HTML

Fontos idő

Tájoló

Felkérés táncra

Utolsó kommentek

  • FUHfilm: Fehér György (1939-2002) operatőr-rendezőről készítek egy könyvet, ezért szeretném megtudni, hogy ... (2023.04.13. 21:56) Még két dolog
  • v_e_r_o: @tapló II.: megtisztelő 11 év után választ kapni, és most olvasom 4 hónapra rá. kerestem is már a ... (2021.04.29. 11:09) Sovcolor
  • tapló II.: Igen, amíg el nem felejtem. A legjobb színes film a japán Fuji volt. Fogalmam sincsen ezek a japcs... (2020.12.22. 09:41) Sovcolor
  • tapló II.: @vero: Inkább vízes színűnek látszott minden, a kék sem volt határozott. (2020.12.22. 09:39) Sovcolor
  • tapló II.: Anno hoztak Moszkvából az ismerőseim akik kint jártak két tekercs Szovkolor diafilmet. Tudták, hog... (2020.12.22. 09:37) Sovcolor
  • Utolsó 20

Friss topikok

Tartalom

Licenc

Creative Commons Licenc

Lászlóbontás

2008.10.22. 09:02 Gasper

Bárhogy lesz, úgy lesz...

Avagy laza kis szubjektív az évforduló kapcsán

1983. novemberében egy taknyos őszi vasárnapon apám vajszínű Daciájával megállt a Krisztina körúton egy éppen pirosra váltó közlekedési lámpánál. Vasárnapi ebédre ment éppen a család anyai nagyszüleimhez, a Pasaréti tér irányába. Apám vezette az autót, mellette ült anyám, mi meg ketten a bátyámmal hátul dekkoltunk.
Elég hosszan álltunk a pirosnál, úgyhogy én kiváncsian letöröltem kezemmel az ablakot beborító párát hogy rendesen kinézhessek. Felnéztem a Déli pályaudvar irányába, ahol egy egészen megszokott látvány fogadott. Szovjet katonák -köztük kirgíz arcúak és szőke szláv gyerekek egyaránt- vagy harmincan igen jó kedvvel röhögcséltek egymással és szívták a rettenetes mahorkát. Hideg volt, úgyhogy röhögésük nyomán rendes pára-, és füstfelhő távozott az ég felé az egész társaságból. Hosszú téli kabátban voltak, a tisztek brutális méretű tányérsapkát, a bakák usankát viseltek. Mindegyik lábát a jellegzetes szovjet katonai csizma rohasztotta.
Mondom, ismerős volt a látvány, hiszen az országban mindenfelé hordták jobbra-balra a ruszki katonákat a teherautók platóin. Ezzel együtt én, a kilencéves kissrác most elgondolkodtam ezen az egészen ott a pirosban várakozva és rákérdeztem a dologra; -Miért vannak itt nálunk ezek a katonák? Erre apámtól séróból jött a rezignált és igen lényegretörő válasz; -Azért, mert meg vagyunk szállva! Na erre anyám rögtön rátámadt apámra, hogy minek kell ilyeneket mondani, meg hogy én még úgysem értem ezt az egész dolgot. Édesanyám persze pontosan ugyan úgy gondolta a dolgokat mint apám, csakhát az anyai lélek, ugye. Rögtön beindult a védekező mechanizmus. Apám persze ugyan olyan rezignáltan válaszolt anyámnak is; -Csak azt mondom, ami az igazság. Különbenis, miért ne tudhatná meg hogy mi az igazság?
Ezzel a kis párbeszéddel aztán pontot is tettünk ott, azon a taknyos, szürke novemberi vasárnapon a hirtelen támadt kérdésemre. Közben a lámpa is zöldre váltott, így hát otthagytuk a Délit a harminc ruszkival a hátunk mögött. Ezzel együtt a kérdés folyamatosan foglalkoztatott,  hiszen izzadthónaljú ifivezetőink, iletve büdöslábú, buzgómócsing kiszvezetőink még évekig egészen ellentétes kontextusba helyezték ezt a kérdést.

 Whatever will be, will be...

