HTML

Fontos idő

Tájoló

Felkérés táncra

Utolsó kommentek

  • FUHfilm: Fehér György (1939-2002) operatőr-rendezőről készítek egy könyvet, ezért szeretném megtudni, hogy ... (2023.04.13. 21:56) Még két dolog
  • v_e_r_o: @tapló II.: megtisztelő 11 év után választ kapni, és most olvasom 4 hónapra rá. kerestem is már a ... (2021.04.29. 11:09) Sovcolor
  • tapló II.: Igen, amíg el nem felejtem. A legjobb színes film a japán Fuji volt. Fogalmam sincsen ezek a japcs... (2020.12.22. 09:41) Sovcolor
  • tapló II.: @vero: Inkább vízes színűnek látszott minden, a kék sem volt határozott. (2020.12.22. 09:39) Sovcolor
  • tapló II.: Anno hoztak Moszkvából az ismerőseim akik kint jártak két tekercs Szovkolor diafilmet. Tudták, hog... (2020.12.22. 09:37) Sovcolor
  • Utolsó 20

Friss topikok

Tartalom

Licenc

Creative Commons Licenc

Lászlóbontás

2009.05.18. 17:15 Gasper

Jéghideg majális

Képvadászat XII.

Méhes László: Langyosvíz I., olaj-vászon, 1970.


Az évtizedek óta Párizsban élő kortárs magyar festőművész, Méhes László 1970-es festménye minden bizonnyal a Kádár-kor kvintesszenciáját adja a jelenkor számára.
Méhes hiperrealista Langyosvíz-sorozata -melyet elkomponált, rontott amatőr fotók alapján festett- a se nem hideg, se nem meleg kádári aranykor tespedt állampolgárait örökíti meg, akik tökéletesen megelégedve (belenyugodva, elfogadva és alkalmazkodva) a létező szocializmus igénytelen, hazug és korrupt világával, éppen prosztatát meg bőrkeményedést áztatnak egy kellemes SZOT-üdülés fojtó nyári napjaiban. A karakterek, a mozdulatok, a csoportképen szereplő személyek egymáshoz viszonyuló szigorú hierarchikus rendje az előtérben dagonyázó elvtárstól a szocialista dámán át az utolsó vállalati alkalmazottig pontos látleletet adnak a korszak szociokulturális állapotainak irgalmatlan nívótlanságáról és hazug mivoltáról.

Most pedig ugorjunk egy nagyot az időben, szinte pontosan négy évtizedet előre. A helyszín Dunaújváros, az időpont pedig 2009. május elseje.
Gift újfent fotókat küldött a TájKép számára, melyeket saját maga készített a kommunista honfoglalás emblematikus színhelyén, az egykori Sztálinváros egyik félreeső szegletében, valahol a pampák kellős közepén. Bármennyire is hihetetlen lesz a látvány az alábbiakban, ezek a felvételek abban a városban készültek az úgynevezett Munka ünnepén, mely város többek között arról volt híres, hogy lakossága még az egyre csak langyuló nyolcvanas években is legalább 80 százalékos részvétel mellett ünnepelte osztályharcos mivoltát a legcsillogóbb parádék keretében.
Gift fotóinak van egy nagy erőssége. Mindenféle manipulatív szándék nélkül „csak” azt mesélik el a néző számára, ami a valóság; sem többet, sem kevesebbet.  Mintha csak Milos Forman tűzoltóbáljának, vagy éppen Méhes László fenti festményének fiatal szereplőit látnánk viszont, akik megélve a rendszer és az ideológia két évtizeddel ezelötti összeomlását, valamiféle légüres térben szédelegnek egy számukra totálisan idegen és ingoványos világban. Ezek az emberek nyilvánvalóan áldozatok, méghozzá saját egykori társadalmi rendszerük, valamint kizárólagosnak gondolt materiális hitük áldozatai, mely társadalom, illetve hit összeomlása és szertefoszlása után az égvilágon semmi  nem maradt meg a számukra. Leszámítva egy halovány fogódzót, mely a hamis nosztalgián alapszik, valamint azon a hiten, hogy az aranykort [értsd: a langyosvizet] az új idők tették tönkre. 
Egy dolog viszont biztos. A Méhes László által is megfestett langyosvíz réges régen kihűlt és ma már jéghideg, éppen ezért semmiféle keresnivaló nincsen benne, mint ahogyan soha nem is volt.

