HTML

Fontos idő

Tájoló

Felkérés táncra

Utolsó kommentek

  • FUHfilm: Fehér György (1939-2002) operatőr-rendezőről készítek egy könyvet, ezért szeretném megtudni, hogy ... (2023.04.13. 21:56) Még két dolog
  • v_e_r_o: @tapló II.: megtisztelő 11 év után választ kapni, és most olvasom 4 hónapra rá. kerestem is már a ... (2021.04.29. 11:09) Sovcolor
  • tapló II.: Igen, amíg el nem felejtem. A legjobb színes film a japán Fuji volt. Fogalmam sincsen ezek a japcs... (2020.12.22. 09:41) Sovcolor
  • tapló II.: @vero: Inkább vízes színűnek látszott minden, a kék sem volt határozott. (2020.12.22. 09:39) Sovcolor
  • tapló II.: Anno hoztak Moszkvából az ismerőseim akik kint jártak két tekercs Szovkolor diafilmet. Tudták, hog... (2020.12.22. 09:37) Sovcolor
  • Utolsó 20

Friss topikok

Tartalom

Licenc

Creative Commons Licenc

Lászlóbontás

2010.04.10. 22:00 Gasper

Elképzelhetetlen tragédia

„Hetven éve Katyńban a szovjetek likvidálták a lengyel elitet. Ma az a lengyel elit halt meg ott, akik azért utaztak oda, hogy az 1940-ben megölt lengyelek előtt leróják kegyeletüket.” 

                                                 (Lech Wałęsa, a Szolidaritás egykori vezére, volt lengyel államfő nyilatkozata)

A hetvenedik évfordulón tartott megemlékezés a katińi tragédia emlékhelyén 2010. április 10-én délelőtt, ahová  Lech Kacziński lengyel államfő és kísérete soha nem érkezett meg.  (fotó forrása: rp.pl)
A halottak között vannak a katińi áldozatok hozzátartozói, az államfő és felesége, az egykori lengyel emgiráns kormány utolsó államfője, a lengyel jegybank kormányzója, a külügyminiszter-helyettes, a Szejm alelnöke, a lengyel vezérkari főnök, a lengyel katolikus tábori püspök, az ortodox és az evangélikus tábori lelkész, valamint számos lengyel kormányzati és állami tisztségviselő és közéleti személyiség. A katasztrófát senki nem élte túl, az áldozatok száma legkevesebb kilencvenhét fő, akiknek nevei itt olvashatók.


Gyertyagyújtás az áldozatok emlékére a budapesti Bem szobornál













29 komment · 1 trackback

Címkék: gyász katyń lengyel tragédia


A bejegyzés trackback címe:

https://tajkep.blog.hu/api/trackback/id/tr481910536

Trackbackek, pingbackek:

Trackback: Nincs még veszve a lengyel-magyar barátság 2010.04.11. 10:39:40

A tragédiát követő magyar reakciók ismét megmutatták, hogy a közös érzelmi bázis igenis létezik. Ennek segítségével mindig ki tudtunk jutni a kapcsolati hullámvölgyekből. Így lesz ez most is.   Újabb írásunk a lengyel tragédiáról: A lengyel eg...

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

szubjektiv 2010.04.10. 23:25:39

Az első kép nagyon szép. Dinamiikus, vagy hogy mondják ezt..

vero · http://anal0g.blog.hu/ 2010.04.11. 08:31:39

szóval ott voltál. mit mondanak a zemberek?

csak akkor tudom értelmezni mekkora tragédia, ha a saját országomra vetítem. borzalmas.

a hírekben azt mondták, hogy többször figyelmeztették a pilótát a sűrű ködre és az orosz gépek máshol szálltak le, de előtte kb 1 órával ugyaott landolt egy másik lengyel gép. kíváncsi lennék arra a párbeszédre, ami a 2 legyel pilóta között zajlott.

csak egy érdekesség: www.youtube.com/watch?v=gRPyM8KMdEo
kaczynski a filmben 62ben.

inszeminator · http://inszeminator.blog.hu 2010.04.11. 08:46:43

Ha csak a történet fő vonalát nézem, elhagyva minden mellékkörülményt, Katyín története, és utóélete elképesztő.
Az orosz-szovjet-orosz és lengyel események sorába szorosan belesímul ez a tragédia.

bbjnick · http://bbjnick.blog.hu 2010.04.11. 08:51:01

Ezt a tragédiát másként én nem tudom látni, "feldolgozni", mint, hogy arra gondoljak, hogy nincs értelmetlen áldozat.

ü
bbjnick

d.z. · http://masikmagyarorszag.blog.hu 2010.04.11. 09:08:29

Én is leraktam a magam gyertyáját ott tegnap.