Van az úgy, hogy időnként tőlünk egészen távoli, látszólag független idilli dolgok egészen fontos érzelmi töltetet, véresen komoly tartalmat kapnak itthon.
De hogy pontosítsak. Létezik egy Hitchcock film 1956-ból -Az ember, aki túl sokat tudott-, melyben van egy dal -amolyan sláger-, melyet a világon mindenhol ismernek (vagy ismertek?) de számunkra magyarok számára (már akinek) különös érzelmi húrokat penget ez a dal.
Első körben itt egy jelenet a filmből, azzal a bizonyos dallal, aztán majd meglátjuk a többit.



Az előítéletek elkerülése végett azért azt rögtön megjegyezném, hogy a fentiekben nem egy amerikai film nyálasan idilli jelenetét láttuk. De nem ám! A fentiekben egy klasszikus hitchcocki ellenpontozást láthattunk, melynek lényege abban rejlik, hogy a főhőst alakító James Stewartot éppen nagyon keményen megszorongatják és erről ekkor még mit sem sejt felesége és kisfia.
Ráadásul a jelenetben egy akkoriban az egész világot meghódító sláger hangzik el, melyet Doris Day és filmbéli kisfia énekel el. Ez az eredendően ártatlan sláger bizony könnyedén átjutott a vasfüggönyön túlra, így hozzánk  Magyarországra is és természetesen magyar szövege is született a Livingstone-Evans féle opusznak, méghozzá G. Dénes György jóvoltából, Hollós Ilona előadásában. Ez volt az „Ahogy lesz, úgy lesz” féle magyar változat, mely dal, illetve annak refrénje valójában a forradalom letörése után vált igazán népszerűvé a maga keserű mondandójával. Természetesen itthoni népszerűsége a dalnak a hatalom által való folyamatos tiltással egyenes arányban növekedett, így idővel már csak Münchenből sugározta a Szabad Európa.
Eme sláger magyarországi története is bizonyítja azt az abszurditást, ahogyan egy látszólag ártalmatlan dal hogyan képes egy levert forradalom egyik fontos jelképévé válni, azaz hogyan képes a hatalom gyilkos célpontjává tárgyiasulni. Mondom, egy (látszólag!) ártalmatlan dal.
 

Idős férfi sötét aktatáskával

Néhány éve nyilvánosságra került néhány eddig ismeretlen színes fotó, melyek az 56-os forradalom „hétköznapi” pillanatait mutatják be úgy, hogy ezek a képek egészen közel hozzák azokat a napokat. Ráadásul pár éve a Magyar Nemzeti Múzeum képeslap formájában is kiadta ezeket a fotókat, úgyhogy rögtön ráröppentem az egyikre, mely valahogyan a kedvenceim közé tartozik, úgyhogy nem vagyok rest most bemutatni.



A forradalom egyik jólismert attribútumát láthatjuk egy magyar zászlókat kezükben tartó,  fiatalokkal zsúfolt  T-34-es tank képében, úgyhogy igazából nem is erre térnék ki igazából, hanem a fehér mentőautó előtt álló idős férfira.
Pedig nem ő a kép úgymond fő témája, központi szervezőeleme, de valami miatt számomra ez a fotó az öregúr jelenlétével lesz igazán teljes. Érdemes megnézni ennek az embernek a teljesen rezzenéstelen arcát, ahogyan munkából -vagy akárhonnan- jövet belekeveredett a pillanatnyi történésekbe. Láthatóan külső szemlélődő,  vagyis sima járókelő  ez a koránál fogva valószínüleg sokat látott ember, aki nyilvánvalóan érdeklődéssel szemléli a dolgokat. Habár ki tudja, lehet hogy átadva mindkét háborúban szerzett tapasztalatát, késöbb aktívan besegített a dolgokba.
 

Megáll az idő

Meglehetősen furcsa paradoxont említek most, de az az igazság, hogy 1981-ben készült először és utoljára olyan magyar játékfilm, amely teljesen őszintén és tisztán érinti 1956. kérdését. Ez azért elég „komoly” teljesítmény, ha azt nézzük, hogy közel két évtizeddel már a gatyaváltáson is túl vagyunk.
Az említett film a Megáll az idő, melyet  Gothár Péter rendezett Bereményi Géza forgatókönyvéből. A film egyébként 1963-ban, az általánosnak hazudott amnesztia időszakában játszódik. Egy frissen szabadult régi barát (Őze Lajos) jelenik meg a családfő disszidálása miatt csonkán maradt családnál. Az anya és Őze Lajos között az alábbi, igen lényegretörő  párbeszéd zajlik le a filmben:

-És milyen volt bent?  -kérdezi az anya.
-Miért? Kint milyen volt? -kérdez vissza Őze.

Ne feledjük, hogy ez már a táncdalfesztiválok időszaka, amikor a magyar társadalom totálisan elfelejti 1956. történéseit, hiszen a hatalom igen ravasz módon enged a szorításon, a társadalom pedig inkább belemegy az olcsó kompromisszumok lehetőségeibe. Éppen ezért a börtönből frissen szabadult Őze egész egyszerűen nem érti hogy milyen világba, milyen emberek közé jött vissza, hiszen a társadalom ekkor már szabályosan hátat fordít ezeknek az embereknek. Erre már Őze Lajos is csak annyit mond a filmben:

-Itt még a szar is le van szarva.

A Megáll az idő -melynek azonos című slágerét szintén Hollós Ilona énekelte először- amolyan alapfilm, habár rettenetesen utálom az ilyen skatulyákat kimondani, pláne le is írni. Az viszont egészen biztos, hogy azon kevés magyar filmek egyikéről beszélhetünk, amelyre azt lehet mondani, hogy tökéletes film. Vagy ha úgy tetszik tiszta film. Elejétől a végéig. Ebben a filmben ugyanis egyetlen gesztust sem találni a hatalom felé.
Egyetlen egyet sem!
Ráadásul hiteles színészek hiteles játékkal játszák el szerepüket, hogy csak az azóta elhunytakat említsem úgymint a már idézett Őze Lajost, vagy a kirúgott osztályfőnököt alakító Jozef Krónert, vagy a Malacpofát játszó Ronyecz Máriát, vagy a nagy Kövest alakító Pauer Henriket.

Nos kérem, most ennyi szubjektív észrevételt, emléket, gondolatot szántam az évforduló kapcsán erre a blogra. Persze van még dolog bőven ami eszembe jut, de erre az évre ez is megteszi. Talán majd jövőre. Talán.

26 komment

Címkék: 1956 bárhogy lesz úgy lesz megáll az idő whatewer will be will be


A bejegyzés trackback címe:

https://tajkep.blog.hu/api/trackback/id/tr8722850

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

ekkerjoz 2008.10.22. 09:50:07

Egyik legjobban eltalált film, amit a rendszerváltás előtt forgattak. Valahogy Gothár el tudta adni a nemlétező forgatókönyvet, kapott pénzt a filmre eleget, és nem szóltak bele a vágásba sem, állítólag.
Ugyanakkor egy ideig nem kaptak kópiát a mozik, pedig le volt gyártva a szokásos 35-40 láda mozianyag.
Ha jól emlékszem, '83.-ban került műsorra a vidéki mozikban is.
Nekem azért szeretett filmem, mert annyira eltalálta a karaktereket, a sok arcozat adja a film egészét.
Rajhona, a levitézlett ávós, mint igazgatóhelyettes, Jordán Tamás, az alkoholista, mellőzött káder, és hát az amatőr szereplők, a tinik.
Meg persze Koltai fényeit se felejtsük el.

Gasper · http://tajkep.blog.hu/ 2008.10.22. 10:06:01

kedves ekkerjoz,
talán Pesten is csak 83-ban mutatták be a filmet. Engem az akkor elsős művészeti középiskolás bátyám vitt el az Almássy téri Szabadidőközpontba megnézni ezt a filmet. Nagyjából nem sokat értettem az egészből, de a hangulata erősen megragadt bennem.
És ahogy említed, az arcok viszik el többek között ezt a filmet.
Sőt, nem nagy titok, de igazából egy jó (főleg európai) filmet úgy általában a jó arcközelik visznek el.
Rajhona valóban beszarás, egyik legjobb szerepe ez a film. Ahogyan Jordán Tamás is nagyon jól adja a dolgokat.
Na nem is folytatom, mert eléggé egyformán látjuk a dolgokat. :)))

ekkerjoz 2008.10.22. 10:36:43

A ruszki megszállásra pedig csak az elpuskázott lehetőségek jutottak eszembe, hiszen Ausztriából is 1955.-ben vonultak ki, tőlünk 1956.-ban. Egy hétre, hogy aztán 35 évre visszajöjjenek. Apám november 5.-én gyalog ment haza Pestről Fegyvernekre, a "4" főúton két sorban álltak a tankok, Ceglédig, mindnek a csöve Pest felé mutatott.

Gasper · http://tajkep.blog.hu/ 2008.10.22. 11:08:03

Ezen a párhuzamon -mármint hogy az osztrákoktól '55-ben végleg elmentek, nálunk meg "ideiglenesen" ittmaradtak- gyakran filózom.
Továbbá gyakran eljátszom a "mi lett volna, ha?" történelmietlen gondolattal is.
Tényleg, mi lett volna?

Persze csak költői a kérdés.

vero · http://anal0g.blog.hu/ 2008.10.22. 12:28:47

Én csak a múltkorában tudtam meg (nyilván mert csecsszopó vagyok), hogy csak az NDKban meg nálunk maradtak a szovjet csapatok a keleti blokkon belül is. (A 2 megbízhatatlan vérnáci.) A többi "győztes" országban nem állomásoztak huzamosabban.

Gift 2008.10.22. 13:21:59

lehet, hogy pont nem jó helyre címzem, de annyira igazságtalannak érzem a ruszkizást. a nyugat nagyhatalmi árulássorozata révén megszállt minket a szovjetunió, de nem az orosz /és csatolmányai/ nép. az orosz nép elmondhatatlanul többet szenvedett a kommunistáktól mint mi. mégis mintha a népre vetülne ez az utálat. mondjuk az ndk-val szemben, ahol kimenőt kaptak a közkatonák is, nálunk csak a tisztek mehettek ki a városokba, vagy a tisztiszolgák az asszonnyal vásárolni. most képzeljük el azt a megszálló szerencsétlent akit ide hoztak ki tudja honnan, és falak között töltötte 3 éves katona idejét, tömény erőszakban, a társak és a felettesek részéről, és elképesztő drillben, bestiális büntetésektől fenyegetve. rokonom látott magánzárkát nyakig érő vízzel. ebben állt a rosszalkodó megszálló, mondjuk 3 napig. abban a vidéki városban ahol gyerekkoromban éltem volt szovjet laktanya. időnként lehozták egy részüket a közeli laktanyából a folyópartra és olyankor lehetett kollaborálni a megszállókkal. szinte kivétel nélkül roppant kedves srácok voltak. és persze lehetett velük csencselni, májkrémet gyalogsági ásóra, elemlámpára. hát, így gyengítettük a megszállók hadrafoghatóságát. megnéztem volna őket, ahogy az ellent megdobálják májkonzervvel! :)
ja, és akkor még nem találta fel a művelt és liberális nyugat és extatikusan baloldali lélektanászok a pedofíliát. ilyen veszélyben nem voltunk. lol

Gasper · http://tajkep.blog.hu/ 2008.10.22. 13:23:38

Voltak még Csehszlovákiában is, de például Lengyelországban csak a '81-es szükségállapot bevezetéséig fontolgatták a dolgot, aztán persze Jaruzelskiék "megoldották" házon belül a dolgot.
Egyébként valamikor Hruscsov felvetette Kádárnak, hogy kivonja a hadsereget Magyarországról, de a Kacsingatós biztonságosabbnak látta, ha maradnak a csapatok.
Szép, mi?

Gasper · http://tajkep.blog.hu/ 2008.10.22. 13:36:05

Gift,
én nem is az oroszokat, hanem inkább a szovjet rendszert basztatom. A ruszki jelző pedig szinonimmá vált a szovjet elnyomással.
Tudom én is, hogy az egyszeri orosz (csecsen, űzbég, tádzsik, grúz, stb) srácok semmit nem tehettek a dologról, ráadásul 56-ban is sokan azt hitték, hogy Szueznél vannak.
Ezzel együtt akkor sem volt éppenséggel lélekemelő és elfogadható a jelenlétük egészen '91-ig.