A képekhez most külön nem fűzök megjegyzéseket, hiszen Gift fotói önmagukért beszélnek. Mint mindig, arra azért most is felhívom a figyelmet, hogy a komoly dolgokat a részletekben fogjuk megtalálni; az üresen forgó körhinta, a lufiba gyógyított unikornis, vagy éppen a kínai műbörcipők tobzódása, kiegészülve egy erősen foghíjas közönség elött  fellépő asszonykórus, valamint egy fonnyadt focimeccs látványával, mindennél beszédesebb.
A pont pedig ott van az utolsó, kiszínesedő fotón, amely valójában egy önálló bejegyzést is megérdemelne a késöbbiekben.
 

























 


 

 

 

35 komment

Címkék: dunaújváros 2009 május 1 hetvenes évek képvadászat gift fotói


A bejegyzés trackback címe:

https://tajkep.blog.hu/api/trackback/id/tr541110644

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Mormogi Papa · http://iusmurmurandi.blog.hu 2009.05.18. 19:20:39

Megááállllla zidőőőőőő…

Mégazelőtt:

Zőőőd a segged, eeeeevtááááás…

Gasper · http://tajkep.blog.hu/ 2009.05.18. 19:40:28

@Mormogi Papa: van ám folytatás is!
Manapság az Oláh Ibolya-Geszti Péter féle cirkuszi himnuszra párásodnak a szemek az ilyen rendezvényeken.

vero · http://anal0g.blog.hu/ 2009.05.19. 09:14:06

elbaltázott amatőr fotók olajon.... langyos víz ... hát ez fenomenális! külön is megérne egy posztot!

bbjnick · http://bbjnick.blog.hu 2009.05.20. 06:35:59

Kedves @Gasper: !

Ez a Langyosvíz-kép ez valami borzalmasan nyomasztó:-( Még a fényerőt is odahúztam a monitornak, hátha azért ilyen, mert sötétebb a kép, mint kellene, de nem... Ezek a "szétretusált-hatású" fejek:-( Zombik a hullámban...

Ez a 2009-es majális pedig teljesen rendben van. Ilyen egy ilyen. Én még játszottam is hasonló helyen (no, nem harmónikáztam:-D) Mindig volt ezekben valami melankólikus:-) Talán egy 82-es, 83-as majális még meg is ihletett. Sajnos (vagy hála Istennek) soha nem vettük fel azt a dalt:-D

A refrén valahogyan így szólt:
bárcsak ne fájna,
hogy vinné a kánya,
bárcsak ne fájna
úúúúúúgy a szív

:-D

És: Gasper, én a halászlevek nagy barátja vagyok (azt is mondhatnám: rajongója), de ilyen színűt még sohasem láttam. Vagy ez nem is halászlé? El sem merem képzelni, miből is lett ez a szín kikeverve...:-(

ü
bbjnick

Grift · http://gozdom.blogspot.com/ 2009.05.20. 09:52:15

@bbjnick:

a leveshez. élőben nem volt annak baja a színével, de a verőfényben még rá is vakuztam, a vörös legyen vörös, elvtársak.

Gasper · http://tajkep.blog.hu/ 2009.05.20. 10:11:07

kedves @bbjnick: az a tányér halászlé rajta azon a piros kockás abroszon szimbólum értékkkel bír. Ebben a fotóban számomra benne van az a bizonyos langyosvíz korszaka, a kádári aranykor émelyítő biztonsága.
Tudod, ez az a kor, amikor pörköltszaftosak voltak a terítők, langyos volt a sör és a pesti (egykori) polgári bérházak lépcsőházait vasárnaponként átitatta a rántotthússzag.
A Kacsingatós ügyesen felismerte, hogy hatalmának egyik fontos eszköze, hogy a nép gyomra ne korogjon. A nép meg evett, meg zabált.

Egy ma már elhunyt grafikusművészünknek (egykori kiváló gyermekkönyvek illusztrátora) volt egy A4-es méretű sokszorosított munkája, amit kiragasztgatott mindenfelé az éj leple alatt Makó városában, úgy a 80-as évek legelején. A papirlapon egy intésre mozduló kéz fotóját látjuk, amely mellett szöveg is van:

"Komcsik!
Ne emeljétek a
sajtospogi árát,
mert baj lesz!"