Gasper · http://tajkep.blog.hu/ 2010.04.11. 11:57:39

@szubjektiv: köszönöm szépen. Egyébként a tegnapi alkonyatban ritka szép fények és színek voltak Budapesten. Igazából nem fotózni mentem, úgyhogy különösebb hírértéke sincs ennek a pár képnek, viszont nekem ez jött le.

@vero: @inszeminator: @bbjnick: @d.z.: érdekes volt, hogy nagyon sok lengyel szöveget lehetett hallani a tömegben, tehát jópáran elmentek megemlékezni az itt élő lengyelek közül is.
Ez az egész dolog inkább egy csendes és méltóságteljes megemlékezés volt, úgyhogy a beszélgetésekből túl sok minden nem jött le.
Viszont több olyan véleményt olvastam az elmúlt napban, hogy ez a tragédia egyrészt méginkább összeránthatja a lengyel nemzetet, másrészt a hirhedten rossz lengyel-orosz viszonyban is elindulhat némi közeledés. És talán végre a lengyel-magyar kapcsolatok is újra erőre kaphatnak, már ami a magyar közönyösség elmúlt évtizedeit illeti.
Ha egy ilyesféle kohéziós erő valóban kialakul, akkor tényleg nem volt teljesen hiábavaló és értelmetlen az áldozatok tragédiája.

d.z. · http://masikmagyarorszag.blog.hu 2010.04.11. 13:26:19

@Gasper: Valóban sokan beszéltek lengyelül. Amúgy elég meglepő volt, hogy ilyen sokan hoztak mécsest, amikor szinte csak pár helyen mondták be/írták le, hogy este megemlékezést tartunk.

Ami meg az utóbbi években történt állami szinten a lengyel-magyar kapcsolatok terén az nekem nem egészen világos. Egészen egyedülálló ez a fajta kapcsolat az egész világon is, de nekünk különösen meg kéne becsülni, amilyen viszonyban a környező országokkal vagyunk.

De, azért nem kell félni. Ahogy mostanság látom, lengyeleknél is, itthon is, ez a barátság magánemberekként még igen erős.

Gasper · http://tajkep.blog.hu/ 2010.04.11. 20:00:45

@d.z.: a hagyományosan jó lengyel-magyar kapcsolatokat leginkább a kádári érában kezdték erodálni. Például a lengyel menekültek háború alatti befogadásáról évtizedekig nem lehetett beszélni. Aztán 1956-ban is kölcsönösen megmozdult a lengyel, illetve a magyar társadalom tavasszal, illetve ősszel.
A szükségállapot idején már kicsit más volt a helyzet: a kommancsok azt sulykolták a bendőmagyarnak, hogy a lengyel egy dolgozni nem akaró, balhézó és állandóan a templomban lógó seftes klerikális népség.
Noha privát szinten kölcsönösen működött sok szoros baráti kapcsolat a Kádár-akol idején is (lengyelországi stoppolások, csajozások, képzőművészek közös, féllegális kiállításai stb), de a gatyaváltás utánra ezek a kapcsolatok nagyon leredukálódtak.
Aztán azt se felejtsük el, hogy az őszödi Böszme szabályosan gyűlölte a Kaczinski-féle konzervatív lengyel jobboldalt, melynek következtében a magyar külpolitika is tett jónéhány ócska gesztust Lengyelország irányában. Mi volt ez, ha nem nettó aljasság?

Na mára ennyi. Megyek és valami szesz után nézek a hosszúra nyúlt kampánycsend miatt. Mondjuk széftiben már behűtöttem egy palack száraz pezsgőt.

vero · http://anal0g.blog.hu/ 2010.04.11. 22:04:33

"A lengyel egy nemzet, a magyar egy nép, a román meg egy foglalkozás."
velemenyvezer.blog.hu/2010/04/11/a_lengyel_egy_igazi_nemzet

sajnos nem tudom hogyan kell trackbackelni.

Mormogi Papa · http://iusmurmurandi.blog.hu 2010.04.13. 08:33:54

@Gasper:
"Requiem aeternam dona eis Domine et lux perpetua luceat eis, requiescant in pace. Amen."

Jó, hogy ott tudtál lenni. Talán e spontán gesztus jóvátehet valamit a múlt évek távolodásából. Meg a kacsintgatós alatt történtekből.
Egyik volt osztálytársamat egyetem után visszahívták szolgálatra (+ 7 hónap, mert csak 11-et húzott le az elvileg kötelelző 18-ból, ami gyakorlatilag a "sima" sorállománynak 24 volt...) és egy hónap ismételt "alapkiképzés" után levelet írattak velük haza, hogy egy darabig nem lehet velük levelet váltani, sem találkozni. Aztán: marhavagonban irány az ismeretlen. Napokkal később kiszállították őket valahol, ahol őrizniük kellett valamit és a kijelölt kaszárnyán kívül sehová sem mehettek. A feliratok a falakon, stb. szerinte lengyelül voltak...
Onnan hozták haza őket leszerelni. Persze szigorú titoktartás, miegymás - pedig gyakorlatilag ezen kívül semmit sem tudtak...