Amúgy jó lenne megnyiti az orosz levéltári dokumentumokat azoknak az orosz katonáknak a sorsával kapcsolatban, akik '56-ban átálltak a forradalom oldalára.
Apám mesélt egy jelenetet, amikor Budán a Bartók Béla úti laktanya elött egy szovjet T-34-es orosz személyzete s.k. festette át a vöröscsillagot és festett fölé ügyetlenül egy Kossuth-címert. Na, az frankó jelenet lehetett!

vero · http://anal0g.blog.hu/ 2008.10.22. 16:21:21

Tegnap este beszélgettek a HírTv-n éjszaka és ott magyarázták, hogy a bevonulók közül több helyen a munkástanácsokkal működtek együtt, mert ahogy elmondták nekik mi történik, megértették, hogy pont az van, amiért ők harcolnak: munkáskézben a hatalom.

Aztán szóltak nekik fentről, hogy ácsi! Mégis ezeket kell lenyomni.

Gift, ezen én is sokat filóztam.
A héten olvasgattam II. Miklós cárról, meg a 17es februári eseményekről. Itt egy jó kis recenzió: www.mno.hu/portal/526312

Szóval szoptak tényleg rendesen, és ez csak a kezdet volt.

A jelenlegi sztereotip felfogás nagyban akadályoz bennünket, hogy normális viszonyt, urambocsá jó gazdasági kapcsolatokat alakítsunk ki a muszkával (anno. XIX. sz.), pedig megvolna a a lehetőség és a szükség is megvan.

Gift 2008.10.22. 16:31:58

azért nem csak a sztereotípiák. az orosz nagyhatalmi gondolkodás, nem hagyja, hogy az egykori birodalom elvesszen. elég csak a mostani magyarspecifikus pénzügyi attakra gondolni. az más kérdés, hogy van e középút a mostani kgb-s, ávós hagyományokra épülő hazaárulás szintű orosz érdek szolgálat és az ostoba és öngyilkos jellegű némethzsolti-orbáni oroszpolitika között.
megint más kérdés, hogy oroszország lesz talán képes arra /és ázsia/ hogy leváltsa ezt a mostani emberellenes világrendet ami csak egy szűk kisebbség féktelen mohóságát szolgálja. :)

Mormogi Papa · http://iusmurmurandi.blog.hu 2008.10.22. 17:08:36

Kötelező olvasmány javíthatatlan álmodozóknak:
Jókai Mór - A jövő század regénye.
Minden Jókaik közül ezt nem adták ki 45 után… nem véletlenül.
És ez nem bosszó 49-ért, hanem a "pánszláv" gondolat hiteles lenyomata-eredménye.
Leszögezem: nem a fémikonkészítőkkel van nekem bajom, őket tisztelem-becsülöm, vannak barátaim is… de ne feledjük, hogy egyes tisztek 45-ben kész leltárral jöttek Magyarországra, s csak azt nem találták meg, ami a német listákon rajta volt. Ja, műkincsekről beszélünk.

Gift 2008.10.22. 17:13:04

na, mormogi, az is megérne egy vizsgálódást, hogy kifélék voltak azok a műkincs listával érkező, kizárólag poltisztek! lol

Mormogi Papa · http://iusmurmurandi.blog.hu 2008.10.22. 17:47:37

Nem kell nagyon vizsgálódni, csak emlegetni nem tanácsos…
És az iratok jól el vannak temetve - de vigyázat! nem semmisítették meg őket…

Gasper · http://tajkep.blog.hu/ 2008.10.22. 21:08:42

Amúgy természetesen az orosz embert, mint olyat én sem bántom, hiszen valóban, a sokszorosát szenvedték meg annak, ami nekünk jutott.
Ráadásul az unalomig emlegetett orosz kultúra valóban egészen elképesztő magasságokban létezik.
Tolsztoj, Csehov, vagy éppen Bulgakov első helyen vannak nálam a külföldi irodalomban.
Filmművészetben pedig Tarkovszkij (nálam Bergman után) a non plusz ultra. De ott van Nyikita Mihalkov és az Etüdök gépzongorára. Meg az Oblomov néhány napja. Vagy az egyébként durván vonalas Bondarcsuk, aki olyan Háború és békét csinált meg filmen, hogy az maga a beszarás. És abban a filmben hangyafasznyi benyalás sincs borzosszemöldökű Brezsnyev elvtársék felé, csak színtiszta Tolsztoj van és az orosz kultúra. Arisztokratástúl, muzsikostúl (hú de csúnya ez így leírva :)! És persze ne hagyjuk ki Pierre Bezuhovot és a szabadkőműveseket se.
Annak ellenére istenítem egyébként Bondarcsukot, hogy nagy része volt abban, hogy annak idején lelépett az országból Andrej Tarkovszkij. Hogy két évre rá rákban meghaljon.