Más. A nyomasztó Méhes-festmény kapcsán csak annyit mondanék még, hogy elkezdtem írni -korábbi igéretemhez híven- egy bejegyzést az egykori szovjet filmek meghatározó nyersanyagáról, a szovkolorról. Ahogy mélyedek bele a dologba, egyre izgalmasabb gondolataim támadnak. Reményeim szerint még a nyári blogoszfériális ubiszezon elött megírom a magamét a tárgyban.

Grift · http://gozdom.blogspot.com/ 2009.05.20. 10:52:20

Azistenbasszameg de berúgtam. Ferikém, adjál még egy korsóval! Igyunk kádárelvtársra! Addig éljen az öreg amíg magyar ember él a földön! A kőbányai a világ legjobb söre!
Ilyeneket hallott gyerekkorában, ha véletlenül a majálisozó és a munka ünnepét ünneplő munkások közé keveredett az ember. Ha még volt kedve keveredni. Reggel hat órakor a város minden pontján megszólaltak a hangosbeszélők, és ordítva felcsendültek a nemzetközi munkásmozgalom ismert és kevésbé ismert dalai. Ha kinéztem az ablakon, ünneplőbe öltözött férfiak és nők nyüzsögtek az utcánkon, mindenki sietett a kiserdőbe, mellékutcákban kijelölt vállalati gyülekezőhelyekre. Ott beállították a táblavivőket, a sorokat rendező aktivistákat megnevezték, jellemzően szakszervezeti és/vagy kisz fiatalokat. Ha valaki véletlenségből részegen érkezett, mintegy már reggel megelőlegezve a nap várható orgasztikus fénypontját, azt haza zavarták, másnap fegyelmit kapott.
A gyerekek reggeliztek, mert aztán sipirc az iskolába ahol beállnak a kellő alakzatokba mert ők kezdték a vonulást a város főutcáján, a vasmű úton. Az iskolai csapatok a tribün előtt állva mindenféle truvájokat mutattak be, a jobb tornatanárokkal bíró iskolák felsős diákjai gúla alakzatba rendeződtek, a kisebbek lufi, vagy bot gyakorlatokkal kápráztatták a tribün népét. Az ünnep előtti napokban már az iskolák teljes létszámú alakzatai vonulgattak a városban, a tornapályákon a mutatványokat gyakorolták.
A tribünt az ünnep előtt már megácsolták, rendesen szekercékkel, ahogy kell, a hangja, mintha bitókat állítottak volna. Az ünnep reggeléig és azután is munkásőrök vigyázták az építményt. Nehogy megmerényeljék a szovjet laktanya parancsnokát, az ercsi laktanya magyar parancsnokát, a tanácselnököt, a párttitkárt, borovszky elvtársat a vasmű vezérigazgatóelvtársát, és még vagy harmincukat. De ki is akarta volna megmerényelni a szeretett elvtársakat? Ugyan! A konferanszié szerepében, miskolci miklós elvtárs. Jelenleg kiskegyed. Köszöntjük a lemezfeldolgozó vállalat ságvári endre aranykoszorús szocialista brigádját! Köszöntjük kovács jános elvtársat, a meleghengermű kétszeres kiváló dolgozóját, a munka érdemrend arany fokozatának kitüntetettjét! És ilyenek. És kedvesen tréfás megjegyzések a teherautókon berendezett életképeknek, amik többnyire az imperialisták megfingatásáról szóltak. Az elvtársak mosolyogtak.
Aztán a felvonulás véget ért, az emberek elszéledtek különböző irányokba. Akik a párttitkár, a művezető seggét akarták újból kinyalni, elmentek a vállalati kiserdei sátrukhoz, minden üzemnek volt egy, és ott leették-itták a szakszervezet által adott ingyenes sör-virsli jegyet. Aztán a párt-kisz-szakszervezeti funkcik innen leléptek, és hamarosan kezdetét vehette a langyossörhányás, és a jó kedélyű verekedés. Persze a város kocsmái is megteltek, a kékegér, a vöröspatkány, a 108, a kohász és még sokan mások. Az utcán, utcai árusok utcánárultak. Bambit, narancslevet, virslit, zsírt fröccsenő debrecenit, és alumínium badellákból, a reggel még jég közé rakott de délutánra meleg kőbányait.
Aztán este felé a rendőrség összeszedegette a kezelhetetlen részegeket, a többiek megnézték a tévében a felvonulók kérték című örökbecsűt.
Szépek voltak a május elsejék a szocialista városban….


