosítása