HTML

Fontos idő

Tájoló

Felkérés táncra

Utolsó kommentek

  • FUHfilm: Fehér György (1939-2002) operatőr-rendezőről készítek egy könyvet, ezért szeretném megtudni, hogy ... (2023.04.13. 21:56) Még két dolog
  • v_e_r_o: @tapló II.: megtisztelő 11 év után választ kapni, és most olvasom 4 hónapra rá. kerestem is már a ... (2021.04.29. 11:09) Sovcolor
  • tapló II.: Igen, amíg el nem felejtem. A legjobb színes film a japán Fuji volt. Fogalmam sincsen ezek a japcs... (2020.12.22. 09:41) Sovcolor
  • tapló II.: @vero: Inkább vízes színűnek látszott minden, a kék sem volt határozott. (2020.12.22. 09:39) Sovcolor
  • tapló II.: Anno hoztak Moszkvából az ismerőseim akik kint jártak két tekercs Szovkolor diafilmet. Tudták, hog... (2020.12.22. 09:37) Sovcolor
  • Utolsó 20

Friss topikok

Tartalom

Licenc

Creative Commons Licenc

Lászlóbontás

2008.08.11. 14:24 Gasper

Szolnokon is futnak

Képvadászat VI.

Az a gyanúm, hogy Ekkerjozzal lassan onlány vadásztársaságot alapíthatunk, hiszen az Anyaföld gazdája újabb vadat cserkelt a TájKép számára.
A blogolás szempontjából számomra ugyan beindult az uborkaszezon, ellenben Ekkerjoz megint képekkel reagált egy írásomra, nevezetesen az előző posztban bemutatott, szaladgáló  leninfiúra, úgyhogy most illő módon bemutatom a majesztró újabb küldeményét.
Egyébként a küldött fotókból válogatva felállítottam egy precíz dramaturgiát, mely azt a célt szolgálja, hogy lépésről lépésre közelítsünk a monumentumhoz, majd kellő áhitattal távolodjunk is el tőle. S mint tudjuk, jó dramaturgia nélkül nemhogy egy film nézhetetlen, de maga a való élet is meglehetősen egysíkúvá válik, úgyhogy igyekszem fokozatosan felfedni a küldött fotókon látható tárgy nemlétező mirákulumát.
No de elég a szófosásból, lássuk az első képet, amolyan első benyomás gyanánt!



De vajon mi lehet ez? Ekkerjoz uram talán Sydneyben járt, és lefotózta nekünk a kiváló dán építész, Jørn Utzon operaházát a napfelkeltében? Á, persze hogy nem. Vagy akkor ringbeszállt az idei Kékszalagon? Neeeeem. Ez itt nem egy hajóvitorla! Talán egy harmadik típusú talkozás részesei lehetünk? Pah.
Hát akkor meg mi a túrót látunk ezen a fotón? Na jó megsúgom.
 
Egy emlékművet.
Egy szobrot.
Hátulról.
Szolnokról.

Hát akkor közelítsünk tovább szép fokozatosan az objektumhoz, hiszen egy komplex módon megtervezett emlékművet a valóságban is részletről részletre térképez fel az ember fia, úgyhogy jöjjön egy akhilleuszi fragmentum eme műalkotásról.



Annyit már ebben a pillanatban megállapíthatunk, hogy a napocska valamiféle kulissza mögül kukucskál ki az előző fotón eme reggeli órán, mely kulissza emberi alakot takar. A takarás persze hátulról értendő, de hát mi ugye nem a főnézetből, hanem hátulról cserkeljük a nagyvadat, merthogy kétségtelenül nagyvadról van itten szó. Tehát annyi bizonyos, hogy van nekünk egy emberi alakunk, mely alak láthatóan nem klasszikus kontraposztban  leledzik, hanem sokkal inkább mocorog. Na de merre mocorog? Meg ki ez a fószer?



Hoppáhelósziaszevasz!!!, vagy Élóélóélóéllllóóó!!! -mondaná a teremőr kíváló angolsággal, ha egy hazai múzeumban tapperolnád a műalkotást. De itt ez a veszély nem fenyeget, hiszen szabadtéri műalkotást látunk -ráadásul fényképről-, úgyhogy taktilitás hiányában elégedjünk meg Ekkerjoz precíz szemével.
Na persze egyből csörren a tantusz -pedig még nincs vége barangolásunknak!- hogy egy múltból ittfeledett munkásmozgalmi remekművel van dolgunk. Eme emberi alakzattal való ismerkedés során végső soron egy szokásos ábrázolásmóddal és egy szokásos komancs szimbólumrendszerrel állunk szemben: fáklyával szaladgáló izmos férfiembert láthatunk, vagyis nem Homérosz főhősét az Iliászból!
Egy kis finomságra azért felhívnám a nyájas olvasó figyelmét, hiszen nem a szokványos urbánus proletárt láthatjuk bronzba öntve. Lévén hogy az Alföldön járunk, férfialakunk is idomul a terroirhoz, magyarán ha megnézzük szobrunk ruházatát, akkor megállapíthatjuk, hogy sokkal inkább egy, a Dózsa népéből elcsámborgott gatyás parasztot láthatunk a forradalom lángjával a baljában. Ez az ábrázolásmód olyan cizellált szimbolikus gondolkodásra utal, hogy részemről nem is taglalnám tovább a dolgokat. Inkább lássuk végre az összképet!



Na tessék! Hát nem ez is olyan, mintha lekéste volna a Jászkun Volán menetrend szerinti autóbuszát? Na persze ne bagatellizáljuk el a dolgokat, hiszen nem a buszt késte le ez a szobor, hanem egykori felállítói felejtették itt  a pampákon. Most már legalább megtudhatjuk az örökérvényű bölcsességből, hogy nem csak a bajnak és a szarnak nincs gazdája, hanem bizony ennek a szobornak sincs igazán senkije.
Azt pedig, hogy hivatalosan nincs gazdija, arról Ekkerjoz világosított fel, hiszen állítólag  hivatalosan senkinek a tulajdonában nem áll ez az emlékmű, hiszen sem az önkormányzat, sem az itt található sporttelep nem érzi a sajátjának. Ezzel együtt gondozzák a környezetét, sőt, ha valakinek graffitizni van kedve a szép fehér vasbeton felületen, akkor idővel azt is átfestik gondos, de láthatatlan kezek. Persze az is elgondolkodtató, hogy -amint Ekkerjoz említi- amíg a Damjanich szobrot gond nélkül lenyúlják zárt  területről a színesfémgyüjtők, addig ez a nyílt közterületen álló munkásmozgalmi emlékmű igen jól állja a legkisebb karcolásokat is. Na persze van is anyag ebben a szoborban rendesen.
Igazából többet nem pazarolnám a szót, lévén nyár van és én is kevesebbet időzöm a blogoszférában, viszont Ekkerjoz forráspótló közlésével zárnám soraimat, miszerint: „a köznyelv szerint azért van a vasbeton fal a szobor mögött, nehogy az elvtárs elinduljon nyugatra...”
 

14 komment

Címkék: emlékmű szolnok képvadászat ekkerjoz fotója


A bejegyzés trackback címe:

https://tajkep.blog.hu/api/trackback/id/tr33606352

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

bbjnick · http://bbjnick.blog.hu 2008.08.14. 20:30:05

Kedves Gasper!

Már kilencvenben is sokat törtem a fejemet azon, hogy: mi legyen ezeknek a sz*roknak a sorsa? Az addigi helyükön semmiképp nem maradhattak (maradhatnak!), szobrokat összetörni talán mégsem kellene (ha nem muszáj!:-)), nincs más megoldás, mint az, hogy egy parkban összegyűjteni (vagy több parkban összegyűjteni) ezeket a gnómokat és megbízni a fibaszt, vagy, hogy hívják őket (a fiatal baloldaliakat?!), hogy ápolják a füvet és a kultuszt.