elnézést, ha visszaéltem a türelmetekkel! :))))

Mormogi Papa · http://iusmurmurandi.blog.hu 2009.05.20. 13:09:49

@Grift:
Dehogy éltél vissza, sőt! Olyan múlteszenciát sikeredett letenned, ami saját poszt a poszton belül, terjeszteni kéne :-)))

Amúgy meg a lufis kép amellett, hogy felidéz egy szocializmust engedélyezett keretek között, óvatosan fricskázgató egykori (levezetőszelep) kabarészámot, ahol a beültetett kisleány (!) mondogatja, hogy "Emelkedik, emelkedi!" avagy "Süllyed, süllyed…" - amit a legeslegutolsó "slusszpoén" kivételével a léggömbre ért, szemben a konferansziévá avanzsált egykori ÁVO-s tiszttel, aki addig mindig helyreigazítja…
szóval a lufis képen (elúszott remények, stb.) balra feltűnik egy érdekes darab, amit nehezen tekinthetnék másnak, mint fallikus szimbólumnak…
Ez lenne a jelenlegi ellenállás formája ?
:-) és :-(

vero · http://anal0g.blog.hu/ 2009.05.20. 14:51:05

@ Grift: hja , szép idők!
most mondd meg őszintén: mikor volt jobb fiatalnak lenni?

Grift · http://gozdom.blogspot.com/ 2009.05.20. 15:03:08

@vero:
mindig jó fiatalnak lenni, és persze rossz is. aztán elmúlik. akkoriban jövő nélkülinek éreztük magunkat, de annak is volt egy bája. akinek nincs jövője, annak felelőssége sincs. önmagával szemben sem. elsősorban. szóval, hogy kérdésedre válaszoljak, melyről persze tudom, hogy álságos és provokatív, :)))) nem tudom. ki lehetett bírni, tudtuk ki az ellenség, lehetett röhögni. talán jobb volt valami ellen fiatalnak lenni, mint belesimulni a mainstream ideológiák jelenlegi butaságába.
egyébként meg kikérem magamnak ezt a kérdést! lol

vero · http://anal0g.blog.hu/ 2009.05.20. 17:04:25

szomorú lettem volna, ha ugrassz a thürmer-szlogenre :o))
hát igen. nehéz dolog. ha a korlátok a hegyi ösvény mellett vezetnek, kapaszkodót adhatnak.
a rossz diktatúra (sic!) még a nagy alföldet is korlátokkal látta el. mostanra meg a szakadékos hegyi hágók mellől is elhazudják kapaszkodóinkat a kufárok, aztán fekete rabszolgáik ócskavasnak adják el.

ha nincs rendszer, csak a zűrzavar marad. a káosznál a rossz rendszer is jobb.
most ezzel viszont nem tudom, hogy hogy egyeztessem össze anarchista énemet?

Mormogi Papa · http://iusmurmurandi.blog.hu 2009.05.20. 17:51:42

@vero: Írtam hosszú komment, de el…
Most lett jobb verzió, tehát:
Énekeld egy másik anarchistávall ezt a világhíres dalt! Itt az eredeti francia, meg az angol fordítás - sajnos véltakozó sorokkal, nincsen szétválasztva. :-( Viszont követhető - és meghallgatható:
brassenswithenglish.blogspot.com/2008/02/la-mauvaise-rputation.html
(Az Öncsőn van olasz meg spanyol verzió is - németet nem találtam :-)

vero · http://anal0g.blog.hu/ 2009.05.21. 00:55:40

@Mormogi Papa: elküldhetted volna emilben.
köszi, zsorzs brassensben lemaradtam a banc publicnél. tudom, ez a fele legalább oly fontos, de ez elég lájtos. olyan rendes, még a lázadásban is polgári. kón bandita bezzeg!

bbjnick · http://bbjnick.blog.hu 2009.05.21. 06:07:08

No, kedves @Gasper: & @Grift:

ha nektek ilyen májuselsejei élményeitek vannak, mint amiket Grift fentebb oly szemléletesen lefest, akkor nem csodálkozom, hogy még máj. 1. felemlegetésétől is kiver benneteket a hideg:-(

Még ennek a sivár kádárrendszernek is több arca volt. Ahol én felnőttem - egy néhányezres alföldi településen - a májuselseje alig különbözött egy mai falunaptól. Parasztok éltek ott, nem "öntudatos" proletárok; valószínűleg úgy gondolták az elvtársak, hogy kár ezekbe az ideológia is és az ingyensör is, mert ez, bizony, egyikse' igen volt.

