HTML

Fontos idő

Tájoló

Felkérés táncra

Utolsó kommentek

  • FUHfilm: Fehér György (1939-2002) operatőr-rendezőről készítek egy könyvet, ezért szeretném megtudni, hogy ... (2023.04.13. 21:56) Még két dolog
  • v_e_r_o: @tapló II.: megtisztelő 11 év után választ kapni, és most olvasom 4 hónapra rá. kerestem is már a ... (2021.04.29. 11:09) Sovcolor
  • tapló II.: Igen, amíg el nem felejtem. A legjobb színes film a japán Fuji volt. Fogalmam sincsen ezek a japcs... (2020.12.22. 09:41) Sovcolor
  • tapló II.: @vero: Inkább vízes színűnek látszott minden, a kék sem volt határozott. (2020.12.22. 09:39) Sovcolor
  • tapló II.: Anno hoztak Moszkvából az ismerőseim akik kint jártak két tekercs Szovkolor diafilmet. Tudták, hog... (2020.12.22. 09:37) Sovcolor
  • Utolsó 20

Friss topikok

Tartalom

Licenc

Creative Commons Licenc

Lászlóbontás

2009.01.06. 20:20 Gasper

Marhahúsos pite

Vasárnapi ebéd II.

Mielött beindítanám az újévi blogolás rakétáit, illetve mielött levetkőzöm az újév során menetrendszerűen érkező horror vacui-t, megmutatom egy -véleményem szerint- újfent egészen jól sikerült vasárnapi ebédünk fő attrakcióját egy marhahúsos pite (beef pie) képében.
Azt is rögtön elárulom, hogy ezúttal tévében látott inspiráció alapján dolgoztam, hiszen a most bemutatott ételt nagy kedvencem, Jamie Oliver főzte nem is olyan régen a Jamie vidéki konyhája című kiváló opuszban.
A tépettsérójú brit BBC szakácsot különben lehet szeretni, meg persze nem szeretni, viszont egy biztos: elévülhetetlen érdemei vannak a srácnak abban, hogy a fiatalokat hogyan lehet ügyesen leszoktatni a globalizáló gyorséttermek minősíthetetlen szemetéről, illetve hogyan lehet leszoktatni őket arról a hamis életérzésről, amelyeket ezek az objektumok úgy általában nyújtanak. Ezzel szemben egyébként Jamie Oliver egészen szerethető alternatívát is kínál: főzzünk újra együtt családi és baráti körben, hiszen az ilyen alkalmak nem valamiféle hedonizmusról szólnak, hanem sokkal inkább fontos közösségteremtő szerepük van.

Na de sokan ismerik Jamie Oliver tevékenységét, úgyhogy nem ragozom tovább a dolgokat, inkább nézzük azt a marhahúsos pitét, melyet angol zellerrel készítettem el a napokban.
Ritka egyszerű ételről lesz szó, amivel egyrészt nincs sok meló, másrészt néhány összetevő szükséges csak hozzá. És ha már hozzávalók: 1 kg nem túl inas marhalábszár, póré- és sonkahagyma (lehet variálni lila-, vagy vöröshagymával is), egy angolzeller, só, töröttbors, babérlevél, kevés borókabogyó és  némi száraz vörösbor. Ja, és egy adag kész levelestészta. Persze most lehet fanyalogni, hogy miért nem én készítem el azt a tésztát, de hát a tudományom nekem sem terjed ki mindenre, ráadásul Jamie is boltival dolgozott.

Első körben kevés olivaolajon megfuttattam a karikára vágott póréhagymát és a negyed cikkekre vágott sonkahagymát, valamint a kés lapjával ellapított borókabogyót és a babérlevelet, majd hamarosan belekerült edényünkbe a kockákra vágott lábszár is. Amikor a hús kellőképpen elvesztette a színét, beugrott közé a 3-4 centisre vágot angolzeller is. Kicsit még összeforgattam a dolgokat, majd az egész étel minimális vörösbor társaságában -edénnyel együtt, fedővel letakarva- három órára bekerült a nem túl forró sütőbe. Ez annyit tesz, hogy három órán keresztül semmit nem kell foglalkozni vele, még csak mozgatni, keverni, rázogatni sem igazán szükséges.
A harmadik óra elteltével bizony a végeredmény sem marad el, hiszen a hosszú és lassú főzési idő jóvoltából, illetve a hagyma karamellizálódása folytán kapunk egy omlós, puha, szaftos ragut, amely majdani tölteléke lesz a piténknek.



Amíg kissé hűlni kezdett a ragu, elővillantottam a bolti levelestésztát, amivel semmi más dolgom nem volt, minthogy kibéleltem egy olivaolajjal átkent kerek kerámiatálat. Ekkor belekerült tésztánkba a töltelék, majd a maradék tésztával lezártam az egész ételt. Persze be lehet előzőleg mondjuk rácsszerkezetben, netán rombuszalakzatban irdalni a tésztát, de ettől most eltekintettem, hiszen így sem lett rossz esztétikája a végeredménynek. A meglepetések elkerülése végett még villával megszurkáltam tésztánkat, majd a Király utcában az utolsó még élő kefekötőnél vásárolt célszerszám segítségével megkentem piténk tetejét némi tojássárgájával a majdan szépen csillogó vörösesbarna felület érdekében, mely nélkül nem is igazi marhahúsos pite egy ilyen eredendően angolszász eredetű étel.
Végre az utolsó fázishoz érkeztünk! Most már nincs más dolgunk, minthogy 20-30 percre (sütője válogatja) visszakerüljön piténk a sütőbe, egészen pontosan addig, amíg az a bizonyos csillogó sült kéreg ki nem alakul a pite tetején.



Összegzésként még annyit írnék le, hogy újra kedvünkre való, kissé masszív téli ételt sikerült készíteni amelyet leginkább még melegében jó elfogyasztani, noha hidegen, alufóliába csomagolva is magunkkal vihetjük a maradványokat, hogy kellő helyen és időben mégegyszer jól lakhassunk vele mondjuk egy nyomasztó hétfői napon. Egyébként ilyenkor szokott az a bizonyos horror vacui végleg elillanni.
 

34 komment

Címkék: gasztró vasárnapi ebéd marhahúsos pite


A bejegyzés trackback címe:

https://tajkep.blog.hu/api/trackback/id/tr25857384

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

ekkerjoz 2009.01.06. 22:04:30

Barátom.
Nem volt valami korrekt, este nyolc és két kilométeres fagybanfutás után ilyen posztot publikálni. Felelős vagy azért, hogy itten kétpofára eszem a tepertőt, hogy aztán lila vízilovakkal álmodjak. Arról nem is beszélve, hiába fagyott bajszomra a pára, hiába adtam le x kalóriát, most dupláját falom vissza.
Ez így nem jó.

d.z. · http://masikmagyarorszag.blog.hu 2009.01.07. 00:07:54

Engem is hasonlóan nehezen érintett a dolog bár én a mozgást holnapra hagytam.
Ez meg itt fentebb reprodukálva lészen. Igazából hasonlítani sem fog, de ennek fogok nekiállni. Lesz, ami lesz.

Gasper · http://tajkep.blog.hu/ 2009.01.07. 10:44:45

Hát, hogy őszinte legyek: én is szenvedtem írás közben, mivel Karácsony utáni önkéntes böjtben létezem tegnap, azaz Vízkereszt óta.

Bombadil Toma · http://tomakonyha.blogspot.com/ 2009.01.08. 03:33:25

ejnye bejnye! gasztroblogolunk??:) nagyon jól néz ez ki, mit mondjak:) lehet, hogy én is bepróbálom...

egyébbként aki sk. otthon nekiáll vajas/leveles tésztát csinálni, az nem normális, mert semmivel sem lessz jobb mint a bolti, de legalább elcseszett pár órát az életéből:))

Gasper · http://tajkep.blog.hu/ 2009.01.08. 15:41:05

szia Toma,
az a jó ebben az ételben, hogy bárhogy lehet variálni az összetételét, ráadásul tényleg tök egyszerű megcsinálni. Például a borókabogyót már én találtam ki hozzá.
Tészta ügyben pedig kössz a megerősítést :))) én is teljesen elégedett vagyok a boltival.

vero · http://anal0g.blog.hu/ 2009.01.08. 21:03:12

Nem rossz, nem rossz! Full hússal. Eh, szerencse, hogy már vacsoráztam. Egy pohár bort megiszom rá, még megüli a nézése a gyomromat.