Szégyen, nem szégyen, egy-két sikerültebb szobrot jobban megnézve, még időnként meg is ingok, hogy nem kellene inkább mégis néhányat a köztereken hagyni, de: nem! Jobb lesz azoknak is kerítés mögött, valami zárt parkban.

ü
bbjnick

Gasper · http://tajkep.blog.hu/ 2008.08.15. 20:08:15

kedves bbjnick,
még '90 körül felmerült egy olyan ötlet, hogy az összes komancs emlékművet, mely akkoriban Magyarországon állt, az egykori recski tábor helyén kéne összegyüjteni és szoborparkot kialakítani. Kvázi az eszme szimbolumait bezárásra ítélték volna saját egykori büntetőtáborában. Személy szerint sajnálom, hogy nem ez az ötlet valósult meg. Távol mindentől, fent a Mátrában.

Amúgy pedig teljesen igaz hogy sok egészen kiváló szobrásznak voltak kvalitásos munkáik.
Jó példa az általam egyébként egyáltalán nem kedvelt -de igen tehetséges- Varga Imre, aki kunbélák után bizony manapság Árpád-házi szenteket és római pápákat mintáz megrendelésre.
Vagy ott van Pátzay Pál fehérvári huszáremlékműve, amely egy nagyon szép arányú szobor a 30-as évekből, aztán ugyan ő néhány évtized múltán nem megmintázta a Csermanekot? A kacsingatóst? Hát de, sajnos megmintázta. :)

Gasper · http://tajkep.blog.hu/ 2008.08.15. 20:27:51

Egyébként a 70-es évek magyar képzőművészeinek egy része nagyon jól lereagálta ezt a hivatalos emlékmű dolgot. Munkáikba beemelték a "proletariátus fegyverét", az utcakövet. Voltak is betiltott kiállítások, meg rendőrségi zaklatások rendesen.

Itt is van egy-két példa:

www.artpool.hu/Erdely/mutargy/Utcako.html

www.artpool.hu/art73_74/gulyas.html

Hirtelen többet nem találtam a neten, de számtalan ilyen témáju meló készült akkoriban. Talán fogok is egyszer írni a 70-es évek magyar utcaköveiről.

inszeminator · http://inszeminator.blog.hu 2008.08.15. 21:19:43

Varga Imre azért mégiscsak meg merte tenni azt a "csibészséget, hogy a vérmezői Kunbélás kompozicióba belekomponálta a proletár tömeg mellé jobb oldalon a jobbos cári kivégzetteket. Balhé is lett belőle. Olvastam róla valahol, aztán néhány belgával kimentem megnézni.Ott vannak valóban. Fricska volt e vagy sem, ő tudja.
Mindenesetre elég merész húzás volt, a szobor pedig szerintem jó.

Gasper · http://tajkep.blog.hu/ 2008.08.16. 11:07:59

Persze, írtam is, hogy Varga Imrét jó szobrásznak tartom. Habár szerintem üzletembernek a legügyesebb, aki ügyesen lavírozott minden időben. Mondjuk nálam Varga Imre munkássága elsősorban erkölcsileg vitatható. Ráadásul az én gyomromnak nem fekszenek az ő szobrai. Ez persze kizárólag ízlésbeli kérdés és nyilván az én magánügyem.

Mondjuk én emlékszem arra, hogy azért nagyon kiakasztó és lehangoló volt, hogy a nyolcvanas évek végén miért kell a rohadék Kun Bélának ekkora szobrot emelni.

Tényleg, hallott valaki a hódmezővásárhelyi "szaró Lenin"-ről? Na az a szobor valóban teljesen dilettáns és tényleg olyan, mintha a latrinán dekkolna. Manapság azt hiszem, hogy a vásárhelyi Emlékpontban látható ez a remekmű.

bbjnick · http://magyarido.blog.hu 2008.08.16. 13:47:06

Kedves Gasper!

Az itt a fő probléma, ezekkel a szobrokkal (is), hogy az ideológia fölülírja az esztétikát. Ezért mondom azt, hogy ki kell vonni a forgalomból (a közterekről) ezeket a csodákat; száz év múlva talán egyik-másik megbecsült alkotássá válhat, de ma ez még nem lehetséges.

A sz*ró Leninről pedig: én még emlékszem, mikor, annak idején, téma volt ez a szobor. Kétségtelen, hogy Szabó Iván, a ülő Lenin alkotója, egy Medgyessy-epigon és kilóra gyártotta a B-szériás cuccait, de a fő baj a szoborral nem (is) ez, hanem az, hogy VI. Lenin nem (az nekünk, mint) II. Amenhotep (nekünk):-)

ü
bbjnick

Gasper · http://tajkep.blog.hu/ 2008.08.16. 19:20:41

Igen bbbjnick,
tökéletes a megfogalmazásod, az ideológia felülírja az esztétikát. :)
A székelő Leninről meg tényleg az volt a szöveg, hogy az egyiptomi fáraószobrok mintáját követi. Teljes képzavar, az biztos.

Amúgy nekem a 2000. körül emelt Szent István szobrokkal is az a legnagyobb problémám, hogy esztétikai szempontból nagyrészük meglehetősen dilettánsra sikeredett.
Ezzel együtt úgy gondolom, hogy a 2000-es ünnepségeknek erős közösségszervező erejük volt, hiszen a kisvárosoktól kezdve a kisközségekig megünnepelték magukat az emberek, vagyis a közösségek. Ráadásul pártállástól függetlenül fontos momentumok voltak ezek a pillanatok. Na persze a ballib mainstreamnek ez egyáltalán nem tetszett és az emléke ma sem tetszik. Mondjuk rendesen lehetetlenítik el a falvakat, mondván korszerűtlen településszerkezetről van szó. Érdekes, például Itáliában, vagy Németországban egészen jól funkcionálnak az ilyen "elmaradott" települések.
De mit várhatunk egy olyan országban, ahol mondjuk Észak-Kelet Magyarországon szabályos kiskirályok működnek, ahol a társadalom jelentős része kvázi alattvalóként létezik. Lehet, hogy Veres Jánosék felkérhetnének maguknak Amerikából egy pop-szobrászt, aki használt színesfémekből alkothatna valami igazán monumentálisat.

Jaj Istenkém, hol vannak már azok a jó kurucok, arról a szép Felső-Magyarországról? :D

LeLoup 2008.08.19. 11:59:16

OFF:

Kedves Gasper!

Nemrég olvastam, hogy a Bűvös Szakács blogon említetted, hogy édesapádnak van egy 78-ból való étlapja, amikor is a Kakas szakácsa a Krúdy-évforduló apropóján 2 hétig Krúdy ételeket főzött.
Szeretném megkérdezni, hogy rendelkezésedre áll-e ez az étlap, és ha igen, lennél-e olyan kedves beszkennelve elküldeni a riba.tamas@gmail.com e-mail címre?
Egy nagyobb Krúdy-gyűjtés közepén vayok, és nagyon jól jönne...

Előre is köszönöm a segítségedet, gratula a bloghoz, üdv:

LL

Gasper · http://tajkep.blog.hu/ 2008.08.20. 17:31:03

kedves LeLoup,
apám szeptemberig nincs Magyarországon, de ha hazajön, ígérem megkérdezem tőle, hogy mennyire van elásva ez az étlap dolog. Mélen jelentkezem szeptembereben. A gratulációt köszönöm. :)

