HTML

Fontos idő

Tájoló

Felkérés táncra

Utolsó kommentek

  • FUHfilm: Fehér György (1939-2002) operatőr-rendezőről készítek egy könyvet, ezért szeretném megtudni, hogy ... (2023.04.13. 21:56) Még két dolog
  • v_e_r_o: @tapló II.: megtisztelő 11 év után választ kapni, és most olvasom 4 hónapra rá. kerestem is már a ... (2021.04.29. 11:09) Sovcolor
  • tapló II.: Igen, amíg el nem felejtem. A legjobb színes film a japán Fuji volt. Fogalmam sincsen ezek a japcs... (2020.12.22. 09:41) Sovcolor
  • tapló II.: @vero: Inkább vízes színűnek látszott minden, a kék sem volt határozott. (2020.12.22. 09:39) Sovcolor
  • tapló II.: Anno hoztak Moszkvából az ismerőseim akik kint jártak két tekercs Szovkolor diafilmet. Tudták, hog... (2020.12.22. 09:37) Sovcolor
  • Utolsó 20

Friss topikok

Tartalom

Licenc

Creative Commons Licenc

Lászlóbontás

2008.05.22. 18:31 Gasper

Instant Gallery 6 in 1 - kiállítás a Tandem Caféban

A tegnapi napon abban a szerencsében volt részem, hogy hat fiatal, igen kiváló fotográfus munkáiból megrendezett fotókiállítást nyithattam meg Pesten a Tandem Caféban, mely műintézmény a Pipa utca 6. szám alatt található, a Nagycsarnok oldalánál.
Az alábbiakban a megnyitón elmondott agymenésem olvasható, megtűzdelve a kiállítók két-két fotójával. A többi képet vagy a helyszínen lehet megnézni, vagy az alábbi linken lehet elérni. És persze a linken egy csomó más nagyon jó fotográfiát lehet még tőlük megtekinteni.

http://flickr.com/photos/25450495@N05/


És akkor az alábbiakban jön a tegnapi szövegelésem:


Tisztelt Hallgatóság!

Tulajdonképpen abban a szerencsés helyzetben vagyok, hogy mindenféle elfogultság nélkül beszélhetek az itt kiállító fiatal fotográfusok munkáiról. Ennek pedig az az oka, hogy az Instant Gallery 6 in 1 munkáival nemrég találkoztam elõször, így hát meglehetősen szűz szemmel és egészen friss benyomásokkal tudok most néhány gondolatot megosztani az itt megjelentekkel. 
Mint említettem, fiatal fotográfusokról van szó, akik -egy kivételével, ha jól tudom- nemrég még együtt folytatták fotográfiai tanulmányaikat, ahol nyilvánvalóan alapvető szakmai tudásra tettek szert a fotográfia mesterségbeli tudását illetően. Az öt egykor együtt tanuló fiatal kiegészülve a hatodik -szintén tanult- taggal, nemrég úgy gondolták hogy össze kéne állni egy csapatba, amolyan fullextrás instantkávékeveréket (6 az 1-ben ugye!) létrehozva, amiben van rendes kávé, jófajta nádcukor, tej, tejhab, tejszín stb, és közösen kéne kipróbálni magukat, ilyenformán megmutatni minél többet munkáikból a külvilág számára. Egyébként pedig a koedukáció olyan jól sikerült, hogy három lány és három fiú alkotja az említett kávéféleséget. Ráadásul azt is rögtön meg kell jegyezni próbálkozásukról, hogy immár negyedszerre ez az egész dolog egészen jó kísérletnek tűnik.

Na de csapjunk egyből a közepébe.  Mert a jelenlegi kiállításnak van egy igen erősen koncepciózus jellege, hiszen ha megnézzük az itt kiállított fotókat, akkor egyből feltűnhet a szemlélőnek, hogy színeket látunk itt mindenfelé. Sőt ha számolunk egy kicsit, akkor rögtön hatfélét számolhatunk ösze ezekből a színekből. Nyilván nem véletlenül, hiszen mint tudjuk pontosan hat alkotóelemből áll össze a mixtúra.

És akkor nézzük röviden azokat a bizonyos színeket. Előre szólok, a sorrendiség részben véletlenszerű lesz.
Itt van rögtön a fehér, amely mondjuk nem szín, de persze ez totálisan lényegtelen dolog most.
Először is tehát van nekünk egy fehérünk, melyet nevesítsünk rögtön, hiszen Illés Kata képeiről van szó. Színszimbolikáról csak felületesen kívánok most beszélni, de a fehérhez társítható fogalmak némelyike -úgymint intimitás, tisztaság, nyugalom, álom, angyalszárny, stb- elég jól tetten érhetők ezeken a nem feltétlenül szűzies és nem minden esetben intim fotókon. Ráadásul a bemozdult fotográfiák némelyike mintha magát az elkapott pillanatot terjesztené ki az időben. És itt jegyeznék meg egy szerintem fontos momentumot: a fotográfia nem feltétlenül az elkapott pillanat művészete. Adott esetben sokkal több annál. Mint ahogyan azt Kata fotóin is láthatjuk.