Gasper · http://tajkep.blog.hu/ 2009.01.09. 13:45:51

@vero: most néztem a mailben küldött túrógombócodat. Azért az sem lehetett rossz!

Nálunk tegnap este spagetti volt, amihez articsókás-paradicsomos szószt csináltam és parmezánnal nyomattuk. Frankó volt az is :)))

Mormogi Papa · http://iusmurmurandi.blog.hu 2009.01.09. 14:45:54

Pite schön...

most ugyan ebéd után vagyok, de kegyelem ! :-)))

Mormogi Papa · http://iusmurmurandi.blog.hu 2009.01.09. 14:49:57

Mikor Dumas-nál (meg másoknál később) olvastam az
"Udvari pástétomsütő"
mesterről, még nemigen értettem a dolgot. Később, a "La Douce France" -ban tett látogatásaim alkalmával legalább vizuálisan megismerkedtem vele - dehát ez édeskevés. Sőt: savanyúkevés (mint a szőlő).
Remélem, egyszer még lesz szerencsénk :-)))
Persze csak akkor, ha majd a munkáért bér is jár majd, s nem csak zsebpénz.

Gasper · http://tajkep.blog.hu/ 2009.01.09. 18:25:32

kedves Mormogi Papa,
Dumas-val nem is lőttél mellé, hiszen volt neki egy komoly gasztronómiai munkája, a "Le grand dictionnaire de cuisine".

A kedvedért még a neten is utánajártam, így lehet csemegézni, noha nem irodalomról van szó, hanem a haskóról (copyright: Krúdy):

www.dumaspere.com/pages/biblio/sommairecuisine.php?lid=c1

Mormogi Papa · http://iusmurmurandi.blog.hu 2009.01.09. 21:54:45

Gasperem, le vagyok nyűgözve (hogy a lósporthoz is kapcsolódjak némiképp:-) és köszi!
A konyha(művészet) nagylexikona - elég jól hangzik :-)
Most már csak főzni kellene megtanulnom :-)
Belenéztem: félúton a lexikon és a szótár között, alkalmanként irodalmi betétekkel, esetenként a forrás megjelölésével.
Érdekesség a Wermouth címszónál:
Vin de Tokay, de Saint-Georges, de Ratterstoff, ou autres vins de Hongrie qu'on mélange avec de l'extrait d'absinthe et dont on use au commencement du repas.
Vagyishogy Tokaji, Szent-György-hegyi, Ratterstoff avagy bármilyen egyéb magyarországi bor, amit abszintkivonattal elkeverve az étkezés kezdetén fogyasztanak.
Hazai találmány lenne? És a neve?

Mormogi Papa · http://iusmurmurandi.blog.hu 2009.01.09. 22:05:19

Ja, és a pástétomsütő komoly szerepet játszik a Három testőr folytatásában, a "Húsz év múlva" című könyvben.
Tudtommal csak Richard Lester volt olyan következetes, hogy az első (dupla) filmet követően ha nem is húsz, de 16 évvel leforgatta a történet folytatását - ugyanazokkal a színészekkel :-) Érdekesség, hogy Jean-Pierre Cassel, aki az első részben XIII. Lajost játszotta, a folytatásban Cyranot kapta :-) (Igaz, Lajos ekkor már nem él.)

Gasper · http://tajkep.blog.hu/ 2009.01.09. 22:35:24

Nem rémlik a pástétomsütő a Húsz év múlvában, pedig kamaszkoromban még a Bragelonne vicomte összes kötetén is átrágtam magam.

Viszont gondoltam hogy tetszeni fog a Dumas-féle lexikon, pontosan a kultúrtörténeti vonatkozások miatt. Én is olvasnám, ha érteném a franciát.

vero · http://anal0g.blog.hu/ 2009.01.10. 09:21:42

A túrógombóshoz pezsgőt ittam. Egyedül :o) Elment 1 üveg.

Gasper · http://tajkep.blog.hu/ 2009.01.10. 10:59:22

Száraz pezsgőből én is le tudok nyomni egy üveggel, viszont édesből egy pohár is nehezen csúszik :)

d.z. · http://masikmagyarorszag.blog.hu 2009.01.12. 13:13:43

A czifrays vargányafelfújtról is kérünk ám majd cikket.