Mondjuk érdemes lenne megkérdezni a lengyeleket is erről az orosz kérdésről, igaz ők évszázadok óta szívnak a birodalmi törekvéseik miatt.

A másik pedig az, hogy Oroszországhoz való viszonyunkban is rendesen tetten érhető a mi kompország mivoltunk. Egyszer valaki teljesen szépen leírta, hogy Magyarország Kelet és Nyugat határán valamiféle kapuként működik. Áramlanak az energiák jobbra-balra, ergo mindent áteresztünk jobbról balról, de igazán semmit nem tartunk meg magunknak. Tudnék én ezzel az egésszel vitatkozni, habár rendesen elgondolkodtató a dolog.

bbjnick · http://bbjnick.blog.hu 2008.10.23. 14:07:45

Hát, Gasper, nem tudom.

Ahogy így visszagondolok, kilencévesen én már sokadszor hallgattam végig, hogy hogyan akarták a szovjetek kivégezni nagyanyám testvérét, mert leventesapka volt a fején, hogyan vetette magát ordítva dédanyám a géppisztolyok elé, hogyan bújkáltak, menekültek a fiatal lányok és asszonyok az erőszakoskodó szovjet katonák elől vagy hogy (ugorjunk 56-ra) hogyan géppisztolyozták le a mozgó motorbicikliről a pufajkások a Zöldi néni fiát. Szóval, mifelénk nem óvatoskodtak az öregek. Jobb az, ha tudjuk, hogy mi van (ahogy édesapád is mondta: miért ne tudhatná meg hogy mi az igazság?).

És persze azt is elmesélték, hogy hogyan fosztogatták a parasztok az elhurcolt zsidók házait, tudták, mert ők is ott voltak. És ahogy negyvennégy a háború volt, úgy ötvenhat a forradalom. Ha egyszer az volt. A történeteknek soha nem volt ideológiai töltete, mindig csak erkölcsi. Az embert nem nemzetisége, vallása, pártállása, társadalmi státusza határozza meg, hanem embersége, erkölcse - ezt az öregektől egy életre megtanultam.(Eszembe jutott Kósa Ferenc Tízezer napja, ugye jól emlékszem, hogy az is erről szól?)

S érdekes, hogy középiskolás koromig ebből a szemléletből soha semmilyen konfliktusom nem volt. Az ország egyik leghíresebb-nevesebb gimnáziumában aztán hetek alatt kiderült, hogy ez egy "antiszociális" attitűd. Hát, igen:-) Az osztályfőnöknőm hisztérikusan ordította a képembe, hogy: ő egy sz*r senki hülyegyerek miatt nem rúgatja ki magát! Hát, igen:-) No, én ott kezdtem el megtanulni, hogy mi az a korrupció (a szó erkölcsi értelmében). Hogy: "Itt még a szar is le van szarva."

És a mai napig. 2006. október 23 óta akinek ez nem nyilvánvaló, annak nerm is kell, hogy az legyen. De oda se neki!:-) Én már igen régen eljutottam odáig, hogy:

" Homlokon lőhetnek, ha tetszik,
mi ott fészkel, égbemenekszik."

Jó, persze, ez így szimpla szájhősködés, de egyre erősebb a gyanúm, hogy rövidesen a bizonyításra is lesz mód. (Szerintem a termőföld sorsának kérdése nyílt konflikussá élezi a szembenállást, és akkor mindannyiunknak tudnunk kell, hol a helyünk, mi a feladatunk.) De ha nem így lesz, a lényegen az sem változtat:-)

Jutott eszembe 56-ról:-)

Más: a logisztika soha nem volt erős oldalam, de végülis csak sikerült átmásolni a Tarkovszkij-DVD-t, már csak, ugye, postára kell adni:-) Most valahogyan úgy érzem, rövidesen ez is sikerülni fog:-)