Mormogi Papa · http://iusmurmurandi.blog.hu 2008.08.21. 13:37:25

Barátaim, katonai titkot fogok elárulni - pedig annak idején meg kellett esküdnünk, hogy nem tesszük, de arra valahogy nem tudok visszaemlékezni, hogy KIRE tettünk esküt :-)
Szóval én HMVhelyen voltam katona (előfelvettként), akkor történt, hogy:
az említett szobor ölébe valaki(k) egy tekercs seggszpírt tettek, és - művüket maradandóbbá teendő - leöntötték veres olajfestékkel…
A "performance" örökké emlékezetes leend az akkor szolgálatot teljesítő "ügyeletes alegység" tagjai számára, mivel őket rendelték ki (kar)hatalmilag, súrolókefékkel és mosószappanokkal ellátottan a "sérelem" eltakarítására. Valamikor 1974 telén történt (január?) - az "ügyal" tagok szenvedését csak az elfojtott röhögőgörcs enyhítette némiképp. Ja, mindezt éjjel kellett csinálni, hogy reggelre a "lakosság" ne lásson belőle semmit !
A kellemetlen affér állítólag utóbb többször megismétlődött...

ekkerjoz 2008.08.21. 14:40:16

Hódmezővásárhely valahogy nem annyira szerencsés szobrokkal, mikor pár éve József Attila szobrát avatták, kiderült, hogy elolvad a napon, állítólag viaszból volt...
A pécsi leninszobrot én is őríztem katona koromban, mégis zsíroskenyeret adtak a kezébe, amint leléptünk. Elterjedt, hogy éppen a katonák helyezik el a zsírosdeszkát, de ez aljas rágalom, vagyis azt mondtuk.

Gasper · http://tajkep.blog.hu/ 2008.08.21. 15:34:49

Isten hozott Mormogi Papa,
remélem jól telt a nyaralás!

Különben jók ezek a történetek ezekkel a tréfli szobrokkal kapcsolatban.
Zsíroskenyeret a Csepel Művek elötti Lenin et. is kapott a tenyerébe, valamikor a gatyaváltás hajnalán. Volt hozzá egy tábla is a nyakába akasztva valami hasonló versikével:
"Ne mosolyogj Iljics,nem tart ez örökké,
mi sem váltunk százötven év alatt törökké"

Habár ez a versike annyira elterjedt, hogy igazából már korábbana makói Lenin szobor is kapott egy ilyen táblát, meg azt hiszem hogy a Dózsa György úti Lenin talapzatára is rákerült az inkriminált szöveg.


Az ekkerjoz által említett vásárhelyi olvadásról én is hallottam. Csúnya história.

Mormogi Papa · http://iusmurmurandi.blog.hu 2008.08.21. 16:35:23

Köszönöm Nektek - igen, jól és gyorsan :-(
Nekem ebben a (verslábilag nem sántikáló) formában maradt meg:
Ne búsulj, kenyeres - nem tart ez örökké:
Százötven év alatt sem váltunk törökké!
A D.Gy. úton lévő mögötti hatalmas márvány (-nyal borított) tömbnek meg állítólag három kérdése volt, mégpedig
- Miért nem állították Uljanovot a tömb tetejére?
- Hogy ne lássa, mit művelnek a szemközti épületben. (MSzOSz)
- És miért tették mögéje azt atömböt egyáltalán?
- Hogy ne lehessen s…berúgni, valamint hogy ne lássa, hogyan egyesülnek mögötte a világ proletárjai…
(tudniillik nyáron, a Ligetben)
Üdv
MP

Mormogi Papa · http://iusmurmurandi.blog.hu 2008.08.21. 16:52:20

Ja, és egy fénykép alapján úgy gyanítom, hogy az inkriminált "De jól esett!" szobor jelenleg a HMVhelyi Emlékpont múzeum homlokzatán "székel" :-)
www.emlekpont.hu/index.html
Megéri itt keresgélni - hamarjában a tárgyakat néztem át, nálam (a HÓDIKÖT-nek adott formatervezési nívódíj !!! mellett) ez viszi a pálmát:
www.emlekpont.hu/emlekpont/targyak/targyak/metripond_merleggyar/metripond02.html
Talán még a vicc is innen ered a világ legnagyobb sörnyitójáról, ami tudvalévőleg a Szent Gellértről elnevezett hegyen található…
süti beállítások módosítása