Viszont ugorjunk tovább a kékre, mely kék, vagy kékség Fejős Nikoletta munkáiban ölt testet. A kék egyébként sokaknak kedves szín, hiszen az égbolt, meg a tenger színe, melyek egyben a végtelenséget is szimbolizálják. A kék lehet még a megnyugvás, a képzelet, sőt továbbmennék, lehet a szürrealitás kifejezője is. És Nikoletta itt látható munkáiban a szürrealitásra való hajlam -lehet hogy tudat alatt- de néhol igen erősen tetten érhető, hiszen az ő munkáinál néhol mintha elmosódni látszana a határ valóság és álom között.






Polyák Georginának jutott a sárga szín. A sárgáról annyit érdemes tudni, hogy kifejezi az örök fényt, kifejezi a hitet és a jóságot. Sőt, a sárga szín a közvetítés jelképe az ember és a transzcendens lét között. Lehet hogy a részemről a belemagyarázás gyanúja merül most fel, pedig nem erről van szó. Elég ránézni Georgina "sárga" képeire és rögtön megállapíthatjuk, hogy ha egyszer majd távozik belőlünk a lelkünk, akkor azért nagy eséllyel túrázhatunk egy ilyen gyönyörű sárga repceültetvényen, sárgaruhás angyalok és fehér leplek között. Félreértés ne essék, nincs ebben semmi morbiditás (maximum belemagyarázás), csak számomra a transzcendenciára való törekvés kísérletének erős gyanúja merül fel ezeken a képeken.






És akkor lássuk a fiúkat.
Rögtön arcbavágnak minket Barcsik Tamás vörös fotói. Ezek aztán kimondottan férfias képek. És nincs ezen mit csodálkozni, hiszen a vörös az erő, a tűz és a hatalom jelképe. Ráadásul a múltban a vörös szimbolizálta az alkimistákat is, és hát az az igazság, hogy Tamás fotói esetében igazi vizuális kísérletekkel találkozhatunk. Véleményem szerint ezek az "arcképek" feszegetik azt a bizonyos határt, mely a fotográfiából egyfajta átmenetet jelent a képzőművészet felé. Ugyanis ezek a képek véleményem szerint nem amolyan vegytiszta fotográfiák, sokkal inkább a fotó műfaján túlmutató kísérletek.





És akkor jöjjön a lila. A lila a mértékletesség színe. Egyensúlyt jelent a föld és az ég között, mivel a lila a hajnali és az alkonyi égbolt színe is egyben. A lila jelenti még az értelmet és a vágyakozást is. Meg persze a bölcsességet. És az az igazság, hogy akarva-akaratlanul, de a Kasza László képein szereplő lány  mértékkel ugyan de vágyakozik, vagy éppen várakozik (netán unatkozik?), s vágyakozása-várakozása közben ráadásul lila tárgyakkal bíbelődik. Mindezt kimérten, hűvös nyugalommal teszi.
Számomra ezek a képek nyugalmat és mértékletességet árasztanak. Olyat, mint amilyet a már említett hajnali, meg  alkonyati égbolt  sugároz magából.






Na de a végére hagytam egy igazi talányt, a kis hamist, a zöld színt. A zöld ugyanis teljességgel kétértelmű szín, hiszen a zöld szín a kék és a sárga keveréke. Egyszerre hideg és meleg szín. Egyszerre jelenti a reményt és a boldogságot de jelenti a változást és a féltékenységet is. Na meg persze jelenti a megújuló természetet és bizony a halálos mérget is. És hát Benkó György fotói között találunk professzionális teknős- meg bogárközelit és találunk szintén profin megfogalmazott  méregerős abszintszerű folyadékot is különböző üvegekbe töltve. Mégis azt mondanám, hogy a zöld szín lényegét autonóm módon akkor fogalmazza meg igazán érzékenyen, amikor lányokat fotografál.  Hiába, a lányok már csak ilyenek: ülnek a gyep közepén egy kád fűben, vagy éppen támasztják a helyiérdekű vasút egyik kocsiját, amolyan várakozó álláspontra helyezkedve. Egy biztos. György jól elkapta a nőiség lényegét. Persze tudom én, hogy az éremnek azért két oldala van. Jelen esetben mondjuk a férfi perspektívájából szemlélődhetünk.