Gasper · http://tajkep.blog.hu/ 2009.01.12. 17:10:29

Rendicsek d.z., majd felcsűröm!

bbjnick · http://bbjnick.blog.hu 2009.01.12. 19:28:56

Ti mindig csak esztek!:-)
No, de miket, Gasper! Én az evéssel világ életemben bajban voltam, emésztőszervi allergiá(i)m van(nak), de ebből a húsospitéből én is szívesen becsavarnék egy adagot:-) A konyhád külön érdeme, hogy nem használsz tartósítós-ízfokozós vackokat, turbózott fűsz*rkeverékeket; ez nekem már önmagában is nagyon szimpatikus. Tartsd meg ezt a jó szokásod!:-)

ü
bbjnick

vero · http://anal0g.blog.hu/ 2009.01.12. 21:31:26

Tényleg nem használsz? >:)

inszeminator · http://inszeminator.blog.hu 2009.01.13. 23:51:31

Mi ez a nagy zabálás, ez a féktelen dorbézolás? Hol a nemes mértékletesség uraim...? Valami dánszmákábr van a levegőben...?
Na jó, csak az irígység beszél belőlem, mert befagyna a seggem az egyfokos konyhában amíg ezt megcsinálom. Majd tavasszal. Addig marad az almáspite remoskában.

Gasper · http://tajkep.blog.hu/ 2009.01.14. 07:54:35

Á, kedves Inszeminator, itt várakozik két írás a szellemi-lelki éhség csillapítására is, csak annyira besűrüsödtek a dolgok, hogy nincs időm gatyába rázni őket a tisztes publikálás érdekében.
Előzetesen annyit mondhatok, hogy lesz a héten egy festészeti témájú dolog, majd nemsokkkal rá előrukkolok egy kis filmelemzéssel is. Amolyan rendhagyó western témában.

A remoska meg jó dolog, én most találtam a családban egy zsír új példányt, ami soha nem volt még használva, úgyhogy majd én beizzítom.

Bombadil Toma · http://tomakonyha.blogspot.com/ 2009.01.14. 16:33:15

nekem, mit megátalkodott szibaritának, bejön ez a gasztrovonal:)))

Mormogi Papa · http://iusmurmurandi.blog.hu 2009.01.14. 18:15:48

inszeminator és Gasper:
Remoska nálunk is van, használjuk is - ráadásul valahogyan két "edényünk" is van - mondjuk húsos-káposztás-stb. illetve tészta-sütemény célra. Az utóbbihoz van még egy kiegészítő harangforma, meg egy összerótt (!) alumíniumkereszt (lábazat?) amiket nem tudom, mire kell használni.
Kis konyhában, illetve konyha nélkül (Felvidéken sajnos sok magyarnak csak egy szobát hagytak minden "kényelmet" mellőzve…) remek találmány!
A "vasalózsinór"-on található kapcsoló meg egyenesen kuriózum kis Hazánkban :-)))

muskotály küvé 2009.01.14. 19:14:21

A bolti leveles tésztával az a bajom, eddig csak margarinnal készültet láttam. Odáig én sem vetemedtem, hogy nekiálljak gyúrni, de nem tudtok vajjal készült boltit?

Gasper · http://tajkep.blog.hu/ 2009.01.14. 21:43:22

@Mormogi Papa: a textil vasalózsinor is megvan hozzá :)))

Egyszer kéne írni ezekről a szocialista konyhai eszközökről, úgymint endékás "sehr praktisch" konyhai robotgépek, vagy éppen érintésvédelem nélküli szovjet fagylaltgép, stb, stb.
Az én flexibilis tésztaszűrőm még a néhai Csehszlovákiából származik, egészen pontosan Révkomáromból. Komoly és hasznos darab. De van egy nagyon frankó mázazott kerámia káposztasavanyító edényem, szintén Jókai (és Lehár) városából. A szlovákok ma is ugyan ilyet gyártanak, múltkor Párkányban is láttam egyet egy kirakatban.
@muskotály küvé: sajnos nálunk alig készítenek szerintem bármit is vajjal, ami bolti. Számomra a bolti levelestészta is első kisérlet volt, eddig még nem próbáltam.