Ami volt, arról írtam egyszer egy régi bejegyzésemben: Mikor én az általános oskolába jártam, mélyen az „ántivilág” bugyraiban éltünk még. Ámbátor az is igaz, hogy mifelénk a községi párttitkár (szólógitár), a tanácstitkár (ritmusgitár) és a történelemtanár (basszusgitár) beatzenekara (ja, ja, második generációs apparatcsikok voltak ők) Shadows- és Beatles-dalokat nyomott minden május elsején – és innét, egy-két kupicányi privát rock and roll-praxissal a hátam mögött, merem állítani, ha nem is élvezhetően, de legalább „önazonosan” –; ergo: a parasztnak (gondolom) egy szava nem lehetett panaszra. Nem is volt és – bár még mindig ugyanazok nyomják (új trend, új hangzás, no problém) – ma sem igen van. (Hja, hát csak nem áll le beatnikekkel egyezkedni!)...

Az én május elsejéimen néhány gyerekesszülő kisgyerekestül, néhány kamaszgyerek és néhány fiatal lézengett a helyi fürdőben (értsd: strandfürdőben), esetleg egy-két bogrács rotyogott a kivezényelt iskolai konyhásnénik felügyelete alatt, aki ivott, az fizetett és délután négykor már mindenki otthon volt:-) A munkaképes emberek többnyire a háztájiban szorgoskodtak egész nap (tavaszi munkák ideje volt és, lehet, a Beatles-dalok se' hozták őket túlságosan tűzbe).

Ez is a kádárvilág volt, ha nem is a preferált arca:-)

Túl sokat fecsegtem, nem szeretnék szóf*sásban kimúlni, csak még annyit mondanék, hogy: kilencvenben ez a (a vidék Magyarországa) lehetett volna az az alap, amiről egy új ország flépíthető lett volna. Ezzel szemben, tudjuk, mi történt. De! Lehet, hogy még most sem késő... Az én falumban még ma sem igen szokás beatnikekkel leállni egyezkedni:-)

ü
bbjnick

bbjnick · http://bbjnick.blog.hu 2009.05.22. 03:00:54

Nézzétek csak, hogy mit találtam Cseh Tamás és Bereményi 2004-es lemezén:

http://www.youtube.com/watch?v=gnni-F07czg

ü
bbjnick

Grift · http://gozdom.blogspot.com/ 2009.05.22. 09:02:12

@Mormogi Papa:
"saját poszt a poszton belül"

no, pont ettől féltem, hogy ledumálom itten a kedves házigazda fejét...

:)@bbjnick:
:) bizony az én május elsejéim ilyenek voltak. gasper viszont az írásai alapján egy belbudai úrifiú, nem hiszem, hogy egyáltalán kiengedték ilyenkor az utcára. hacsak nem szülői felügyelettel nézték a proletárokat a lepényevő és zsákbanfutó versenyen! :)))))

Mormogi Papa · http://iusmurmurandi.blog.hu 2009.05.22. 15:25:53

@Grift: de legalább nem ijedtél meg :-) és ne is ijedj a jövőbn sem - szerintem Gasper is így gondolja :-)

Plus on est de fous, plus on rit! - vélik a francúzok, azazhogy: mennél többen vagyon bolondok, annál többet nevetünk :-)))

Gasper · http://tajkep.blog.hu/ 2009.05.22. 21:39:17

@bbjnick: @Grift: való igaz, számomra a május elseje -vagy inkább majális- abból állt, hogy délelött lementünk a budai Tabánba, ahol műanyag halakat horgásztam némi nyereményben bízva, valamint egyszer már nagyobbacska koromban a céllövöldében lőttem egy fekete műbőr brifkót, amin egy pucér néni volt látható. Én borzasztóan megörültem a vadászat eredményének, de édesanyám azon nyomban lecserélte nyereményemet valamilyen ártatlanabb dologra.

A délelötti gyerekprogramok végeztével számomra el is múlt a majális, de mivel a Tabán fölött laktunk, így a délutáni Beatrice, P. Mobil, Hobo stb. koncertek hangereje azért rendesen felszűrődött a lakásunkba.
Egy szó mint száz, nekem ennyi volt az a bizonyos májuselseje, meg némi "Felvonulók kérték" a televízióban, amire azért annyira nem gerjedt a család.

