HTML

Fontos idő

Tájoló

Felkérés táncra

Utolsó kommentek

  • FUHfilm: Fehér György (1939-2002) operatőr-rendezőről készítek egy könyvet, ezért szeretném megtudni, hogy ... (2023.04.13. 21:56) Még két dolog
  • v_e_r_o: @tapló II.: megtisztelő 11 év után választ kapni, és most olvasom 4 hónapra rá. kerestem is már a ... (2021.04.29. 11:09) Sovcolor
  • tapló II.: Igen, amíg el nem felejtem. A legjobb színes film a japán Fuji volt. Fogalmam sincsen ezek a japcs... (2020.12.22. 09:41) Sovcolor
  • tapló II.: @vero: Inkább vízes színűnek látszott minden, a kék sem volt határozott. (2020.12.22. 09:39) Sovcolor
  • tapló II.: Anno hoztak Moszkvából az ismerőseim akik kint jártak két tekercs Szovkolor diafilmet. Tudták, hog... (2020.12.22. 09:37) Sovcolor
  • Utolsó 20

Friss topikok

Tartalom

Licenc

Creative Commons Licenc

Lászlóbontás

2008.02.19. 17:52 Gasper

Az aeroplán

Kellemes júniusi nap van. Szombat délután különleges eseményre érkeznek a hölgyek és az urak. Langyos szél fújdogál, madárcsicsergés hallatszik, meg hasonló hangulatok jellemzik az egész napot. A boldog békeidők már vészesen a vége felé közelednek, de ebből a társaság persze semmit nem érzékel. Mintha az idők végéig minden a legnagyobb rendben lenne. Mindenki izgatottan várja a nagy eseményt, azaz a repülőgép megérkezését.
Ilyen szerkezetet a társaságból egy K.u.K. főhadnagyot leszámítva senki sem látott még ebben az életben. Úgyhogy érthető módon meglehetősen izgatottak az emberek. Nem is kell túl sokat várakozni, hiszen miután elfogyasztanak egy-két snapszot, meg persze spriccert, már lehet is hallani a távolból egy rettenetes berregő hangot. A hang egyre közelebb hallatszik és fent a magasban kivehető lesz a repülögép apró sziluettje. Elhúz a mező fölött, billegtet néhányat az összegyült alig kéttucat embernek, eltávolodik, azután egy fordulatot tesz, ráfordul a rétre, majd kissé ügyetlenül földet is ér, aztán szép lassan odagurul az izgatottan várakozó társasághoz. A gépben egymás mögött ül két férfi, elől a pilóta, egy igazi dandy, mögötte az utasa aki barátja és navigátora is egyben. A két férfi büszkén száll ki a gépből. Egy Kárpát-medencei körút egyik állomására érkeztek éppen.
Az emberek kíváncsian közelítik meg a gépet, hiszen ahogy említettem, eddig még soha nem láttak ilyet élőben, legfeljebb csak bizonyos társasági lapok tudósításaiban.
Egyedül a főhadnagy úr -aki egyébként kifogástalan úriember- marad kissé távol az eseménytől. Neki nem új a dolog, hiszen eddigi szolgálati ideje alatt már többször látott repülőgépet. Kellemesen spicces állapotban zubbonyzsebéből elővesz egy szivarkát, rágyújt. Két slukk után hatalmasat szellent. Gyöngyöző homlokán kisimulnak a ráncok, majd boldog könnyebbség lepi el: büszkén gondol a jövőre, hiszen már ettől a hónaptól vezérkari századosként új állomáshelyén, Szarajevóban szolgál, ahol a trónörökös látogatásának előkészítésében vesz részt.

6 komment

Címkék: repülőgép aeroplán k.u.k. szombat délután


A bejegyzés trackback címe:

https://tajkep.blog.hu/api/trackback/id/tr9345972

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

vero · http://anal0g.blog.hu/ 2009.10.06. 20:05:34

mega LOL.
a meghitt bárányfelhős nyárdélután hangulatba belepukkantott a főhadnagyod!
ez megtörtént, ugye? ez volt az első poszt itt a tájképen?
ez a szarajevo valami fixáció?

Gasper · http://tajkep.blog.hu/ 2009.10.06. 22:17:19

@vero: hogy megtörtént e? Ki tudja? :)))

Amúgy igen, ez volt az első poszt. Az itt látható amatör fotográfiák meg az én tulajdonomban vannak, a fejlécképet is beleértve.
Hogy Szarajevó fixáció lenne? Nem rossz felvetés, ezen még gondolkodnom kell. :)))

inszeminator · http://inszeminator.blog.hu 2009.10.10. 08:10:48

@Gasper:
Mindig is nagyon irígykedve néztem erre a beszélő képre.
Kár, hogy eddig nem olvastam az erdetijét'.
Megelevenedett a főhadnagy úr.

Benikuty 2009.10.11. 19:50:38

én meg menten befosok:))

Gasper · http://tajkep.blog.hu/ 2009.10.11. 20:26:21

@inszeminator: meg bizony :D :D :D

@Benikuty: na szaladjon uram, még a végén húz egy szép kondenzcsíkot.

vero · http://anal0g.blog.hu/ 2011.07.15. 20:43:36

az első képen a földről fotózva zk 35ös ojjektívvel a zeroplán?
de jó visszaolvasni!
ma már ez is nosztalgia. mivanitt kéremalássan?!
süti beállítások módosítása