Gasper · http://tajkep.blog.hu/ 2010.04.13. 10:49:24

@Mormogi Papa: van egy lényegtelen, de jóleső történetem 2001-ből. Egy téli, behavazott napon ott dekkoltunk egy kisbusszal a szlovák-lengyel határon, Zakopane magasságában. Forgatni mentünk Varsóba egy kis stábbal. A szlovák határőrök kipakoltattak velünk mindent egy fűtetlen helyiségben és tételesen meg kellett mutatnunk minden magunkkal hozott eszközt és hivatalos papirt. Aztán úgy három órás szarakodás és kellemetlenkedés után nagynehezen tovább engedtek minket. Odaát a lengyel határőrök csekkolták a dolgot és csak legyintettek a szlovák határőrök baromkodásain. Egyébként meg széles mosollyal fogadtak minket a magyar rendszám láttán. Még pecsételni sem pecsételtek, hanem intettek, hogy húzzunk tovább.

Mormogi Papa · http://iusmurmurandi.blog.hu 2010.04.13. 20:26:49

@Gasper: Igen, azt hiszem, én is elmeséltem már ezt a sztorit - azért tettem ide, hogy mások is olvashassák...

Gasper · http://tajkep.blog.hu/ 2010.04.13. 21:57:46

@Mormogi Papa: nem tudom, én nem szoktam moderáni. :)

Mormogi Papa · http://iusmurmurandi.blog.hu 2010.04.13. 22:48:35

@Gasper: Nem is Te voltál, az előzőt csak azért eresztettem a hálóra, hoegy megjelenjen a korábbi. Ami meg is történt :-)
Blogmocit kiszavazzuk ! :-)))

Mormogi Papa · http://iusmurmurandi.blog.hu 2010.04.18. 20:34:51

Néztem ma a temetés egy részét. Az Euronews is közvetítette. Azért ott, mert ők méltósággal, "no comment" felirattal tették.
Krakkó nagyon szép, voltam ott egyszer.
Azért elgondolkodtam rajta, hogy hasonló esetben minálunk mondjuk rendeznének-e ilyen nagy temetést mondjuk Székesfehérvárott, Esztergomban vagy éppen Sopronban...

Gasper · http://tajkep.blog.hu/ 2010.04.19. 21:11:15

@Mormogi Papa: annak idején Antall József temetését eléggé nagyvonalúan rendezték meg.

Egyébként belenéztem én is a tegnapi temetésbe. Méltóságteljes és szép szertartás volt.

Mormogi Papa · http://iusmurmurandi.blog.hu 2010.04.19. 21:23:20

@Gasper: Igazából csak arra gondoltam, lenne-e elég bátorság bennünk nem a fővárosban rendezni ilyet, hanem valamelyik "felvállalható" városunkban...
Nem a nagyvonalúság számítana... Isten ments!
Még az ágyútalpakról is lemondanék - valahogy jobban illene katonákhoz, mint egy államfőhöz, a béke barátjához, meg főként hitveséhez... A Hummerekről nem is beszélve... De lehet, hogy csak a kekeckedő ágál bennem :-(

Gasper · http://tajkep.blog.hu/ 2010.04.19. 21:51:25

@Mormogi Papa: Mindszenty újratemetése Esztergomban volt, Horthyé Kenderesen, Janus Pannoniusé pedig Pécsett. Igaz, ezek mind újratemetések. :)

Mormogi Papa · http://iusmurmurandi.blog.hu 2010.04.19. 22:05:18

@Gasper: Igazad van - de hányan jöttek el ezen alkalmakkor külföldről ?

Mormogi Papa · http://iusmurmurandi.blog.hu 2010.04.19. 22:09:43

Pláne a Kormányzóé már ilyen szerény, mondhatni családi keretek között is botránykő lett, kiverte a sicherungot a liberósoknál...
Ha innen nézem... ha túrul nézem :-)

Gasper · http://tajkep.blog.hu/ 2010.04.19. 22:13:49

@Mormogi Papa: mondjuk Antall József temetésére eljött egy csomó európai állam-, és/vagy kormányfő. Még az akkori ámerikai alelnök, Al Gore is ideröppent.

Gasper · http://tajkep.blog.hu/ 2010.04.19. 22:14:50

@Gasper: pontosabban nem is a temetésen, hanem a ravatalnál tették tiszteletüket, a Parlamentben.

Gasper · http://tajkep.blog.hu/ 2010.04.22. 13:41:49

@Mormogi Papa: köszönöm a linket! Nagyon szép tipója van a könyvnek.

És egy bónuszfotó az egykori csehszlovák határkőnél:

crowland.uw.hu/images/csata/bevonulas_05.jpg
süti beállítások módosítása