Amúgy Gift/Grift-nek respekt a május elsejét megidéző kommentért! Már egy ideje nyomom neki, hogy csináljon végre egy blogot. Legalább megtudja végre, hogy milyen az, amikor akasztják a hóhért :)

Kedves bbjnick,
amit a falusi majálisok kapcsán írsz, hasonlót én is tapasztaltam anno vidéken. Mármint azt, hogy nem annyira a vonalas jelleg, hanem sokkal inkább valamiféle tavaszünnep kádárkorban megkopott, de nyomokban azért létező tradíciója ment tovább.

Na hosszú lesz a komment, úgyhogy befejezem.
Még annyit, hogy köszönöm a Cseh Tamás-féle linket. Állítólag már nagyon-nagyon gyenge :(

rajcsányi.gellért (ergé) · http://mandiner.blog.hu/ 2009.05.25. 15:50:24

Gasper, a Tabán fölött laktál? micsoda burzsuj :) Gellérthegy vagy Naphegy? netán Budavár?

Gasper · http://tajkep.blog.hu/ 2009.05.25. 16:46:59

@rajcsányi.gellért (ergé): Gellérthegyen laktam és a Naphegy környékén jártam oviba, meg általánosba, ergo amolyan polgári reakciós bölcsőben eszméltem ;]

Amúgy most készülök a családommal visszatelepedni a tájra.

Mormogi Papa · http://iusmurmurandi.blog.hu 2009.05.25. 17:08:21

@vero: Azért nem küldtem Emilben egyébként, hogy mások is élvezhessék :-) A polgári lázadás emlegetésénl meg kérném nem elfelejteni, hogy akkkor tán 52-őt írtak… Más volt a "többség" ingerküszöbe :-(((
Kón Bandika meg mára beült egy kényelmes brüsszeli székecskébe - német színekben - hát ennyit a lázadó ifjúról. Brassens nem békült meg senkivel…
@rajcsányi.gellért (ergé): Csak nem Tintin alkotójának, Hergé-nek a rokona :-)))
(Az ő álneve is így született a Remi, Georges-ból)

Grift · http://gozdom.blogspot.com/ 2009.05.25. 17:18:04

@Gasper:
hát kérem, nem csodálom, hogy egy ilyen hátrányos helyzetű indulás után, majdnem megöngyizted magad, mikor a kis menyasszonyod zajos bélmozgást produkált. ha jól emlékszem a posztolt történetre... :))))

Gasper · http://tajkep.blog.hu/ 2009.05.25. 17:25:57

@Grift: :)))))))

... na azért az túlzás, hogy a menyasszonyom lett volna.

Gasper · http://tajkep.blog.hu/ 2009.05.25. 17:29:24

@Grift: ja, és azt se gondold, hogy én minden helyzetben olyan finom úriember vagyok!

Grift · http://gozdom.blogspot.com/ 2009.05.25. 17:39:41

@Gasper:
hát, ha nem durrant akkorát, mint dózika a lóuszodában akkor még lehetett is volna... :))))

Mormogi Papa · http://iusmurmurandi.blog.hu 2009.05.25. 17:42:18

Donna nobis Pacem!

Avagy "Jó hátszéllel francia partra" :-)
@Gasper: -em, nézz át Insz-hez, van ott egy kétrészes tanulmány… Iggen kemény.
Francia téma még: a) Tintin írójaq a nevét így ejti: Erzsé. b) az ottani argóban a "Művészbejáró" (ezt a feliratot vettem észre egy trendkocsma ajtaján) azt jelenti: a homoszekszuálisok szerelmi nyílása…

Gasper · http://tajkep.blog.hu/ 2009.05.25. 18:25:55

@Grift: meglehet :))))

@Mormogi Papa: köszönöm az ajánlót, az elsőt már olvastam, hamarosan nekiugrok a másodiknak is.