Mormogi Papa · http://iusmurmurandi.blog.hu 2009.01.14. 22:15:15

Aztán ki ne hagyjuk a saslik és melegszendvicskészítő miniatűr grillsütőt. Jelenleg is működőképes darab.
Külön kasztot jelenthetnek a szivargyújtóról üzemelő kétszemélyes kávéfőző és társai...
Édesapámtól meg rám maradt egy óraműves önborotva (Szovjet gyártmány) meg egy háború előtti túrista melegítő későbbi, "Material" gyártmányú gyorsmelegítő tablettákkal... A szavatosságuk lejárt kb. 30 éve. Maga a melegítő viszont rendkívül helytakarékos és szépen tervezett darab.

Gasper · http://tajkep.blog.hu/ 2009.01.14. 22:24:39

A kis grillsütő gyermek-, illetve kamaszkorom szocializációjának meghatározó darabja. És mit tesz a Jóisten, nemrég abból is előbukkant egy vadiúj darab.

muskotály küvé 2009.01.15. 22:51:27

Miniatűr grillsütő nekünk is van...
Nagynénémtől örököltem, hideg téli estéken, ha csak kissé idősebb kenyér van otthon, jó kis melegszendvicseket lehet készíteni.
Remoskája is van a nagynénémnek, Rozsnyón vette, mikor a hajdúszoboszlói üdülőből szerveztek buszos utat :)

anteus 2009.01.16. 19:14:01

Húú...ez nagyon üt!
JO-ról azért elmondanám, hogy tavaly tényleg belevágott a nemzetjobbító mozgalomba és csinált egy TV sorozatot és hozzá egy könyvet Ministry of Food címmel. Ebben azt a hagyományt próbálta feleleveníteni, hogy a háború után ez a valóban létező minisztérium nemcsak a fejadagok elosztásával foglalkozott, hanem próbálta megtanítani a népnek, hogyan lehet egyszerű alapanyagokból ízletes és egészséges ételeket főzni. Na most én még sosem főztem annyi mindent egy szakácskönyvből mint ebből - ja és emellett nagyon sok konyhai fogást is tanultam, szóval nagyon jó vétel volt. Alapreceptek sokféle változatban, igazából a kezdő konyhatündérek bibliája.
Az mindenesetre megfigyelhető, hogy angol zeller szinte minden húsételben megtalálható nála....:-)))

P41 2009.01.17. 12:15:28

Hallo! Vasedény? Kérem szépen, érdeklődöm, hogy az NDK turmixgép, a levehető ajtajú megérkezett-e már!

Gasper · http://tajkep.blog.hu/ 2009.01.17. 16:40:33

Látom ez az NDK-s vonal azért sokakból kihozza a nosztalgiát :))))
Pedig szerintem mit nem adtak volna az emberek annak idején egy jó Bosch, AEG, vagy Philips cuccért.

kedves @anteus: pont azt szeretem JO-ban, hogy nem kell ám az a zabszemeffektus, ha az ember főzni akar, ráadásul tényleg közérthetően adja elő a dolgokat. Mostanában én is sok inspirációt kapok a könyveiből. Mondjuk az az igazság, hogy nekem eleve fekszik az a fajta közérthető vonal, ahogyan ő készíti az ételeit.

Hobbiszakács · http://hobbiszakacs.blog.hu 2009.01.21. 15:17:03

"Jamie Oliver egészen szerethető alternatívát is kínál: főzzünk újra együtt családi és baráti körben" -

érdekes módon, ugyanezt tűzte Gordon Ramsay is a zászlajára az F-Word (9 részes) BBC TV sorozatban. Összebeszéltek volna? :-)

Gondolkozom egy "Gordon vagy Jamie" című, összehasonlító szösszeneten.
:-)

Gasper · http://tajkep.blog.hu/ 2009.01.21. 21:21:44

kedves @Hobbiszakács: kiváncsian várom!

Egyébként nemrég kaptam meg a "Gordon Ramsay's Sunday Lunch" című szakácskönyvet, ami mostanában jelent meg magyarul. Szerintem ez jelenti a jövőt. Vagyis remélem.

Pedig életemben először Stockholmban ettem big mac-et, 1984-ben és nagyon ízlett :)
süti beállítások módosítása