Összegzésképpen annyit szeretnék még elmondani, hogy a fentiekben hat alkotó ember egymástól egyébként jól elkülöníthető, jól megkülönböztethető munkáit igyekeztem gondolatébresztő gyanánt röviden bemutatni. Mindenképpen megállapíthatjuk hogy ez az instant dolog hat az egyben igen jól muzsikál. Ugyanis a hat alkotó jól megkülönböztethető munkáit mégis harmonikusan öszeköti néhány momentum.
Az egyik ilyen momentum nyilvánvalóan valamiféle generációs kötődés, hiszen korban viszonylag közel állnak egymáshoz, így tehát problémafelvetéseik, képalkotási szándékaik is valahol azért rokoníthatók egymással.
Egy másik nagyon pozitív jelenségre is szeretném még felhívni a figyelmet. Ez pedig a fotókra jellemző frissesség és jó értelemben vett könnyedség. Könnyedség alatt valójában az adott téma megközelítésének a módját értem, ugyanis ha közel megyünk a képekhez amolyan vizsgálódás céljából, akkor nem érzünk rajtuk izzadtságszagot.
Na de kicsit komolyabbra fordítva a szót, nagyon szimpatikusnak tartom azt, hogy ezek a képek nem sorolhatók be semmilyen úgymond divatos vonulatba, mely jelenség -mármint trendinek, divatosnak lenni- azért nem áll távol a fotográfia műfajától sem.  Ezek a fotográfiák inkább maradnak őszinte felvetések, amolyan személyes, szubjektív kísérletek.
Zárásképpen pedig ha javasolhatom a lányoknak és a fiúknak, akkor tartsák meg  jó szokásukat frissesség, könnyedség és őszinteség ügyében.

A kiállítást ezennel megnyitottnak tekintem, és fogadják szeretettel az itt látható képeket.


6 komment · 1 trackback

Címkék: fotó kiállítás fotográfia instant gallery színszimbolika


A bejegyzés trackback címe:

https://tajkep.blog.hu/api/trackback/id/tr4480659

Trackbackek, pingbackek:

Trackback: Tandem Café 2010.11.07. 19:50:55

Helyszín: 1093 Bp., Pipa u. 6. Látogatás: 2008. február 27. 17:30-21:55 Bezárt, megszűnt!  > A kerek asztalok rendetlen rengetege biztosan nem csábít majd többet e helyre, ...

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

ekkerjoz 2008.05.22. 19:51:21

Gasper, irigyellek. Komolyan.

A hat fiatalt viszont sajnálom. Egyik sem fog itthon maradni, valószínűleg máshol boldogulnak majd.

Gratulálok a képekhez, a kiállításhoz.

bbjnick · http://bbjnick.blog.hu 2008.05.24. 05:36:48

...majd némi gyér, szaggatott taps és a közönség a svédasztalhoz nyomul:-)

No, de kicsit komolyabban: megnézegettem a képeket és valóban vannak közöttük egészen ütős darabok is: úgy általában elmondható, elég nagy a munkák között a szórás: de hát ez így szokott lenni:-)

Ja, és ha már itt tartunk: a mester munkái hol tekinthetők meg? Ne csak beszéljünk, kérem, tessék valamit mutatni is!:-)

ü
bbjnick

Gasper · http://tajkep.blog.hu/ 2008.05.24. 09:13:06

üdv bbjnick,
van egy link itt, de ezek régebbi dolgok, úgy négy éves a legrégebbi. De lassan készítek a blogspoton egy amolyan portfolio szerű dolgot, ott lesznek a friss dolgok is. Hamarosan meglesz talán. Meg aztán az itt szereplő adatok is erős frissítésre szorulnának.

na itten van a link:

www.plusminus.hu/gallery/index.php?cat=29

bbjnick · http://bbjnick.blog.hu 2008.05.24. 15:29:39

Nohát!:-)

ü
bbjnick

Hobbiszakács · http://hobbiszakacs.blog.hu 2008.07.08. 08:20:17

Jesszus, de jó fotók. ezekhez képest én csak nyomom a gombot...

A színekról annyit, hogy a fehér is szín, legalábbis a hetvenes években született vicc szerint:

Rendőr : Tessék mondani, a fehér szín? Igen? És a fekete? Az is. Hurrá, akkor színes televízióm van!

Gasper · http://tajkep.blog.hu/ 2008.07.08. 11:40:34

Hobbiszakács,


:D :D :D

Ez sem volt rossz vicc!
süti beállítások módosítása