ü
bbjnick

Gasper · http://tajkep.blog.hu/ 2008.10.23. 15:10:23

Kedves bbjnick,
természetesen nekem sem kilenc évesen esett le először a tantusz, hiszen a mi családunkban sem volt semmi tabutéma. Ráadásul vannak történeteink nekünk is bőven.
Én a fentiekben csak egy konkrét emléket említettem egy '83-as vasárnapról, ami mélyen megmaradt a szüleim közötti rövid párbeszédből, illetve azokból az évekből.

ps: a DVD-t köszönettel veszem, küldök cserébe egy Herzogot, de majd még megbeszéljük. Vagy például most szereztem meg szintén DVD-n a Rubljovot. Ha esetleg nincs meg? :)

FreeChois Magazin · http://freechoismagazine.blogspot.com/ 2008.10.23. 21:30:43

IGEN

Erről szól 56, erről kellene szóljon!

Egy párt, de nem érzés semleges írás, köszönöm, hogy megborzongattál!

FCM

ui.: a híreket direkt nem figyelem! Végre csendes október 23át akarok, békéset, halljam ha jönnek a tankok!

Gift 2008.10.24. 09:31:18

bbjnick! akkor jól értem? lesz forradalom? írnám, hogy kicsit vén vagyok már hozzá, de eszembe jutott a drága tankos bácsi. na, mindegy, szóljatok ha lesz valami! :)

Gasper · http://tajkep.blog.hu/ 2008.10.24. 10:24:29

Gift,
megkérlek ne inzultáld már állandóan a kommentelőket!

Gift 2008.10.24. 11:16:14

valamit nagyon félreértettél. na mindegy, minden jót! :)

cyan 2008.10.25. 09:01:59

Gasper! Rubljovot honnan szerezted meg? lehet kapni boltban? sajnos nekem csak videon van meg, de nagyon szeretem azt a filmet, jó lenne dvd-n is (Tarkovszky nagy kedvenc, Tükör, Solaris, Stalker)

Gasper · http://tajkep.blog.hu/ 2008.10.26. 11:39:52

Én megkaptam valahonnan az Andrej Rubljovot. A MOKÉP adta ki és pár hónapja láttam az Írók boltjában az Andrássy úton.

cyan 2008.10.26. 23:24:43

Köszi az infót, majd megnézem, ha arra járok.

Gasper · http://tajkep.blog.hu/ 2008.10.27. 11:24:52

Nincs mit. Ja és dupla DVD-ről van szó.

inszeminator · http://inszeminator.blog.hu 2008.10.27. 18:05:18

A "megszálláshoz".
Jevgenyíj Tarle Talleyrand című kötetét még odabenn olvastam, talán az Öveges mellett ez volt a legnagyobb hatással rám.
Amikor Napóleon éppen a csúcson tartózkodik, külügyminisztere felkeresi I.Sándor cárt, és felajánlja szolgálatait. Az elképedt cárnak meg is magyarázza miért teszi....A farancia nép művelt- mondja - uralkodója ezzel szemben műveletlen, az orosz nép műveletlen, viszont uralkodója művelt, ergo kinálkozik a lehetőség a szövetkezésre...
Persze a külügyminiszter pénzéhségén kívül sok egyéb is lehetett a háttérben /küldözgette jelentéseit Olga fedőnéven a cári udvarnak rendesen/, de ta lán az is közrejátszhatott , hogy a cári tábornoki kar és a hatalom doktrínája szerint oroszországot, annak határain messze túl kell megvédeni, s talán mégse nyúljon ez a védelmi övezet végig európán. Amit 56-ban megfigyelhettem, s amit 68-ban a prágai bevonulás alkalmávalk láttam, mármint a túlméretezett erődemonstráció, mindkét eset ezt bizonyítja.
Gift! nem lesz forradalom, se ilyen se olyan. Aludj nyugodtan.

Gasper · http://tajkep.blog.hu/ 2008.10.27. 19:48:17

Azt mindig is tudtam, hogy Talleyrand nem volt akármilyen figura, de ilyen részletekbe menően nem ismerem a görénységeit. Mondjuk a maga karrierje és egzisztenciája mellett végső soron Franciaországért is tett ezt azt meg amazt.
Az orosz birodalmi törekvések és azok módozatai meg szinte semmit nem változtak az évszázadok alatt. Függetlenül a cári, a szovjet és a mai, meglehetősen autoriter rendszerektől.
süti beállítások módosítása