Hobbiszakács · http://hobbiszakacs.blog.hu 2009.07.27. 15:50:28

@Gasper: @Mormogi Papa: Erre telt akkoriban... hálásak lehetünk pártunknak és államunknak, hogy nem láthattuk a rothadó kapitalizmust, mert még a Dunába vetettük volna magunkat.
:-))

Ahogy kiveszem, senki sem élt a Világ Esze, a Kárpátok Tölgye stb stb és becses neje vezette országban. Akkor meg ne tessenek sápítozni

:-))))))

Gasper · http://tajkep.blog.hu/ 2009.07.28. 08:24:07

@Hobbiszakács: a Zasszony kolozsvári, így hallottam ezt-azt, meg sok közeli barátom van még a Székelyföldről is.
Ezek alapján valóban rémes képek tolulnak elém. Talán éppen ezért nincs is akkora hamis, múlt iránti nosztalgia a fejekben.

Mormogi Papa · http://iusmurmurandi.blog.hu 2009.07.28. 20:47:11

@Hobbiszakács: Mint már írtam, a fél családot Tövisről zavarták el 20-ban... A viszonylag "konszolidált" hatvanas években sokszor nyaraltunk, főként Édesanyámmal (neki hosszabb szabadsága volt, tanár lévén) Gyulafehérvárt, Marosvásárhelyt és Kolozsvárott. (Szándékosan nem használom a másik nyelvet.) Ez el is tartott 1968 augusztusáig, mikoris mi éppen kirándultunk (mint korábban rengeteg helyre: Parajdra, a Békás-Szoroshoz, a Szent Anna- meg a Gyilkostóhoz és így tovább) és Brassóban vettünk szállást. Reggel kimegyünk az utcára, s hallj csodát: a "Falurádió" (a házfalakról csorgó... izé, hangszórókból) úgy ordított, hogy szinte Hitlert láttam megszólalni... (Elnézést a szinesztéziáért.) A Nagy Conducator - vagy hogy is írják - buzdított harsányan és élénken valamire, csak éppen egy szót sem értettünk belőle. (Még a francia tanulmányaimat sem kezdtem meg...)
Visszatérvén szállásunkra a jó szállásadók az anyanyelvükön - t.i. németül ! - tájékoztattak minket: ki ne tegyük a lábunkat az utcára, s ha netán mégis, az Istenért, el ne áruljuk, hogy magyarok vagyunk... Merthogy éppen azt vizionálta a Kárpátok Farka (elnézést), hogy ha már bevonultunk Felvidékre, elözönöljük majd NagyRomániát is, és mi majd eltángáljuk azt a húszmillió románt, hát gyorsan kapára-kaszára a gyaúr magyarok ellen!!!
Ezt követően már csak egy igen rövid látogatást tettünk 74'-ben Csíkszereda fölött egy esztenán, román rokon védelmében - aztán felhagytunk a menetellel...
Szégyellem, de így esett.

Hobbiszakács · http://hobbiszakacs.blog.hu 2009.07.31. 11:33:55

@Mormogi Papa: Az a beszéd nem is volt rossz! Úgy szidta a szovjeteket, mint Szabadeurópa és Amerika hangja együtt.

Valamit félreérthettetek, mert majdhogy nem volt nemzeti felhang benne. Csodás idők következtek, Amerika hozzánk öntötte a fölös árukészletét, lubickoltunk a jólétben. Egészen 1980 január közepéig, amikor egy reggel arra ébredtünk, hogy az üzletek polcai és kirakatai üresen tátonganak. Egy éjszaka alatt eltűntek az árúk és velük együtt az álmaink...

Mormogi Papa · http://iusmurmurandi.blog.hu 2009.08.02. 13:40:10

@Hobbiszakács: Igazad van abban, hogy egy szót sem értettünk belőle...
De visszatérve a "hazai" részre, az ottani rokonok igen. Szóval majdnem annyira "szeretett" minket, mint a szlovák testvérek - pedig a legelső parancs, amit a "bevonuló" magyar egységeknek kiadtak itthon az volt: BÁRMI történjék is, a fegyverhasználatot BÁRMI ÁRON el kell kerülni... és beszéltem olyan emberrel, aki az egyetlen túlélő volt egy századból, mikor a szlovák "nemzeti erők" kézigránátokkal szórták meg őket. A túlélőket meg maroklőfegyverekkel. Persze ez is olyan része a "velünk élő" történelemnek, amiről még ma sem sokat lehet hallani...
Hivatalosan nem voltak magyar áldozatotok. Más rubrikába könyvelték őket...
Amerika fölös árukészlete meg, gondolom, ugyanúgy az üzletek polcain landolt, mint az árvízkárosultaknak küldött takarók, konzervek, sátrak... Nincsenek illúzióim a Conducator-ral kapcsolatban
süti beállítások módosítása